08 februari 2007

Kandidaten voor directeursfunctie

De gemeenteraad van Arendonk beslist op maandag 12 februari wie de nieuwe directeur wordt van gemeenteschool Sint Jan. De vorige schooldirecteur Hulselmans werd vorig jaar ontzet uit die functie na het onrechtmatig wegnemen van veertig euro. Sindsdien combineert leerkracht Eric Segers de taak van directeur met lesgeven in het zesde leerjaar.

De school van vijfhonderd leerlingen heeft echter nood aan een voltijdse directeur. Daarom schreef het gemeentebestuur een openbaar examen uit voor het ambt. Drie kandidaten slaagden in de proeven. De 23 gemeenteraadsleden moeten nu de meest bekwame aanduiden.

7000 potloden kleuren Sint Jan

De kunstacademie van Arendonk gaat de speelplaats van basisschool Sint-Jan in de Schoolstraat omtoveren tot een kleurrijk spektakel. De pilaren van het afdak worden beplakt met 7.000 echte kleurpotloden.

"We gaan pas in de lente aan het project beginnen", vertelt directeur Marc Hermans van de kunstacademie. "Om het project te realiseren, moet het minstens achttien graden warm zijn. Anders kan de beschermlaag van epoxyhars niet worden verwerkt." De moeilijkste klip van het kunstproject is inmiddels genomen: 7.000 kleurpotloden vinden voor maar 800 euro. Want dat is het budget waarmee de academie moet werken. Dat bedrag is de opbrengst van het jaarlijkse schoolfeest.

06 februari 2007

Varkens met stress

images
De KLJ van Arendonk start met een aantal opvoeringen van het toneelstuk Varkens met stress, een blijspel van Hilda Vleugels. De regie is in handen van Bart Caers.

Avondvoorstellingen vinden plaats in feestzaal De Garve op 17 en 23 februari, telkens om 20u.

Op zondag 18 februari houden de jonge acteurs een matinee om 14u. Kaarten kosten in voorverkoop 5 euro en aan de kassa 6 euro.

Hoge brug zet opnieuw kwaad bloed

Nv De Scheepvaart doet een nieuwe poging om de huidige ophaalbrug over het kanaal Dessel-Schoten in de Moerenstraat te vervangen door een vaste oeververbinding. De vzw Natuurpunt en buurtbewoners verzetten zich ook nu weer tegen de plannen.

De huidige ophaalbrug nabij Ravago is zo rot als een mispel en dringend aan vervanging toe. Nv De Scheepvaart ziet een nieuwe ophaalbrug absoluut niet zitten en wil een vaste oeververbinding.
De dienst Stedenbouw kelderde vorig jaar een eerste poging om de brug te vervangen. De bouw van een hoge brug was volgens de dienst buiten proporties en niet in overeenstemming met het gewestplan. Dat was een serieuze streep door de rekening van nv De Scheepvaart. De opdracht voor de bouw was al toegewezen aan een aannemer.

Bezwaarschriften "We hebben een nieuwe aanvraag ingediend", vertelt Willy Van Deurzen, woordvoerder van nv De Scheepvaart. "De constructie van de vaste brug blijft nagenoeg dezelfde, maar de plaats waar ze gaat komen, wijzigt. Ze komt nu stroomopwaarts van de huidige brug 4 te liggen." Dat betekent niet meer richting Turnhout aan de vroegere betoncentrale van Mols, maar wel aan de andere kant richting Dessel.


Enkele buurtbewoners en de beheerders van het aanpalende natuurreservaat Hooyput, die bij de vorige plannen al bezwaarschriften indienden, zijn ook nu heel sceptisch. "Het enige wat verandert, is dat de brug een beetje smaller wordt", reageert Jan Van den Berghe van Natuurpunt. "Het maakt geen verschil uit of dat de brug links of rechts wordt aangelegd. Ze brengt evenveel schade aan de bestaande natuurwaarden. Er is maar één goed alternatief en dat is brug 4 vervangen door een soortgelijke ophaalbrug. Wij zijn al bezig met het opstellen van een bezwaarschrift."

Het openbaar onderzoek loopt tot 1 maart.

Vrijkermis verliest nonkel Louis

page31_1_1
Op het veld van voetbalclub RH Sportief in Balen is zaterdagavond een supporter van de bezoekende ploeg Vrij Arendonk overleden, nadat hij plots onwel werd. Louis Moonen (60), ex-voetballer en trouwe fan van Vrij Arendonk, was een fan van rood-wit en ook een graag geziene gast in het stadion van dorpsvijand' Verbroedering Arendonk.

Heel wat jongeren kennen hem als nonkel Louis, puntenschrijver op de plaatselijk wereldberoemde Volksspelen van Vrijkermis. ,,Het zal raar doen als je volgende zomer de kermistent indraait en Louis niet meer ziet zitten aan het vogelpikbord'', zegt Bart Vosters (36), jarenlang Louis' vaste collega in het Vrijkermiscomité. Behalve puntenschrijver was Louis penningmeester van Vrijkermis. ,,Louis was de plezantste van het comité, zeker als er Duvel koud stond. Iedereen kon met hem overweg. Hem vervangen zal heel moeilijk zijn'', vreest Bart. (ema)

05 februari 2007

Ereburger Louis van Gorp vereeuwigd in brons

Louis Van Gorp (74), de bekende kunstschilder en ereburger van Arendonk, krijgt een cadeautje van de kunstacademie waar hij dertig jaar directeur was. Zijn buste wordt vereeuwigd in brons en krijgt een plaats in het nieuwe academiegebouw Karel I.

De leerlingen van de specialisatiegraad beeldhouwen kregen allemaal de kans om het kunstzinnige hoofd van Louis Van Gorp treffend te boetseren. Uiteindelijk viel de keuze op de buste van de hand van Raymund Bervoets. Het is een expressief, krachtig en tijdloos portret geworden.

"Bronsgieter Emile Voeten, die ook het monument van Rik Van steenbergen heeft gegoten, is al bezig met het beeld te maken", vertelt Marc Hermans, directeur van de Arendonkse kunstacademie. "Maar we gaan het beeld pas inwijden bij de opening van het nieuw academie- gebouw op de Wampenberg."

Die datum is nog niet bekend, want de verbouwingswerkzaamheden aan de voormalige sigarenfabriek Karel I zijn nog volop bezig. Als alles volgens plan verloopt, is de eerste verhuizing gepland op het einde van het schooljaar in juni.

Mogen we een gokje wagen? Op vrijdag 21 september wordt Louis Van Gorp 75 jaar. Een betere datum voor de inwijding van het beeld kan je bijna niet vinden.

www.academiearendonk.be