Silvy Van Beers (Vlaams Belang) werd woensdagavond tijdens de Arendonkse gemeenteraad verkozen als politieraadslid. De verkiezing van Van Beers was verrassend. Om verkozen te worden, had het Vlaams Belang-raadslid de steun nodig van een andere oppositiepartij. «Van wie die extra stemmen komen, kan ik niet zeggen», reageert Silvy Van Beers op haar verkiezing. Silvy Van Beers (25) uitbaatster van tatoeagezaak Yggdrasil Tattoo is een nieuwkomer in de gemeentepolitiek.
05 januari 2007
VLD dient klacht in tegen OCMW verkiezing
De Arendonkse VLD heeft een klacht ingediend tegen de verkiezing van de OCMW-raad. Normaal had de VLD met de steun van de andere oppositiepartijen een zetel kunnen afsnoepen van de CD&V of sp.a. Maar omdat de voordrachtsakte niet in orde was, mocht niet op de VLD-kandidaat worden gestemd.
Een simpele berekening wees uit dat als de oppositiepartijen A+, Vlaams Belang en VLD hun stemstrategie op elkaar afstemden, ze daarmee drie zetels in de OCMW-raad konden verwerven. Enkele kandidaten van de meerderheid en de oppositie zouden dan een gelijk aantal stemmen halen, het zogenaamde staking van stemmen. Dan tellen de volgende regels: eerst wordt voorrang gegeven aan wie in het verleden het langst een mandaat in het OCMW heeft bekleed. Is er dan nog gelijkheid van stemmen, dan telt de leeftijd en haalt de kandidaat met de jongste leeftijd het. In Arendonk zou VLD-kandidaat Rudy Panis het laken dan naar zich toetrekken.
Zoú, want omdat de voordrachtsakte van de VLD geen vrouwelijke kandidaat bevatte, was ze niet rechtsgeldig. Rudy Panis werd geschrapt van de stembriefjes.
Burgemeester Nest Buijs (CD&V) betreurt wat er is voorgevallen, maar volgens hem is het niet aan de gemeentesecretaris om te beslissen of de voordrachten al dan niet in orde zijn. De Arendonkse VLD laat het daar niet bij en heeft intussen al een klacht ingediend bij de provinciegouverneur. Tot nader orde heeft dat geen invloed op de verdere werking. De nieuwe OCMW-raadsleden komen op maandag 8 januari voor het eerst bijeen. Voor CD&V zijn dat Mark Lissens, Julia Claessen, Josepha Stessens en Nelly Wils. Voor sp.a gaat het om Gunther Hendrickx, Albert De Proost en Roland Saeys. Nieuwkomer A+ slaagde erin twee OCMW-zitje te verzilveren. Die gaan naar Marinus Van Rooij en Karel Maes.
VLD-raadslid Karin Sneyers ging niet akkoord met de gang van zaken. "We hebben een fout begaan, maar dat heeft ook de gemeentesecretaris en burgemeester gedaan. Zij hebben de voordrachtsakte goedgekeurd en ondertekend. Ze hebben nagelaten ons te verwittigen zodat we het hadden kunnen rechtzetten. Voor de meerderheidspartij zouden ze die moeite wel gedaan hebben."
04 januari 2007
VLD maakt niet langer deel uit van het OCMW
De nieuwe gemeenteraadsleden van Arendonk legden gisterenavond de eed af. Meteen werden ook de negen OCMW-raadsleden verkozen. VLD maakt niet langer deel uit van die OCMW-raad omdat de voordrachtsakte van VLD wettelijk niet in orde was. De raadsleden mochten daardoor niet stemmen op VLD-kandidaat Rudy Panis.
De 23 nieuwe gemeenteraadsleden hielden gisteren meteen na hun eedaflegging een verkiezing van de OCMW-raadsleden. Negen personen werden verkozen. VLD schoof opnieuw Rudy Panis naar voor als kandidaat, die ook de voorbije legislatuur zetelde in de OCMW-raad. Maar daardoor maakte VLD een grote fout bij het indienen van haar kandidaatslijst. Om ontvankelijk te zijn, moet de akte zowel een mannelijke als een vrouwelijke kandidaat bevatten. VLD vergat een vrouw te vermelden waardoor de voordrachtsakte niet rechtsgeldig was. Er kon dan ook geen geldige stem worden uitgebracht op de mannelijke VLD-kandidaat. «Wij hebben een fout gemaakt», zegt VLD-gemeenteraadslid Karin Snyers. «Maar de fout ligt ook bij de gemeentesecretaris. We hebben de akte verkeerd ingevuld, maar de secretaris had dat moeten opmerken.»
