21 juni 2008

Anciaux zoekt oplossing voor crosscircuit

De kans bestaat dat Racing Team Glosso op termijn weer gebruik kan maken van de volledige omloop van haar circuit. Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (VlaamsProgressieven) heeft zich geëngageerd om een oplossing te zoeken.

Sinds jaren mag slechts een deel van het Glosso-circuit in het Kempense Arendonk worden gebruikt. De grote omloop ligt zonevreemd. Bovendien loopt de huidige vergunning voor het circuit af in juni 2009. Daarmee dreigen rallycrossers uit de provincie Antwerpen zonder circuit te vallen, want de andere terreinen voor motorsport in de provincie zijn niet geschikt voor rallycross.

«Minister Anciaux ziet de noodzaak in van een oplossing voor het Glosso-circuit in Arendonk», zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Hans Schoofs (Open Vld). «Hij gaat rond de tafel zitten met de ministers Dirk Van Mechelen (Ruimtelijke Ordening, Open Vld) en Hilde Crevits (Milieu, CD&V), de provincie en de gemeente om te kijken hoe het terrein op het Glosso-circuit alsnog kan worden geregulariseerd.»

Hartslagmeter

De sportdienst organiseert op maandag 23 juni een infoavond over het gebruik van een hartslagmeter.Tijdens de sessie komen de voordelen van het werken met een hartslagmeter aan bod. Ook de elementen waarop je moet letten bij de aankoop ervan worden meegedeeld. De infosessie start om 19u en vindt plaats in het zaaltje van de Bemdhal, Diepenbeemd 14.

Fotozoektocht

KWB Eensgezind uit Arendonk ­organiseert tijdens de ­zomervakantie een ­toeristische zoektocht. ­Deelnemers ­moeten met ­behulp van een deelnemingsformulier naar foto's zoeken die op fietsroutes ­werden genomen. De tocht gaat langs de mooiste plekjes van de gemeente. Deelnemen kan van 28 juni tot 31 augustus 2008. Formulieren kosten 5 euro en zijn te koop bij de Arendonkse bakkers.

Jonge kunstenaars trekken naar China

De leerlingen van de kunstacademie in Arendonk leren graag iets bij. Deze maand schrikken ze zelfs niet terug om ­daarvoor naar China te trekken. ­Met ­enthousiaste leerlingen en creatieve werkjes als resultaat.

De Arendonkse kunst­academie telt 1.700 leerlingen. Ruim 320 van hen zijn tussen zes en twaalf jaar oud. Zij vormen de lagere graad en werken elk jaar rond één bepaald thema. Het afgelopen schooljaar namen leerkrachten Lief De Puydt, Marjolijn Van Gorp en Katja Huysmans hen mee op een indrukwekkende tocht door China. "We hebben de inspiratie heus niet gehaald bij de Olympische Spelen of Martin Heylen van Man Bijt Hond", vertelt Lief. "Oorspronkelijk hadden we zelfs een ander thema op het oog."
"Maar Lief en ik zijn vorige zomer, louter toevallig en apart van elkaar, vol enthousiasme door China gereisd", vervolgt Marjolein. "We hadden ineens genoeg inspiratie voor een jaar creatieve werkjes."

Het resultaat mag gezien worden. Zo vallen onmiddellijk de overweldigende natuur en de prachtige landschappen op. Vissers met aalscholvers, de Chinese Muur, lampionnen, rijstkommen en tradi­tionele gezelschapspelen. Alle aspecten van het Aziatische land komt aan bod. De typische plattelandsmarkt en het exotische eten alleen al maken de verplaatsing naar de nieuwe academie op de Wampenberg meer dan waard. Gebakken hond en kikkers, lekker!

De eindejaarstentoonstelling in de gemeentelijke academie voor alle kunstrichtingen vindt plaats van zaterdag 21 tot en met dinsdag 24 juni. De openings­uren zijn te vinden op de website.

Bouw hoge brug vereist kunstmatige kronkel

Als straks brug4 in Arendonk wordt afgebroken en vervangen door een hoge brug, dan moet eerst nog een stuk nieuwe weg worden aangelegd. Net voorbij café Paradijs zal de Moerenstraat dan flauw naar rechts en meteen daarna haaks naar links afbuigen. De gemeenteraad beslist op 1juli over de kunstmatige kronkel in de Moerenstraat. De kosten voor de aanleg van de nieuwe asfaltweg, die aan weerszijden zal worden afgezoomd met een fietspad, zijn voor rekening van nvDeScheepvaart. 'Maar wees gerust, de werken zullen pas starten wanneer alle vergunningen voor de bouw van een nieuwe brug zijn goedgekeurd', zegt burgemeester Nest Buijs (CD&V).

Jens

Jens Adriaensen (6), die aan een ernstige vorm van kinderkanker lijdt, vertrekt vandaag op kamp. Tot het einde van de week verblijft hij in Spa. Ook de verpleegsters en de cliniclowns van het ziekenhuis van Leuven gaan mee.

Fietspad naar Ravels loopt opnieuw vertraging op

De bewoners langs de N118 van Arendonk naar Ravels kunnen hun kinderen nog niet veilig met de fiets naar school sturen.

Tien jaar al worden de buurtbewoners langs de N118 met een kluitje in het riet gestuurd. Volgend jaar zou het er dan toch van komen. Vanaf het dorpscentrum van Arendonk tot aan de tennisterreinen van TCDeLusthoven zou het gemeentebestuur twee afgescheiden rijwielpaden aanleggen, aan weerszijden van de weg. Vanaf het Congobos tot in Ravels zou er een fietspad in twee richtingen komen. Het dossier zat intussen in de laatste rechte lijn. De onteigeningen waren bijna rond.

Maar nu laat het Vlaamse Gewest plots doodleuk weten dat de onteigeningsprocedure wordt stopgezet. 'Door een nieuwe richtlijn mogen gemeenten zelf geen onteigeningen meer doorvoeren', zegt de Arendonkse burgemeester, Nest Buijs (CD&V). 'Alle gronden zullen nu worden aangekocht door de Vlaamse overheid. In de praktijk betekent dat wellicht dat het dossier weer vanaf nul moet worden opgestart.' Wanneer het fietspad nu zal worden aangelegd? 'We hebben het niet zelf meer in handen. We kunnen geen beton gieten op gronden die niet van ons zijn', zegt Buijs.

20 juni 2008

Zomerspeelplein

Er kan opnieuw worden ­ingeschreven voor de ­gemeentelijke ­zomerspeelplein­­werking Fx en ­Speelwei. De ­speelpleinwerking wordt ­georganiseerd tijdens de ­weekdagen van 30 juni tot en met 31 ­augustus in school ­Begijnhof. De ­kinderen van 2,5 tot 15 jaar worden opgedeeld in vier ­leeftijdscategorieën.

Na vijftien jaar toch schot in de zaak Glossocircuit

Op het Glossocircuit in Arendonk mag straks misschien toch opnieuw worden gecrosst.

Volksverwoordiger Hans Schoofs (Open VLD) kaartte het aanslepende probleem van het Glossocircuit gisterochtend aan in de sportcommissie van het Vlaams Parlement. Het antwoord van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Vl.Pro) stemt hem hoopvol: 'De minister deed twee duidelijke toezeggingen. Ten eerste erkent hij dat de geselecteerde permanente motorsportterreinen in Brecht, Westerlo en Balen niet geschikt zijn voor rallycross, waarvoor een specifiek parcours met verharde en onverharde stroken noodzakelijk is.' De tweede belofte van de minister is mogelijk nog belangrijker. 'Anciaux beloofde om zelf een oplossing te zoeken. Samen met minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V), minister van Ruimtelijke Ordening Dirk VanMechelen (OpenVLD), het provinciebestuur en de gemeente wil de minister bekijken of het alsnog mogelijk is om het Glossocircuit te regulariseren.' Volgens Schoofs is een regularisatie de beste oplossing voor iedereen. 'Ik ben zelf ter plaatse geweest in Arendonk. De natuurwaarde van het achterste gedeelte van het circuit is volgens mijn inschatting nagenoeg onbestaande. In Arendonk is alles voorhanden, zowel de infrastructuur als een maatschappelijk draagvlak. Wat voor zin heeft het dan om elders ettelijke miljoenen te investeren in de bouw van een nieuw autosportcircuit?' Ook voorzitter Staf Meulemans van Racing Team Glosso is blij. 'Na vijftien jaar komt er eindelijk schot in de zaak. Het enige wat ik er voorlopig aan overgehouden heb, is een immense stapel papier. Het dossier is intussen al vier meter dik.' Het Glossocircuit bestaat al van in 1972, vier jaar voordat het gewestplan werd ingekleurd. Pas twintig jaar later kwam aan het licht dat een klein stukje van het parcours was ingekleurd als natuurgebied. Sindsdien mag er alleen geracet worden op de voorste helft van de omloop.

