18 april 2008

Parking zwembad

Nu de gemeentelijke academie is verhuisd naar de Wampenberg is er opnieuw genoeg parkeergelegenheid in het centrum. Om die reden wordt de blauwe zone op de parking van het gemeentelijk zwembad opgeheven. De parkeerschijf moet er vanaf 1 mei niet meer achter de voorruit worden geplaatst.

Scherpenheuvel

De bedevaarders van Arendonk trekken het eerste weekend van mei voor de vijftigste keer op pelgrimstocht naar Scherpenheuvel. Ter gelegenheid van de jubileumbedevaart willen de organisatoren een krantje samenstellen met getuigenissen en foto's. Daarvoor zijn ze nog op zoek naar anekdotes en fotomateriaal. Wie zelf zin heeft om de trip mee te maken, moet inschrijven voor 20 april.

Ingangsexamen

De Academie voor Schone Kunsten, die sinds deze week officieel gehuisvest is in de oude sigarenfabriek van KarelI, telt vandaag 1.700 leerlingen. Of de academie nu klaar is om de kaap van 2.000 cursisten te ronden? 'Nee, het leerlingenaantal wordt al enkele jaren bewust beperkt', zegt directeur Marc Hermans. 'Voor kinderen en volwassenen uit Arendonk en omstreken zal er altijd plaats zijn in onze school, kandidaat-cursisten uit Nederland moeten eerst een ingangsexamen afleggen.'

17 april 2008

Schattenjacht

In Arendonk vindt op 19 en 20 april een garageverkoop plaats van 8u tot 17u. In meer dan vijftig straten hebben de deelnemers hun garage of oprit omgetoverd tot een verkoopsruimte voor tweedehandsspullen. Ze zijn herkenbaar aan blauwe en gele ballonnen.

Speldag

In het asielcentrum Totem vindt zondag een grote speldag plaats. Vanaf 13.30uur worden alle kinderen van Arendonk aan de poorten van de vroegere Duitse basis opgewacht door de leiders en leidsters van de chiro en de scouts. Ook de ouders zijn welkom. Aan hen wordt een vreemd hapje of drankje aangeboden, klaargemaakt door de bewoners van het vluchtelingencentrum.

16 april 2008

Sprankeltje hoop voor Glossocircuit

Er is nog een sprankeltje hoop voor Racing Team Glosso uit Arendonk. Schepen van Sport Bart Vosters (CD&V) wil nagaan of een stuk natuurgebied kan worden omgezet in recreatiegebied. Daardoor zou het circuit aan Schotelven kunnen blijven bestaan.

De piloten en het bestuur van Racing Team Glosso lanceerden gisteren een noodkreet voor het voortbestaan van het rallycircuit aan Schotelven. De milieuvergunning voor de korte omloop loopt af in juni 2009, daarna geldt een uitdoofscenario. De lange omloop van het circuit mag zelfs al jaren niet meer gebruikt worden omdat die in natuurgebied ligt.

De enige optie voor Glosso is verhuizen naar een ander circuit binnen de provincie Antwerpen. Maar dat lijkt onmogelijk. «Minister van Sport Bert Anciaux heeft in december 2007 beslist om de circuits in Westerlo, Balen en Brecht aan te duiden als permanente terreinen voor gemotoriseerde sport», zegt Tom Vandebroeck van de provinciale sportdienst Antwerpen. «Maar op geen enkel van die drie terreinen is er mogelijkheid tot verharding. Racing Team Glosso kan op geen enkel ander circuit terecht.»
Nu uitwijken naar een ander circuit onmogelijk blijkt voor Racing Team Glosso, wil schepen van Sport Bart Vosters op zoek gaan naar een oplossing. «We gingen er altijd vanuit dat de piloten ergens anders terecht zouden kunnen», verduidelijkt Bart Vosters. «Maar dat blijkt niet het geval. Racing Team Glosso blijft in de kou staan na de beslissing van minister Anciaux. Dat stemt ons tot nadenken. Zonder beloftes te doen, moeten we nog eens bekijken wat hier mogelijk is. Deze piloten moeten ergens hun ding kunnen doen.»

De schepen van Sport ziet twee mogelijke oplossingen om Glosso tegemoet te komen. «Bert Anciaux moet zorgen voor een ander geasfalteerd parcours in de provincie of het natuurgebied moet worden omgevormd naar recreatiezone.»
Na een jarenlange strijd voor het behoud van het Glosso-circuit heeft voorzitter Staf Meulemans opnieuw hoop op een goede afloop. «Onze piloten verdienen het om op een goed circuit te rijden. Bovendien is de Arendonkse gemeenschap nooit tegen Glosso gekant geweest. We gaan binnenkort sowieso een nieuwe milieuvergunning aanvragen voor het korte circuit. Maar als we een kans maken om terug over de lange omloop te beschikken, zullen we ook daarvoor een aanvraag indienen.»

