28 februari 2007

Vredegerecht en bibliotheek verhuizen naar kunstacademie

Het vredegerecht van Arendonk verhuist over enkele jaren van het industriegebied Hoge Mauw naar de kunstacademie in het park Deroissart. Ook de bibliotheek krijgt er een plaatsje.

De academie verhuist na de zomervakantie naar de voormalige sigarenfabriek Karel I op de Wampenberg. De renovatiewerkzaamheden aan het nieuwe academiegebouw zijn volop aan de gang. De gebouwen waar leerlingen en kunstenaars nu nog hun artistieke talenten botvieren, komen dan leeg te staan.

"In het linkse gebouw, waar nu de beeldhouwklassen zijn ondergebracht, komt het vredegerecht", vertelt burgemeester Ernest Buijs (CD&V/N-VA). "Het andere gebouw, waar de kinderklassen en middelbare graad les volgen, wordt de bibliotheek." Voor de verbouwingswerkzaamheden reserveert het gemeentebestuur 512.000 euro tegen 2008. De gemeentelijk bibliotheek is nu gehuisvest op de Vrijheid. Welke bestemming dit gebouw gaat krijgen, is nog niet duidelijk.
Het was al langer bekend dat de gemeente het complex dat tegen het gemeentehuis aanleunt, inpalmt voor uitbreiding van de administratieve diensten. In de gemeentebegroting is voor die aanpassingswerkzaamheden 362.500 euro gereserveerd.

26 februari 2007

Protest tegen brug 4 neem toe

De geplande vervanging van het idyllische ophaalbruggetje in de Moerenstraat door een vaste brugconstructie zet niet alleen bij natuurverenigingen kwaad bloed. Tweehonderd leden van de christelijke seniorenbeweging OKRA plaatsten hun handtekening onder een bezwaarschrift dat resoluut pleit voor het behoud van een ophaalbrug.
Na Natuurpunt verzetten ook leden van seniorenbeweging zich tegen bouw vaste constructie

Een eerste poging van nv De Scheepvaart om de ophaalbrug over het kanaal Dessel-Schoten, vlakbij de koopjeshal van Ravago Plastics, te vervangen, draaide vorig jaar op niets uit. Stedenbouw weigerde de vergunning na protest van Natuurpunt en enkele omwonenden.

De Scheepvaart heeft nu een nieuwe aanvraag ingediend, maar die krijgt nog meer kritiek. Naast Natuurpunt, is nu ook OKRA gekant tegen de verdwijning van het idyllische bruggetje. Zij zijn vooral bekommerd om de veiligheid van de fietsers. "Als alle bruggen zo steil worden aangelegd, gijzelen ze ons in ons eigen dorp. We geraken niet meer over een steile brug met onze fiets", vertelt voorzitter Frans Jespers. "De nieuwe brug wordt bovendien zodanig smal dat het autoverkeer ons gaat wegduwen."
De OKRA-voorzitter heeft een tweehonderdtal handtekeningen binnengekregen van zijn leden, die vastberaden opteren voor het behoud van een ophaalbrug. Zelf wenst hij neutraal te blijven in dit dossier.

Oud-burgemeester Jef Bouwen, die ook voorzitter is van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijk ordening (gecoro), heeft wel een uitgesproken mening. "Ik was verrast toen ik in de gecoro de voorgestelde constructie onder ogen kreeg. Het is echt een gedrocht. Op een plaats waar heel veel fietstoeristen passeren is dit ontwerp levensgevaarlijk. Ik snap ook niet hoe het te rijmen valt met het fietspad dat men gaat aanleggen in de Moerenstraat."
Het openbaar onderzoek over de brug loopt nog tot 1 maart 2007.