uitnodiging
Maar de fout werd pas opgemerkt toen het al te laat was. Het proces-verbaal van de kandidaatslijst was al opgesteld. «Rudy Panis ontving een uitnodiging voor de verkiezing van gisterenavond. Wij gingen er dus van uit dat de voordrachtsakte was goedgekeurd. Pas achteraf horen we via een omweg dat de akte ongeldig is. Dat kon niet meer worden veranderd.» VLD overweegt het hier niet bij te laten. «Ze kunnen een klacht indienen bij de gouverneur», reageert gemeentesecretaris André Helsen. «Of dat iets zal uithalen, weet ik niet.»
Toen bekend raakte dat niet op Rudy Panis kon worden gestemd, vroeg A+ de stemming te schorsen. Hun nieuwe stemstrategie leverde 2 zetels op in de OCMW-raad. SP.A en het kartel CD&V/N-VA krijgen respectievelijk drie en vier OCMW-raadsleden.
Gemeenteraadslid Silvy Van Beers (Vlaams Belang) werd verkozen voor de politieraad. Zij kreeg tijdens de geheime stemming de steun van ofwel oppositiapartij VLD of van A+. (JVN)
Vlaams Belang krijgt steun
Silvy Van Beers (Vlaams Belang) werd gisterenavond tijdens de gemeenteraad verkozen als de politieraadslid. Dat is opvallend want met twee Vlaams Belang-raadsleden die samen acht stemmen hadden, zou ze nooit rechtstreeks verkozen zijn. Daarvoor waren veertien stemmen nodig. Minstens twee raadsleden van andere partijen hebben dus op haar gestemd. Omdat de stemming geheim is weet niemand het zeker, maar de kans is groot dat oppositiepartijen A+ en eventueel ook VLD de nodige stemmen hebben geleverd. Vooral meerderheidspartij sp.a is daar verbolgen over. Zij spreken over een verbreking van het cordon sanitaire. VLD is dan weer boos op de burgemeester en gemeentesecretaris omdat hun OCMW-kandidaat niet mocht deelnemen aan de verkiezing voor de OCMW-raad. Zij gaan wellicht klacht neerleggen.
03 januari 2007
VLD mag niet in OCMW-raad
De gemeenteraadsleden van Arendonk leggen op donderdag 3 januari 2007 de eed af. De OCMW-raadsleden worden dan ook verkozen. Het staat al vast dat die verkiezing voer voor discussie wordt in het teljorenlekkersdorp. De voordrachtsakte van de VLD is wettelijk niet in orde, dus mag niet worden gestemd op VLD-kandidaat Rudy Panis.
De Arendonkse OCMW-raadsleden worden verkozen door de 23 leden van gemeenteraad. Door een kiessysteem waarbij ieder gemeenteraadslid over vijf stemmen beschikt, worden negen personen die de meeste stemmen behalen verkozen.
Opvallend is dat het Vlaams Belang in Arendonk geen kandidaten voor het OCMW heeft voorgedragen. Nochtans zou de partij met haar twee gemeenteraads- leden een heel grote kans maken om een zetel in de OCMW-raad binnen te halen. Voor de verkiezing van de politieraad heeft het Vlaams Belang wél een lijst ingediend.
Het feit dat de VLD met slechts één persoon in de gemeenteraad wel kandidaat is voor de OCMW-raad en niet voor de politieraad, doet vermoeden dat er een akkoord tussen de VLD en het Vlaams Belang bestaat om voor elkaar stemmen. Bij de VLD ontkennen ze dat ten stelligste, maar dat is momenteel het minste van hun zorgen.
Niet ontvankelijk
Blijkt dat de Arendonkse liberalen een kemel van formaat hebben geschoten bij het indienen van hun kandidaatslijst. Op de voordrachtsakte hebben ze alleen Rudy Panis vermeld, maar om ontvankelijk te zijn moeten een man én een vrouw op de lijst staan. "Ze hadden inderdaad ook een vrouw moeten vermelden op de voordrachtsakte", zegt gemeentesecretaris André Helsen. "Die fout hebben we pas gemerkt nadat we het proces-verbaal van de kandidaatslijst al hadden opgesteld. Heel vervelend, maar het pv moet vernietigd worden. Het is niet mogelijk om een geldige stem op de VLD-kandidaat uit te brengen."
