09 mei 2008

Sanitair blok de Voorheide

De gemeenteraad keurde de aanbestedingbundel goed voor de vernieuwing van het sanitair in gemeenteschool Voorheide. "Ze hebben er lang genoeg op moeten wachten", zegt burgemeester Ernest Buijs (CD&V). "We pakken het volledig aan." De kostprijs voor de renovatie van de sanitaire blokken wordt geraamd op 80.000 euro. In dat bedrag zitten behalve sanitair ook metsel-, vloer- en tegelwerkzaamheden. Gemeenteschool Voorheide staat bekend als een van de meest milieuvriendelijke scholen uit onze provincie. Een hemelwaterinstallatie mag dus niet ontbreken.

Voor 'De Bedenkers' gebuisd toilet gaat mobiel

De uitvinders van het interactieve urinoir PlaceToPee haalden de finale van het Eén-programma De Bedenkers net niet. Ze bleven niet bij de pakken zitten, verfijnden het idee en maakten een mobiele versie.

De PlaceToPee is ontsproten uit het brein van Bart Geraets en Werner Dupont. Later kwam daar Jan Vander Elst bij. Ze ontwierpen een toilet waarin de gebruiker met zijn plasstraal een interactief spelletje speelt dat hij kan volgen op een scherm. Na de tv-uitzendingen kwam een samenwerking tot stand met Geudens Sanitair Verhuur. Deze firma zag wel brood in het ontwerpen van een mobiele versie.

De bedenkers werkten de voorbije maanden hard aan de ontwikkeling van een nieuw demotoestel, verbeterde software en een nieuw racespelletje. Het resultaat is een mobiele toiletwagen die doet denken aan een hamburgerkraam. Eens opgesteld, kan er naar hartenlust worden geplast en gegamed. Eén stopcontact volstaat om het mobiele toilet aan te sluiten en voor de privacy van de gebruiker is er in klapdeurtjes voorzien.
Niet alleen spelletjes behoren tot de mogelijkheden, er werd ook een 'uriquête' uitgewerkt. De gebruiker kan al plassend zijn mening kwijt over actuele thema's.

Het grote publiek kan de PlaceToPee voor het eerst uittesten op 16 en 17 mei tijdens 'Arendonk Zingt en Swingt'.

Sinksenfestival

De Koninklijke Harmonie De Arend organiseert op 10,11 en 12 mei het jaarlijkse Sinksenfestival. Aan het harmonie-lokaal op de Wampenberg vinden er concerten plaats en op pinkstermaandag is er een rommelmarkt. Het muziekfestival start zaterdagavond met een optreden van het vocale ensemble Recanti uit Retie en het dameskoor Ladies First uit Goirle. Zondagmiddag is het de beurt aan enkele bevriende fanfares uit de streek vanaf 14u. Tweede pinksterdag is er vanaf 8u de hele dag een rommelmarkt op de parkings rond de Wampenberg.

www.harmoniedearend.be

Moerenstraat

In de Wippelberg en de Moerenstraat worden dit jaar grote wegeniswerken uitgevoerd: alle huizen worden aangesloten op het riolennet en er komt een fietspad aan weerszijden van de weg. Het gemeentebestuur wil de eerste fase van de werken, het voorste gedeelte van de Horststraat en de Wippelberg, eind deze maand aanvatten. (ema)

08 mei 2008

Waterzuivering

Arendonk heeft het aangepaste ontwerp van het zoneringsplan voor de lozing en sanering van huishoudelijk afvalwater goedgekeurd. Dat bevat de plannen voor het aanleggen van rioleringen, persleidingen en individuele zuiveringsinstallaties. Het schepencollege keurde vorig jaar het voorontwerp van het zoneringsplan goed, waarna een openbaar onderzoek volgde. Er werden twee bezwaarschriften en een opmerking ingediend. In het bijgewerkte plan is rekening gehouden met de opmerking. De Vlaamse Milieumaatschappij kan het ontwerp nu omzetten in definitieve zoneringsplannen

Arendonk investeert in extra sportvelden

De gemeenteraad heeft de openbare aanbesteding goedgekeurd voor de aanleg van extra sportvelden en oefenterreinen. De investering in het sportpark Heikant wordt geraamd op 1 miljoen euro.

De inrichting van het sportpark gebeurt in twee fases. De eerste omhelst de aanleg van grote en kleine sportvelden. Als die ingezaaid en na twee jaar speelklaar zijn, wordt gestart met de heraanleg van de huidige terreinen.
Schepen van Sport Bart Vosters (CD&V) verwacht dat alle terreinen over vier jaar speelklaar zijn. In totaal gaat het om vijf grote voetbalterreinen, drie middelgrote voor de preminiemen en zeven kleintjes voor de duiveltjes.
Benny Maes (A+) merkte tijdens de gemeenteraad op dat alleen de grote terreinen volgens de tekenplannen een verlichtingsinstallatie krijgen. Vosters antwoordde dat het wel degelijk de bedoeling is om alle vijftien terreinen te verlichten.
Er komt ook een nieuw hoofdterrein, inclusief stadion met kleedruimte, kantine en tribune. Deze plannen zijn nog niet opgenomen in de aanbesteding.

