16 februari 2008

Bevolkingscijfers

In een jaar tijd zijn er 159 Arendonkenaren bijgekomen. Op 31 december 2007 waren er exact 12.488 inwoners. Het mannelijke geslacht blijft licht in het voordeel met 6.257 mannen tegenover 6.231 vrouwen. In 2007 waren er 138 geboorten tegenover 117 overlijdens. 557 zijn naar Arendonk verhuisd. 419 mensen zochten elders hun heil.

15 februari 2008

Onderzoek fietspad gestart

Het openbaar onderzoek voor het rooilijn- en onteigeningsplan voor de aanleg van het fietspad langs de N118 tussen Ravels en Arendonk is gestart. Beide gemeenten willen langs de drukke gewestweg een fietspad aanleggen, maar daarvoor zijn een reeks onteigeningen nodig. Het onderzoek loopt nog tot 25 februari. Het dossier is iedere dag in te kijken van 9 tot 12 uur, dinsdag ook van 17 tot 19 uur en op woensdag van 13.30 tot 15 uur. Bezwaren kunnen schriftelijk ingediend worden bij het college van burgemeester en schepenen.

Vrachtwagens negeren tonnagebeperking

Hoewel er overal in Arendonk verbodsborden staan voor verkeer van meer dan 7,5ton, rijden er nog dagelijks zware trucks door de dorpskom. Op alle invalswegen naar het dorpscentrum van Arendonk geldt sinds twee jaar een tonnagebeperking. Alle doorgaand verkeer van meer dan 7,5ton wordt uit de woonkern geweerd en moet omrijden via de autosnelweg E34. Een prikactie van de politie wees uit dat nog niet alle truckers de regels strikt naleven. In amper een uur werden vier vrachtwagenchauffeurs geklist en op de bon gezwierd. Vooral Nederlandse transporteurs blijken een broertje dood te hebben aan het doorrijverbod in Arendonk. Tot twee jaar geleden reden ze vanuit Bladel en Tilburg nog massaal binnendoor via de markt van Arendonk naar de E34. Om de opgelegde tonnagebeperking alsnog aan te vechten stapten ze zelfs naar de Raad van State, met steun van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel-DeMierden. Intussen werd de juridische strijd alweer afgeblazen. 'Omdat we houden van goed nabuurschap met Arendonk', was de uitleg van wethouder Jan vandeSande van Verkeer en Vervoer in Reusel-DeMierden.

Van eyck

Het voorstel van gemeenteraadslid Kristof Hendrickx (A+) om van 2012 een 'Jan Van Eyck-jaar' te maken, werd niet goedgekeurd door de gemeenteraad. Arendonk bestaat in 2012 exact 800 jaar. Volgens burgemeester Nest Buijs (CD&V) is de invulling van het feestjaar 2012 niet de taak van de gemeenteraad, maar wel van een stuurgroep van geïnteresseerde burgers

14 februari 2008

Karel I

De vzwNoord-Zuid wil met eigen centen een nieuw beeldhouwatelier van zo'n honderd vierkante meter bouwen op de terreinen van de oude sigarenfabriek van KarelI. De vzw groepeert alle Nederlandse cursisten die kunstles volgen in de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk.

Komt Van Eyck uit Arendonk of Maaseik ?

Is schilder Jan Van Eyck nu afkomstig uit Arendonk of uit Maaseik? Om dat te onderzoeken heeft dokter Mark Lissens, die behalve OCMW-voorzitter in Arendonk ook professor is, zijn collega's van de Katholieke Universiteit Leuven opgeroepen om tijdens het volgende academiejaar een licentiaatsverhandeling of doctoraatsthesis te wijden aan de geboortekwestie. Enkele leden van de Arendonkse heemkundekring beweren dat zij aanwijzingen hebben dat de schilder van Het Lam Gods een Arendonkenaar is. Lissens hoopt daarom dat een van de studenten in Leuven bereid gevonden wordt om zich een jaar lang te buigen over het vraagstuk. Het geboortedossier van de grootmeester uit de vijftiende eeuw kwam vorige week nog in het nieuws, toen Kristof Hendrickx van de oppositiepartij A+ voorstelde om 2012 uit te roepen tot Van Eyck-jaar. Arendonk bestaat dan achthonderd jaar. Het voorstel van Hendrickx werd niet goedgekeurd. Volgens het schepencollege is de viering van de achthonderdste verjaardag van Arendonk geen werk voor politici, wel van een stuurgroep van geïnteresseerde burgers.

13 februari 2008

Nieuwe binnenbanden uit automaat

Wielertoeristen die te maken krijgen met een lekke band kunnen sinds gisteren terecht aan de automaat van Luc Wynants uit Arendonk. De man heeft aan de gevel van zijn fietsenwinkel in de Hovestraat een automaat voor fietsbinnenbanden geïnstalleerd. «De automaat is bedoeld voor fietsers die 's avonds of in het weekend een lekke band krijgen», verduidelijkt Luc Wynants. «Een nieuwe binnenband geeft meer zekerheid dan wanneer je de kapotte band plakt.»De automaat bevat zes soorten binnenbanden. Ze kosten 5 euro per stuk.

Geen stemming over feestideeën

De gemeenteraad van Arendonk heeft maandagavond niet gestemd over de voorstellen van oppositiepartij A+ over het feestjaar 2012. Het gemeentebestuur wil carte blanche geven aan de stuurgroep die het 800-jarig bestaan van de gemeente in goede banen moet leiden.«Waarschijnlijk neemt de stuurgroep onze voorstellen later wel op», zegt Kristof Hendrickx (A+).«We hadden die reactie wel verwacht.»A+ pleit onder andere voor een eigen Arendonks streekproduct tegen 2012, een boek over achthonderd jaar Arendonk en een museum voor hofschilder Louis Van Gorp.

