03 mei 2008

Bewoners helpen zelf mee aan bouwproject

Het nieuwe hoofdgebouw van Talander in de Lusthoven opent vandaag, zaterdag de deuren. Het Arendonkse project vangt vijftien jongeren met een zorgvraag op. Die hielpen zelf mee aan de bouw van hun nieuwe huis. Voor een tweede bouwproject wil Talander met een loopmarathon geld inzamelen.

Talander ging in 1995 van start in de gebouwen van de vroegere taverne Het houten paard. Het oude donkere gebouw heeft plaatsgemaakt voor een modern, ruim complex met alle comfort. De jongeren die er verblijven, hebben allemaal een eigen kamer of studio met ruime badkamer en een klein keukentje. Er ging ook veel aandacht naar duurzaam bouwen: een warmte­pomp en zonneboiler zorgen voor de nodige verwarming.

"De bewoners hebben zelf meegewerkt aan de realisatie van het bouwproject", zegt administratief verantwoordelijke Jan Mahieu. "Op elke werfvergadering zaten twee residenten mee rond de vergadertafel."

Vijftien bewoners verblijven permanent in Talander. Samen met een twaalftal begeleiders staan ze in voor het huishouden en het werk in de biologische tuin. Ze verzorgen ook de dieren, waaronder tien ezels die gebruikt worden voor begrazingsprojecten in nabijgelegen natuurreservaten.

Naast die dagelijkse taken besteedt Talander ook aandacht aan het kunstzinnige. In verschillende ateliers kunnen de jongeren zich ontwikkelen in beeldhouwen, schilderen, muziek, dans en toneel.

Talander is gestart met een tweede bouwproject op het terrein. De ruwbouw voor vijf bijkomende studio's, een bakkerij en een nieuw theehuisje is klaar, maar de werkzaamheden liggen bij gebrek aan financiële middelen voorlopig stil.

"Amper de helft van de bouwkost wordt gedekt door subsidies. Bovendien is de regelgeving veranderd. Nu worden toelagen niet meer uitbetaald als de werkzaamheden gedaan zijn, maar verspreid over twintig jaar. Voor het merendeel zijn wij aangewezen op schenkingen en termijnkredieten", verduidelijkt Jan.

Met een groots opgezette loopmarathon in september hoopt Talander het nodige geld in te zamelen. Wie nu al een kijkje wil nemen in het nieuwe gebouw, kan dat op zaterdagnamiddag. Van 13u tot 17u staan de deuren wagenwijd open.

Arm

De gemiddelde Arendonkenaar heeft een inkomen van slechts 12.876 euro per jaar. Dat blijkt uit statistieken van de federale overheid. Arendonk staat daarmee op de vierde plaats in de hitlijst van de armste gemeentes van de provincie.

30 april 2008

Nieuwe brug snijdt niet meer door natuurgebied

Nv De Scheepvaart heeft een nieuwe bouwaanvraag ingediend voor een hoge brug over de Turnhoutse Vaart. Het verschil met de vorige aanvraag? De nieuwe brug is smaller en ontziet het nabijgelegen natuurreservaat.

Aan de vaudeville rond brug4 in de Moerenstraat in Arendonk lijkt maar geen einde te komen. Eind vorig jaar kreeg nvDeScheepvaart, na bijna tien jaar touwtrekken, dan toch een vergunning om het versleten ophaalbruggetje af te breken en te vervangen door een vaste oeververbinding. Maar omdat de aanloopstroken door het aanpalende natuurreservaat sneden, diende natuurvereniging Natuurpunt een klacht in bij de Raad van State en vroeg om de vergunning te schorsen. Omdat een procedure voor de Raad van State erg lang kan aanslepen én omdat het huidige wipbruggetje echt wel op zijn laatste benen loopt, gooit nvDeScheepvaart het nu over een andere boeg. Ingenieur Harry Vermin van nvDeScheepvaart: 'We kiezen opnieuw voor een hoge brug. Alleen is ze een beetje smaller en komt ze aan de andere kant van de bestaande ophaalbrug te liggen, zeg maar op het vroegere bedrijfsterrein van betonfirma Mols en dertig meter verder weg van het natuurgebied.' Of Natuurpunt het nieuwe ontwerp nu wél ziet zitten? Woordvoerder Jan VandenBerghe bekent dat hij de aangepaste plannen nog niet in detail heeft bekeken en wil daarom voorlopig niet officieel reageren. Ingenieur Vermin kruist zijn vingers en hoopt dat Natuurpunt er dit keer wel pap van lust. 'Want de tijd dringt', zegt hij. 'De fundering is totaal versleten. Misschien gaat de brug nog enkele jaren mee, maar ze kan even goed morgen al door de knieën gaan.' (ema)

