10 juni 2006

Arendonkse oppositiepartijen vinden geen vrouwen

Het ziet ernaar uit dat de Arendonkenaren op 8 oktober alleen kunnen kiezen tussen SP.A en CD&V/N-VA.

Mochten er vandaag gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden, dan zouden de inwoners van Arendonk slechts een zeer beperkte keuze hebben. Ze zouden kunnen kiezen tussen SP.A en het kartel CD&V/NVA. De andere partijen weten nog niet of ze aan de verkiezingen deelnemen. "We vinden geen vrouwen", klinkt het. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen zijn alle partijen verplicht een lijst in te dienen met evenveel vrouwen als mannen. In heel wat Kempense gemeenten blijkt die nieuwe spelregel problemen te veroorzaken.

In Arendonk bijvoorbeeld, een gemeente van toch zo'n twaalfduizend inwoners, zijn Voorlopig alleen de christen-democraten en de socialisten klaar voor de stembusslag. Bij gebrek aan vrouwelijke kandidaten geven Vlaams Belang en Groen! zo goed als zeker forfait. Bij de VLD twijfelen ze nog.

Het ergst is het gesteld bij Vlaams Belang. De partij heeft in het dorp vast aanhangers, maar niemand van de volgelingen wil of durft blijkbaar zijn nek uitsteken. "We hebben voorlopig drie kandidaten, allemaal mannen", bevestigt VB-gemeenteraadslid Benny Lenaerts."Dat zou betekenen dat ik opnieuw alleen kandidaat ben, maar dat doe ik niet meer. Ik ga niet nog eens zes jaar al het werk in mijn eentje opknappen." Bij Groen! horen we hetzelfde verhaal."We missen motivatie en kandidaten, vooral vrouwelijke kandidaten", zegt lokaal partijsecretaris Angela Levandesi. "Of we in oktober deelnemen aan de verkiezingen? Dat is nog niet definitief, maar de kans is heel klein".

Ook voorzitter Onno Tijdgat van VLD klinkt niet erg vrolijk. "Alle partijen hebben het moeilijk om voruwen te vidnen, maar wij nog meer dan anderen", zegt hij. "De VLD is traditioneel een mannenpartij. Toch geven we de moed niet op. Desnoods kandideren op met een onvolledige lijst. Het kan toch niet dat morgen alleen nog de huidige meerderheidspartIjen CD&V en SP.A overbhjven in Arendonk? Oppositie is essentieel in een democratie,"

Om de dreigende politieke verschraling af te wenden, hebben zopas enkele oud-strijders van het actiecomite "Behoud van ons nest", dat destijds met succes de uitbreiding van het industriepark Hoge Mauw aanvocht, de koppen bij elkaar gestoken. Zij overwegen nu een nieuwe onafhankelijke partlj op te richten. "Een naam hebben we nog niet, want het project staat nog in zljn klnderschoenen", zegt woordvoerder Karel Maes. "Maar het idee van een nieuwe partlj vloeit voort uit een algemeen ongenoegen over het beleid in Arendonk. De voorbije zes jaar hingen er in ons dorp bijna voortdurend zwarte vlaggen uit." (ema)

08 juni 2006

Vernieuwd dorpscentrum donderdag open

De herinrichting van het dorpscentrum van Arendonk nadert zijn voltooiing. Het marktplein en de Vrijheid worden komende donderdag opnieuw opengesteld voor het verkeer. De enige job die nu nog overblijft, is de heraanleg van het park Deroissart.

,,We hebben ongeveer twee maanden voorsprong op het vooropgestelde schema'', bevestigt schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A). ,,Het is onze bedoeling dat het laatste karwei nog vóór de aanvang van het bouwverlof wordt afgerond.''

Behalve dat het dorpscentrum er vandaag fraaier uitziet dan vroeger, zal er voor de fietsers niet veel veranderen. Voor het autoverkeer zijn de wijzigingen groter. Vanaf donderdag is de Vrijheid immers alleen nog toegankelijk in de richting van Turnhout. Het doorgaand verkeer wordt zelfs helemaal geweerd uit de dorpskom en wordt omgeleid via de Bergen, de Schutterstraat en de Hokken.

Ook de parkeerregels in Arendonk-city veranderen. Voortaan mag je op het marktplein en op de Vrijheid alleen nog parkeren in de zogenaamde parkeerhavens. Tenzij je een bewonerskaart hebt, zal je onder de kerktoren overal een blauwe parkeerschijf achter je voorruit moeten steken. (EMA)