16 mei 2007

Grootouders leren koken

Een groep leerlingen van het Sint-Claracollege maakt een receptenboek met vergeten gerechten. Daarvoor klopten de scholieren aan bij hun grootouders, die nog op traditionele wijze rijstebrij of kipkap maakten. Het werk van de leerlingen past in het Oral-Historyproject, waaraan de school al enige tijd werkt.

Het Oral-Historyproject in het Sint-Claracollege leverde vorig jaar al een boek op met getuigenissen over het dagelijkse leven. Dit jaar betrok de school ook leerlingen uit het technisch onderwijs bij het project. "We pakken het degelijk aan", zegt projectleider Lut Govaerts. "Het gaat uiteindelijk om antropologisch onderzoek dat we wetenschappelijk correct proberen uit te voeren. Voor iemand van 17 is het een zware klus om informatie in het veld te zoeken, te controleren en neer te schrijven."
De leerlingen van het vijfde jaar sociaal-technische wetenschappen kregen de opdracht om vergeten recepten op te snorren. Sarah Goris overtuigde haar grootvader om zijn onnavolgbare rijstpaprecept mee te geven. Katrien Vanherck mocht samen met haar grootmoeder en haar tante kipkap bereiden. Uit haar getuigenis blijkt wat een belevenis dat was: "Toen alles door het vleesmolentje was gegaan, begon ze de brij met haar handen te malen en te mengen. Het was niet echt aangenaam om te zien, maar mijn tante en ik hielden vol."

"Het gaat om meer dan het recept alleen", benadrukt Lut Govaerts. "De leerlingen leerden ook meer over de tafelmanieren en de eetgewoonten van hun grootouders. We vonden het ook belangrijk dat ze de recepten aanvulden met anekdotes van vroeger. Een grootmoeder vertelde hoe ze tijdens het bereiden van bloedworst haar trouwring is kwijtgespeeld, en hoe ze die later weer heeft teruggevonden."
Het receptenboek dat het resultaat van dit onderzoek zal zijn, wordt in september gepubliceerd. Maar de waarde van het onderzoek blijkt uit de reacties van de leerlingen en hun grootouders. "Tegenwoordig ga ik bijna elke dag na school eventjes langs bij moemoe", getuigt Katrien Vanherck. "Mijn moemoe is blij dat ze nog steeds veel voor me betekent, zei ze bij een kop koffie. Ik heb het project dus goed ervaren, niet alleen door het boek, maar ook omdat het de band tussen mij en mijn moemoe heeft versterkt."

Lange vormselviering kost ouders communicanten 10 euro parkeergeld

Een lange vormselviering kostte zaterdag in Arendonk heel wat ouders van communicanten een parkeerheffing van 10 euro. De ouders parkeerden hun auto in de blauwe zone, maar waren niet binnen de twee uur terug aan hun wagen. De firma Apcoa voerde parkeercontroles uit. De gemeente zal volgens burgemeester Buijs (CD&V) bekijken of voortaan bij grote manifestaties een speciale regeling kan gelden.

Meer dan honderd Arendonkse jongeren vierden zaterdag hun plechtige communie in de OLV-kerk. Door dat hoge aantal duurde de eucharistieviering langer dan verwacht. Na afloop vonden de kerkgangers een retributie van 10 euro achter de ruitenwisser.
«We hebben begrip voor de situatie en bekijken of we de overtreders kunnen tegemoetkomen», zegt burgemeester Buijs. «Maar de mensen waren in overtreding. Iedereen roept al jaren voor de invoering van een blauwe zone. Nu die er ligt, is men verbaasd over de retributies. Op 150 meter van de kerk liggen nochtans grote gratis parkeerplaatsen.»

Tientallen verkeersboetes tijdens vormselviering

Alle ouders en familieleden van de communicanten die afgelopen weekend in de kerk van Arendonk de vormselviering bijwoonden en hun auto op het marktplein parkeerden, vonden na de mis een parkeerboete achter hun ruitenwisser.

