01 juni 2007

Aankoop woning

Het gemeentebestuur koopt het huis aan de Brandstraat 6. De eigenares krijgt hiervoor 160.000 euro. Het pand was ingesloten door de terreinen van de gemeentelijke werkplaats. Op lange termijn zal het gebouw daar geïntegreerd worden. Het huis wordt eerst ter beschikking gesteld van het OCMW.

Mieke

Zangeres Mieke staat al sinds haar elfde op het podium. De van Arendonk naar Herselt uitgeweken zangeres vierde haar vijftigste verjaardag en daar hoort een cd bij. 'Vliegen als een vogel' heet het album. Haar lange zangcarrière is een aaneenschakeling van mooie momenten en dat blijkt uit de foto's die ze heeft uitgekozen. Het spreekt voor zich dat de nog altijd populaire artieste graag nog heel wat jaartjes verder wil doen.

31 mei 2007

Processierups ook in de Kempen nog niet dood

Ook in de Kempen is de processierups nog lang niet uitgeroeid. Toch ziet de gouverneur van onze provincie voorlopig geen reden om het leger in te zetten, zoals in Limburg.

Het noordoosten van Limburg kampt met miljoenen processierupsen. De plaag is intussen zelfs uitgedeind tot in Midden- en West-Limburg. Om de oprukkende rupsenpopulaties te bestrijden roept gouverneur Steve Stevaert vandaag de hulp in van het leger. Twintig soldaten zullen de komende dagen en weken de Limburgse brandweerlui bijstaan in hun oorlog tegen de eikenprocessierups. 'Bij ons is de staat van beleg nog niet afgekondigd', reageert provinciaal gedeputeerde voor Leefmilieu Jos Geuens (SP.A) met een boutade. 'Omdat wij al tien jaar een intensieve preventiecampagne voeren, is het probleem van de processierupsen in onze provincie vandaag niet dramatisch. Helemaal dood is de rups nog niet, maar we hebben de toestand toch redelijk onder controle.' Geuens ziet wel een verschuiving. 'Tien jaar geleden waren vooral Arendonk en de overige gemeenten in de Noorderkempen getroffen. Vandaag stellen we vast dat de rupsenpopulaties langzaam opschuiven naar het zuiden, richting Mol, Balen en Meerhout.' Eikenprocessierupsen vreten niet alleen onze eikenbossen kaal. Ze zijn ook lastig voor de mens. De brandhaartjes van de piepkleine diertjes veroorzaken jeukhinder en ademhalingsstoornissen.

Boscompensatie

Het gemeentebestuur van Arendonk gaat een stukje landbouwgrond aankopen in De Biezen voor 10.000 euro. Het perceel met een oppervlakte van 42 are wordt bebost. Dat doet de gemeente als compensatieverplichting voor het kappen van bomen om fietspaden te creëren langs de Grens. "De beschikbare landbouwgrond in onze gemeente wordt hierdoor niet verminderd", legt burgemeester Ernest Buijs (CD&V) uit. "Het stukje grond ligt aan de rand van een ruilverkaveling."

30 mei 2007

Peter Vervecken

Volgens scheidsrechter Peter Vervecken, die afgelopen weekend de finale van de Beker van België floot, zijn er nog genoeg jongeren die kiezen voor het fluitje. Alleen blijken de meesten na twee tot drie jaar te stoppen. Vervecken roept trainers, afgevaardigden en supporters daarom op om beginnende arbiters de kans te geven om fouten te maken en hen niet meteen uit te schelden.

Color A'do

De meeste asielzoekers van het opvangcentrum Totem in Arendonk komen uit Rusland of een van de deelstaten. Op zondagnamiddag 3 juni tussen 14u en 17u organiseert Color-a'do in het asielcentrum een landendag over Rusland en Tsjetsjenië. Met een fototentoonstelling, doorlopende vi- deobeelden en getuigenissen krijgt de bezoeker een beeld van deze twee landen en de bewoners. De hele namiddag is gratis en er zijn hapjes en drank.

Gecoro opnieuw samengesteld

Het gemeentebestuur van Arendonk nam een beslissing over de samenstelling van de nieuwe Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro). Deze commissie buigt zich over het ruimtelijk beleid in de gemeente.

Net als tijdens de vorige legislatuur bestaat de commissie uit dertien leden, onder wie negen vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke geledingen en vier deskundigen.
Als milieuvertegenwoordiger werd Benny Moeskops verkozen. Lieven Van Baelen van het Sint-Claracollege verdedigt de scholengemeenschap. De werknemers vaardigen Okra-voorzitter Frans Jespers en Jan Segers af. Fien Stessens van taverne De Gouden Arend mag in naam van handelaars spreken op de commissie.

Voor de werkgeversorganisatie heeft via de Werkgroep Industrie Arendonk (WIA) Theo Van Craenendonk zitting. Gerda Breugelmans vertegenwoordigt de landbouwers en Willem De Boer de weekendverblijvers. Raoul de Cartier, die nogal wat bossen in privé-eigendom heeft, maakt de lijst compleet.

Ook vier deskundigen hebben zitting in de Gecoro. Een van hen, Eddy Damen, zit de raad voor. De andere drie zijn Dirk Segers, Ludo Borgers en Dirk Sterckx.

29 mei 2007

Frisbeeclub hangt schijf aan de wilgen

Alpha Strike Team organiseerde dit weekend op het sportpark Heikant haar laatste tornooi. De frisbeeclub uit Arendonk bestaat tien jaar, maar stopt er mee door gebrek aan leden

De frisbeecompetitie in België werd vier jaar geleden pas opgericht en er spelen dertien clubs in. "Toen wij in 1997 de club in Arendonk opstartten was er nog geen competitie in België", blikt voorzitter en medestichter Patrick van Herk (33) terug. "We hebben zes jaar in de Nederlandse afdeling gespeeld."

Het internationale frisbeetornooi in heimat Arendonk is het laatste wapenfeit van Alpha Strike Team. Het ledenaantal is gezakt naar 14. In de beginjaren van de club stond de teller nog op 35. Het tornooi kondigt zich aan als laatste reddingsmiddel om nieuw bloed aan te trekken. Maar voor de voorzitter is de club nu al ten dode opgeschreven. "De andere clubs van ons land zitten allemaal in een grootstad waar meer potentiële kandidaten zitten. Bovendien hebben we hier in Arendonk al een heel brede waaier aan sportclubs. Och, het is mooi geweest. Bovendien hebben we nog een clubkas. Dat gaan we hoogstwaarschijnlijk gebruiken om deel te nemen aan een frisbeetornooi ergens in een zonnig land. Een mooie afsluiter, niet?"

Brandweer

Het gemeentebestuur trekt bijna 15.000 euro uit voor de aankoop van een eenvoudige bestelwagen voor de brandweer. Het voertuig is bedoeld voor dagelijks gebruik, onder meer om naar vergaderingen te rijden. Tot vandaag moesten de pompiers daarvoor gebruikmaken van hun jeep.