02 juli 2008

Test alarmcentrales

De Civiele Veiligheid test haar sirenes op donderdag 3 juli tussen 8.45u en 10.15u. Deze elektronische sirenes, opgesteld in de buurt van nucleaire installaties, dienen om de bevolking te verwittigen bij gevaar. Na het alarm weerklinkt de boodschap 'proefsignaal'. In Arendonk gaat het om zeven elektronische installaties. Die zijn opgesteld in de Brandstraat (gemeentelijke werkplaats), Moerenstraat (Ravago), Vrijheid (OCMW-rustoord), De Brulen (school Voorheide), Grens (asielcentrum), Hoge Mauw (keukens De Jong) en Schotelven (Glossocircuit). Vanaf 8u zal het gratis nummer 0800-94.113 ter beschikking zijn voor bijkomende inlichtingen.

We staan graag in het middelpunt van de belangstelling

Arendonkenaar Louis Van Gorp (75) wordt in ons land beschouwd als de grootste portretschilder van zijn generatie. De kunstschilder is ondermeer bekend van zijn prachtige staatsieportretten van koning Albert II en koningin Paola. Het schilderij van de onlangs overleden Frank Swaelen in de Senaat is eveneens van zijn hand. Hij is ereburger van Arendonk en eredirecteur van de Arendonkse kunstacademie die hij dertig jaar leidde.
Van die kunstacademie krijgt hij volgend jaar op 14 februari een cadeautje. Zijn bronzen buste krijgt dan een plaats in het nieuwe academiegebouw Karel I. Tegelijkertijd is er dan een overzichtstentoonstelling met pentekeningen en grafiek van de hofschilder. "Het métier is het allerbelangrijkste", is een vaak gehoorde quote van Louis.

TROEVEN

Toeristisch: Het heem- en sigarenmuseum achter de Toremansmolenop de Wampenberg.
Economisch: Ravago: wereldspeler op het vlak van distributie, recycling en productie van kunststofgranulaten voor de petrochemie.
Culinair: In het centrum van Arendonk ligt restaurant 't Flamberke.
Sportief: Scheidsrechter Peter Vervecken. Behoort tot de top drie van België. Kreeg ooit een truitje in zijn gezicht van Sergio Conceiçao.

ARENDONK PRAKTISCH
Aantal inwoners: 12.488
Oppervlakte: 55,38 km2
www.arendonk.be
Nieuws: www.gva.be/Arendonk

MIDDELPUNT VAN ARENDONK

Naam: Karel Vosters
Leeftijd: 63
Beroep: zaakvoerder
Adres van het middelpunt:
Meulegoor- 2370 Arendonk
Noorderbreedte: N 51° 20' 5,01"
Oosterlengte: E 5° 5' 7,66"
Kaart Google-maps

In Meulegoor, precies op de plaats waar de rood-witte poort openzwaait en ons naar de voetbalterreinen van FC De Vrij leidt, bevindt zich het middelpunt van Arendonk. Voorzitter Karel Vosters en oud-voorzitter Vic Smeyers wachten ons op.Karel Vosters voorstellen is in Arendonk overbodig. "Ik ben een beetje een bekend figuur", geeft hij toe. "Dat heeft niet alleen met het voetbal, maar ook met mijn transportbedrijf te maken."

Hoe belandden jullie bij FC De Vrij?
Karel: Via Verbroedering, zoals zo velen. Als voetballer ben ik vroeg moeten stoppen, na een zwaar ongeval op mijn achttiende. Maar ik ben jaren bij Verbroedering betrokken gebleven. Tot mijn zoon Pierre overstapte naar De Vrij. De rivaliteit was toen nog groot, en de verstandhouding verzuurde.
Vic: Overstappen naar De Vrij, dat was heiligschennis in die tijd! Zelf ben ik altijd van De Vrij geweest. Mijn vader was een van de oprichters. FC De Vrij is ontstaan uit de reserven van Verbroedering. Ik was toen elf en een meeloperke bij de kadetten. Iedereen mocht meedoen, om aan elf man te geraken. Maar van mijn 20ste tot mijn 36ste ben ik kapitein van de eerste ploeg geweest.
Geen fusie

