14 september 2006

6 kandidaat burgemeesters

Het zag er lange tijd naar uit dat de inwoners van Arendonk op 8 oktober slechts uit twee lijsten zouden kunnen kiezen in het stemhokje. Bij gebrek aan vrouwelijke kandidaten dreigden alleen SP.A en het kartel CD&V/N-VA op te komen, maar nu schuiven zes Arendonkse fracties een kandidaat-burgemeester naar voren. Het gaat om Nest Buijs (CD&V/N-VA), Wim Hendrickx (SP.A), Karin Sneyers (VLD), Guy Claus (Groen!), Silvy Van Beers (VB) en Kristof Hendrickx van de nieuwe onafhankelijke partij A+. (EMA)

Gemeente gaat verenigingen redden

Staan de voetballers van FC Vrij Arendonk binnenkort op straat? Wellicht niet, want de gemeenteraad van Arendonk start vandaag een procedure op om de terreinen van de club te regulariseren.

De speelterreinen van FC Vrij liggen volgens het gewestplan in een landbouwzone, een gebied dat eigenlijk niet bestemd is voor recreatie. Om de bestemming van de gronden te wijzigen besliste de gemeenteraad deze week om een Ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken.

FC Vrij is volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Fons Vaes (CD&V) niet de enige zonevreemde sportclub in het dorp: ,,Om kosten te sparen hebben we een gezamenlijke procedure opgestart voor alle jeugd- en sportverenigingen in onze gemeente die geheel of gedeeltelijk in een verkeerde zone liggen.'' De aanvraag tot regularisatie geldt onder meer voor de Okido-sporthal en het A-terrein van Verbroedering Arendonk in de Kerkstraat, de visvijvers aan de Gagelbroek en de Watering, de sportterreinen Postelboer, het voetbalveld van FC Broekkant en de jeugdlokalen van chiro en KLJ. Zodra Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen het regularisatiedossier heeft goedgekeurd, kunnen de leden van de betrokken verenigingen weer op hun twee oren slapen.

Nieuw tehuis voor gehandicapten

Naast het Scholeke aan de Kruisberg in Dessel zal vzw Rusthuif eind 2006 starten met de bouw van een permanent opvangtehuis voor tien volwassen mentaal gehandicapten. Nu verblijven tijdelijk al vijf mensen in het opvangtehuis in Arendonk. De bouw kost 825.000 euro.

De mensen van de vriendenkring vzw Rusthuif in Arendonk en burgemeester Michel Meeus (CD&V) zochten en vonden de eerste symbolische plavei van het nieuw te bouwen opvangtehuis 'De Hei' aan de Kruisberg in Dessel. ,,Momenteel beschikken we over een dagopvangcentrum en het permanent opvangtehuis De Villa in Arendonk'', zegt Theo Alen van de vriendenkring. ,,Dit biedt onderdak aan tien volwassen mensen met een matige tot ernstige mentale handicap. Daarbovenop verblijven er tijdelijk nog eens vijf mensen in het dagcentrum en De Villa. Daarvoor hebben we in 2004 een deel van onze accommodatie verbouwd. Voor die mensen is nu een oplossing in de maak.''

Geld lenen


Vzw Rusthuif zal met subsidies van de gemeente Dessel en het Vlaams Fonds een gloednieuw permanent tehuis bouwen voor tien matige tot ernstige mentaal gehandicapten bouwen. De kostprijs bedraagt 825.000 euro, waarvan 150.000 euro door Rusthuif zal bekostigd worden. ,,Midden september zijn de aannemers voor de bouw van De Hei bekend'', zegt Theo Alen. ,,Als alles goed verloopt zal eind 2006 gestart worden met de bouw van het gloednieuwe opvangcentrum. Dit zal twee jaar in beslag nemen. In een derde fase zal tenslotte de verhuis van de vijf mensen uit Arendonk gebeuren. Daarna selecteren we nog vijf extra bewoners van de wachtlijst. We geven hierbij de voorrang aan mensen uit Arendonk, Ravels, Retie en Dessel.''

De bewoners zullen met elkaar moeten leren samenleven in hun nieuwe woning, maar ook met de buurt.

© Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV

13 september 2006

Gemeente zoekt nieuwe directeur voor basisschool

Het gemeentebestuur van Arendonk gaat op zoek naar een nieuwe directeur voor de gemeentelijke basisschool Sint-Jan. De gemeenteraad heeft de vacantverklaring voor de functie goedgekeurd.

De zoektocht naar een nieuwe directeur komt er nadat gewezen directeur Rudi Hulselmans op non-actief werd gezet. De man had geld - een 40 euro - achtergehouden dat de school had ingezameld voor Broederlijk Delen. Rudi Hulselmans is sinds 1 september weer aan de slag in basisschool Sint-Jan. Niet langer als directeur, maar als onderwijzer. Burgemeester Ernest Buijs (CD&V) hoopt dat de functie zo snel mogelijk weer wordt ingevuld. «Ten laatste tegen januari 2007 willen we een nieuwe directeur gevonden hebben», klinkt het. (JVN)

© Aurex NV

Nog meer fietspaden

Dat de inwoners van Arendonk in onze enquête duidelijk aangeven dat ze content zijn over het onderhoud van wegen en voetpaden, stemt schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A) gelukkig. ,,Een oplossing voor het zwaar verkeer in ons dorpscentrum én de aanleg van een vrijliggend fietspad naar Retie, dat waren zes jaar geleden onze twee voornaamste programmapunten. Ik ben blij dat we beide projecten gerealiseerd hebben.''

