10 juli 2008

Alleenstaanden met kids

Met 106 alleenstaande moeders en twintig alleenstaande vaders die kinderen hebben scoort Arendonk veel hoger dan het algemeen Vlaams gemiddelde. Dat staat te lezen in de gemeentelijke profielschets.

09 juli 2008

Skaters krijgen nieuwe toestellen

Het gemeentebestuur van Arendonk roept alle jongeren op om zorg te dragen voor de nieuwe professionele toestellen die deze maand geplaatst worden op het skateplein aan Diepenbeemd. Een quaterpipe, flatbank, funboxcombinatie, olliebox, streetspine en een kinked grindrail zullen het asfaltpleintje aantrekkelijk maken voor skaters. «De toestellen voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en worden gekeurd door onze veiligheidsdienst», klinkt het bij de gemeente. «Wij roepen alle gebruikers van het skateplein op om zorg te dragen voor de toestellen en de omgeving.»

Alleenstaanden

Er zijn in Arendonk 521 alleenstaande mannen tegenover 545 alleenstaande vrouwen. Tien jaar geleden was het verschil dubbel zo groot. Dat staat te lezen in de gemeentelijke profielschets.

We hebben twee redenen om te feesten

In Arendonk schieten de rockfestivals als paddenstoelen uit de grond. De meest recente nieuwkomer op de festivalkalender is Schoeftzakkerock van scoutsbeweging Carpe Diem. De groep mikt op een heel specifiek doelpubliek: de bouwvakkers.

De scouts van Arendonk organiseren Schoeftzakkerock op vrijdag 11 juli op het Glosso-circuit. "Het evenement staat volledig in het teken van het begin van de bouwvakantie", vertelt Michiel Aerts. "Bovendien hebben we die dag twee redenen om te feesten. Het is dan de Vlaamse feestdag."

Het festival begint 's middags met een reuzenbarbecue en allerhande aangepaste bouwvakkersanimatie. Wat moeten we anders denken van bierbakklimmen, kop van jut, bierpulschuiven, camiontrekken en brommerwerpen. De eerste rockbands maken hun opwachting in de late namiddag. Een '70-'80-'90-party sluit het evenement af op het race­circuit in het Schotelven.
Een popfestival gecombineerd met randanimatie en veel eten en drinken. De scouts verhullen niet dat ze de mosterd gehaald hebben bij de Chiro van Arendonk en het jeugdbestuur van voetbalclub Verbroedering. Deze twee verenigingen passen de succesformule al toe op hun festivals Arendonk Zingt & Swingt in mei en Bergrock in september.

"Het wordt alsmaar duurder om fuiven te organiseren", verduidelijkt Michiel, alias Gevatte­ Sika. "Een muziekfestival is dan een aardig alternatief om uit te proberen. De start van de bouwvakantie bleek nog een open gat in de markt te zijn om het risico te nemen."

08 juli 2008

Werkwinkel

Tijdens de maanden juli en augustus is de werkwinkel van Arendonk gesloten in de namiddag. Op 11 juli, 21 juli, 1 augustus en 15 augustus is de werkwinkel de hele dag dicht. Voor dringende zaken kan je contact opnemen met de servicelijn tot 20u.

Asbest niet gratis in Arendonk deze zomer

Gezinnen kunnen vanaf deze maand gratis een kubieke meter gebonden asbestafval kwijt in de containerparken. In Arendonk kan het tijdens de zomervakantie voorlopig niet. Voor een golfplaat moet drie euro worden neergeteld.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) hebben enkele maanden geleden een akkoord gesloten. Elke gemeente is verplicht om van particulieren tot één kubieke meter gebonden asbestafval gratis te aanvaarden. Het akkoord bepaalt ook dat gemeenten een ander criterium mogen hanteren. Zo wordt een limiet van 200 kilogram of tien golfplaten als grens mogelijk.
"Hoe zit dat in Arendonk?", wilde raadslid Joannes Wijnen (Vlaams Belang) weten op de gemeenteraad. "De parkwachters van het containerpark weten van niets." Burgemeester Ernest Buijs (CD&V) zocht geen excuses. "Wij zijn niet zo gelukkig dat asbest gratis moet toegelaten worden. Wij hadden onze grieven daarover bekendgemaakt. We hebben daar pas deze week een antwoord op gekregen."

"In ieder geval gaan we ons in regel stellen met de geldende wetgeving", vervolgt Buijs. "Gezinnen kunnen tien asbestplaten gratis inzamelen tussen 6 september tot 6 december." Tijdens de zomervakantie moeten de Arendonkenaars nog drie euro per asbestplaat betalen.

07 juli 2008

Bedrijventerrein Hoge Mauw vormt zich

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Hoge Mauw werd door de gemeente­raad definitief goedgekeurd. Met dit plan kan de gemeente nu verder werken aan een lokaal bedrijventerrein.

Het gemeentebestuur wil dat rea­liseren tegen het bestaande industrie­terrein Hoge Mauw. Het wordt ingeplant in de lus van de vroeger Klotputten in de Huiskens. Tijdens het openbaar onderzoek werden verscheidene bezwaarschriften ingediend. Het oorspronkelijke document werd aangepast aan het merendeel van de verzuchtingen.

Zo werd de mogelijk voor zicht­locaties tenietgedaan door dichte groenschermen verplichten op te leggen.

"We gaan ook alles in het werk stellen om het hele bedrijventerrein te laten ontsluiten via de autoweg E34", vertelt burgemeester Ernest Buijs (CD&V). "Volgens het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen is dat niet mogelijk. Maar nieuw is dat het Vlaams gewest de meerwaarde van een ontsluiting op de E34 nu ook inziet."

Het zal nog wel ruim een jaar duren eer er concrete plannen op tafel komen hoe de verkeers­afwikkeling er zal uitzien. Intussen worden alle verkeersstromen in kaart gebracht.