06 april 2007

Chris Willemsen

Dwergacteur en model Chris Willemsen (34) uit Arendonk werd geboren in 1972. Dertig jaar later zette hij zijn eerste stappen in de Vlaamse showbizz. Sindsdien was hij te zien in tal van films, videoclips en fotoshoots. De foto voor de maand april op de Showbizzkalender 2005 is naar eigen zeggen het hoogtepunt uit zijn carrière. Onlangs figureerde hij voor de Hollywoodfilm 'In Bruges' die in 2008 in de bioscoopzaal verschijnt. Foto's Wiggenraad

Maatregelen bruinrot blijven van kracht

De beschermende maatregelen tegen de bruinrotbacterie, een ziekte bij aardappelen, blijven van kracht. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meegedeeld.

De beslissing kwam er nadat eind vorig jaar was vastgesteld dat de bacterie nog steeds aanwezig was in waterlopen in de Antwerpse Kempen en Limburg. Het beschermingsgebied omvat 42 gemeenten. Het gaat onder meer om Arendonk, Balen, Beerse, Brecht, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Kasterlee, Lille, Malle, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Zandhoven en Zoersel. In die gemeenten is het verboden om oppervlaktewater uit kanalen, beken en vijvers te gebruiken bij de teelt van aardappelen, tomaten en aubergines. Het water mag wel worden aangewend voor het beregenen van andere percelen. Aardappeltelers moeten voor 30 april aangifte doen van alle met aardappelen beteelde percelen met een oppervlakte van meer dan 10 are. Het voedselagentschap vraagt ook om de teeltrotatie te respecteren. Aardappelen mogen niet vaker dan een keer om de drie jaar op hetzelfde perceel worden geteeld. Voor de beregening van aubergines en tomaten mag de teler onder zijn verantwoordelijkheid oppervlaktewater gebruiken dat afkomstig is uit vergaarbekkens. De maatregelen zijn al sinds 2000 van toepassing. Zolang de bacterie in waterlopen wordt vastgesteld, blijft het gevaar voor verspreiding via het oppervlaktewater. (ima)

05 april 2007

Netbaltornooi

De Rusthuif, een instelling voor mentaal gehandicapten, organiseert op zondagnamiddag 24 juni 2007 een netbaltornooi. Netbal is te vergelijken met volleybal. Het spel wordt gespeeld op hetzelfde terrein, met zes spelers en een identieke bal. Het verschil zit in het feit dat er niet tegen de bal wordt geslagen, maar hij wordt geworpen en opgevangen. Verenigingen en ploegen die willen meedoen, moeten zich inschrijven voor 23 april. In totaal kunnen twintig ploegen deelnemen.

Drie honden vergifigd in bossen van de Lusthoven

Hondeneigenaars uit Arendonk houden hun viervoeter voortaan beter aan de leiband. Op korte tijd werden verscheidene honden vergiftigd in en rond de Arendonkse bossen. «Alles wijst op vergiftiging door rattenvergif», zegt dierenarts Mirjam De Prins. «Er werden recent te veel honden vergiftigd om nog toeval te zijn.» De honden liepen de vergiftiging waarschijnlijk op in de bossen aan De Lusthoven.

Bart Dickens en Isabelle Proost hebben een boerderij in De Lusthoven in Arendonk. Het koppel vond zijn hond Tosca onlangs verstijfd terug in haar mand. Enkele uren later was de Border Collie dood. «Tosca loopt altijd vrij rond op de boerderij», zegt Isabelle Proost. «'s Avonds merkten we dat ze weg was. We vonden haar terug in het bos en de ochtend nadien was ze helemaal verstijfd. We reden met haar naar de dierenarts, maar alle hulp kwam te laat. Onze andere hond vertoonde dezelfde vergiftigingsverschijnselen. Bij hem waren we er gelukkig wél op tijd bij. Hij krijgt nu dagelijks tegengif. Intussen hoorden we van wandelaars in het bos dat al meerdere honden het slachtoffer werden van vergiftiging. Voor ons komt de waarschuwing spijtig genoeg te laat. Maar ik wil iedereen uit de buurt waarschuwen dat ze hun hond best aan de leiband houden.»

Dierenarts Mirjam De Prins uit Ravels kreeg naast de twee honden van Bart Dickens en Isabelle Proost ook al een derde vergiftigde hond over de vloer. «De drie honden komen allemaal uit dezelfde buurt. Dat kan geen toeval meer zijn. Er is nog geen lijkschouwing gebeurd, maar alles wijst in de richting van rattenvergif. Bij twee van de drie honden heeft de medicatie tegen rattenvergif immers gewerkt. De derde hond is helaas gestorven aan inwendige bloedingen.»
Hoe en waarom het rattenvergif in de bossen aan De Lusthoven is terecht gekomen, is voorlopig niet duidelijk. Ook waar het gif verstopt ligt, is niet geweten.

«Het is alleszins onverantwoord om vergif in een bos te leggen», vertelt dierenarts De Prins. «Als honden er kunnen aankomen, kunnen kinderen dat ook. Dan kan het nog slechter aflopen.»