17 maart 2008

Geen spurt, maar marathon

Toerisme Arendonk heeft een nieuwe toeristische folder en een nieuwe locatie voor fietsverhuur. Op de plechtige bekendmaking hadden voorzitter Marc Helsen en secretaris Guy Carpentier nog een verrassing voor de aanwezigen. Zij mochten het beeldmerk van 800 jaar Arendonk onthullen.

Het duurt nog wel vier jaar eer de gemeente Arendonk achthonderd kaarsjes mag uitblazen. In 2012 zal het acht eeuwen geleden zijn dat Hendrik I Van Brabant de Vrijheid Arendonk stichtte. "De voorbereidingen van deze jubileum­viering zijn geen spurt, maar een marathon", vertelt burgemeester Nest Buijs (CD&V). "Net zoals met de Olympische Spelen ontsteken we nu de vlam en onthullen we de vlag met het logo. In de geschiedenis is een vlag altijd een symbool geweest waar we ons kunnen achterzetten. Ze duikt vanaf nu in het straatbeeld op."

De genodigden konden het jubileumlogo wel smaken, letterlijk dan. Een taart met het creatieve kunstwerk werd voor de gelegenheid aangesneden. Het ontwerp ontsproot uit het brein van Kristel Van Ballaer van de gemeentelijke kunstacademie. Van haar hand is onder meer ook het logo van het toeristisch samenwerkingsverband Land van Turnhout.

Het is niet toevallig dat Toerisme Arendonk de eer krijgt het logo te ontsluieren. Zij gaan mee het jubeljaar organiseren. "Bovendien waren onze toeristische folders over Arendonk helemaal uitgeput", zegt Marc Helsen. "Het zou een gemiste kans zijn om in de nieuwe brochure niet de aandacht te leggen op 800 jaar Arendonk."

Met al de belangstelling die uitging naar het logo werd de inhuldiging van de nieuwe fietsverhuurdienst in taverne De Gouden Arend wat naar de achtergrond geduwd. Het was nochtans niet vanzelfsprekend dat die er kwam.
"Ondanks het feit dat steeds meer recreanten hun eigen fiets meenemen, hebben we er uiteindelijk toch voor gekozen om fietsen te blijven verhuren", verduidelijk voorzitter Helsen. "We hebben in deze horecazaak een nieuwe chalet geplaatst met drie heren en vijf damesfietsen."

Kermis

De kermisreglementen zijn voortaan identiek in alle gemeenten van de politiezone Kempen Noord-Oost: Retie, Arendonk en Ravels. Ook de tarieven worden lichtjes aangepast. Afhankelijk van hun attractie betalen de foorkramers vanaf heden minimaal 12,50euro en maximum 75euro per dag.