05 december 2006

Arendonk investeert in veilige centrumstraten

De Arendonkse coalitie CD&V/N-VA en SP.A investeert in 2007 in de veiligheid van de zwakke weggebruiker in het centrum. 2 miljoen euro gaat naar de vernieuwing van de Kloosterbaan. «Bovenop een nieuwe riolering komen er fietspaden aan beide kanten van de weg», verduidelijkt schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A). «Samen met de nieuwe verkeerslichten aan Sint-Clara moet dat de veiligheid van de schoolkinderen verhogen.»


Er zijn nog ingrepen gepland. Aan het Valkenhof op De Valken moet een verplaatsing van het fietspad voor meer veiligheid zorgen. «Vrachtwagenchauffeurs die er hun bocht nemen in de richting van de Kloosterbaan, rijden vaak over het fietspad. We willen het fietspad verschuiven in de richting van de winkels», vervolgt schepen Wim Hendrickx.

In de Kerkstraat ligt er een fietspad dat doodloopt op een bloembak. «De fietsers moeten er plots op de rijweg fietsen. Signalisatie en bewegwijzering moeten chauffeurs waarschuwen dat de fietsers er op de rijbaan rijden», zegt de schepen.

Ook de Torenstraat, Gildenstraat en Diepenbeemp ondergaan volgend jaar een opknapbeurt. Het nieuwe gemeentebestuur wil in die centrumstraten de stoepen verbreden. Mogelijk veranderen de straten daardoor in éénrichtingswegen.

In totaal investeert Arendonk 12.761.473 euro in de wegenwerken. (JVN)

04 december 2006

Dorpskern krijgt facelift

De nieuwe gemeenteraad van Arendonk gaat pas van start op 2 januari 2007, maar een begroting heeft de toekomstige bewindsploeg al klaar. In het financiële plaatje springt vooral de verfraaiing van het centrum in het oog.


De meerderheidspartijen CD&V, sp.a en N-VA hebben de gemeentebegroting opgesteld. Er staan voor 12.761.473 euro aan investeringen ingeschreven.

In de planning voor 2007 wordt 2.040.000 euro uitgetrokken voor de herinrichting van de Kloosterbaan. Dat wordt vooral door de scholen van Sint-Clara op applaus onthaald. Zij krijgen nu hun beloofde veilige school- omgeving.

Opvallend is dat er ook een bedrag wordt voorzien om de Torenstraat, Gildenstraat en Diepenbeemd te vernieuwen. "We gaan bekijken hoe we die smalle centrumstraten gebruiksvriendelijker kunnen maken", vertelt burgemeester Ernest Buijs (CD&V). "Het is niet uitgesloten dat er enkelrichting komt. Als we de stoepen verbreden, zal het niet anders kunnen."

Nu de Vrijheid een grondige facelift heeft ondergaan, ligt het aansluitende stuk Begijnhof en Wampenberg er wat troosteloos bij. Om dat op te lossen, start het gemeentebestuur met de tweede fase van de doortocht. De uitvoering zal nog wel enkele jaren op zich laten wachten. Vermits het een gewestweg is, verwacht de burgemeester hiervoor een financiële injectie van de Vlaamse overheid.

Als apotheose van het pas gerealiseerde nieuwe marktplein voorziet het schepencollege een fontein. "Maar het kan eventueel ook een ander kunstwerk worden. Het is de bedoeling om de hoofdingang van het gemeentehuis nog beter te accentueren", zegt burgervader Buijs.