23 februari 2007

Derde generatie leidt soepbedrijf

Het Arendonkse familiebedrijf Natuursoep bvba is voortaan in handen van de derde generatie van de familie Broeckx. Hans Broeckx (24) leidt sinds 1 januari het soepbedrijf dat zijn grootvader Alfons in 1954 opstartte. De jonge zaakvoerder heeft meteen grote plannen met het bedrijf. «Ik onderhandel momenteel met Nederlandse grootwarenhuizen», vertelt Hans Broeckx. «Daarna hopen we onze afzetmarkt uit te breiden naar heel Europa.»
Alfons Broeckx heeft in 1954 het soepbedrijf Natuursoep bvba aan de Hoge Mauw in
Arendonk
opgericht. Aanvankelijk verdeelde hij zijn soep van huis tot huis met een bestelwagen, maar al snel werd de vraag naar soep te groot. Om al zijn klanten te kunnen bedienen, begon Alfons soep in te vriezen. Het concept van de diepgevroren bakjes soep bestaat vijftig jaar later nog altijd. Het gaat om geconcentreerde soep, waar de consument zelf nog water moet aan toevoegen. Het bedrijf produceert dagelijks tienduizend bakjes, goed voor 10.000 liter soep.
Intussen leidde Alfons' zoon Johan het bedrijf van 1983 tot 2006. Sinds 1 januari 2007 is kleinzoon Hans Broeckx zaakvoerder. «Ik ben nog jong, maar ik ben er klaar voor. Ik ben grootgebracht met het bedrijf en wist dat deze dag ooit zou komen. De voorbije jaren heb ik me goed kunnen voorbereiden. Af en toe vraag ik nog wel advies aan mijn vader.»
Hans Broeckx staat nu bijna twee maanden aan het hoofd van Natuursoep. Hij voert vooral enkele commerciële veranderingen door. «We willen onze afzetmarkt uitbreiden. Maar de bedrijfsnaam 'Natuursoep' is commercieel niet interessant in Wallonië en het buitenland. Daarom introduceerde ik het merk 'La Soupe'. Die naam prijkt voortaan op de kartonnen verpakking rond onze plastieken bakjes. Het nieuwe uitzicht was nodig om in de diepvriesrekken op te vallen tussen andere grote merken. Het recept blijft ongewijzigd.»
Om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, zorgde Hans intussen voor een afzetmarkt in het Groothertogdom Luxemburg. Onderhandelingen in Nederland zijn bezig. Mogelijk volgt daarna de rest van Europa. «Vroeger hadden we vele kleine buurtwinkels als afnemer. Dat aandeel is sterk gezakt omdat de grote ketens alles opkopen. Daardoor houd je in totaal minder afnemers over. Om niet afhankelijk te worden van enkele klanten, moet Natuursoep de afzetmarkt van La Soupe uitbreiden. Daarnaast heb ik ook plannen om verse (gebruiksklare, nvdr) soep te verkopen in potten van één liter. Dat zit nog in een beginfase, maar mogelijk zal ook dat een succes worden. Op die manier wedden we op twee paarden.»
Ondanks alle plannen wil de nieuwe zaakvoerder het familiale karakter van de firma behouden. «Ik sta elke voormiddag nog zelf aan de soepketels. In de namiddag doe ik de zakelijke aspecten. Een vierde generatie zal er wellicht komen. Maar of die ook het familiebedrijf wil voortzetten, moeten we afwachten.»
Drie generaties Natuursoepmakers: Fons (78), Hans (24) en Johan (48) Broeckx. Foto Wiggenraad

Huis Malakof gaat tegen de vlakte

Op de markt is een aannemer bezig met de sloop van het huis Malakof aan Vrijheid 1. In het gebouw woonde jarenlang een van Arendonks meest bekende inwoners, Mitje Van Doorn. Het kunstzinnige kruidenvrouwtje stierf op 83-jarige leeftijd in 1999. Eerder dat jaar had ze tot twee keer toe de rechtbank in Turnhout op stelten gezet bij een dispuut met elektriciteitsleverancier Iveka. Zodra het pand is gesloopt, laat projectontwikkelaar Schippers op het terrein zeven appartementen en evenveel bergplaatsen voor auto's bouwen. (ima)

21 februari 2007

Rioleringswerken in 4 straten

Het gemeentebestuur van Arendonk maakt 3,3 miljoen euro vrij voor de aanleg van rioleringen.

De woningen langs de Horststraat, Wippelberg, Asselbergen en Moerenstraat worden dankzij deze werkzaamheden aangesloten op het openbaar rioleringsnet. De opdracht wordt uitgeschreven met een openbare aanbesteding. De gemeente financiert het project volledig met eigen middelen.

De werken vangen dit najaar aan.