Borstbeeld ereburger

De buste van Louis Van Gorp (75), de bekende kunstschilder en ereburger van Arendonk, is klaar. Het kunstwerk is een cadeautje van de kunstacademie waar Van Gorp dertig jaar directeur was. Het bronzen beeld krijgt pas volgend jaar een permanent plaatsje in het nieuwe academiegebouw Karel I. De inwijding vindt plaats op 14 februari 2009. Dan is er ook een tentoonstelling met grafiek en pen­tekeningen van de kunstenaar.

Fanfare speelt musicals

In gemeentelijke feestzaal De Garve klinken op zaterdag 19 april vanaf 20u de mooiste musical-aria's. Ter gelegenheid van het dertigste lenteconcert van de Arendonkse Fanfare Wampegalm komt zangeres Karen Blommers het muziekgezelschap versterken.

De Koninklijke fanfare Wampegalm staat onder leiding van dirigent Hans Aernouts. Deze orkestleider heeft de laatste jaren het muzikaal niveau van fanfare Wampegalm duchtig opgeschroefd.
Zaterdagavond 19 april brengt het blazersgezelschap vanaf 20u in thuisbasis Arendonk het jaarlijkse lenteconcert. De fanfare is dit jaar toe aan de dertigste editie.
Voor het jubileumconcert kozen de muzikanten het thema 'musical'. Passeren onder meer de revue: Beauty and the Beast, West Side Story, Mama Mia en Het spook van de opera.
De jonge muzikantjes van de jeugdfanfare krijgen de eer om het voorprogramma te spelen.

Tijd dringt voor Glosso

Het Racing Team Glosso uit Arendonk trekt opnieuw aan de alarmbel. Omdat een deel van het racecircuit op Schotelven in natuurgebied ligt, kan racen alleen op een verkort parcours. Voor de club is dat niet leefbaar. Het schepencollege wil nagaan of een her­bestemming mogelijk is.

De tijd begint te dringen voor het Glosso-circuit op Schotelven in Arendonk. Rallycross­wagens kunnen het parcours alleen gebruiken over een verkorte afstand, omdat het andere deel van het circuit in een natuurgebied ligt. De club moet dit jaar een nieuwe milieu­vergunning aanvragen. De huidige vergunning vervalt in 2010.
"Racen op een verkort circuit is voor onze club finan­cieel niet leefbaar. We kunnen dan alleen regionale en club­wedstrijden organiseren", zegt Staf ­Meulemans, voorzitter van ­Racing Team Glosso.
"Ik houd er geen rekening mee dat het hier binnenkort definitief gedaan zou zijn met racen. De Arendonkse gemeenschap is helemaal niet gekant tegen Glosso. Onze 26 piloten verdienen een goede organisatie. We zouden ook graag een jeugdwerking willen opzetten."

In de provincie Antwerpen zijn intussen circuits in Westerlo, Olmen (Balen) en Brecht geselecteerd als definitieve pistes voor gemotoriseerde sporten. Maar omdat rallycrossers ook gebruikmaken van een parcours dat deels geasfalteerd is, zijn die locaties voor Glosso geen alternatief.
"Eventueel kunnen we toch in Brecht terecht, maar dat duurt nog minstens vijf jaar", vervolgt Meulemans. "Eigenlijk steek ik mijn energie liever in de sport zelf dan in deze problematiek."

Het gemeentebestuur wil nog eens bekijken wat er mogelijk is. "We gaan na of het stuk natuurgebied ingekleurd kan worden als re­creatiezone", zegt sportschepen Bart ­Vosters (CD&V). "Ofwel moet Vlaams minister van Sport Bert ­Anciaux (Spirit) zorgen voor een ander, geasfalteerd terrein."
Het kabinet van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) buigt zich de komende dagen over de problematiek van Glosso.

