12 april 2008

Van sigarenfabriek naar academie

In de Wampenberg in Arendonk opende gisteren de nieuwe kunstacademie officieel de deuren. De 1.700 leerlingen van de Academie voor Schone Kunsten vinden er onderdak in de voormalige sigarenfabriek Karel I.
De renovatie van de fabriek duurde twee jaar. «Eindelijk zitten we op onze plaats», zegt academiedirecteur Marc Hermans trots. «We hebben jarenlang in een soort clubhuis gezeten waar elk jaar een stukje werd bijgebouwd. Nu zitten allemaal in één gebouw.» De nieuwe academie biedt de leerlingen meer dan 5.000 m2 atelier, verdeeld over drie verdiepingen. Tijdens de renovatie werd het monumentale karakter van de sigarenfabriek bewaard. «Onlangs hebben we de volledige grafiekafdeling opgekocht van de Jan Van Eyck Academie in Maastricht. Nu kunnen wij al die machines zetten», zegt Hermans. De kosten voor de renovatie werden voor de helft gedragen door de gemeente. De rest werd betaald door de Nederlandse leerlingen van de academie. «De Nederlandse cursisten hebben zich verenigd in de vzw Noord-Zuid en betalen jaarlijks 98 euro lidgeld meer dan de Belgische leerlingen.» De kunsttempel houdt opendeurweek tot zaterdag 19 april. Info op www.academiearendonk.be

Asielzoekers

Het opvangcentrum voor vluchtelingen heeft een capaciteit van 225 bedden. Er verblijven nu 212 bewoners, afkomstig uit 29 verschillende landen. In Totem verblijven 42 families met in totaal 171 gezinsleden. De jongste bewoner is een meisje, geboren op 7 februari, de oudste een vrouw van 55.

Zeiljacht

Jachtbouwer Zeydon uit Arendonk won een Red Dot Award voor zijn Zeydon Z60-zeiljacht. Het gaat om een internationale designwedstrijd met 3.203 verschillende producten uit 51 landen. De beoordeling gebeurde op basis van innovatie, functionaliteit, ergonomie, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. De Zeydon Z60 is een zeiljacht met een lengte van achttien meter dat luxe en prestaties combineert in een uitgesproken vormgeving. Een luxury sports cruiser heet zoiets in het zeiljargon. De prijs is een opsteker voor de nog jonge firma en betekent dat het zeiljacht potentie heeft om internationaal door te breken.

Fusie ?

Bestaat er een maatschappelijk draagvlak voor een fusie tussen KFCVerbroedering Arendonk en FCVrijArendonk? Het bestuur van Verbroedering houdt daarover een internetenquête op zijn website. Voorlopig blijkt de meerderheid van de respondenten voorstander van een grote fusieclub.

11 april 2008

Sporthal Heikant

Het gemeentebestuur diende eind vorig jaar een subsidieaanvraag in voor de bouw van een sporthal in het sportpark Heikant. Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Spirit) wil immers vijftig nieuwe sporthallen bouwen in Vlaanderen. Zestig gemeenten hebben zich kandidaat gesteld, waaronder Arendonk. Normaal zou de minister in maart beslist hebben welke gemeenten in aanmerking komen voor een cheque van het sportinfrastructuurfonds. "Ik kreeg op het kabinet te horen dat het dossier wat vertraging heeft opgelopen", vertelt sportschepen Bart Vosters (CD&V). "Ten vroegste in de zomer wordt de knoop doorgehakt."

Wijnproefavond

De trekkersgroep en de wereldwinkel die van Arendonk een Fair Tradegemeente willen maken, organiseren op zaterdag 12 april een wijndegustatie. Het wijnaanbod in de Oxfam wereldwinkels is sterk uitgebreid. Zo zijn er nu onder andere Zuid-Afrikaanse en Chileense wijnen, waardoor de fairtradewijnen niet moet onderdoen voor wereldwijnen. Sommelier Rudy Mermans laat in zaal Ontmoeting in het park Deroissart negen eerlijke wijnen proeven. De deelnameprijs bedraagt vijf euro.

Dorpsbabbel

Om te weten wat er leeft onder de inwoners stapt het bestuur van CD&V naar de burger toe. De eerste 'dorpsbabbel' vindt plaats op vrijdag 25april in de kantine van voetbalclub Verbroedering Arendonk aan de Heikant en gaat over het sportbeleid.

Luxefietspad dankzij rioolbuis

Arendonk was tot voor kort een aartsgevaarlijke weg voor fietsers, maar dankzij een rioolbuis is de landelijke betonweg nu een superveilig luxefietspad. De kilometers lange landweg langs het vliegveld van Oud-Turnhout is al vele jaren een van de drukste fietswegen van de streek. Honderden scholieren rijden elke dag via de Heirbaan naar school. Tot vier jaar geleden moesten ze het beton delen met sluikchauffeurs die de binnenweg misbruikten om de files op de Turnhoutse ring te omzeilen. In 2003 was de maat vol voor de scholieren. Ze eisten dat de Heirbaan werd afgesloten, en dat gebeurde. Net voor de grens met Arendonk staan rioolbuizen vol zand, waardoor alleen fietsers er nog kunnen passeren. Kostprijs: amper 2.500euro.

