08 februari 2008

Verkeerslichten

De verkeerslichten die dit jaar nog aan de kapel op de Wampenberg worden geplaatst krijgen geen continue werking. De provinciale verkeerscommissie denkt dat de lichten beter uitgerust worden met sensoren. Dergelijk systeem garandeert een vlottere doorstroming van het verkeer op de as Hokken-Wampenberg-Voorheide.

07 februari 2008

Gemeentesecretaris

De gemeente moet dit jaar op zoek naar een nieuwe opvolger voor Andre Helsen, want de gemeentesecretaris gaat op 1 februari 2009 met pensioen. Zijn opvolger zal wel sneller de maximumwedde krijgen dan hem. Om het ambt van secretaris wat aantrekkelijker te maken, besliste de gemeenteraad om de loopbaanspreiding voor gemeentesecretaris van 23 jaar te verlagen naar vijftien jaar. Dezelfde regeling is van toepassing voor de gemeenteontvanger

Nadine Wijnants

Juwelenontwerpster Nadine Wijnants verloor haar hart aan Antwerpen toen ze er als studente op kot zat. Ze is nooit meer teruggekeerd naar haar geboortedorp Arendonk en woont momenteel op een steenworp van het drukke stadscentrum.

'Ik heb drie favoriete restaurants. Ik ga heel graag eten in De Kleine Zavel in de Stoofstraat. Mijn lievelingsgerecht daar is een hoorntje van avocado, grijze garnaaltjes en Kingkrab. Heerlijk! Ik ben naast visgerechten ook dol op pizza. Mijn favoriete adresje is Pizza Tony op de Grote Markt. Ik moet zelfs niet op de kaart kijken op mijn keuze te maken want de uitbater verrast me telkens met een heerlijke vegetarische pizza waar hij elke keer een andere toets aangeeft. Ten slotte ben ik ook een fan van Fez, een Marokkaans restaurant in de Kloosterstraat. Ik ga elke keer voor hetzelfde gerecht omdat het zo lekker is: gekarameliseerd rundsvlees met vegetarische couscous. Ik raad dit restaurant ook vaak aan bij vrienden.' SHOPT: 'Ik ga bijna nooit shoppen omdat ik zelf in een winkel sta. Op rommelmarktjes snuisteren vind ik zalig. Ik verzamel alle gebruiksvoorwerpen in de vorm van poezen en op zo'n marktjes vind je soms echte schatten. Zo heb je ook parfumflessen of bestek in poezenvorm. Je kan zelfs schitterende stukken terugvinden uit de 18de eeuw. Spijtig genoeg biedt Antwerpen niet zoveel leuke rommelmarktjes, behalve dat op zondag aan Sint-Jansvliet. Ik ga ook enorm graag winkelen bij Van Uytsel in Kontich. In dit bloemen- en plantencentrum hebben ze een ruim assortiment. Ik rij er telkens buiten met een auto vol roze bloemen en plantjes voor in mijn tuin.' GAAT UIT: 'Ik kan absoluut niet tegen rook, dus uitgaan in een café zit er voor mij niet in. Waar ik wel graag iets ga drinken, is bij Gitanes aan het Museum van Schone Kunsten. Vooral in de zomer een Irish coffee drinken op het terras is zalig. Het is een heel verzorgde en gezellige zaak. Daarnaast pik ik ook graag een concert mee in de Roma, een prachtige zaal.' MOOISTE PLEKJE: 'Mijn lievelingsplekje is mijn tuin. Ik ben dol op bloemen en planten en mijn grote stadstuin staat dan ook helemaal vol met roze bloemetjes. Het tuinieren neemt wel enorm veel tijd in beslag. Zo moet je de planten elke dag water geven. Ik hou in feite van heel de stadskern. Ik kan niet kiezen voor één plek.' (ehs) www.fez.be www.deroma.be www.nadinewijnants.be

05 februari 2008

Er is meer verdoken druggebruik

De drugspreventieraad van Arendonk viert zijn tienjarig bestaan. Volgens voorzitter Flip Stouten hebben de kernleden in een decennium heel wat gerealiseerd. Het gebrek aan verantwoordelijkheidszin bij sommige ouders blijft de grootste bekommernis van de raad.

In de drugspreventieraad zetelen vertegenwoordigers van de onderwijssector, jeugdraad, medische wereld, Rode Kruis, politie, asielcentrum, ouders en gemeentebestuur. Flip Stouten werd bij de oprichting voorzitter en is dat nu nog steeds. Vijf jaar geleden hadden we als eens een interview met hem. Toen hekelde hij de grote onwetendheid over drugs bij ouders.

Is dat nu verbeterd? "Absoluut niet", zegt Stouten beslist. "De ouders waarvan we goed weten dat hun kinderen drugs gebruiken geven heel weinig respons. Zij sluiten de ogen en ontlopen hun verantwoordelijkheid. Het is gemakkelijk alles af te schuiven naar politie en hulpverleners."Stouten is politieagent en oprichter van FIST, de zelfhulpgroep voor ouders van jongeren met drugsproblemen. Volgens hem komt elke jongere vroeg of laat wel eens in contact met drugs. "Maar we hebben geluk dat er hier geen discotheken zijn", vervolgt hij. "Op megafuiven duiken partydrugs wel eens op, maar in Arendonk is er meer verdoken drugsgebruik. De drugs worden voornamelijk thuis gebruikt. We merken ook dat die drugsverslaafden zich buiten Arendonk bevoorraden."

Hangplek

Maar helemaal niets doen is geen optie voor de drugspreventieraad. Elk jaar verspreiden de leden folders en zelfgemaakte affiches. Enkele maanden geleden verdeelden ze in jeugdcafs nog vijfduizend bierviltjes met grappige cartoons die tot nadenken stemmen. Ook de hangplek voor jongeren op de Diepenbeemd is uit hun breinen ontsproten. Vooral de tweejaarlijkse toneelvoorstelling Junkieblues en de alcoholvrije fuif voor de zesdestudiejaren op de laatste schooldag voor de paasvakantie zijn initiatieven van de preventieraad die bij de meesten een belletje doen rinkelen.