Rallycrossers Arendonk worden al 15 jaar aan het lijntje gehouden

Het verhaal van het Glossocircuit in Arendonk is een typisch Belgische tragedie. Het aloude rallycrossparcours bestaat al sinds 1972, vier jaar voordat het gewestplan werd opgemaakt. Alles verliep prima, tot in het begin van de jaren negentig plots aan het licht kwam dat een deel van het parcours officieel in natuurgebied lag. Sindsdien mag er alleen nog op de voorste helft van de autosportomloop worden gecrost. Eerst kregen de mensen van Racing Team Glosso te horen dat het allemaal wel in orde zou komen. Later maakte de Raad van State een einde aan hun droom. Maar geen nood, de overheid beloofde hen dat ze weldra zouden kunnen verhuizen naar een van de drie nieuwe permanente motorsportterreinen elders in de provincie. Intussen weten we ook waar die gaan komen: in Brecht, Westerlo en Balen. Alleen mag er op geen enkele van die drie terreinen asfalt worden aangebracht, iets wat absoluut noodzakelijk is voor rallycross. Zo blijven er eigenlijk nog maar twee mogelijkheden over: ofwel hangen de rallycrossers hun racehelm aan de haak ofwel komt er alsnog een oplossing voor het Glossocircuit. En precies daarom riep voorzitter Staf Meulemans van Racing Team Glosso gisteren alle betrokkenen bijeen op het Glossocircuit. Zijn noodkreet viel niet in dovemansoren. Er daagde veel volk op, niet alleen rallycrossers, maar ook tal van toonaangevende politici en ambtenaren van het schepencollege, het provinciebestuur en het Vlaams parlement. 'Wijhebben de jongste jaren zwaar geïnvesteerd. Een competitieve racewagen kost algauw 200.000euro', zei de nationale toprallycrosser Koen Pauwels. 'Overal in Europa mogen we rijden, behalve in ons eigen land.' 'De sport moet in Vlaanderen kunnen overleven', zegt het Vlaams parlementslid Hans Schoofs (OpenVLD). 'En liefst in Arendonk, want hier is alles aanwezig: de traditie, de kennis en de infrastructuur.' Ook de schepen van Sport van Arendonk, Bart Vosters (CD&V), brak een lans voor Glosso en toonde zich bereid om het dossier opnieuw te bekijken, temeer omdat de meerderheid in het dorp het Glossocircuit een warm hart toedraagt. 'We spreken hier over enkele vierkante meters die op het gewestplan zijn ingekleurd als natuurgebied. Moet je daarvoor elders, in een open veld, een volledig nieuw circuit bouwen? Dat getuigt volgens mij niet echt van goed bestuur.' Zelf houdt Glossovoorzitter Staf Meulemans er nog geen rekening mee dat het Glossocircuit straks definitief dichtgaat. De milieuvergunning loopt half volgend jaar af. 'We zouden het liefst hier blijven. Desnoods willen we ook verhuizen, maar zeg ons dan alsjeblief we naartoe kunnen.'

Unizofeest

Het Unizo-feest, de opvolger van Arendonk Klinkt, vindt niet langer plaats in het park Deroissart. Opdat de modeshow, de drankjes en de hapjes zeker niet in het water zouden vallen, verhuist het feest van de middenstanders naar de Bemdhal. Ook de datum is al bekend: 21september.

15 april 2008

ACW beweegt voor goed doel

15.4.8 - acw…
Rerum Novarum, de feestdag van de christelijke werknemers-beweging, valt dit jaar samen met 1 mei, de Dag van de Arbeid voor de socialisten. Voor ACW Kempen voldoende reden om die dag uit te pakken met een groot evenement langs de boorden van de Kempense kanalen.

«Het zijn twee feestdagen met het accent op solidariteit», zegt ACW-secretaris Mon Verrydt. «We willen dat begrip daarom die dag dubbel en dik in de verf zetten. We gaan de uitdaging aan om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen voor het goede doel.»

Decor voor het beweeginitiatief Ied'r1 op 1 mei zijn de Kempense kanalen. ACW stippelde een parcours uit van 128 kilometer langs het kanaal Dessel-Schoten en het Albertkanaal. «Op tien plaatsen komen trefpunten», verduidelijkt Dré Wolput van ACW. «Aan elk knooppunt worden een hele dag activiteiten georganiseerd voor een welbepaald goed doel. We hopen enkele duizenden mensen te bereiken. Maar natuurlijk moet niet iedereen het hele parcours afleggen. Je kan op een trefpunt blijven hangen of met de fiets of te voet aan enkele activiteiten deelnemen.»

De tien trefpunten bevinden zich in Turnhout, Rijkevorsel, Schoten, Grobbendonk, Geel, Mol, Dessel, Retie, Arendonk en Ravels. Afhankelijk van het knooppunt kan je er waterski-, zeil- en kajakinitiaties volgen, fietsen op rollen of aan nordic walking doen. Er is ook kinderanimatie en muziek.

Vanuit het basistrefpunt aan de Nieuwe Kaai in Turnhout starten bovendien drie stunts die binnen twaalf uur tot een goed einde moeten worden gebracht. «Twee marathonlopers zullen die dag samen het hele parcours afleggen», zegt Rik Waer van ACW. «Daarnaast leggen de vrouwen van KAV de 128 kilometer af door elkaar om de vijf kilometer af te lossen. Anderen leggen het parcours af met de tandem. Ook deze stunts worden gekoppeld aan het goede doel.»
Het hele beweeginitiatief kan rekenen op de steun van Hanna Mariën, de spurtster die deel uitmaakt van de nationale 4x100 meter-ploeg. «Het is belangrijk dat mensen veel bewegen», vindt Mariën. «Als topsportster is het mijn taak om mensen daartoe aan te zetten. Bovendien staan verdraagzaamheid en solidariteit centraal op 1 mei. De opbrengst van het initiatief gaat rechtstreeks naar mensen die het nodig hebben.»
Wie wil weten welke activiteiten aan welke trefpunten op het programma staan, kan surfen naar www.12uurvandesolidariteit.be.

