16 juni 2006

Markt opnieuw open

Automibilisten kunnen sinds gisteren opnieuw door het centrum van Arendonk rijden. De werkzaamheden aan de belangrijkste centrumstraten zijn afgerond. Vanaf nu geldt er eenrichtingsverkeer op de Vrijheid, de Wezenstraat en de Hovestraat.

Een agent hield donderdag aan het kruispunt van de Wezenstraat met de Vrijheid een oogje in het zeil en leidde het verkeer in goede banen. Op de markt wordt parkeren met een parkeerschijf verplicht.

De openstelling van de centrumstraten was normaal voor begin deze maand voorzien, maar een aantal verkeersborden lieten een tijdje op zich wachten. (IMA)

14 juni 2006

Bezoekers nemen zelf vingerafdrukken bij politie Keno

Mensen die zaterdag tijdens de opendag de nieuwe politiekazerne in Arendonk bezoeken, kunnen zelf vingerafdrukken laten nemen. De nieuwe hoofdzetel wordt een dag eerder officieel in gebruik genomen.

De politie van de zone Kempen Noord-Oost (Keno), bestaande uit de gemeenten Arendonk, Ravels en Retie, zet op zaterdag 17 juni de deuren van de kazerne open voor het publiek. De politie nam in maart haar intrek in de nieuwe hoofdzetel aan de Wippelberg 1A in Arendonk. Het pand heeft 1,25 miljoen euro gekost. Het biedt plaats aan vijftig politiemensen.

Tot voor enkele maanden zaten de agenten verspreid over de voormalige rijkswachtgebouwen in Poppel en de brigade in Arendonk. ,,De centralisatie van de interventieploegen en onderzoeksteams heeft alleen maar voordelen'', zegt korpschef Daniël Hannes. ,,De inzet van personeel en middelen verloopt veel efficiënter. Ook de interne communicatie verloopt een stuk vlotter.''

Wapen hanteren


Met uitzondering van de dertien wijkagenten, hebben alle politiemannen hun uitvalsbasis in Arendonk. ,,Dagelijks vertrekt er een politiepatrouille naar Ravels. Ze neemt de interventies in Ravels, Weelde en Poppel voor zich. De brigade aan de Grens in Poppel blijven we gebruiken tijdens de vele acties in de grensstreek. Het is niet de bedoeling het gebouw te verkopen'', zegt Hannes. ,,Wat er met de drie voormalige rijkswachtwoningen op de site in Arendonk gaat gebeuren, weten we nog niet.''

Het nieuwe gebouw wordt vrijdag officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD). Een dag later kunnen geïnteresseerden de kazerne bezoeken. Van 10 tot 18 uur kunnen ze een kijkje nemen achter de schermen. ,,Wie in de huid wil kruipen van een boef, kan vingerafdrukken en foto's laten nemen, een wapen hanteren en het cellencomplex bezoeken'', zegt Hannes. Opendag politie Keno, Wippelberg 1A in Arendonk, zaterdag van 10 tot 18 uur, 014-40.40.60 www.politiekempennoordoost.be (IMA)

13 juni 2006

Dorpscentrum heropent 15 juni

Het marktplein en Vrijheid zijn vanaf donderdag 15 juni opnieuw toegankelijk voor het verkeer. Unizo houdt er een openingsdrink op zaterdag 24 juni met een rondrijdende trabant.


Op dit moment worden in de dorpskern nog de nodige signalisatieborden aangebracht. Want er verandert vanaf donderdag wel wat voor het autoverkeer. In Vrijheid, Wezenstraat en Hovestraat geldt dan enkelrichting. Wie dan de signalisatie niet goed in het oog houdt, zal menig processieblokje moeten omrijden. Het langparkeren op de markt behoort eveneens tot het verleden. Een externe firma zal vanaf 15 juni controleren of iedereen de regels van de blauwe zone respecteert. Wie dan geen parkeerschijf plaatst, krijgt een rekening in de bus.

"De aannemer heeft nu twee maanden voorsprong op het afgesproken schema", weet schepen van Openbare Werken Wim Hendrick (sp.a). "De heraanleg van parking Deroissart kan hierdoor wellicht tegen de bouwvakvakantie afgewerkt zijn. Op 8 augustus wordt dan gestart met de laatste fase, de herinrichting van het kruispunt Schotelven-Bergen-De Daries."

12 juni 2006

Aktiecomite wil politieke partij oprichten

De drijvende krachten achter het actiecomité 'Behoud van ons nest' willen een nieuwe onafhankelijke partij oprichten in Arendonk. Een kartel met andere oppositiepartijen sluiten ze uit.


Het comité 'Behoud van ons nest' heeft enkele jaren geleden met succes de uitbreiding van het industriegebied aangevochten. Het idee om nu een politieke partij op te richten, vloeit volgens de initiatiefnemers voort uit een blijvend algemeen ongenoegen over de huidige bestuursmeerderheid van CD&V en sp.a. Het vooruitzicht dat alleen die twee partijen op 8 oktober naar de gunst van de Arendonkenaars zouden dingen, is een bijkomende reden om een alternatief aan te bieden.

"Het project staat nog in zijn kinderschoenen, maar de kans dat we opkomen is toch vrij groot. Eind juni hakken we de knoop door", zegt strijder van het eerste uur Karel Maes. "Een naam hebben we nog niet, maar het zal zeker niet 'Behoud van ons nest' zijn. We vinden het trouwens veelzeggend dat de verkiezingsslogan van CD&V verdacht veel gelijkenissen toont met de naam van het actiecomité." De partij van burgemeester Nest Buijs (CD&V) trekt naar de verkiezingen met de leuze 'Arendonk... ons bruisend Nest'.

De samenstelling van de kieslijsten van de oppositiepartijen Vlaams Belang, Groen! en VLD loopt niet van een leien dakje. De jongste tijd staken geruchten de kop op dat de groenen en VLD wel iets zagen in een samenwerking met de nieuwe partij in wording. Karel Maes is formeel: "Als we opkomen, is dat als nieuwe onafhankelijke partij. Dus zeker geen kartel."

© De Vlijt NV




Glosso krijgt milieuvergunning

Het schepencollege van Arendonk heeft Racing Team Glosso een milieuvergunning gegeven om de ingekorte omloop in Schotelven tot 2010 te gebruiken. De nieuwe vergunning bevat wel belangrijke voorwaarden.


"Racing Team Glosso had een verlenging van vijf jaar gevraagd, maar wij hebben die ingekort tot drie jaar", zegt schepen van Leefmilieu Wim Hendrickx (sp.a). "Als het provinciebestuur binnen die periode duidelijkheid schept over de juiste locatie van de permanente gemotoriseerde circuits, dan vervalt de vergunning."

De andere beperkende maatregelen uit de vorige vergunning blijven eveneens behouden. Zo worden de wedstrijden beperkt tot acht per jaar.

Een opvallende vaststelling: in het verleden maakten enkele buurtbewoners en de gemeente Oud-Turnhout telkens bezwaar tegen een exploitatieaanvraag van het Glossocircuit. Dat is nu niet gebeurd.

nwww.glosso.be

© De Vlijt NV