Gewa

Al het drukwerk van cultureel centrum DeWarande in Turnhout voor het seizoen 2008-2009, gaande van podiumbrochures tot abonnementenformulieren, wordt uitbesteed aan drukkerij Gewa in de Hoge Mauw in Arendonk. Dat besliste het schepencollege van Turnhout.

07 mei 2008

Groene stroom

De gebouwen van de gemeente, politie en OCMW krijgen tot 31 december 2011 groene elektriciteit. "We hebben aan EANDIS gevraagd om leveranciers aan te duiden die alleen groene stroom leveren. De aankoop van de stroom kost meer dan gewone elektriciteit, maar de federale overheid steunt de aankoop van groene stroom. Zo wordt het verschil betaalbaar", zegt burgemeester Ernest Buijs (CD&V).

Fietsende jongeren veroveren dorpscentrum

Duizend jonge fietsers veroveren het dorpscentrum van Arendonk. In een verkeersvrij centrum maakten ze met hun versierde fietsen enkele tochtjes langs de zogenaamde processietoer. De burgemeester en schepen van Onderwijs reden op kop van de ellenlange fietscolonne. Met de fietshappening werd de verkeersweek van alle Arendonkse basisscholen op gang geschoten. Nog de hele week vinden er in de scholen, in de Bemdhal en in het park Deroissart fietsactiviteiten plaats. Parking Deroissart is daarom overdag verboden terrein voor voertuigen en dit tot vandaag, woensdag 7 mei om 12u.

Brug verdeelt meningen

Met de nieuwe bouwaanvraag verplaatst nv De Scheepvaart de geplande brug in de Moerenstraat in Arendonk naar de kant van café 't Paradijs. Ook al zien ze het economische belang van de vaste oeververbinding in, toch zijn uitbaatster en klanten niet bijster gelukkig met de ligging vlakbij het terras.

Door het stevige zonnetje van de voorbije dagen zit het terras van 't Paradijs in de Moerenstraat vol fietsers. Precies vanwege die drukke dagen heeft uitbaatster Antoinette Valckx de concrete plannen van de nieuwe bouwaanvraag nog niet kunnen inzien. "Daar maken we eind deze week tijd voor", zegt ze. "We horen allerlei geruchten, maar willen ons eerst degelijk informeren."
De waardin vraagt zich af of de bouw van de brug nog wel tegen te houden is. "Ik snap heel goed dat de bedrijven aan de andere kant van het kanaal belang hebben bij een goede brug. Ik wil niemand tegen de schenen schoppen, maar als blijkt dat de helling rakelings langs mijn heg komt, reageer ik. Ik heb ook mijn belangen."

"Ik keek erg uit naar de plannen om hiernaast natuurgebied te maken. Ik zou dan mijn haag deels wegdoen, zodat we uitzicht kregen op het kanaal. Maar dat zit er nu niet meer in. Nee, blij ben ik hier niet mee. Voor heel wat klanten worden we dan moeilijker bereikbaar."

06 mei 2008

Voor de 50° keer op bedevaart

De laatste loodjes wegen normaal het zwaarst. Maar voor de bedevaarders die al wandelend de dubbele afstand Arendonk-Scherpenheuvel aflegden was het gewoon genieten. Ze kregen dan ook een hartverwarmend onthaal bij aankomst. Fanfare Wampegalm en veel sympathisanten stonden hen op te wachten. "We waren met 66 en er hebben maar een paar afgehaakt", vertelt vlaggendrager Karel Faes.

Fair Trade

Binnenkort mag Arendonk zich een Fair Tradegemeente noemen. De titel wordt toegekend als gemeentebestuur, handelaars en inwoners zich inzetten voor eerlijke handel. Zes plaatselijke vrijwilligers hebben zich geëngageerd om het Fair Tradelabel voor Arendonk binnen te halen. Het gaat om Guido van Beek, Benny Moeskops, Pascale Mertens, Frans ­Lenders, Els Steemans en Annie Erpels. Op een eerlijke wijnproefavond in zaal Ontmoeting konden ze zeventig lokale wijnproevers verleiden om negen wijnen uit de wereldwinkel te degusteren. Ze kregen er deskundige uitleg van sommelier Rudy Mermans.DS

Scheepvaart dient aanvraag in voor nieuwe brug

NV De Scheepvaart heeft een aangepaste bouwaanvraag ingediend voor de aanleg van een vaste brug over het kanaal Dessel-Schoten in Arendonk. De site schuift een eindje op, zodat de aanloopstroken niet langer in natuur­gebied komen.

Natuurpunt diende een klacht in tegen de plannen van nv De Scheepvaart om de ophaalbrug Brug 4 in de Arendonkse Moeren­straat te vervangen door een vaste oeverconstructie. Voor de vereniging kan het niet dat de aanloopstroken door het nabije
natuurreservaat snijden.
De waterwegenbeheerder wacht die aanslepende procedure niet af en dient een nieuwe aanvraag in.
In de nieuwe aanvraag verhuist de brug naar de andere kant van het huidige wipbruggetje en loopt zo niet langer door het reservaat Den Hooyput.
De rijweg is wel versmald tot twee nauwe rijstroken van 2,85 meter, afgezoomd met twee aparte fietspaden van anderhalve meter.
De constructie bestaat uit drie overspanningen: een over het kanaal, een over het jaagpad en een over de Moerenstraat.
De Scheepvaart wijst erop dat de vervanging van de oude ophaalbrug begint te dringen, omdat die ernstige verouderingsverschijnselen vertoont.

Heel het dorp voor een dag met de fiets naar school

De fietsenstallingen in de Arendonkse scholen waren gisteren te klein, want niemand van de leerlingen werd met de auto gebracht. Iedereen kwam met de fiets naar school.

Alle duizend leerlingen en leerkrachten van de vier lagere scholen van Arendonk kwamen gisterochtend samen in het park Deroissart. Van daaruit maakten ze een gezamenlijke rondrit in het dorpscentrum, waarna ze elk naar hun eigen school fietsten. Dat alle scholieren al trappend naar de les komen, is uitzonderlijk. 'In de winter komt bij ons dertig tot veertig procent met de fiets, in de zomer tachtig procent', zegt Erwin Cools van vrije basisschool Sint-Clara. 'Of het mogelijk is om honderd procent te halen? Met speciale fietsvrijdagen, fietspooling en fietsbehendigheidsproeven proberen we onze leerlingen zo veel mogelijk te stimuleren.' De fietspromotiedag van gisteren was een gezamenlijk initiatief van gemeente, politie, scholen en ouderverenigingen. Ook burgemeester Nest Buijs (CD&V) haalde zijn stalen ros van stal. Aan de leerlingen beloofde hij zijn steentje bij te dragen door de komende jaren verder te investeren in veilige fietswegen. 'Maar we kunnen niet alles ineens', zei hij. 'We zijn volop bezig met de aanleg van een fietspad langs de Grens. Nog dit jaar leggen we een fietspad aan langs de Wippelberg en de Moerenstraat. Volgend jaar is de beurt aan de gewestweg naar Ravels en daarna maken we werk van de Daries en het Schotelven, tot aan het Glossocircuit.' (ema)

05 mei 2008

Boeren op groene energie

Landbouwers die hun energiekosten willen drukken, kunnen op 5 en 7 mei in Ravels en Arendonk kennis­maken met de voordelen van zonne-energie. Onder het motto Vooruit met de geit trekt een - met zon aangedreven -
2-pk'tje naar twee bedrijven waarvan de staldaken uitgerust zijn met zonne­panelen.

Het mestkalverenbedrijf van Paul Bruurs (54) en zijn zoon Friso (30) in Lusthoven 75 is twee maanden geleden volledig overgeschakeld op zonne­-energie. 288 fotovoltaïsche zonnepanelen liggen er op de stal. Goed voor een gemiddelde elektriciteitsproductie van meer dan 40.000 kilowattuur. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3.000 kilowattuur. Het landbouwbedrijf levert dus groene stroom voor dertien gezinnen.
"Maar we gebruiken er zelf natuurlijk ook van", lacht Paul Bruurs. "Het was een serieuze investering. In totaal iets meer dan 254.000 euro. Dankzij het Vlaams landbouw­investeringsfonds (VLIF) krijgen we wel dertig procent terugbetaald. Verder zijn er nog de groene stroomcertificaten waardoor het systeem na enige tijd zichzelf terugverdient. Voor elke duizend kilowattuur die we effectief produceren krijgen we 450 euro en dat gegarandeerd voor twintig jaar."
De geproduceerde groene stroom die de familie Bruurs niet zelf gebruikt, wordt verkocht aan Nuon. "We verkopen in principe aan de meest biedende, maar Nuon was als enige geïnteresseerd", legt Friso Bruurs uit. "In de media stonden de afgelopen weken berichten dat de laagspanningsnetten niet opgewassen zijn tegen de sterke groei van groenstroomproductie. Maar daar hebben kleine producenten zoals wij geen last van. Wij kunnen zonder probleem onze hernieuwbare energie kwijt op het net."
Broeikasgassen
Een ander voordeel van zonne­-energie is dat er geen koolstofdioxide (CO2) vrijkomt. 24 vierkante meter zonnepanelen is goed voor 1.000 kilogram minder broeikasgassen. "We hebben pas ook een verbrander voor biomassa geplaatst", besluit Friso. "Die installatie stoot ook geen CO2 uit. We zijn nu een bijna volledig CO2-arm landbouwbedrijf."
Belangstellenden voor zonne­-energiesystemen op landbouwbedrijven kunnen niet alleen op 7 mei terecht bij Paul en Friso Bruurs. Kippenkwekerij Noeyens in de Kerkstraat 45 in Ravels bijt op 5 mei al de spits af met een informatiedag. Beide bedrijven zijn open van 10u tot 18u.

Ramp

Het noodweer van 8 juni vorig jaar is erkend als ramp. Dat betekent dat de slachtoffers in aanmerking komen voor een schadevergoeding via hun brandverzekering of het Rampenfonds.