15 mei 2008

Open dag politie

De politiezone Kempen Noord-Oost (Arendonk, Ravels, Retie) houdt op 15 juni van 10u tot 18u een grote open dag voor het publiek. Die vindt plaats op het hoofdcommissariaat op Wippelberg in Arendonk. Er zijn demonstraties met onder meer paarden, honden, sporenonderzoek en de tuimelwagen, naast een voorstelling van de verschillende teams.

Faillissement Hoger Op bedreigt gemeentelijke berichtgeving

Het faillissement van drukkerij Hoger Op bedreigt ook de gemeentelijke berichtgeving in het wekelijks reclameblaadje Reklaam Hoger Op. Het gemeentebestuur hoopt dat een andere drukker zich over het blaadje ontfermt.

Het faillissement van drukkerij Hoger Op is een streep door de rekening van het Arendonkse gemeentebestuur. De gemeente palmt wekelijks enkele bladzijden van reclameblaadje Reklaam Hoger Op in voor gemeentelijke berichten. Die informatie dreigt zeker tijdelijk weg te vallen. Het reclameblaadje bestaat bijna zestig jaar en staat in het dorp bekend als het kleine blaadje.

"Het faillissement kwam als een donderslag bij heldere hemel", zegt Bart Vosters (CD&V), schepen van Communicatie in Arendonk. "Het zou me echt verbazen moest het blaadje na zestig jaar definitief verdwijnen. Voor de gemeente is de publicatie in het blaadje een ideale oplossing. We hebben geen eigen informatie­blad."

Het schepencollege van Arendonk beraadt zich vandaag, donderdag, over een mogelijke oplossing voor de gemeentelijke berichten.
Wim Roefs, de curator van de failliete drukkerij, hoopt op een nieuwe eigenaar. "Een overname moet in ieder geval snel gaan", reageert de curator. "Niemand meldde zich hiervoor. Stef Cornelissen, de voormalige zaakvoerder van Hoger Op, legde de boeken zelf neer. Het bedrijf had geen personeel in dienst.

Speelterrein

Het polyvalente grasveld van de gemeente tussen de Bosvelden en Bergen is klaar voor gebruik. Een aannemer heeft het terrein dat vorig jaar is ingezaaid dinsdag een eerste keer gemaaid. Om de veertien dagen zal het gras worden gekortwiekt. Op het speelterrein komen geen speeltoestellen.

14 mei 2008

We zijn een feestende familie

Erwin Cools uit Arendonk viert vandaag zijn 48ste verjaardag. Hij is schooldirecteur van de plaatselijke vrije basisschool en sinds mensenheugenis actief aanwezig in het dorpsleven. Als hij zich ergens voor inzet doet hij dat, naar eigen zeggen, altijd voor een periode van tien jaar. Met slecht één uitzondering, zijn huwelijk met Marij Nys. Dat mag langer duren.

Ik heb me laten wijsmaken dat we u elke vrijdagochtend in zwembroek kunnen bewonderen.
Een jaar geleden ben ik inderdaad gestart met ochtendzwemmen. Altijd een kilometer, exact 40 baantjes. Ik kan het iedereen aanraden. Je begint de dag dan met extra veel energie. Verder loop ik ook geregeld. Zo ga ik op 25 mei deelnemen aan de twintig kilometer door Brussel. Squashen en mountainbiken zijn andere sportpassies waar ik me aan bezondig. Maar om elke week sport te beoefenen, laat staan elke dag, is onmogelijk. Daar ontbreekt de tijd voor. Maar het voordeel als je in het onderwijs staat is dat je op vaste tijdstippen vakantie hebt. (lacht)

Ook heel handig als je graag reist.
En dat doe ik dan ook. Deze zomer ga ik samen met drie vrienden met de rugzak door Siberië trekken. De inspiratie voor die reis hebben we gevonden bij het televisieprogramma Terug naar Siberië van Martin Heylen.

Erwin Cools een backpacker?
Ja, maar je moet niet denken dat ik alleen maar geniet als ik met een rugzak kan rondtrekken. Als ik met mijn vrouw en gezin (Erwin heeft drie dochters, red.) op vakantie of citytrip ga, dan kunnen een goed hotel en georganiseerde uitstappen me evenzeer smaken.

