23 maart 2007

Muurschilderingen

De middelbare graad van de Arendonkse kunstacademie gaat enkele kerkpaadjes in Arendonk opfleuren met muurschilderingen. "Van het gemeentebestuur hebben we al toestemming gekregen.

Hopelijk geven de bewoners ook hun goedkeuring", vertelt leerkracht Kim Seels. De jonge kunstenaars zitten nu in de ontwerpfase. Eind april hopen ze met de schilderwerken van start te gaan.

22 maart 2007

Jeugdwerking is ons stokpaardje

okido
Okido Arendonk is een buitenbeentje in het Kempense basketbalwereldje. De club van voorzitter Guy Luyten trekt al sinds jaar en dag de kaart van de eigen jeugd. Dat legt de club geen windeieren: dit seizoen plukken de eerste ploegen de vruchten van de doelgerichte werking.

"Onze mannen- en vrouwenploegen zijn voor 90% samengesteld uit eigen jeugdproducten", zegt voorzitter Luyten. "Buitenstaanders komen de rangen versterken als ze aan ons profiel beantwoorden. Ze moeten het spelletje doodgraag spelen, moeten bereid zijn te knokken voor het team en moeten als persoonlijkheid in het geheel passen."

Johan Buijs, trainer van de eerste mannenploeg, treedt zijn voorzitter bij. "Onze jeugdwerking is ons stokpaardje. Die stelt ons in staat om op deze basis - onbetaald - aan te treden in eerste provinciale. Dit mag niet betekenen dat er op basis van prestaties geen 'appeltje voor de dorst' mag zijn. Maar op dit niveau mag geld niet de drijfveer zijn. Uiteindelijk is een club met gezonde sportieve ambitie anno 2007 een kleine kmo die op vrijwillige basis realistisch gerund moet worden."

"De instroom van de eigen jeugd is van levensbelang om het huidige niveau te bestendigen en eventueel omhoog te krikken. Op dat vlak zijn er perspectieven met de landelijke jeugdploegen en de talentvolle groep Okido J, die op het punt staat kampioen te spelen in derde provinciale. Of onze werkwijze in de nabije toekomst niet bijgesteld dient te worden, zijn zorgen voor later. Dat zo goed als alle spelers jarenlang in de Okidohal vegeteren, is een teken aan de wand dat onze aanpak wel degelijk geapprecieerd wordt."

Dit seizoen moeten de mannen van Okido A vrede nemen met een stek in de middenmoot. "Onze zwakke start indachtig, kan je stellen dat we vanuit de underdogpositie toch sterk teruggekomen zijn", zegt Buijs. "Collectief is het team er zonder meer op vooruitgegaan. Mits één versterking op de 5-positie en met de nodige back-up van de eigen jeugd mogen wij volgend jaar mikken op de play-offs."

Rob Blockx nieuwe voorzitter CD&V

De leden van CD&V Arendonk hebben Rob Blockx verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij volgt advocaat Bart Vosters op die begin dit jaar aangesteld werd tot schepen van Sport, Jeugd en Gezin in Arendonk.

Rob Blockx kreeg 97 procent van de stemmen achter zijn naam. Hij is verkozen voor een termijn van drie jaar.

21 maart 2007

Enquete gezinsbond is klaar

Meer en beter onderhouden voet- en fietspaden, een financiële tussenkomst voor busabonnementen en betaalbare bouwgronden. Dat zijn enkele aandachtspunten die Arendonkse gezinnen belangrijk vinden.

De Gezinsbond van Arendonk overhandigde de resultaten van een rondvraag aan de gemeenteraad. De Gezinsbond hoopt dat de gemeente de bevindingen gebruikt bij de opstelling van het beleidsplan.

"De enquête werd afgenomen bij 350 gezinnen, leden van de Gezinsbond, die onze zitdagen bezochten. Daarbij werden verschillende thema's aangesneden, gaande van jeugd over verkeersveiligheid tot milieu. De mensen konden ook vrijuit hun suggesties en bedenkingen formuleren. We kregen 130 correct ingevulde vragenlijsten terug", zegt Maria Aerts, voorzitter van de Gezinsbond in Arendonk.

De ondervraagde gezinnen vinden dat het op vlak van mobiliteit en woonbeleid nog beter kan in Arendonk, maar ze hebben ook oog voor wat goed is. Het jeugd- en milieuwerk wordt algemeen gewaardeerd. Alle resultaten zijn terug te vinden op de website van de Gezinsbond.

Kraantjeswater voor Broederlijk Delen

De leerlingen van de gemeenteschool Sint-Jan hebben een originele manier bedacht om Broederlijk Delen te steunen in de vastenperiode. Een keer per week drinken ze 's middags kraantjeswater in plaats van fruitsap of Fristi bij hun boterhammen. Het uitgespaarde geld gaat naar Burkina Faso.