20 februari 2007

Blokskesfabriek verkavelt industrieterrein

Het industrieterrein van Arbefa-Arbecon op de Hoge Mauw wordt verkaveld in twintig kleinere bedrijfspercelen. Een kwartdeel wordt voorbehouden aan bedrijven uit Arendonk.

"Het terrein van acht hectare groot dat wordt verkaveld is beter bekend als de 'blokskesfabriek' van Mermans", vertelt burgemeester Nest Buijs (CD&V/N-VA). "Het gebied wordt verdeeld in twintig bedrijfskavels. Die zullen allemaal ongeveer 4.000 vierkante meter groot worden. Omdat de verkavelaar vroeger van de gemeente Arendonk 2,2 hectare heeft gekocht zal voor die gronden een korting worden toegestaan van twintig procent op de normale koopprijs."

Arendonkse bedrijven die al een tijdje zoeken naar een geschikt bedrijventerrein krijgen bovendien kooprecht voor een periode van drie maanden. De gemeenteraad kon zich in die voorwaarden wel vinden en keurde unaniem het wegtracé en de uitrusting van de nieuwe verkaveling goed.

Ik heb veel geleerd vandaag

,,Ik kom hier de sfeer van een echte dorpsderby proeven'', zei de grote baas van de Belgische voetbalbond, die speciaal naar de Kempen was gekomen voor de legendarische derby tussen Verbroedering en Vrij Arendonk.

Niet minder dan 1.100 supporters zakten zondagmiddag af naar het gemeentelijk voetbalstadion in de Kerkstraat, waar Verbroedering Arendonk en Vrij Arendonk in tweede provinciale streden om de titel ploeg van 't stad. Behalve Jan met de pet zat ook de eminente voorzitter François De Keersmaecker van de Belgische voetbalbond op de tribune.

,,Ik wil de voorzitter van iedereen zijn'', zei De Keersmaecker. ,,Daarom ga ik niet alleen kijken naar wedstrijden in eerste klasse, maar ook naar matchen in lagere reeksen. Ik koos het duel tussen Verbroedering en Vrij Arendonk uit omdat het naar verluidt nog échte dorpsderby is.''

Hoe levensecht de derby wel was, kreeg de bondsvoorzitter al meteen te zien toen de spelers het veld opliepen en de fans een indrukwekkend arsenaal rookbommen op de grasmat gooiden. Pas na vijf lange minuten was het rode mistgordijn opgetrokken en kon de match eindelijk beginnen.

Negentig minuten en een stock gele kaarten later was de stand 2-0, in het voordeel van thuisploeg Verbroedering. De bondsvoorzitter genoot ervan. ,,Ik heb veel geleerd vandaag, onder meer dat provinciaal voetbal heel erg leeft in de Kempen. De voetbalbond zal daarom ook de komende jaren grote inspanningen blijven leveren om het provinciaal amateurvoetbal te ondersteunen.''

Ook over de ontvangst was hij opgetogen. In de luxueuze loges in eerste klasse staan vaak flessen champagne en kaviaar voor hem klaar. In Arendonk waren de clubmensen speciaal voor hem naar de bakker geweest. De voorzitter en de meegereisde hoogwaardigheidsbekleders van de bond konden kiezen tussen een fruitvlaai en een slagroomtaart. ,,Het gaat er hier bijzonder gemoedelijk aan toe, zonder stijf gedoe. Daar hou ik wel van'', zei De Keersmaecker.
Arendonkenaar Peter Vervecken, die behalve topscheidsrechter in eerste klasse ook gewoon lid is van Verbroedering Arendonk, begeleidde de bondsdelegatie doorheen het stadion. ,,Dat ik dit weekend niet moet fluiten, komt me goed uit'', zei Vervecken.
Ook clubvoorzitter Roger Janssen glunderde: ,,Het bezoek van de bondsvoorzitter is een grote eer voor ons. En de beste ploeg heeft gewonnen.''
Burgemeester Nest Buijs zag liever een gelijkspel. ,,Maar ik ben vooral blij dat alles rustig verlopen is en dat we geen politie te paard hoefden op te roepen. Een derby in deze sfeer heeft echt wel zijn charmes.''

Minuut stilte voor overleden fans

Hoe uitgelaten de sfeer was na afloop van het dorpstreffen tussen KFC Verbroedering Arendonk en FC Vrij Arendonk, zo ingetogen was ze bij de aftrap.

Op verzoek van de stadionomroeper hielden spelers en publiek een minuut stilte uit respect voor enkele recent overleden supporters van beide clubs, onder wie Vrijkermis-penningmeester Louis Moonen (60), die veertien dagen geleden op het voetbalveld van RH Sportief in Balen plots geveld werd door een hartaanval, en Marcel Janssen (58), die vorige week om het leven kwam nadat hij in Oud-Turnhout onder een omgezaagde boom terechtkwam