Honderd wandelingen in de benen

De CM-Kern van Arendonk organiseert wekelijks een gezondheidswandeling van een vijftal kilometer. "De teller staat nu exact op honderd toertjes", vertelt Maria Goossens. "Er is één wandelaar die ze bijna allemaal heeft meegedaan, maar laat die nu juist niet hier zijn." Iedere dinsdag vertrekt het groepje met gemiddeld veertig stappers om 19u aan de Bemdhal voor een wandeling van een uurtje.

Riolering en fietspad Grens

De bedding en de fundering van het laatste gedeelte van het fietspad langs de Grens wordt geprofileerd. Op 17 en 18 april stort een aannmer het beton van het fietspad. De verbinding tussen Grens en Langschelpen is voor het plaatselijk verkeer tot 25 april onderbroken. Het doorgaand verkeer moet de omleiding langs Retie en Mol-Postel volgen. Zonder onvoorziene omstandigheden zijn de werkzaamheden eind juni klaar.

Middelheim

Helemaal af is de nieuwe academie van Arendonk nog niet. Achter de voormalige sigarenfabriek wordt nog een kapatelier voor de beeldhouwers gebouwd en ook de tuinaanlegger moet nog langskomen. Het is de bedoeling dat de tuin van KarelI op termijn wordt ingericht als beeldenpark, een beetje als een Kempense miniatuurversie van het openluchtmuseum Middelheim.

14 april 2008

Gemeenteraad

De gemeenteraadsleden van Arendonk komen maandagavond 14 april om 20u bijeen voor de maandelijkse vergadering. Het aanbestedingsdossier voor de verdere uitbouw van het sportpark Heikant staat op de dagorde. De goedkeuring van het zoneringsplan is ook een belangrijk agendapunt. Hiermee wordt bepaald hoe voor elke woning het afvalwater wordt gezuiverd.

Tuintje al drie keer vernield door auto

De bestuurder van een bestelwagen miste vrijdagavond een bocht in de Kerkstraat. De auto knalde tegen de omheiningmuur van een huis en vloog door de tuinen van twee andere woningen. De bestuurder is een buurtbewoner en heeft zich al verontschuldigd.

Karel Janssen (63) en Alida Faes (61) uit de Kerkstraat in Arendonk schrokken zich vrijdagavond een hoedje. 'We waren rond 22uur rustig televisie aan het kijken toen we plotseling een hoop lawaai en geritsel hoorden', zegt Karel Janssen. 'Ik ben meteen buiten gaan kijken en zag nog net de lichten van een wagen die wegreed. Ook de buren waren door al het lawaai naar buiten gelopen. Een vrouw die de vluchtende auto in tegengestelde richting passeerde, meldde ons dat het om een bestelwagen ging.' De bestuurder had een ravage van brokstukken achtergelaten. Hij was blijkbaar met een te hoge snelheid door een bocht van de Kerkstraat gereden en had op een haartje na de voortuin van het huis op nummer134 gemist. Vervolgens knalde de auto tegen de omheiningmuur en de brievenbus van de volgende woning. Vervolgens reed hij door de omheining, over de haag en tegen de brievenbus van het huis op nummer138 en raakte nog net de haag van nummer140. 'We hebben zaterdag een uur lang moeten opruimen om de brokstukken te verwijderen', zegt Alida Faes. 'Ik was erg geschrokken door de knal. In mijn familie zijn er al twee mensen omgekomen bij een auto-ongeval. Daar moest ik natuurlijk opnieuw aan denken. Ik heb trouwens al twee slaappilletjes moeten pakken omdat ik de voorbije nachten zeer slecht kon slapen.' Het is al de derde keer dat een auto door de voortuin raast bij Karel en Alida. 'Ze rijden hier veel te hard', zegt Karel. 'De politie zou in de Kerkstraat beter wat meer controleren.' De bestuurder van de bestelwagen pleegde vrijdagavond vluchtmisdrijf, maar na een zoektocht van de politie en de buurtbewoners kon hij later op de avond worden opgepakt. 'Het ging om een man die hier niet zover vandaan woont', zegt Karel. 'Hij heeft aan alle slachtoffers zijn verontschuldigingen aangeboden.'

Fietspad

Het fietspad langs de gewestweg naar Reusel nadert zijn voltooiing. De bedding voor het laatste stuk, vanaf het asielcentrum tot aan de grens met Nederland, wordt vanaf vandaag klaargemaakt