16 maart 2007

Laatste GFT-stickers kosten minder

De gemeente Arendonk start op 1 januari 2008 met het diftarsysteem van de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) voor de ophaling van restafval en gft-afval. Diftar staat voor gedifferentieerde tarifering.

Het systeem van zogenaamde slimme vuilnisbakken zorgt ervoor dat je geen vaste prijs meer betaalt voor de ophaling, maar dat je per kilo afval betaalt. Hoe meer je vervuilt, hoe meer je betaalt.

Dit jaar moeten de Arendonkenaars nog wel zoals in het verleden op elke gft-container die ze voor ophaling buitenzetten, een nieuwe gft-sticker kleven. Vanaf 1 mei wordt de oranje sticker vervangen door eentje met een blauwe kleur. Omdat door de invoering van diftar de periode nu vier maanden korter is, wordt de kostprijs van de stickers aangepast.

Voor een container van 120 liter betaalt een gezin 17 euro in plaats van 25 euro. Een sticker voor op de gft-emmer van 40 liter kost 7 euro. Dat is een vermindering met 3 euro.

Karel I

Het gemeentebestuur trekt liefst 691.588 euro uit voor de aanleg van wegen, plantsoenen en een parkeerterrein achter de voormalige sigarenfabriek van Karel I.

De oude sigarenmakerij wordt omgebouwd tot kunstacademie. De schoolparking zal plaats bieden aan 111 voertuigen.

15 maart 2007

Diftar

Ook Arendonk schakelt op 1 januari 2008 over op het Diftar-systeem.

Dat betekent dat de inwoners vanaf volgend jaar hun afval in een slimme container stoppen. Een chip registreert de hoeveelheid en maakt op basis daarvan een factuur op.

De grijze vuilniszak verdwijnt. (ema) Baarle-Hertog

13 maart 2007

Natuur heeft nieuwe bewaker

raymond hoste en paul grauwen
Raymond Hoste (64) uit Turnhout geeft de voorzittershamer van de Arendonkse milieuraad door aan Paul Grauwen (46). Hij leidde de raad vijftien jaar lang. Het laatste milieuwapenfeit van 'Mon' is de filmvoorstelling An Inconvenient Truth in feestzaal De Garve op woensdag 14 maart.

De spraakmakende film van ex vice-president Al Gore over de globale opwarming van de aarde heeft ervoor gezorgd dat de klimaatsveranderingen hoog op de agenda staan bij de beleidsmensen. Raymond Hoste waarschuwde al voor de klimaatsverandering in mei 1992 toen hij de Arendonkse milieuraad ging leiden.
Is het dan niet frustrerend om te zien dat je al die tijd in de woestijn staat te preken en dat er een rijke Amerikaan met een mooi filmpje moet komen vooraleer het grote publiek luistert? "Hoe moeten die duizend deskundigen en geleerden zich dan niet voelen die er dag en nacht mee bezig zijn", lacht Raymond. "Het is niet de boodschapper die telt, wel dat de boodschap overkomt. Of dat gebeurt met een film die een oscar wint of via een lokale infoavond is bijzaak."

Eendracht De oud-voorzitter van de Arendonkse milieuraad heeft heel wat initiatieven op touw gezet. Gaande van milieubeurzen tot de AAAA-actie (Arendonk Anti Afval Actie, red.). Die laatste campagne zorgde trouwens voor wat animo in het teljorenlekkersdorp omdat een gemeenteraadslid ze vergeleek met de vrekkenkrant.


"Niet die initiatieven maar wel de eendracht binnen de milieuraad heeft me het meeste voldoening gegeven", blikt Hoste terug. "Milieuverenigingen, landbouwers en industrie gaan hier begripvol met mekaar om. Dat is niet in alle gemeentelijke milieuraden het geval. Ooit liep het hier wel bijna uit de hand toen het mestactieplan werd besproken. Maar Willem Vervecken heeft toen een groots pleidooi gehouden over wederzijds respect."
Raymond Hoste woont in Turnhout, maar kon in de milieuraad zetelen omdat hij lesgaf aan het Arendonkse Sint-Claracollege. Zijn opvolger Paul Grauwen komt eveneens uit het onderwijs. Hij geeft les aan de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel. Hij vult zijn vrije tijd met onder meer KWB en atletiek.

"De eendracht bewaren in de milieuraad blijft mijn eerste doelstelling", vertelt hij. "Een eerste project dat ik wil uitwerken zijn individuele waterzuiveringsinstallaties."
Raymond Hoste heeft intussen het milieu geruild voor cultuur. Hij is eerste ondervoorzitter van de Turnhoutse cultuurraad, voorzitter van de architectuurvereniging Ar-Tur en gidst bijna dagelijks groepen door de Warande.

www.milieuraad.be/arendonk, kaarten voor An Inconvenient Truth zijn gratis verkrijgbaar in de bibliotheek.