Mediakar

De leerlingen van gemeenteschool Sint-Jan nemen vandaag een mediakar in gebruik. Het gaat om een mobiel tuig dat voorzien is van een computer en een beamer, waarop de kinderen kranten, films en andere media kunnen bekijken. Bedoeling is dat de leerlingen de kar ook gebruiken voor zelfstandige opdrachten.

17 juni 2008

monitoren speelpleinwerking

Het gemeentebestuur van Arendonk zoekt nog steeds enkele monitoren voor de ­gemeentelijke speelpleinwerking Speelwij en FX tijdens de zomervakantie. Sollicitatieformulieren zijn te bekomen op het gemeentehuis.

Van zwaarlijvige tot fitste sportschepen in provincie

Bart Vosters, die amper vijf maanden geleden nog de body mass index van een zwaarlijvige had, is vandaag de fitste sportschepen van de provincie. Dat blijkt uit een conditietest die hij afgelopen weekend aflegde in de Fitbus.

De helft van alle Vlaamse schepenen van Sport is te dik. Dat was eind vorig jaar een vette kop in HetNieuwsblad. Sportschepen Bart Vosters van Arendonk was geen uitzondering. Met een lengte van 1.72meter en een gewicht van 89kilo bleek hij zelfs nipt de body mass index (BMI) van een zwaarlijvige te hebben. Nadat zijn vrienden hem begonnen aan te spreken met kleine dikzak, gooide hij eind januari het roer drastisch om. Hij kocht een paar loopschoenen en begon met een cursus Start to run. Zo leerde hij in tien weken vijf kilometer onafgebroken te joggen. 'Daarna volgde ik via de website van Nike een programma naar tien kilometer. Door elke week twee tot drie keer te lopen is mijn gewicht intussen gezakt naar 82kilo.' Afgelopen weekend liet hij in de Fitbus in Arendonk het verloop van zijn hartslag testen op een fiets op rollen. 'Tot mijn eigen verbazing haalde ik een fitheidspeil van 6,5op een schaal van 7, wat overeenkomt met het niveau van competitiesport. Daarmee ben ik op dit moment de fitste schepen van Sport van de provincie', zegt Vosters trots. Op zondag 7september komt de Fitbus opnieuw langs in Arendonk. Vosters streeft ernaar om dan een 7, het hoogste conditieniveau, te halen. Daarvoor paste hij ook al zijn eetgewoontes grondig aan. 'Ik eet nu veel gezonder. Vroeger at ik 'savonds een zak chips voor de televisie. Vandaag neem ik een appel. Vroeger bestelde ik in de frituur een friet met mayonaise en een curryworst. Nu hou ik het bij een friet zonder mayonaise en neem ik een gezond slaatje in plaats van vlees.'

Hoge Heide

De Hoge Heide aan de Lusthoven is gisteren bekroond tot meest mantelzorgvriendelijke woon- en zorgcentrum van de provincie Antwerpen. De prijs werd uitgereikt door vzw Ons Zorgnetwerk.

16 juni 2008

Fietsbandenautomaat

De fietsbandenautomaat aan de gevel van Fietsen Luc in de Hovestraat blijkt een groot succes. Hij moet elke week worden bijgevuld