05 april 2008

Arendonk bewaart kasseiweg

Het heel klein stukje Parijs-Roubaix dat Arendonk nog rijk is, blijft bewaard voor het nageslacht. Het gemeentebestuur heeft het plan om de kinderkopjes op te breken en te vervangen door een asfalt­weg laten varen.

Schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (sp.a) maakte enkele maanden geleden op de gemeenteraad bekend dat na het vellen van de bomen ook de kasseien tussen de Roobeek en de Huiskens gingen verdwijnen. Dat was niet naar de zin van een tiental buurtbewoners. Zij startten prompt met een petitie­actie om de kinderkopjes voor hun deur te behouden. De gemeentelijke cultuurraad brak eveneens een lans om uit nostalgie en cultuurhistorische redenen de kasseiweg te behouden.
Hun wens wordt nu ingewilligd. "De straat wordt gerenoveerd en alle kinderkopjes worden weer op hun oude plaats teruggelegd", vertelt schepen Hendrickx. "De wegwerkzaamheden zouden nog dit jaar kunnen starten."

Wij zijn blij dat we hier les mogen volgen

De Academie voor Schone Kunsten in Arendonk heeft misschien wel het mooiste schoolgebouw van Vlaanderen: een oude sigarenfabriek die werd verbouwd tot kunstcampus. De helft van de renovatie werd betaald door de Nederlandse leerlingen.

Wanneer volgende week het nieuwe academiegebouw in Arendonk officieel opengaat, zullen de Nederlandse leerlingen van de school zeker mee op de foto mogen. Zij betaalden de helft van de renovatiekosten uit hun eigen zak: meer dan twee miljoen euro. 'Onze academie telt vandaag 1.700 leerlingen, waarvan nogal wat Nederlanders', bevestigt academiedirecteur Marc Hermans. 'Bovenop hun inschrijvingsgeld storten onze noorderburen jaarlijks elk 98euro in de kas van Noord-Zuid, een vzw waarvan al onze Nederlandse cursisten lid zijn.' De jongste twintig jaar bouwde Noord-Zuid een miljoenenpot op, geld dat het gemeentebestuur van Arendonk vandaag vrij mag gebruiken voor de renovatie en de inrichting van de nieuwe klaslokalen. 'Wij stellen ons geen vragen bij onze bijdragen aan Noord-Zuid', zegt leerling Harry Artssens uit Tilburg, die een opleiding beeldhouwen volgt in Arendonk. 'Wij zijn blij dat we hier les mógen volgen, dat de gemeente zo vriendelijk is om ons als gasten te ontvangen. Dit soort onderwijs bestaat in Nederland niet. Hier wordt beeldhouwen nog als een ambachtelijk vak onderricht. Bij ons in Nederland ben je al kunstenaar zodra je een kunstschool binnenstapt.' Door elk jaar grote geldsommen te investeren in de infrastructuur in Arendonk drukken de Nederlanders hun dankbaarheid uit, maar stiekem hopen ze daarmee ook de lokale bevolking gunstig te stemmen. In het dorp is lang niet iedereen gelukkig met de vele Hollandse leerling-kunstenaars die vaak een groot deel van de parkeerplaatsen onder de kerktoren inpalmen. 'Wij zijn blij met onze Nederlandse leerlingen', zegt burgemeester Nest Buijs (CD&V). 'Zij doen onze horeca draaien en dankzij hun bijdragen in de vzwNoord-Zuid verrijken ze nu ook nog eens ons patrimonium.'

Duizenden bezoekers verwacht

De nieuwe kunstacademie van Arendonk wordt zaterdag officieel ingehuldigd. In plaats van een open dag houdt de school een open week. Zo veel volk wordt er verwacht. Iedereen wil een kijkje nemen in de gerenoveerde sigarenfabriek, een kunstwerk op zich. 'De Italiaans ogende buitengevel van de fabriek werd helemaal bewaard', zegt Marc Hermans. 'Ook de achterkant herinnert nog duidelijk aan de vroegere sigarennijverheid. Via de grote garagepoort op de binnenkoer kwam destijds de tabak binnen. Vandaag worden daar onze grondstoffen geladen en gelost: klei en verf.' (ema) Open week van 12 tot 19april in de Academie voor Schone Kunsten, Wampenberg 26 in Arendonk. www.academiearendonk.be

Asielcentrum

Enkele bewoners van het asielcentrum van Arendonk volgden een spoedcursus fotografie bij professioneel fotograaf Eduardo Tardáguila. Hun mooiste portretten zijn binnenkort te zien op een tentoonstelling in cultureel centrum de Warande in Turnhout.

03 april 2008

Alarmsirenes

De Civiele Veiligheid test donderdag 3 april tussen 8.45u en 10.15u de sirenes. Deze elektronische sirenes, opgesteld in de buurt van nucleaire installaties, moeten de bevolking verwittigen bij gevaar. Na het alarm weerklinkt de boodschap proefsignaal. In Arendonk gaat het om zeven installaties. Die zijn opgesteld in de Brandstraat (gemeentelijke werkplaats), Moerenstraat (Ravago), Vrijheid (OCMW-rustoord), De Brulen (school Voorheide), Grens (asielcentrum), Hoge Mauw (keukens De Jong) en Schotelven (Glossocircuit). Vanaf 8u is het gratis nummer 0800-94.113 ter beschikking voor bijkomende inlichtingen.

FC Vrij

Voetbalclub FC Vrij Arendonk krijgt van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Spirit) een cheque van 17.000 euro voor de verdere uitbouw van zijn jeugdinfrastructuur. De club wil de Vlaamse subsidie gebruiken voor nieuwe terreinverlichting, een afdak voor de supporters en een beregeningsinstallatie.

02 april 2008

Ingrid Visser

Kunstenares Ingrid Visser stelt op 5 en 6 april en op 12 en 13 april haar schilderijen tentoon in opvangcentrum Talander aan de Lusthoven 88 in Arendonk. De tentoonstelling vindt plaats in het nieuwe dienstencentrum van Talander, dat wordt opengesteld voor verschillende kunstenaars.
De tentoonstelling van Ingrid Visser is telkens te bezoeken van 14 tot 17 uur.

Hugo Claus

Acteur Josse De Pauw start op donderdag 3 april met de voorstellingen van De versie Claus, een monoloog over de pas overleden schrijver Hugo Claus. Hij wordt op de planken in de Bourla in Antwerpen bijgestaan door dwergacteur Chris ­Willemsen uit Arendonk.

Fiesverhuur

Toeristen die een bezoek brengen aan Arendonk, kunnen voortaan ook een fiets huren onder de kerktoren. VVV-Arendonk opent in taverne De Gouden Arend een nieuwe fietsverhuurdienst, met vijf damesfietsen en twee herenmodellen.