Eddy Meulemans Onder de kerktoren van Arendonk is parkeren gratis. Alleen moet je een blauwe parkeerschijf voor je ruit leggen én ervoor zorgen dat je uiterlijk twee uur later weer weg bent. Precies daar wrong vorig weekend het schoentje, want door het hoge aantal communicanten liep de vormselviering danig uit, tot na 16 uur zelfs. De meeste vormelingen en hun ouders zaten toen al drie uur in de kerk. Terwijl de leerlingen binnen het sacrament van het vormsel kregen toegediend, stonden op het kerkplein twee parkeerwachters ijverig boetes uit te schrijven voor alle verstreken parkeerschijven. 'Elke zaterdag komen we langs om te schrijven, tenzij het gemeentebestuur ons expliciet vraagt om weg te blijven', zegt Luc Verduyckt van Apcoa Belgium, de firma uit Berchem die belast is met de controle van de blauwe zone in Arendonk. Omdat ze in Berchem geen speciaal verzoek van het gemeentebestuur binnenkregen, voerden de parkeerwachters plichtbewust hun zaterdaginspectie uit. Een normale inspectie werd het echter niet, want ze sloegen een ferme slag: in een handomdraai rolden er liefst 22 retributiebonnen van 25 euro uit hun handcomputer.

Hadden de kerkgangers tussendoor de mis moeten verlaten om hun parkeerschijf te verschuiven? Burgemeester Nest Buijs (CD&V) heeft een beter idee: 'In het park Deroissart, amper honderd meter verderop, heb je geen parkeerschijf nodig en kun je je auto zelfs twee dagen laten staan. Maar dan moet je wel bereid zijn om honderd meter te stappen', voegt hij eraan toe. Op de jongste gemeenteraad kaartte raadslid Benny Maes (A+) de 'kerkgangersboete' aan bij het schepencollege. Hij vroeg om vergiffenis voor de zondaars. 'Wij zijn begripvol, maar niet onnozel', reageert burgemeester Buijs. 'Het is op verzoek van de bevolking en de lokale middenstand dat we een blauwe zone invoerden op de markt. Voor grote evenementen willen we gerust een uitzondering toestaan, maar niet voor elke begrafenis of kermis.' Ook pastoor Luc Vienne voelt zich niet verantwoordelijk. Dat de mis zo lang duurde, is volgens hem niet zijn schuld. 'Maar ik vind het wel bij de haren getrokken dat de controleurs uitgerekend tijdens een vormselviering op inspectie trekken', zegt de pastoor.

Afvalfactuur

Omdat alle inwoners vanaf 1 januari hun restafval in een slimme container stoppen en niet langer in grijze vuilniszak, krijgen ze voortaan een factuur op maat. Hoe minder afval je meegeeft, hoe minder je betaalt. Prijs: 0,15 euro per kilo restafval en 0,075 euro per kilo GFT.

15 mei 2007

Kerkgangers moeten boeten

De vormselviering van afgelopen zaterdag in Arendonk heeft heel wat kerkgangers een boete opgeleverd. Omdat de eucharistieviering langer duurde dan twee uur, stonden de meeste familieleden van de communicanten in overtreding geparkeerd. l
Families van vormelingen bekeurd tijdens lange misviering


Met de herinrichting van de dorpskern in Arendonk werd vorig jaar in juni een blauwe zone ingevoerd in de Vrijheid en rond de kerk. Bestuurders mogen er sindsdien hun wagen hoogstens twee uur achterlaten op een parkeerplaats.
Zaterdag was het plechtige communie in het teljorenlekkersdorp en traditioneel worden daar nog veel jongeren gevormd. Deze editie waren er 109 communicanten. Door het hoge aantal zalvingen kan de misviering dan wel eens uitlopen. Nu zaten de mensen van 13.30u tot 16u in de Onze-Lieve-Vrouwkerk.