Toch is de schepen niet van plan om op zijn lauweren te rusten. ,,Nu onze dorpskern niet langer in de greep is van het vrachtverkeer, wordt er al meteen veel meer gefietst in Arendonk. We hebben zelfs al aanvragen binnengekregen om nog extra fietsrekken te installeren op en rond de markt. De komende zes jaar willen we daarom nog meer fietspaden aanleggen, onder meer langs de gewestwegen naar Reusel en Ravels, de Daries, de Kloosterbaan, de Wippelberg en de Moerenstraat.'' (EMA)

Burgemeester even onpopulair als Jean-Luc Dehaene

,,Ik draai niet rond de pot''

BURGEMEESTER EVEN ONPOPULAIR ALS JEAN-LUC DEHAENE


Het gemeentebestuur van Arendonk heeft de afgelopen zes jaar behoorlijk goed gewerkt, zo blijkt uit ons Grootste Buurtonderzoek. Alleen burgemeester Nest Buijs (CD&V) komt minder goed uit de verf. Zijn onderdanen geven hem slechts 5,79 op 10. Daarmee is Buijs de op vijf na minst populaire burgervader van de Kempen.

Alleen de burgemeesters van Laakdal, Essen, Rijkevorsel, Turnhout en Herselt scoren in ons onderzoek nóg slechter. Gemeenteraadslid Karin Sneyers van de oppositiepartij VLD weet hoe dat komt.

,,Onze burgemeester loopt over van sympathie'', zegt ze met een duidelijke zweem van ironie in haar stem. ,,Als wij op de gemeenteraad een vraag stellen, blaft hij ons af alsof we in een hondenkennel zitten.''

Mocht het een troost zijn voor de geviseerde burgemeester van Arendonk: zijn partijgenoot Jean-Luc Dehaene, toch niet de eerste de beste politieke pottenstamper, krijgt in Vilvoorde exact even veel (of even weinig) punten.

,,Het is misschien een les voor de toekomst'', reageert Nest Buijs. ,,Ik ga de komende jaren proberen wat meer de lieverd uit te hangen.''

Dat hij vaak recht door zee gaat, ontkent hij niet. ,,Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Ik draai niet rond de pot, maar de mensen weten exact wat ze aan mij hebben. Goed beleid, dat vind ik het allerbelangrijkste.''

Tevreden fietsers


En over het beleid zijn de mensen in Arendonk best tevreden, zo blijkt uit ons onderzoek. Vooral over het onderhoud van wegen en voetpaden is de bevolking erg opgetogen. Terwijl elders in Vlaanderen de mensen steen en been klagen over de putten en bulten op de gemeentewegen, zijn liefst zeven op de tien Arendonkenaren lovend over de wegeniswerken in hun dorp. ,,Ik ben fier op wat we gerealiseerd hebben: ons dorpscentrum is eindelijk bevrijd van het zwaar verkeer'', zegt burgemeester Nest Buijs.

Ook de aanleg van een vrijliggend fietspad naar Retie is bij de bevolking in goede aarde gevallen. ,,Het fietspad naar Retie is nog maar een begin'', zegt schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A). ,,Volgend jaar plannen we een dubbel fietspad richting Reusel. In 2008 is de gewestweg naar Ravels aan de beurt. Ondertussen denken we ook al aan een rijwielpad langs de Daries, richting Oud-Turnhout.''

Dure vastgoedprijzen


Veel minder te spreken zijn de inwoners over de parkeermogelijkheden onder de kerktoren en nóg minder over de dure vastgoedprijzen. Bijna 88 procent van de bevolking hecht veel belang aan betaalbare woningen. Tegelijk is 57,6 procent van mening dat het gemeentebestuur de afgelopen zes jaar te weinig moeite deed om de huizen en gronden weer betaalbaar te maken.

Burgemeester Nest Buijs wijst vooral zijn Nederlandse buren met de vinger. ,,Zolang de huizen in Nederland duurder zijn dan hier, zullen Nederlanders de prijzen in onze gemeente verder omhoog jagen'', gelooft hij. ,,Wij als gemeente hebben maar een beperkte invloed, want het aansnijden van nieuwe woonuitbreidingsgebieden is aan strikte voorwaarden verbonden. Toch zijn we erin geslaagd om de voorbije zes jaar 48 sociale bouwgronden aan te bieden aan onze bevolking: acht in de Klavervelden en veertig in de Grotstraat. De komende bestuursperiode maken we werk van een nieuwe sociale verkaveling in de Maalberg, tussen de Wippelberg en de Horststraat.''

© Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV

Eindelijk rust op de terrasjes

Hoewel er de afgelopen zes jaar voortdurend zwarte vlaggen uithingen in Arendonk, deelt de bevolking vandaag kwistig felicitaties uit aan het gemeentebestuur voor de geleverde wegenwerken in het dorp. Dat het centrum eindelijk verlost is van het doorgaand vrachtverkeer uit Nederland, vinden de meeste inwoners duidelijk een verademing.


Liefst 70,7 procent van de bevolking geeft in ons Grootste Buurtonderzoek aan dat het gemeentebestuur het onderhoud van wegen en voetpaden de voorbije zes jaar goed heeft aangepakt. Dat is opmerkelijk, want elders in Vlaanderen is de onvrede over de gebrekkige kwaliteit van ons wegennet groot.

Schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A) is blij dat de bevolking zijn werk apprecieert. ,,Op de markt is het veel rustiger geworden'', stelt hij vandaag vast. ,,Vroeger passeerden er de hele dag auto's en vrachtwagens door onze dorpskom. Vooral Nederlandse truckers gebruikten onze wegen om binnendoor van Nederland naar de autoweg E34 te rijden. Voortaan moeten ze via hun eigen rijkswegen op de E34 zien te geraken. Het doorgaand autoverkeer wordt omgeleid via de Bergen, de Schutterstraat en de Hokken.''

Het gemeentebestuur maakte van de gelegenheid ook gebruik om het marktplein en de omliggende straten grondig op te frissen. Tot voor kort kwam het kerkplein van Arendonk in aanmerking voor de prijs van lelijkste plein van Vlaanderen. Na de heraanleg ziet de dorpskern er plots veel eleganter uit, met mooie klinkers, veel groen en brede stoepen.

Nieuw koffiehuis


Danny Van den Ackerveken (37) en zijn vrouw Martine Van de Mierop (38) openden zopas een koffiehuis op de Vrijheid. Ze konden op geen beter moment starten. ,,Wij zijn heel blij met de herinrichting'', zegt Danny. ,,Nu hebben we voor onze deur tenminste een stoep, waar we enkele tafels en stoelen kunnen zetten. Vroeger ging dat niet, want dan konden de voetgangers niet meer passeren.''

Ook Paul Peeters (55) van taverne De Gouden Arend is opgetogen over de herinrichting. ,,Ons centrum is duidelijker rustiger en gezelliger geworden'', zegt hij. ,,Bij mooi weer zitten de terrasjes meteen vol. De meeste mensen zijn blij dat ze eindelijk rustig een terrasje kunnen doen op de markt, zonder dat er de hele tijd luidruchtige vrachtwagens voorbij daveren. 'We hoeven niet langer naar Turnhout te rijden voor een terrasje, want hier is het minstens even gezellig', hoorde ik zopas nog een klant zeggen.''

Nieuw is ook dat de Vrijheid, zeg maar dé dorpsstraat van Arendonk, nog slechts in één richting toegankelijk is voor het autoverkeer. ,,Niet iedereen is het eenrichtingsverkeer al gewoon, want ik zie nog elke dag spookrijders voorbijrijden'', zegt tavernehouder Paul Peeters.

Tonnagebeperking


De enige wettige spookrijders zijn fietsers, al hebben die het niet altijd onder de markt vandaag. Meer dan eens scheert het tegemoetkomend autoverkeer gevaarlijk dicht langs hun broekspijpen. ,,Ook parkeren is een probleem. Er moeten dringend parkeerplaatsen bijkomen'', vindt gemeenteraadslid Karin Sneyers (VLD), die zelf een pralinewinkel uitbaat tegenover de kerk. Ons buurtonderzoek geeft haar gelijk, want 36,6 procent van de ondervraagden vindt dat de gemeente het parkeerprobleem de voorbije zes jaar slecht heeft aangepakt.

Ook langs de ringwegen Bergen, Schutterstraat en Hokken is de euforie over de gemeentelijke wegeniswerken ver zoek. De buurtbewoners zijn alles behalve gelukkig dat al het doorgaand verkeer voortaan voor hun deur passeert. Dat het gemeentebestuur een tonnagebeperking oplegde op de ring, vindt het buurtcomité wél verheugend.

,,Alleen blijken nog heel wat transporteurs het doorrijverbod voor voertuigen van meer dan 7,5 ton te negeren'', zegt bewoner Achiel Stouten (75) uit de Bergen. ,,Vooral 's morgens en 's avonds zien we nog geregeld vrachtwagens door onze straat dokkeren. Vaak gaat het om trucks met een gele nummerplaat. Ik schat dat het om tien tot vijftien camions per dag gaat. Wij vragen daarom meer politiecontroles.''

,,Er wordt wel degelijk gecontroleerd'', zegt schepen Wim Hendrickx (SP.A). ,,Onze politie heeft al verscheidene chauffeurs teruggestuurd en een boete opgelegd.''

© Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV