26 april 2008

Facelift kerk valt duurder uit door duivenplaag

De meer dan 102-jarige Onze-Lieve-Vrouwkerk in het centrum van Arendonk krijgt een grondige schoonheidsbehandeling. Met een kostprijs van 68.430 euro is de factuur wel 19 procent duurder dan oorspronkelijk aanbesteed.

"De belangrijkste reden van de hogere kostprijs ligt bij de duiven", zegt schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (sp.a). "We hebben gemerkt dat zij door de galmgaten binnendringen in de kerk. In plaats van achttien galmgaten met kippengaas af te spannen opteren we voor een duurzame oplossing uit aluminium." Een andere reden voor de meerkost zijn extra dakhaken die vervangen worden.
Kristof Hendrickx van oppostiepartij A+ trekt de noodzaak van de werkzaamheden niet in twijfel, maar heeft toch kritiek. Hij vindt dat de meerderheid de kosten beter had moeten begroten. Schepen Hendrickx reageert door te stellen dat het uitvoeren van de meerwerkzaamheden op een later tijdstip voor nog meer onkosten zou zorgen. "Nu is de aannemer er al met een hoogtewerker bezig."

Schade windhozen erkent als ramp

Wie schade leed door de verschillende windhozen begin dit jaar, kan aankloppen bij het rampenfonds.

brussel (belga, ds) De ministerraad heeft vrijdag verschillende koninklijke besluiten goedgekeurd die een aantal uitzonderlijke weersomstandigheden als algemene ramp erkennen en hun omvang afbakenen. Het gaat onder meer over de overvloedige regenbuien op 8juni 2007 in Arendonk, Dessel, Mol, Ravels, Retie, Hechtel-Eksel en Lommel. Ook de windhoos die op 21januari van dit jaar Peer trof en de windhoos die een tweetal weken later (5februari) zware schade veroorzaakte in Lier en Dendermonde zijn erkend. De verplichte uitbreiding van de verzekeringspolis 'brand eenvoudige risico's' dekt de schade opgelopen door overstromingen, opstuwen en overlopen van riolen. De erkenning als ramp brengt met zich mee dat mensen die geen brandverzekering hebben afgesloten om financiële redenen, alsnog een herstelvergoeding van het rampenfonds kunnen aanvragen. Stormwinden en windhozen maken geen deel uit van de verplichte uitbreiding van de verzekeringspolis 'brand eenvoudige risico's'. Mensen die dergelijke schade oplopen, kunnen een aanvraag bij de provincie indienen. Een eventuele tussenkomst van de verzekering wordt dan voor driekwart van de tussenkomst uit het rampenfonds afgetrokken. De ministerraad erkende ook verschillende stormwinden die begin 2007 Wallonië teisterden als ramp. De dossiers waren laattijdig ingediend. Het gaat om stormen op 18 en 19januari in Bergen (Henegouwen), Hamoir (Luik) en Vresse-sur-Semois (Namen).

Bisschop

Het sacrament van het vormsel wordt dit jaar niet zomaar door de eerste de beste priester of pater toegediend, wel door de enige echte bisschop Paul VandenBerghe. Het hoofd van het bisdom Antwerpen komt er vandaag speciaal voor naar Arendonk.

25 april 2008

Schuldovername

Arendonk treedt toe tot het lokaal pact met de Vlaamse regering. Hierdoor neemt de Vlaamse regering 1.232.900 euro aan schulden van de gemeente over. Dat is ongeveer 100 euro per inwoner. De gemeente moet zich wel engageren tot en met 2012 geen nieuwe forfaitaire gezinsbelastingen te heffen en in 2009 geen belastingsverhoging door te voeren.

Verschillen zijn goed

Willy Brion is 54 en directeur van het katholieke Sint-Claracollege in Arendonk. Zijn broer Lucas is drie jaar ouder, komt uit hetzelfde katholieke nest maar heeft als beleidsadviseur van het neutrale GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap bewust komaf gemaakt met zijn jezuïetenverleden. We brachten de twee samen voor een familiale schoolstrijd.
Lucas Brion: Vele verdedigers van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (het voormalige gemeenschapsonderwijs, red.) komen uit het katholiek onderwijs. Je zou schrikken als je weet hoeveel professoren hun kinderen destijds naar het atheneum van Leuven hebben gestuurd. Zelf heb ik twee jaar bij de jezuïeten op internaat gezeten. Daar was alles goed, zolang je maar zweeg. Een eigen mening was uitgesloten. Zoiets wilde ik later niemand, en zeker niet mijn kinderen, aandoen. Toen ik als landbouwingenieur in 1977 in het onderwijs ben gestapt, heb ik dan ook bewust gekozen voor het toenmalige rijksonderwijs omdat leerlingen daar de meeste vrijheid van spreken en denken hadden. Na 15 jaar directeurschap ben ik in 2004 beleidsadviseur van het huidige GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap geworden.
Willy Brion: Zelf ben ik nooit bij de jezuïeten geweest. Misschien had ík dat strenge regime niet nodig. Maar ik geef toe, er zijn naast de vele goede ook minder mooie dingen gebeurd in het christelijk onderwijs.
De strenge katholieke scholen tegenover de open rijksscholen, dat is lang geleden. Intussen zijn de netten naar elkaar toegegroeid?
Lucas: Er bestaan nog altijd verschillen en dat is goed. Dankzij de nettenstructuur en de concurrentiepositie tussen scholen is de kwaliteit van ons onderwijs heel hoog. Het actieve pluralisme van het GO! is ons grote verschilpunt. Het katholiek onderwijs gaat uit van één levensbeschouwing, terwijl wij van de Grondwet de neutraliteit moeten waarborgen.
Willy: Dat actief pluralisme is ook een grondhouding binnen het christelijke perspectief. De instroom van leerlingen binnen het katholiek onderwijs is ook heel divers.
Lucas: Het valt me op dat jullie steeds minder spreken over katholiek onderwijs, terwijl dat katholieke in sommige scholen nog sterk aanwezig is. Zelfs Mieke Van Hecke (directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs, red.) heeft het steeds vaker over christelijk. Pas op, ik kan heel goed om met Mieke.
Willy: Ik ook! Ik zou op termijn trouwens willen pleiten voor enkele religieuze of oecumenische scholen, waarbij verschillende godsdiensten naast elkaar worden aangeboden: islam, katholieke en protestantse godsdienst... Zedenleer hoort daar voor mij niet bij. Ik denk dat we in de meeste Vlaamse steden toe zijn aan dit soort religieuze scholen. Ze moeten wel worden getoetst aan westerse waarden en normen.
Lucas: Fijn om te horen! Dit is de eerste stap naar één groot onderwijsnet. Want wat mijn broer vraagt, bieden wij nu al aan. Met dat verschil dat het GO! zich ook openstelt voor wie niet gelovig is.
Willy: Daar ligt het fundamentele verschil. Het geloof in een goddelijk gegeven is een grondhouding die ouders aan kinderen willen meegeven.
Lucas: Voor mijn broer betekent pluralisme elkaar respecteren, zonder meer. Maar wij gaan verder. Wij willen met elkaar in discussie gaan. Mensen bij elkaar brengen is voor ons een uitdaging en een realiteit, geen bedreiging.
Geloven jullie zelf?
Willy: Daar kan ik volmondig ja op antwoorden.
Lucas: Wat is geloven? Ik geloof in een multiculturele maatschappij. Ik heb veel respect voor al wat leeft en beweegt. Mijn kinderen heb ik daarin altijd vrijgelaten. De oudste heeft voor zedenleer gekozen; de tweede voor katholieke godsdienst, wat perfect mogelijk is in het GO! Mooi toch?
Willy: Eindelijk iemand die het voorbeeld van zijn nonkel heeft gevolgd. Mijn zonen zijn in het basisonderwijs naar de dichtstbijzijnde school gegaan, een katholieke dorpsschool. Later hebben ze ook altijd katholiek onderwijs gevolgd. Ze stonden volledig achter die keuze.
Lucas: Op dat vlak scoort het GO! minder goed. Dat heeft niets met kwaliteit te maken. Maar wij zijn niet in elke regio even sterk vertegenwoordigd en zitten ook niet in dat gemeentelijk weefsel. In sommige CD&V-gemeenten zijn we absoluut niet gewenst.
Willy: Dat het marktaandeel van het Vlaams katholiek onderwijs vergeleken met het buitenland heel groot is, is niet alleen te verklaren door de witte vlekken van het GO! Dat komt omdat we het zo goed doen.
Lucas: Toch kiezen ouders steeds minder vanuit een gezindheid, maar vaker voor het profiel van een school.
Willy: Ze kiezen voor een sterker profiel en dat vinden ze gemakkelijker in het katholiek onderwijs. Het GO! draagt nog altijd dat etiket - ik zeg niet dat het waar is - van ambtenaren die hun job doen en vlug van stoel veranderen.
Lucas: Dat was in het verleden zo omdat we vanuit Brussel werden gestuurd. Maar met de autonomie van onze scholen groeit ook het engagement. Onze scholen hebben ook een sterk profiel.
Willy: Het katholiek onderwijs is ontstaan uit groepen van mensen die sterk geëngageerd zijn en weinig vanuit Brussel worden gestuurd. Dat engagement leeft ook bij de huidige leiding.
Lucas: Dat is waar. Wist je trouwens dat de school van mijn broer zowel ASO, TSO als BSO aanbiedt? Dat is zeldzaam in het katholiek onderwijs. Het profiel van zijn school sluit eigenlijk perfect bij ons aan.
Willy: Of omgekeerd. Waarom veranderen we GO niet in KO?
Lucas: In knock-out? (Bestelt een tripel van Westmalle, red.) Je ziet dat ik sommige katholieke dingen kan appreciëren.
Wie van jullie is het rijkst?
Willy: Het katholiek onderwijs heeft jaren te weinig geld gekregen, maar daar komt nu gelukkig verandering in dankzij de nieuwe financiering.
Lucas: En die zwarte kas van de witte paters dan?
Willy: Dat is een illusie. Vroeger kreeg het katholiek onderwijs wel wat geld van de congregaties, maar die bron is intussen opgedroogd.
Lucas en Willy: Het stedelijke en gemeentelijke net beschikt over de meeste middelen!
Hoe hebben jullie ouders de ontkerkelijking van een van hun zonen ervaren?
Lucas: Mijn vader was niet zo katholiek. Hij had altijd tandpijn als we naar de mis moesten. Zelf had hij ook bij de jezuïeten een aversie opgelopen tegen al wat katholiek was.
Willy: Ons moeder is wel katholiek. (Lachend) Daarom sta ik als directeur van een katholieke school ook hoger bij haar in aanzien dan Lucas.
Lucas: Ze vraagt me wel om nu en dan eens te bidden. Daarom ga ik met haar wel eens naar Scherpenheuvel voor een wafel en een trappist.
Willy: Eigenlijk is hij de verloren zoon. Maar hij zal met open armen worden ontvangen als hij zich weer bekeert.

Meet en greet

Als je de affiche van 'Arendonk Zingt & Swingt' per e-mail naar tien vrienden doorstuurt, met een kopie aan win@arendonkzingt.be, kun je een meet & greet winnen met een van de twee toppers van het popfestival: een persoonlijke ontmoeting met Mint en de Heideroosjes.

Circus Rafaël mag dan toch optreden

Ondanks eerdere problemen in West-Vlaanderen kon Circus Rafaël de voorbije twee dagen ongestoord optreden in Arendonk. Vandaag trekt het circus naar Ravels.

Overal waar Circus Rafaël eind vorig jaar neerstreek, waren er problemen. De voornaamste klacht was dat het gezelschap het niet al te nauw nam met de wetgeving op het dierenwelzijn. Zo merkten activisten van dierenrechtenorganisatie Gaia op dat de circusdieren in te kleine kooien zaten. Het ging onder meer om een kruising van een tijger en een leeuw, drie lama's, een dromedaris, een paard en een stier. Ook burgemeester Nest Buijs (CD&V) kent de voorgeschiedenis van Circus Rafaël. Daarom gaf hij de politie de opdracht om het circus meteen na aankomst in Arendonk op de rooster te leggen. 'Onze agenten kregen bij hun inspectie de hulp van een circusexpert van de federale politie. Ze maakten geen proces-verbaal op. Alles bleek in orde.' De voorstellingen van dinsdag en woensdag op het Pelgrimsplein in Arendonk verliepen overigens zonder incidenten. De eerstvolgende spektakels van het gezelschap vinden dit weekend plaats in de Ravelse deelgemeente Weelde.

24 april 2008

Nood en Interventieplan

De gemeente Arendonk heeft het gemeentelijk nood- en interventieplan (ANIP) aanvaard. Het document vervangt het vroegere rampenplan. In het plan staan alle werkwijzen opgesomd van wat er moet gebeuren wanneer in Arendonk een dringende interventie van de hulpdiensten nodig is. De wettelijk voorziene benoeming van een ambtenaar voor noodplanning blijkt echter nog niet voor morgen te zijn. "De aanstelling van een zogenaamde rampenambtenaar is momenteel niet mogelijk omdat we nog altijd niet op de hoogte zijn gesteld aan welke functiebeschrijving en aanwervingsvoorwaarden die moet voldoen", verduidelijkt Ernest Buijs (CD&V).

Parkeerterrein

Op het parkeerterrein aan het zwembad hoef je vanaf volgende maand geen parkeerschijf meer te leggen. Nu de kunstacademie verhuisd is naar de Wampenberg, worden de parkeerplaatsen in het centrum niet meer ingepalmd door de kunstleerlingen en is een blauwe zone aan het zwembad niet langer noodzakelijk.

23 april 2008

Grabbel en Swappas

De activiteiten van de jeugddienst trokken in de paasvakantie in totaal 193 deelnemers. Voor de Grabbelpas daagden 145 kids op. De swappas kon 48 jongeren bekoren. Vorig jaar namen nog 232 kinderen deel. Dit jaar was er dus een daling met twintig procent. 2007 was een recordjaar. De paasvakantie baadde toen in de zon. Het minder goede weer heeft wellicht een invloed gehad.

Bonten Os

In café De Bonten Os werd afgelopen weekend de bierkelder leeggedronken. Wie het café op de hoek van het marktplein wenst over te nemen, kan vanaf 1mei de tapkraan weer opendraaien.

22 april 2008

Hoge Vijvers wil wandelaars lokken

Omdat domeinbos Hoge Vijvers in Arendonk te weinig bezoekers lokt, wil het Agentschap voor Natuur het gebied beter toegankelijk maken voor wandelaars. Ze stelde een beheersplan op om het domein van 450 hectare te voorzien van wandelpaden, picknickbanken en schuilhutten.

Ondanks haar oppervlakte van 450 hectare is domein Hoge Vijvers te weinig bekend bij de inwoners van Arendonk en omgeving. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) werkte daarom via een beheersplan een nieuwe visie uit voor het gebied tussen de Lusthoven en de Nederlandse grens.

«Het beheerplan legt de werken van de komende twintig jaar vast», zegt houtvester Patrick Engels. «Naast de gewone dunningskappingen willen we enkele open ruimtes creëren. Het domein bevat enkele restanten van zeldzame planten die we meer plaats willen geven.»

Maar het beheersplan spreekt zich niet alleen uit over het beheer van de bossen. Het ANB wil ook werk maken van een betere toegankelijkheid van het domein.
«Het gebied is niet zo bekend bij de bevolking», zegt Engels. «Daarom willen we het herwaarderen en toegankelijker maken in samenwerking met de gemeentebesturen van Arendonk en Ravels.»
In het beheersplan werden nieuwe wandelpaden uitgestippeld. Ze worden voorlopig aangeduid als 'interne' wandelingen. «Maar het is de bedoeling dat ze op korte termijn deel gaan uitmaken van een wandelknooppuntennetwerk», verduidelijkt Patrick Engels. «De wandelingen in Hoge Vijvers zullen deel uitmaken van een heel netwerk, verspreid over Arendonk en Ravels. De paden van Hoge Vijvers worden dan verbonden met de wandelingen in de gewestbossen van Ravels.»
Ook de faciliteiten voor wandelaars worden verbeterd. «We denken aan het plaatsen van picknickbanken en schuilhutten. De natuurwerken worden gespreid over twintig jaar, maar aan de toegankelijkheid moet op korte termijn gewerkt worden. De natuur in de Hoge Vijvers is te mooi om de mensen niet naar hier te lokken. Dit domein is veel meer bezoekers waard dan het nu heeft.»
Het Agentschap voor Natuur en Bos organiseert woensdag om 19 uur een fietstocht door de Hoge Vijvers. Tijdens die tocht krijgen de aanwezigen meer uitleg over het beheersplan. Dat ligt van 28 april tot 28 mei ter inzage in het gemeentehuis van Arendonk.

Schuilhuisje Bushalte

Er komt een schuilhuisje aan de halte van De Lijn bij het gemeentehuis. Het duurde even voor het dossier op de gemeenteraad kwam. De voorontwerpen waren niet naar de zin van het schepencollege, vooral wat de kostprijs betreft. De aanbesteding is nu geraamd op 15.125 euro.

Fietspad

Langs de Grens ligt er voortaan een vrijliggend fietspad over de volledige lengte van de weg. De laatste betonstrook, vanaf het asielcentrum tot aan de Nederlandse grens, werd vorige vrijdag gegoten. Aannemer Huijbregts begint nu aan de afwerking.

21 april 2008

Fietsers ontdekken land van Turnhout

Onder een stralende lentezon wijden fietsers de nieuwe themafietsroute van Land van Turnhout in. Niet minder dan 73 kilometer lang leidt deze route recreanten langs de mooiste plekjes van Arendonk, Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout, Ravels en Vosselaar. Fietsliefhebbers die de benen niet te hard willen vermoeien of die liever het terras van een lokale horecazaak verkennen, kunnen de route inkorten tot 28 of 53 kilometer.

Sportschuur

Pastoor Luc Vienne zegende vrijdag de sportschuur in, de nieuwe sportzaal van vrije basisschool Sint-Clara. Schoolhoofd Erwin Cools sprak bij de inhuldiging bewust over een sportzaal, die groter is dan een turnzaal en kleiner dan een sporthal.