Heb je een favoriete bestemming?
Niet echt. Alhoewel in Peru zijn we op huwelijksreis geweest en daar ben ik vijf jaar geleden opnieuw gaan rondtrekken. Dat is een heel mooi afwisselend land, met een prachtige cultuur. De meest verassende trip die ik maakte, was naar Syrië, Jordanië en Libanon. Die landen roepen automatisch een negatieve bijklank op, wegens gevaarlijk. Nochtans is de gastvrijheid die we daar tegenkwamen zelden gezien. Mijn ultieme droom om in elk werelddeel ooit te komen, heb ik waargemaakt. Maar het aantal landen waar ik nog niet ben geweest, is nog altijd een stuk groter dan die waar ik ooit de grens overstak.

U wordt bestempeld als Chiroman en toch ben je nooit bij die jeugdbeweging geweest.
Klopt helemaal, ik was bij het Jeugd Rode Kruis. Ik stond trouwens mee aan de wieg van de jeugdafdeling hier in Arendonk. Heel de cyclus van cursussen heb ik gevolgd, helper, ambulancier, zelfs - het intussen ter ziele gegane - ziekenhelper. Nu ben ik louter nog steunend lid en bloeddonor natuurlijk. Mijn honderdste bloedgift is net achter de rug.

Waar komt dan de link met de Chiro vandaan?
Het eerste contact kwam door mijn broer Ludo. Die heeft het Chiroheem van de meisjes mee helpen bouwen. Daarna getrouwd met Marij en ja, bij haar was het al Chiro wat de klok sloeg. Op respectabele leeftijd ben ik dan volwassenbegeleider geworden van de Chiro. Dat heb ik tien jaar gedaan. Juist een decennium bij een organisatie blijven is een bewuste constante uit mijn leven.

U bedoelt?
Catechese geven, monitor bij Jeugd en Gezondheid (Kazou, red.), voor kranten schrijven, noem maar op. Alles heb ik juist tien jaar gedaan en met heel veel goesting. Maar ik vind dat je na die periode telkens een serieus engagement hebt volbracht en daardoor heel wat impact hebt. Het is heel gezond dat je juist dan beslist om het los te laten. Zo geef je anderen meer ademruimte om zich te ontplooien. Alleen voor het getrouwd zijn gaat die vlieger niet op (schaterlacht, red.). We zijn bijna 25 jaar getrouwd en zijn zeker niet van plan daar een punt achter te zetten.

Je was mijn voorganger als correspondent voor Gazet van Antwerpen en ooit haalde je zelf de media met onze nationale trots: bier.
En te bedenken dat de oorzaak een verjaardagsgeschenk was. Ik had ooit van een goede maat het boek 220 originele cafés in Vlaanderen gekregen. Niks speciaal, alleen had de auteur een opdracht opgeschreven. Wie al die cafés in twee jaar bezocht, kreeg zijn gewicht in bier. Die uitdaging kon ik niet links laten liggen. Alle mensen die mij tijdens die cafébezoeken vergezelden, zijn samen naar het laatste café gereden. We hadden twee bussen nodig om iedereen mee te krijgen. Voor de liefhebbers, het boek van Bob Hendrickx is nog steeds in de handel en om de twee jaar verschijnt een geactualiseerde versie. Maar ik hoef het niet meer voor mijn verjaardag. Die ene keer was meer dan voldoende.

Wordt uw verjaardag speciaal gevierd?
U mag ons gerust bestempelen als een feestvierende familie. Elke gelegenheid om volk over de vloer te krijgen, nemen we te baat. Met verjaardagen houden we steevast de avond vrij om vrienden te ontvangen. Het zal nu dus niet anders zijn. Op school worden de verjaardagen van de leerkrachten evenmin vergeten, dat is aangenaam.Dirk STERCKX

Wie is ... Erwin Cools?
Geboortedatum: 14 mei 1960
Beroep: schooldirecteur vrije basisschool Sint-Clara
Hobby's: Lezen, reizen en sporten

fitbus

Het teljorenlekkersdorp neemt deel aan de sensibiliseringsactie om de fitste gemeente van de provincie te worden. Op zaterdag 14 juni komt de FITbus naar Arendonk. Het is een omgebouwde bus, waarin de inwoners hun conditie op basis van een vetmeting en fietstest kunnen laten meten. Deelnemers krijgen na afloop een gepersonaliseerd trainingsschema mee naar huis. Het sportieve voertuig komt op 6 september opnieuw langs om na te gaan of de deelnemers hun conditie hebben verscherpt. Elke inwoner van Arendonk kan deelnemen. Inschrijven kan via de sportdienst op het gemeentehuis.