10 april 2008

Skatepark Diepenbeemd

Het skatepark aan de Bemdhal heeft zijn beste tijd gehad en wordt vervangen. Schepen van Jeugd Bart Vosters (CD&V) heeft met de lokale skaters en BMX'ers rond de tafel gezeten om te beslissen welke toestellen er best worden geplaatst. De voorkeur ging uit naar een Quarterpipe, een Grindrail, een Funbox combination, een Flatbank, een Streetpipe en een Olliebox.

Alleen regionale wedstrijden op Glossecircuit

Het Glosso Racing Team organiseert op zondag 27 april een regionale wedstrijd op haar circuit in Arendonk. De club betreurt het evenwel ze geen internationale wedstrijden meer mag organiseren.
Staf Meulemans, de voorzitter van het Glosso Racing Team, kijkt uit naar het evenement op zondag 27 april, maar vindt het wel jammer dat zijn club alleen nog regionale wedstrijden mag houden. «Vroeger stonden we op het racecircuit in Arendonk in voor de organisatie van internationale en Europese wedstrijden. Maar nu hebben we alleen nog maar een vergunning voor regionale wedstrijden in ons bezit.»

Het Glosso Racing Team wil het probleem van de ligging van het circuit - de reden waarom de vereniging geen vergunning meer krijgt voor internationale wedstrijden - volgende week aankaarten bij de verschillende overheden.
De milieuvergunning voor de verkorte omloop van het autocrosscircuit aan Schotelven loopt af in april 2010. Daarna geldt een uitdoofscenario.

Schilderijen Talander

Kunstenares Ingrid Visser stelt op 12 en 13 april haar schilderijen tentoon in opvangcentrum Talander aan de Lusthoven 88 in Arendonk. De tentoonstelling vindt plaats in het nieuwe dienstencentrum van Talander, dat wordt opengesteld voor verscheidene kunstenaars. De expositie is telkens te bezoeken van 14u tot 17u.

Sigarenmakers

Enkele duizenden bezoekers worden er komende week verwacht op de 'opendeurweek' van de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Het nieuwe schoolgebouw, een oude sigarenfabriek die verbouwd werd tot kunstcampus, kan wel wat volk verdragen. Na de oorlog werkten er zevenhonderd sigarenmakers in de fabriek.

Anderen mogen niet of durven niet

Hoewel de gewestweg van Ravels naar Arendonk geen afgescheiden fietspad heeft en daarom levensgevaarlijk is, rijden Christophe Verhoeven (16) en Marc VanRoey (17) elke dag met de fiets naar school.
De N118 van Ravels naar Arendonk is een typisch Vlaamse gewestweg. Het is een kilometers lange asfaltweg die aan weerszijden is afgeboord met een minimumstrookje voor fietsers. 'Gevaarlijk? Ja, maar na een tijdje geraak je eraan gewend', zegt Christophe, die elke dag vanuit Ravels-Eel naar het Sint-Claracollege in Arendonk fietst. Om goed gezien te worden in het pikdonkere Gewestbos van Ravels draagt Christophe in de winter steevast een fluovestje. Toch leunen auto's en vrachtwagens nog vaak akelig dicht tegen hem aan. 'Soms komen de vrachtwagens zo dicht dat ik ze kan aanraken. Enkele keren was het op het randje en dacht ik: voor hetzelfde geld was ik nu dood geweest.' Ook zijn vaste kompaan Marc zweert bij de fiets, ondanks het sluipende gevaar. 'Het enige alternatief is de bus, maar die zit meestal bomvol', zegt Marc. Af en toe zit ook Christophe op de lijnbus. 'Maar als het mooi weer is, wil ik met de fiets rijden. Ik fiets gewoon graag. Ik weet zeker dat ook andere jongens en meisjes uit Ravels veel liever de fiets zouden nemen, maar ze durven niet. Of ze mogen niet van hun ouders, omdat het te gevaarlijk is.' Al in 2001 werd de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de N118 goedgekeurd door toenmalig minister van Mobiliteit Steve Stevaert (SP.A). Daarna was het aan de gemeentebesturen van Ravels en Arendonk om de werken het terrein uit te voeren. De voorbije jaren kregen de bewoners telkens opnieuw te horen dat de aanleg van het fietspad werd uitgesteld bij gebrek aan centen. Intussen hebben de betrokken burgemeesters plechtig beloofd dat het fietspad er in 2009 dan toch gaat komen.

09 april 2008

Drie torens

De toegangsweg naar de nieuwe gemeentelijke academie op de Wampenberg werd maandag 7 april opgesmukt met drie grote kleurrijke torens. Het kleurenpallet van het monumentale kunstwerk verwijst naar de kleurvakken van de tien verschillende kunstafdelingen. Zo staat rood voor schilderen en kopergroen voor beeldhouwen. De torens aan de inrit zijn niet nieuw. Ze werden al in 2001 ontworpen voor Kunst-Zaken en sierden vijf jaar lang het pleintje tussen Hertevelden en Roobeek.

