11 september 2008

Gemeente verliest 117.000 euro

Het gemeentebestuur van Arendonk heeft tien jaar nagelaten om achterstallige gemeentebelastingen te innen. Wie niet betaalde, kreeg nadien geen aanmaning. Zo betaalden de Arendonkenaren ruim 360.000 euro te weinig. Door alsnog aanmaningen te versturen, hoopt de gemeente een deel van het niet-betaalde geld te recupereren. Maar meer dan 117.000 euro is sowieso verloren.

De gemeente Arendonk stapte begin dit jaar over op het Diftar-systeem voor huisvuilophaling. Toen werd duidelijk dat honderden gezinnen nog een achterstand hadden voor de vroegere forfaitaire huisvuilbelasting. De gemeente verstuurde 1.186 aanmaningen om achterstallige huisvuilbelasting (die bedraagt 74,74 euro, nvdr) alsnog te innen, maar al snel bleek dat er de voorbije jaren geen enkele aanmaning was verstuurd.
Het gemeentebestuur van Arendonk haalde tijdens de gemeenteraad van maandagavond cijfers boven. Daaruit blijkt dat er sinds 1998 voor ruim 360.000 euro aan gemeentebelastingen onbetaald bleven, zonder dat de wanbetalers een herinneringsbrief in de bus kregen. De achterstand voor de jaren 1998 tot 2002 is intussen verjaard en kan niet meer gerecupereerd worden. De gemeente ziet daardoor zeker 117.000 euro aan haar neus voorbij gaan. De achterstallige belastingen sinds 2003 bedragen ruim 243.000 euro. Voor deze achterstand gingen recent alsnog aanmaningen de deur uit. De gemeente hoopt dat een groot deel daarvan betaald zal worden. Toch lopen wanbetalers weinig risico om effectief vervolgd te worden. De kosten voor onder meer een deurwaarder lopen daarvoor te hoog op.

Oppositiepartij A+ legde tijdens de gemeenteraad schepen van Financiën Luc Bouwen op de rooster over wat zij 'een blunder van formaat' noemen. Volgens A+ moet Luc Bouwen (CD&V) zijn politieke verantwoordelijkheid nemen, maar daar ging de meerderheid van CD&V en sp.a niet op in. De meerderheidspartijen wezen met de vinger naar gemeenteontvanger Fons Keersmaekers.
«We hebben bij de gemeenteontvanger regelmatig aangedrongen op een correcte inning van de belastingen», zegt schepen van Financiën Luc Bouwen. «Steeds werd ons verzekerd dat er geen sprake was van een abnormale betalingsachterstand. We hadden vertrouwen in deze informatie. Het percentage niet-betaalde belastingen bedroeg maar 4 procent. Dat getal zou bij geen enkele administratie of gemeente een lampje doen branden.»
Onlangs werd duidelijk dat er wel fouten zijn gebeurd. Het gemeentebestuur heeft de financieel beheerder daarop gedwongen om actie te ondernemen. «Er waren de voorbije jaren wat problemen op vlak van personeelsbezetting», legt Luc Bouwen uit. «We werden ook geconfronteerd met langdurige periodes van afwezigheid van de ontvanger wegens ziekte.»

Het gemeentebestuur zorgde intussen voor een overdracht van de werkbevoegdheden van de ontvanger naar de boekhoudster en het administratief personeel van de gemeente.

Wij konden gemeenteontvanger Fons Keersmaekers gisteren niet bereiken voor commentaar.

Gemeente moet puntjes op de i zetten

Mark Cools uit Arendonk vindt het onbegrijpelijk dat er jaren geen aanmaningen zijn verstuurd, maar is tevreden dat het gemeentebestuur nu alsnog de achterstallige gemeentebelastingen probeert te innen. «Iedereen moet belastingen betalen. Waarom zouden sommigen dat dan ongestraft niet moeten doen? Niet-betalers én gemeente zijn in de fout gegaan. Het wordt tijd dat de gemeente nu de puntjes op de i zet. De verantwoordelijke voor deze blunder moet bovendien goed op zijn vingers getikt worden. Het geld dat door deze fout nooit betaald werd, had heel goed gebruikt kunnen worden voor het jeugdbeleid in de gemeente.»

Logisch dat wanbetalers alsnog aanmaning krijgen

Inwoonster Kristel uit Arendonk heeft haar gemeentebelasting altijd correct betaald. Ze vindt het logisch dat wie die de voorbije jaren niet heeft betaald, nu alsnog een aanmaning in zijn brievenbus krijgt. «Ofwel moet iedereen belastingen betalen, ofwel niemand», aldus Kristel. «Het zou niet eerlijk zijn dat wanbetalers er zomaar mee wegkomen. Zelfs voor de jaren die intussen verjaard zijn, heb ik geen spijt dat ik altijd correct betaald heb. Dat is de plicht van iedere goede burger. Het is heel spijtig dat er op deze manier geld is verloren gegaan voor de gemeente. Dat had anders wellicht heel goed gebruikt kunnen worden.»

Parking Kloosterbaan

Aan het Sint Claracollege op de ­Kloosterbaan komt een nieuwe parking. Om ze te realiseren sluit het gemeentebestuur een erfpachtovereenkomst af met de vzw Klooster Sint-Agnetendal. Voor een perceel grond van zeventien are en 63 centiare betaalt de gemeente elk jaar een euro en dit tot 2091. De parking wordt aangelegd samen met de geplande werkzaamheden op de Kloosterbaan ergens in het najaar 2009.

In Arendonk wordt je het oudst

Exact 3.358 Kempenaren bliezen vorig jaar hun laatste adem uit. De gemiddelde leeftijd van onze overledenen was 76jaar en twee maanden. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheid.
Uit de cijfertabel van het arrondissement Turnhout kunnen we afleiden dat je het oudst wordt in Arendonk. De gemiddelde Arendonkenaar die vorig jaar werd binnengebracht in het funerarium van plaatselijk begrafenisondernemer Staf Caers was bijna tachtig jaar: precies 79jaar en zes maanden. De dichtste achtervolger is Herenthout, waar de modale sterveling 79jaar en een maand werd. De lijkbezorger in Beerse kreeg de jongste klanten over de vloer. In Beerse stierven vorig jaar 102inwoners, waarvan de meesten jonger waren dan zeventig. Hun gemiddelde leeftijd: 69jaar en vijf maanden. In Merksplas waren de doden vorig jaar gemiddeld 69jaar en tien maanden. In alle andere gemeenten in onze regio was dat tussen 70 en 78jaar.

Grote conclusies hoeven we voorlopig niet te trekken uit de dodentabel. De statistieken wijken immers onvoldoende af tegenover andere regio's in ons land. Het Belgische gemiddelde is 76jaar en vier maanden.