Karin Snyers van de Arendonkse VLD geeft de fout toe. "Maar op het gemeentehuis hadden ze gezegd dat alles in orde en werd onze voordrachtsakte goedgekeurd in het pv. Bovendien is Rudy Panis uitgenodigd voor de gemeenteraad. Wij hebben niks meer vernomen, dus gaan we er van uit dat op hem gestemd mag worden."
© De Vlijt NV
Zakelijk burgervader durft imago soms te verwaarlozen
Nest Buijs behaalde bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen exact 777 voorkeurstemmen. Niet veel soeps voor een zittende burgemeester in een gemeente van meer dan 12.000 inwoners. Toch stelt niemand zijn positie in vraag. Eddy Meulemans
Dat hij ondanks zijn matige persoonlijke score zonder discussie de sjerp opnieuw mag omgorden, typeert Nest Buijs helemaal als burgemeester. Hij is iemand die zijn dorp zakelijk bestuurt, maar zijn public relations wel eens durft te verwaarlozen. Dat bleek overigens vóór de verkiezingen al uit Het Grootste Buurtonderzoek van onze krant. In onze enquête kwam Buijs met een beoordeling van 5,79 op 10 als de op vijf na minst populaire burgervader van de Kempen uit de bus.
Recht doorzee
Gemeenteraadslid Karin Sneyers van de oppositiepartij VLD schrok er niet van. ,,Onze burgemeester loopt over van sympathie'', zei ze met enige ironie. ,,Op de gemeenteraad blaft hij ons af alsof we in een hondenkennel zitten.''
Buijs zelf vindt de kritiek zwaar overdreven. Wél geeft hij toe dat hij vaak recht doorzee is en niet rond de pot draait. ,,Ik ga in de toekomst wat meer de lieverd uithangen'', was zijn eerste reactie na de bekendmaking van onze resultaten. Vandaag staat hij nog altijd achter zijn goede voornemens van toen. ,,Maar ik ga me niet anders voordoen dan ik ben'', onderstreept hij.
Goed bestuur, dat is en blijft het stokpaardje van burgervader Buijs. Al bij al is hij daar de voorbije zes jaar behoorlijk in geslaagd. Drie realisaties springen voor hem in het oog: de aanleg van een vrijliggend fietspad naar Retie, de nakende verhuizing van de gemeentelijke kunstacademie naar de oude sigarenfabriek van Karel I en de herinrichting van het dorpscentrum.
,,Ik was gisteren nog in Kasterlee. Als je daar de lange files van auto's en vrachtwagens ziet staan in de buurt van café Den Leeuw, dan ben ik blij dat ik in Arendonk woon. Dankzij de herinrichting die we doorvoerden, is het vandaag veel rustiger in ons dorpscentrum. Vooral voor voetgangers en fietsers is het nu merkelijk veiliger geworden in ons dorp.''
Fietspaden
Een deftig wegennet is voor de inwoners van Arendonk duidelijk een topprioriteit. Liefst 95,3 procent van de inwoners van Arendonk gaf in ons Grootste Buurtonderzoek aan dat zij het onderhoud van wegen, fietspaden en voetpaden heel belangrijk vinden. Buijs heeft de conclusies van het onderzoek goed in zijn oren geknoopt, want de komende zes jaar wil hij een forse inhaalbeweging maken: alle gewestwegen in zijn dorp wil hij uitrusten met veilige fietspaden.
,,Langs de gewestweg naar Reusel leggen we in de loop van dit jaar een nieuw fietspad aan. De weg naar Ravels komt in 2008 aan de beurt. Tegen het einde van de legislatuur hopen we ook de gewestweg naar Oud-Turnhout te voorzien van een veilig rijwielpad: vanaf het dorpscentrum tot aan het Glossocircuit.''
Om alle geselecteerde projecten uit te voeren werkt het kartel CD&V/N-VA ook de volgende zes jaar samen met SP.A. De rooms-rode coalitie beschikt in de gemeenteraad over een comfortabele meerderheid van 16 op 23 zetels: tien christen-democraten en zes socialisten. De oppositie moet het stellen met zeven zitjes: vier voor de nieuwe lokale partij A+, twee voor VB en één voor VLD.
© Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV
Abonneren op:
Posts (Atom)