Schot

Ook KFC Verbroedering Arendonk, een verdienste club in eerste provinciale, schuimt de internationale transfermarkt af. Voor volgend seizoen strikte blauw-geel zowaar een Schot. Het gaat om ene John Mc Allister (26), die eerder bij de Berwick Rangers in Edinburgh speelde en later bij Verbroedering Meerhout.

29 april 2008

Jonge experten eerste hulp

Wie in Arendonk gekwetst geraakt is in goede handen. Veertien jongeren volgen er de cursus Junior Helper van het Jeugd Rode Kruis. De tieners leren er alles om een eerstehulpexpert te worden. Bloedingen, brandwonden, breuken hartmassage en mond-op-mondbeademing, ze hebben het allemaal al onder de knie. "Binnenkort hebben we examen", vertelt Hanne Van Schaijk. "Het zal wel lukken, maar we zijn nu al een beetje zenuwachtig."

Heen-en-weer week

In de week van de zwakke weggebruiker van 5 tot 9 mei plannen alle lagere scholen in Arendonk een hele reeks activiteiten. Op 5 mei wordt een grote fietshappening georganiseerd. Alle duizend leerlingen van het basisonderwijs komen met de fiets naar school en nemen in groep deel aan een rondrit die start aan het park Derossairt. De parking daar zal daarom volledig verkeersvrij zijn op zondag 4 mei van 19u tot maandag 5 mei om 16u. Ook op dinsdag 6 mei (8u -15u) en woensdag 7 mei (8u-12u) kan de parking niet worden gebruikt.

Belgerinkel

Ook Unizo-Arendonk doet vanaf deze week mee aan de actie Met belgerinkel naar de winkel. Doel van de campagne: de inwoners ertoe aanzetten om hun boodschappen meer met de fiets te doen en hun auto thuis te laten.

Autobestuurders negeren omleidingen

Heel wat autobestuurders negeren in Arendonk de omleiding aan de wegenwerking in Grens. Ondanks de verbodsborden proberen ze toch stelselmatig binnendoor te rijden tussen Arendonk en het Nederlandse Reusel. Dat bleek uit controles die agenten van de politiezone Kempen Noord-Oost (Keno) afgelopen weekend uitvoerden. Bij het ene controlemoment werden in totaal 51processen-verbaal opgesteld. De meeste boetes moesten ook onmiddellijk worden betaald, omdat de overtreders Nederlanders waren. De Zone Keno voerde het voorbije weekend ook nog een doorgedreven controleactie uit in de Weeldestraat in Weelde. In totaal zijn er 45processen-verbaal opgesteld. Zo droegen zeventien bestuurders droegen hun gordel niet, eentje was aan het telefoneren tijdens het rijden, zeven personen waren onder invloed van drugs, drie bestuurders beschikten niet over een rijbewijs en een bestuurder gaf een valse naam op.

28 april 2008

Ronde Put

Het domein De Ronde Put op de grens van Arendonk, Retie en Mol-Postel, wordt ingericht als natuur- en wandelgebied. Het Agentschap voor Natuur en Bos is volop bezig met de werken. Het gaat om een gebied van meer dan vijfhonderd hectare langs het kanaal Schoten-Dessel.