Karel, je bent voorzitter en zaakvoerder. Is dat wel te combineren?
Na mijn hartinfarct - vijf jaar geleden tijdens een toneelvoorstelling - heeft mijn zoon de dagelijkse leiding van het bedrijf overgenomen.
Vic: Ik speelde in dat toneelgezelschap. Karel heeft de voorstelling niet eens meer gezien. Wij vernamen pas dat hij uit de zaal was gedragen, nadat we hadden gespeeld.
Karel: Ik wist al een paar weken dat ik niet goed was. Vier keer per dag knepen ze hier (wijst naar zijn hart, red.) alles dicht. Maar ik heb zelfs niets tegen mijn vrouw gezegd. Ik ging naar de kinesist, die me doorverwees, maar de afspraak bij de dokter maakte ik niet. Tot het bijna te laat was. Ik was maar net op tijd in het ziekenhuis. Mijn hart heeft toen een paar keer stil gestaan.

Dan hebben ze je hier lang moeten missen?
Maar nee, gij. Ik heb ook al een nieuwe knie gekregen en een nieuwe heup, maar als voorzitter heb ik nog geen drie wedstrijden gemist. En geen tien trainingen. Ik kan dit voetbal niet missen.
FC De Vrij zakte zopas naar derde provinciale. Wordt er dan over een fusie gepraat?
Karel: De gemeente dringt daar zelfs op aan. Maar we zijn financieel gezond, dus is er geen behoefte aan een fusie. We moeten nu sportief een moeilijke periode overbruggen, en elders op zoek naar spelers. maar over enkele jaren hoop ik dat hier weer elf Arendonkse spelers op het veld staan. De toekomst van De Vrij moet toch uit de eigen jeugd komen.

De Vrij heeft zelfs een vrouwenploeg.
Vic: Dat zagen we eigenlijk niet zitten. Maar de vrouwen drongen aan. Hun spel is ondertussen sterk verbeterd. In het begin kwam geen kat kijken. Nu hebben ze vaak al meer toeschouwers dan de mannen!

Fietspad naar Ravels loopt vertraging op

Het Vlaamse gewest heeft aan Arendonk laten weten dat het geen ­onteigeningen meer mag doen langs gewestwegen. Hierdoor loopt de aanleg van het fietspad langs de N118 naar Ravels vertraging op.

"Het Vlaamse gewest heeft ons laten weten dat we de onteigeningsprocedure moesten stopzetten", zucht burgemeester Nest Buijs (CD&V). "Door een nieuwe richtlijn mogen gemeenten zelf geen onteigeningen meer doorvoeren. Alle gronden moeten nu worden aangekocht door de Vlaamse overheid."
Wat dit in de praktijk betekent, is onzeker. De gemeente heeft alle onderhandelingsdocumenten overgemaakt aan het Vlaamse gewest. In het slechtste geval moet het dossier helemaal van nul worden opgestart. Dat betekent minstens een jaar vertraging.

In 1996 kwam toenmalig minister van ­Mobiliteit Steve Stevaert (sp.a) met het idee om mobiliteitsconvenants af te sluiten met de gemeenten. Gemeenten die zelf het initiatief namen om fietspaden langs gewestwegen aan te leggen, kregen hiervoor subsidies. Ook de onteigening van gronden werd aan de gemeenten toevertrouwd. Dit moest snel voor extra fietspaden zorgen.
De praktijk wees uit dat van tijdswinst niet veel sprake was. Toch maakte Arendonk van de convenantregeling gebruik om richting Retie, Nederland en Ravels fietspaden aan te leggen. In de twee eerste ­richting­en zijn de fietspaden er, alleen op dat naar Ravels was het wachten. De aankoop- en ­onteigeningsprocedure van de gronden was daarvoor begin dit jaar ook gestart.