Loslopende hond

Een loslopende herdershond zaait onrust in de Horststraat in Arendonk. Het dier is eigendom van een lokale boer. Telkens wanneer er fietsers, wandelaars of joggers passeren in de omgeving van de kapel van de Horststraat, ergens tussen de zijwegen Biezen en Netestraatje, verlaat het dier het erf van zijn baasje en spurt de straat op. De hond reageert zodanig onvoorspelbaar dat kinderen uit de buurt niet meer met de fiets naar school durven te rijden. Aanmaningen van buren en politie haalden tot dusver niets uit. Niemand lijkt de betrokken landbouwer ervan te kunnen overtuigen om zijn waakhond aan de ketting te leggen. Omdat de problemen maar blijven aanslepen, kaartte raadslid Kristof Hendrickx (A+) de affaire deze week aan op de gemeenteraad. Hij vroeg de burgemeester om in te grijpen. 'Ik ken de eigenaar van de hond', antwoordde burgervader Nest Buijs (CD&V). 'Ik wees hem zelfs al persoonlijk op zijn plichten. Ook de wijkagent is verwittigd.'

Schoenen

De reguliere agenda van de gemeenteraad was maandagavond al na negen minuten afgehandeld. Het opmerkelijkste nieuws van de avond was dat schepen van Jeugd en Sport Bart Vosters (CD&V) in de raadszaal zat in een grijs kostuum en knalgele schoenen.

12 februari 2008

Kippenboer dingt mee naar titel Mister Belgian Personality

Kippenboer Hans Van Echelpoel (21) uit Arendonk dingt op zaterdag 24 mei mee naar de titel van Mister Belgium Personality. Van Echelpoel wil met zijn deelname bewijzen dat ook kippenboeren veel in hun mars hebben. «Een vriendin heeft me ingeschreven voor de wedstrijd», vertelt Hans. «Ik wil laten zien wat een kippenboer uit de Kempen allemaal kan.» Samen met zijn ouders heeft Hans 64.000 kippen. «Ik wil mijn leven een nieuwe wending geven. Ik wil het kippenbedrijf verlaten, en iets van de wereld zien. Winst in de Mister Belgium Personality-verkiezing zou een mooie nieuwe start zijn.» Stemmen op Hans Van Echelpoel kan binnenkort op www.misterbelgiumpersonality.be.

Politie : "Laat waardevolle voorwerpen registreren"

De politie van zone Kempen Noord - Oost doet een oproep aan de inwoners van Arendonk, Retie en Ravels om alle waardevolle voorwerpen te laten registeren. «Dat maakt het voor ons gemakkelijker om gestolen goederen terug aan de eigenaar te bezorgen», zegt hoofdinspecteur Chris van de Kerkhof.Negentig procent van de door de politie teruggevonden goederen kunnen niet worden terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaars. Politiezone Kempen Noord-Oost wil dat percentage terugdringen.

«We houden geregeld nachtelijke controles om diefstallen tegen te gaan, maar het is een utopie om te stellen dat de politie elke inbraak kan voorkomen», zegt Chris van de Kerkhof.
Met de registratie wil de politie net bereiken dat de beroofde personen hun goederen kunnen terugkrijgen.

«Mensen die benadeeld worden door diefstal van bijvoorbeeld juwelen, elektronische toestellen, laptops, gsm's en fototoestellen kunnen ons zelden de noodzakelijke gegevens bezorgen voor de opsporing.
Daarom willen wij iedereen oproepen om waardevolle voorwerpen te registreren. Dat maakt het voor ons mogelijk om een gestolen toestel in te brengen in de nationale gegevensbank. Daardoor kunnen we het bij vondst onmiddellijk identificeren en terugbezorgen.»

Registratieformulieren zijn beschikbaar via www.politiekempennoordoost.be, bij de rubriek 'formulieren'.

Speelpleinwerking zoekt monitoren

FX' is op zoek naar monitoren voor tijdens de paasvakantie. Kandidaten moeten enige ervaring als monitor, leerlingbegeleider of kinderverzorger kunnen aantonen. Wie interesse heeft, kan zijn sollicitatieformulier voor 3 maart bezorgen in het gemeentehuis van Arendonk, ter attentie van Leo Jonckers.

Energiepremies

Arendonk neemt voor het eerst deel aan de energie-infotoer. Dat is een inforeeks over energiezuinig bouwen en verbouwen. Ze wordt georganiseerd door IOK, 26 Kempense gemeenten en Kamp C, het centrum voor duurzaam bouwen en wonen. In het teljorenlekkersdorp staan de fiscale aftrek en de premies voor energiebesparende maatregelen in de kijker. De Arendonkse infoavond vindt plaats op woensdag 26 maart om 20u in feestzaal De Garve langs het park Deroissart. De toegang is gratis.

Borsten en billen

Klj Arendonk speelt op 16 en 17 februari 'Borst, buik en billen' in de Zaal De Garve. Het is een hilarische komedie in drie bedrijven die zich in een fitnesscentrum afspeelt. De sportclub telt alleen vrouwelijke leden, op n vreemde snuiter na. Eddy verledit de ene vrouw na de andere. Kaarten kosten 5 euro. Reservaties: 0472/93.29.81.

Carnaval in 't Onkrooid

"Carnaval is wicked", gilt Michelle Maes, alias bierdrinkende Heidi aus Tirol. En wij dachten dat carnaval geruisloos Arendonk zou passeren. Maar dat was zonder het jeugdhuis 't Onkrooid gerekend. Zij hielden afgelopen weekend een verkleed carnavalbal volgens het boekje.