Hawai 2009 is mijn doel

Tien dagen geleden presteerde Dirk Baelus uit Arendonk bijzonder goed in de Ironman van Californië, een triatlon over de halve afstand. Baelus nam vervolgens enkele dagen vakantie, maar bereikte ondertussen toch de Belgische bodem.
"Het was alweer een fantastische ervaring", glundert Baelus. "Ik deed alweer een stap vooruit. In Engeland finishte ik eerder als 89ste op 1.500 deelnemers, nu als 48ste op 2.000 starters. Ik werkte een heel goede zwemproef af, fietste heel sterk en liep wat minder goed. Maar ik maakte progressie over mijn totaalprestatie. In mijn Age Group 25-29 kwam ik als veertiende uit het water, zette ik de derde fietstijd neer en was ik de vijfde in het lopen. Ik pakte uiteindelijk de vierde plaats, op een minuut van de derde. Gelukkig hadden de Amerikanen een verrassing in petto. Het podium was immers voorzien voor vijf plaatsen. Het was mijn eerste keer op zo'n schavotje."

Arendonkenaar Baelus, beroepshalve redder, doet straffe dingen, want hij begon pas 3,5 jaar geleden met triatlon. "Ik had een zwaar leven, hield ook zelf een café open. Ik heb altijd gevoetbald. Vrijdagnacht sloot ik het café rond 6 uur, sliep tot in de namiddag om dan een wedstrijd te spelen. In zo'n match ging ik door mijn knie en liep een ernstige blessure op. Toevallig had een klant in die periode aan de toog verteld dat hij ging trainen voor een kwarttriatlon. Ik had goed geluisterd en mijn plan lag klaar. Na 3,5 jaar mag ik zeggen dat ik al een hoog niveau heb gehaald. Je lichaam moet zoiets natuurlijk ook aankunnen. Ik heb altijd wel geweten dat ik aanleg heb voor uithoudingssporten. In Californië moest ik als 48ste slechts elf amateurs laten voorgaan. De 37 anderen waren allemaal profs."

Langeafstandstriatleten blikken ver vooruit, ook Dirk Baelus. "Californië was belangrijk, maar eigenlijk kaderden de trainingen in de voorbereiding van de volledige triatlon van Nice, op 22 juni. Dan wil ik er voor 200 procent staan. Kan ik mij daar plaatsen voor Hawaï, dan zal ik het niet laten. Het is echter niet van moeten. Mijn doel is Hawaï 2009. Daarvoor wil ik mij kwalificeren tijdens de Iron Man van Arizona, een volledige triatlon op 23 november."

08 april 2008

De Daries

De maximumsnelheid op de Daries bedraagt voortaan 50 kilometer per uur, over de volledige lengte van de weg. Ondanks het feit dat De Daries binnen de bebouwde kom van Arendonk ligt, mocht er tot enkele dagen geleden nog 70 kilometer per uur gereden worden. Dat kwam omdat daar sinds 2002 een snelheidsversoepeling voor bestond door een ministerieel besluit. Die situatie bracht autobestuurders geregeld van de wijs.

Inbraak in gemeentehuis

Onbekenden hebben maandagochtend rond 4u ingebroken in het gemeentehuis van Arendonk op de Vrijheid. Ze probeerden eerst via een deur binnen te raken. Toen dat niet lukte, konden ze een raam openen. Ze doorzochten alle kasten en laden op de gemeentelijke technische en milieudienst. De politie was door een intern alarm snel ter plaatse, maar de daders konden al zonder buit ontkomen.

Fietsknelpunten

N118 naar Ravels

Voor fietsers is de gewestweg naar Ravels levensgevaarlijk. Ze moeten het stellen met een smal strookje pal tegen de rijweg. 2

Fietspad op brug E34

Het fietspad langs de gewestweg naar Retie is een dubbelrichtingpad. Daarom moet je boven op de brug over de E34 goed uitkijken voor het verkeer dat vanuit Eindhoven de afrit neemt. 3

Vrijheid

Op de markt geldt eenrichtingsverkeer. Fietsers mogen tegen de verkeersstroom inrijden, maar op de smalste stukken worden ze vaak weggedrukt tot op het voetpad. Baarle-

Flitspaal

De nieuwe flitspaal langs de gewestweg Retie-Arendonk, ter hoogte van de Huiskens, is klaar voor gebruik. Op het asfalt werden nu ook de noodzakelijke witte streepjes aangebracht.

07 april 2008

Fietswijding

Eén dag na de Ronde van Vlaanderen start ook voor de Arendonkse senioren het nieuwe fietsseizoen. Om heelhuids over de Vlaamse wegen te geraken laten de Okra-leden vandaag hun fiets wijden door de pastoor. De fietswijding vindt plaats aan de kapel van de Berendonk.