12 april 2006

Gemeente belast terrassen

Arendonk De gemeente Arendonk heft met onmiddellijke ingang een belasting op terrassen of andere 'bedrijfsmatige inname van het openbaar domein'. Het nieuwe reglement houdt in dat elke horeca-uitbaters die een terras buiten zet of terrasafscheidingen plaatst daar voortaan zal voor moeten betalen. De nieuwe heffing komt neer op een jaarlijkse belasting van 5 euro per vierkante meter per jaar, met een maximum van 50 euro per jaar. Bij de caféhouders is er geen protest tegen het nieuwe ...

11 april 2006

Bouwstop appartementen

Arendonk. Het gemeentebestuur van Arendonk heeft de laatste jaren nogal wat appartementencomplexen zien optrekken. Daarom wordt nu onderzocht of de bouw van nog meer meergezinswoningen niet voor problemen zal zorgen in de toekomst. Met een ruimtelijk uitvoeringsplan over de meergezinswoningen wil de gemeente Arendonk erachter komen of er wel voldoende draagkracht is om nog meer appartementsgebouwen toe te laten. Vooral het gebrek aan parkeermogelijkheden voor de bewoners van dergelijke buildings baart het schepencollege zorgen. "Hier op het Marktplein stellen die problemen zich zo niet, maar bijvoorbeeld al wel in De Daries", vertelt burgemeester Ernest Buijs( CD&V). "Elk huis dat daar verkocht wordt gaat tegenwoordig tegen de vlakte om plaats te maken voor een appartementsgebouw. We moeten ons de vraag durven stellen of dat in een landelijke gemeente nog wel kan."

10 april 2006

Terrasbelasting niet alleen voor drankgelegenheden

De horecazaken in het centrum van Arendonk hebben door de hernieuwing van de dorpskern een bredere stoep gekregen. Nu het zonnetje gaat schijnen, kunnen de café-uitbaters een groter terras plaatsen. Maar ze moeten daarvoor wel een bedrag betalen aan de gemeente.


Arendonk


De gemeenteraad van Arendonk bespreekt maandagavond 10 april om 20 uur het voorstel om voor elke vierkante meter die van het voetpad wordt ingenomen vijf euro aan te rekenen. Het maximale bedrag dat jaarlijks moet betaald worden, wordt beperkt tot vijftig euro.

"De herinrichting van de dorpskern was in eerste instantie de aanleiding om dergelijke belasting in te voeren", vertelt schepen van Lokale Economie en Financiën Luc Bouwen (CD&V). "Maar ze geldt niet alleen voor de horeca-uitbaters die een terras of terrasschutsels plaatsen. Ook de bloemist die het trottoir gebruikt om planten uit te stallen of een bakker die een broodautomaat plaatst, moeten betalen. Kortom, iedereen die bedrijfsmatig gebruik maakt van het openbaar domein."

De nieuwe belasting geldt niet voor standplaatsen die verhuurd worden aan marktkramers. Dat is leurhandel en daarop is al langer een ander retributiereglement van toepassing.