Arendonk Zingt, Swingt en … Plast

Het gratis festival Arendonk Zingt en Swingt is op 16 en 17 mei aan de zevende editie toe. In grote lijnen wordt de succesformule behouden: vrijdagavond een zangfestijn voor volwassenen, zaterdagnamiddag zijn de kinderen baas en 's avonds treden vier bekende rockbands op en zijn er dj-sets. Verder heeft het festival nog enkele verrassingen in petto.

Als we de sfeer opsnuiven tijdens de algemene repetitie van de zangkoren valt de eerste nieuwigheid al meteen op. Zowel bij de kidskoren als bij het volwassenkoor wordt voor een groot deel de CD-muziek afgezet. De crème de la crème van de muziekscène uit Arendonk en buurgemeenten zorgt nu voor livebegeleiding van de bekende meezingers.

"We proberen elk jaar het programma voller en completer te maken", vertelt Sim Helsen. "Naast de muziek is er meer randanimatie en voor het eerst een speciale bierenbar. Daar worden vijftien verschillende bieren geserveerd. En voor het geval het slecht weer is, groeide de festivaltent dit jaar met vijf meter."

Er wordt op het Arendonkse openluchtfestival ook een heuse topact in première voorgesteld. Niet de band De Mens die in Arendonk haar vijftienjarig jubileum viert, maar de PlaceToPee. Dat interactieve toilet raakte bekend tijdens het één-programma De bedenkers en wordt tijdens Arendonk Zingt voor het eerst uitgetest door het grote publiek. Het urinoir is uitgerust met sensoren en een beeldscherm. Het toilet detecteert exact in welke richting een persoon plast, waardoor het mogelijk wordt om spelletjes te spelen. "Maar we houden er ook een uriquête mee", zegt Sim Helsen. "Al plassend kunnen de bezoekers hun mening geven over bepaalde thema's. Welke vragen het worden, weten we nog niet, maar volgende stelling was alvast een geslaagde test: Wat is het gemakkelijkst te splitsen? BHV of een atoom?"

drukkerij Hoger Op gaat op de fles

De rechtbank van koophandel in Turnhout heeft gisteren Drukkerij HogerOp uit Arendonk failliet verklaard. De toekomst van het wekelijkse reclameblaadje hangt aan een zijden draadje.

Drukkerij Hoger Op aan de Vrijheid is een begrip in Arendonk. Het reclameblaadje Reklaam HogerOp bestaat al 59jaar. Het boekje is in het dorp bekend als het 'klein blaadje'. Het was zaakvoerder Stef Cornelissen die zelf de boeken had neergelegd. De firma had geen personeel in dienst. De handelsrechter sprak niet alleen het faillissement uit van de drukkerij, maar ook van de holdingmaatschappij FDC. Samen met zijn partner nam Cornelissen in januari 2003 de firma over. 'De zaak op zich was rendabel, maar ik heb me mispakt aan de overnameprijs', zegt Cornelissen. 'Ik betaal bovendien een fikse huurprijs. Het was dweilen met de kraan open.' Cornelissen haalt nog twee andere redenen aan voor het faillissement. 'Grote drukkerijen begeven zich steeds vaker op ons terrein. We kunnen onmogelijk concurreren', zegt hij. 'De druppel die de emmer heeft doen overlopen, is een dagvaarding van een ex-werknemer die ik onlangs heb ontvangen.' Niet alleen de drukkerij, maar ook de winkel met schrijfgerief en gadgets valt onder het faillissement, net als het reclameblaadje. 'Nummer20 van Reklaam HogerOp zal wellicht niet verschijnen', zegt Cornelissen. 'Ik hoop het blaadje uit het faillissement te kopen. Het is een succesverhaal. We moeten wel nog op zoek naar een nieuwe locatie.' Hoger Op drukt ook overlijdensbrieven en bidprentjes. Een lopende bestelling wordt volgens de zaakvoerder nog afgewerkt. De handelsrechtbank stelde meester Wim Roefs aan als curator. In Vorselaar, aan de Molenstraat, werd de schrijnwerkerij van Cyriel Valckx failliet verklaard.

visitekaartje

Alle inwoners vonden afgelopen week een groen visitekaartje in hun brievenbus met daarop de datums van het popfestival Arendonk Zingt & Swingt voor de komende vijf jaar. 'Zo kan je er rekening mee houden voor je eigen feestjes', staat er onderaan op het kaartje.

13 mei 2008

Toiletten

De leerlingen van gemeentelijke basisschool Voorheide kunnen volgend schooljaar hun behoefte doen in gloednieuwe wc's. De gemeente trekt 80.000 euro uit voor de vernieuwing van het sanitair in de school.