20 maart 2007

CD&V heeft nieuwe voorzitter

Met liefst 97 procent van de stemmen is leerkracht Rob Blockx (36) verkozen tot voorzitter van CD&V-Arendonk.

Blockx is getrouwd, heeft vier kinderen en is onder meer actief bij chiro en HPK.

Als voorman van CD&V volgt hij advocaat Bart Vosters op.

We blijven de kaart van de jeugd trekken

In zijn eerste jaar als clubvoorzitter kon Roger Janssen al de champagneflessen laten ontkurken. Na gelukwensen aan trainers en spelers stond hij vanop afstand te genieten van de vreugdetaferelen.

«We mogen fier zijn op deze groep», zei de 60-jarige voorzitter. «Met een tiental spelers onder de 24 jaar zijn we de jongste ploeg van de reeks. Verschillende ervaren spelers waren na onze degradatie vertrokken en die werden vervangen door eigen jongeren en drie spelers van lagere clubs.»

«We wilden graag zo snel mogelijk naar eerste provinciale terugkeren, maar dat dit zo snel zou gebeuren, had ik niet verwacht.»

«Ik denk wel dat we voldoende gewapend zijn voor eerste provinciale», besluit Roger Janssen. «We gaan geen gekke dingen doen en blijven de kaart van de jeugd trekken. We zijn alleen maar op zoek naar een vervanger voor Steven Van Hout, die naar Beekhoek terugkeert. Het is wel spijtig dat onze trainer vertrekt. Hij had gezegd te zullen blijven tenzij hij bij een club uit nationale aan het werk zou kunnen gaan. Onze goede samenwerking had ik graag nog een jaartje verder gezet.»

Garageverkoop

De Arendonkse garageverkoop vindt dit jaar plaats op 21 en 22 april. Het garage-shoppen is een initiatief van de gemeentelijke cultuurraad.

Inschrijven kan enkel op de donderdagen 22 en 29 maart. Dit van 18u tot 20u in het gemeentehuis, op de dienst cultuur. Deelnameprijs bedraagt 5 euro.

Commissie zoekt deskundigen

Het gemeentebestuur van Arendonk stelt een nieuwe Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (gecoro) samen. De gecoro is een adviesraad die opmerkingen of voorstellen kan maken over aangelegenheden die met gemeentelijke ruimtelijke ordening te maken hebben.

Dertien leden worden aangeduid door verenigingen uit de lokale economie, industrie, landbouw, milieu, werknemers, scholen en weekendverblijven. Er is ook plaats voor vier deskundigen die constructief en kritisch het beleid willen inspireren.

Wie zich geroepen voelt om deel uit te maken van de gecoro, kan zijn kandidatuur en motivatie sturen naar het gemeentebestuur, Vrijheid 29, 2370 Arendonk. De definitieve lijst wordt vastgelegd op de gemeenteraad in april.

19 maart 2007

Verbroedering Arendonk kampioen

verbroedering kampioen
Met een voorsprong van elf punten op drie speeldagen van het einde is Verbroedering Arendonk gisteren verdiend kampioen geworden in tweede provinciale . Nadat men hoorde dat enige concurrent Katelijne van buur GR Katelijne had verloren, werd in Arendonk de kampioenenviering ingezet.

De thuismatch tegen Ezaart bleek in het begin nochtans geen makkelijke opdracht. Na stuntelig verdedigen was de eerste kans voor de bezoekers, maar Kerkhofs knalde naast. De leider reageerde schuchter met enkele hoge voorzetten van Bo Witvrouwen, maar kwam via een razendsnelle tegenaanval toch op voorsprong. Borghs bereikte Lander Keersmaekers, die de keeper met een lichtjes afgeweken bal verraste. 5' later werd het 2-0 toen Van Hout een vrije trap van Nijs inkopte.

Vrij vlug na de rust was de strijd beslist. Na een fout op Ooms weerde de keeper een vrijschop van Nijs in de voeten van Ooms, die even later een tweede keer succes kende op een voorzet van Lander Keersmaekers..

«We zijn de verdiende kampioen», zei trainer Patrick Van Houdt terwijl de spelers in de kantine hun vreugde gingen uitzingen. «We verloren slechts tweemaal, maakten de meeste goals en werden het minst gepasseerd.Ons doel was in de eerste drie eindigen. Elke ploeg heeft wel eens een mindere periode. Dat maakten wij ook mee, maar we pakten in die mindere matchen wel veel punten. Onze titel is in grote mate te danken aan onze invallers. Zelf heb ik ook wel mijn aandeel. Ik moest drie nieuwe spelers en twee jongeren, Wim Dickens en Thomas Geenen, inpassen.»

Fietspad

De inwoners langs de gewestweg van Arendonk naar het Nederlandse Reusel krijgen eindelijk een vrijliggend fietspad voor hun deur.

Op drie dossiers na zijn alle onteigeningen rond. De werken starten deze zomer. Aannemer Huijbregts voert het karwei uit.