Ouders van vormelingen, catechisten en helpers die geparkeerd stonden in de blauwe zone keken verrast op bij het verlaten van de kerk. Ze hadden een retributieboete van 10 euro aan hun been.
"De firma Apcoa is in onze gemeente belast met de parkeercontroles", vertelt burgemeester Ernest Buijs (CD&V). "Toevallig was het zaterdag hun inspectiedag in Arendonk. Een vervelende situatie, dat geef ik toe. De meeste mensen die op het gemeentehuis hun beklag kwamen doen, gaven wel toe dat ze in de fout waren. We moeten nog bekijken of we geen oplossing kunnen bieden voor deze uitzonderlijke omstandigheid."


De pastoor van het centrum, pater Luc Vienne, vergeeft de parkeercontroleurs. "Zij deden alleen hun werk, maar dat neemt niet weg dat het toch allemaal wat met de haren getrokken is. Op dagen waarop het vormsel, de eerst communie of grote begrafenissen plaatsvinden, zouden toch uitzonderingen moeten gelden."
Tijdens de vormselviering stonden ook heel wat voertuigen op de stoep of dubbel geparkeerd. De bestuurders van die auto's kregen geen boete, omdat dat dat bevoegdheid is van de politiediensten. Ook over dat voorval heerste er bij de gedupeerde kerkgangers nogal wat ongenoegen.

Facelift voor kerk

De 102-jarige O.L. Vrouwkerk in het centrum van Arendonk krijgt een grondige schoonheidsbehandeling. Het gebouw sukkelt met enkele kwaaltjes. Zo moet het metselwerk worden heropgevoegd en het buitenschrijnwerk heeft nood aan een botoxinjectie. Bescherming van glasramen, verwarming- en isolatiewerken staan eveneens vermeld in het doktersrapport.

Plagsel

De hoop plagsel, die Natuurpunt zonder vergunning wilde uitspreiden op een perceel langs de Heirbaan is verwijderd. Het maaioverschot was afkomstig uit het nabijgelegen natuurreservaat De Liereman in Oud-Turnhout.

Meer pret zonder sigaret

Het Sint-Claracollege uit Arendonk nam samen met vijf scholen uit Turnhout en vier uit Hoogstraten deel aan de actie 'Meer pret zonder sigaret' van het lokaal gezondheidsoverleg (LOGO). Gisteren werden de eerste diploma's voor niet-rokende klassen uitgedeeld.

Ronny Van den Ackerveken LOGO Noorderkempen organiseert al enkele jaren de actie 'Meer pret zonder sigaret' in een aantal scholen. Daarmee wil de organisatie leerlingen bewustmaken van de gevaren en gevolgen van roken. 'Bij het begin van de actie bezorgden de deelnemende klassen ons een contract met het streefpercentage aan rokende en niet-rokende leerlingen', zegt coördinator Griet Verhesen van LOGO Noorderkempen. 'Klassen waar gedurende de zes maanden van de actie geen rokers bijgekomen zijn, ontvangen een diploma. Klassen waar tóch rokers zijn bijgekomen, maar die minstens twee activiteiten ter preventie van het roken hebben uitgewerkt, ontvangen een getuigschrift. Zo werden er onder meer weddenschappen afgesloten tussen klassen en leraars of zette men een tentoonstelling op poten rond de wedstrijd. Er is ook een klas die een website rond de wedstrijd heeft opgericht.'

De eerste diploma's werden maandag uitgereikt. Op het stadhuis van Hoogstraten ontving schepen Tinne Rombouts (CD&V) de winnende leerlingen van de vier Hoogstraatse scholen: Klein Seminarie, VITO, VTI Spijker en het Instituut Spijker. In Turnhout deelde schepen Peter Segers (SP.A) de diploma's uit het Sint-Pietersinstituut, het HIVSET, de Stedelijke Handelsschool en het Atheneum. De vijfde deelnemende school, Heilig Graf, kon door een sportdag niet aanwezig zijn. Later deze maand krijgen enkele klassen die gisteren een diploma ontvingen een sportieve voormiddag aangeboden door LOGO. De Hoogstratense winnaar trekken daarvoor naar De Mosten. De Turnhoutenaars krijgen een touwenparcours in De Hoge Rielen. In Arendonk worden de diploma's op 25 mei uitgereikt.