17 september 2008

Parochiefeesten

In Arendonk vinden tijdens het weekend van 20 en 21 september de ­parochiefeesten van de Voorheide plaats. De festiviteiten beginnen zaterdag met een kienavond in het parochiecentrum. Een dag later is er een grote rommelmarkt in De Brulen en van 11.30u tot 14u is er een brunchbuffet.

Gemeente koopt zaaltje harmonie De Arend

Het gemeentebestuur besliste om het harmoniezaaltje van De Arend in de Wampenberg aan te kopen voor 180.000 euro. "In de toekomst zullen ook andere verenigingen gebruik mogen maken van het gebouw", zegt burgemeester Ernest Buijs (CD&V).

De eigenaars van het gebouw waarin harmonie De Arend momenteel onderdak heeft, verkopen het pand. Het is in handen van de familie van wijlen Raf Van Gorp, de stichter van Ravago. Om te voorkomen dat zijn volledige muziekkapel op straat komt te staan, klopte het bestuur van De Arend aan bij de gemeente.
De gemeenteraad zette maandagavond het licht op groen voor de aankoop van de zaal.
Dat de harmonie van de nieuwe huisbaas de volledige exclusiviteit voor het gebouw mag behouden is lang niet zeker. "Er zijn al verengingen (een zangkoor en een dansgroep red.) opgedaagd die het zaaltje ook willen gebruiken", verduidelijkt de burgervader. "Maar daarover valt later een beslissing."

School geeft beeldende vorming in kunstacademie

De leerlingen van school Sint Jan kunnen zich vanaf dit schooljaar elke week creatief uitleven in de Arendonkse kunstacademie. Schilderen, tekenen, boetseren, beeldhouwen, zelfs het drukken van etsen. Heel het kunstgamma wordt hen aangeleerd.

De kunstacademie ontvangt vanaf dit schooljaar elke week een klas van de gemeenteschool om de leerlingen ervan in te wijden in de plastische en beeldende kunsten.
Het eerste studiejaar mocht de spits afbijten. Omdat de studentjes het woordje ik hadden leren lezen en schrijven, kregen ze een aangepaste opdracht: maak een schilderijtje van jezelf en stop daarin je dromen of gedachten.
De kinderen zijn alvast laaiend enthousiast dat ze voor de lessen beeldende vorming in een echte academie terecht kunnen. "Schilderen is plezant, maar nog veel leuker is hier rondkijken in dat grote gebouw. Net een doolhof", kirt Lise Meynendonckx (6).

Waarom stuurt directeur Jan van Gorp de leerlingen van zijn school naar de academie? "Simpel, de accommodatie en faciliteiten zijn er veel beter", legt hij uit.
"Ook de leerkrachten leren zelf heel wat bij over beeldende vorming en hoe dat kan worden aangeleerd. Voor een basisschool zijn er vaak te weinig mogelijkheden om aan dat onderdeel van het leerplan voldoende aandacht te besteden. Een klaslokaal moet je bovendien ook telkens weer opruimen. Daarin steken leerkrachten noodgedwongen veel tijd."
Sint Jan en de Academie voor Schone Kunsten behoren alle twee tot het gemeentelijk onderwijs. Een samenwerking lijkt logisch, maar dat is het toch niet. De leerkrachten van het deeltijds kunstonderwijs moeten immers betaald worden.

"Ik werk nu vier uren voor Sint Jan", vertelt leerkracht Lief De Puydt van de academie. "De school heeft die afgestaan uit haar lespakket. Als andere scholen dezelfde voorwaarden aanbieden, kunnen ze ook hier terecht. Maar onuitputtelijk is onze tijd en ruimte natuurlijk niet. First come, first served."

Asbestplaten

Elk gezin mag voortaan gratis tien asbestplaten per jaar afleveren in het containerpark. Dat besliste het schepencollege. De eerstvolgende dag dat de platen kunnen worden binnengebracht is 6 december.

16 september 2008

A+ wil gemeenteraad op band opnemen

Oppositiepartij A+ wil dat de volledige gemeenteraadzitting digitaal wordt opgenomen. De partij vindt dat hun tussenkomsten en vragen onvoldoende worden opgenomen in de notulen van de gemeenteraad.

"In het verslag van vorige gemeenteraad zijn gewoon volledige tussenkomsten en variapunten totaal niet opgenomen", legt Benny Maes uit (A+)."We begrijpen dat het moeilijk is om tijdens de gemeenteraad van alle bewoordingen en motiveringen notities te maken. Daarom denken wij dat het nuttig is alles op band op te nemen zodat de gemeentesecretaris op iets kan terugvallen."
Burgemeester Ernest Buijs (CD&V) reageert door te stellen dat het verzoek al eens op de gemeenteraad werd behandeld. "Toen is gezegd dat we het eens gingen bekijken wanneer de nieuwe raadzaal wordt ingericht. Het zal meegenomen worden bij de bespreking van die bouwplannen, maar dat wil niet zeggen dat het zeker is dat het er komt. De kostprijs speelt ook mee." De nieuwe raadzaal komt in de piramidezaal, waar vroeger de schilderafdeling van de kunstacademie was ondergebracht. DS

Speeltuin

Omdat de speeltoestellen aan het zwembad zo intensief gebruikt wordt, wil het gemeentebestuur de speeltuin uitbreiden. Voor de uitbreiding van de populairste speeltuin van het dorp wordt een budget vrijgemaakt van vijftigduizend euro.