20 april 2007

Kasseiweg Huiskens verdwijnt

Het gemeentebestuur van Arendonk gaat de volgende twee jaren voor een miljoen euro investeren in het onderhoud van wegen. Het verwijderen van het stukje Parijs-Roubaix in de Huiskens staat onder meer op het verlanglijstje.

De gemeenteraad zoekt een ontwerper om alle wegen die een dringend onderhoud nodig hebben te inventariseren en te bepalen wat het allemaal gaat kosten. "Zo denken wij om de kaprijpe bomen langs de Huiskens te vervangen", vertelt schepen van Openbare Werken Wim Henddrickx (sp.a). "De kasseiweg verdwijnt daar dan ook."

De meidoornen en andere groenvoorzieningen hebben volgens Hendrickx in de Middelvelden, Papenvelden, Espendonk en Bremberg ook genoeg schade aangericht aan het wegdek en de stoepen. Het fatsoeneren van voetpaden en nieuwe aanplantingen moeten er soelaas brengen.

Onder het onderhoud van de wegen rekent het gemeentebestuur ook de asfalteringswerken van verschillende grindwegen en de voegvullingen van betonwegen.

19 april 2007

Joyce is weer welkom

Omdat ze in een rolstoel zit, was Joyce niet meer welkom bij Speelwij Fx in haar eigen dorp Arendonk en moest ze verplicht uitwijken naar de speciale speelpleinwerking voor gehandicapten in Dessel. Daar komt nu verandering in.
,,Als een openbaar bestuur opvang organiseert in de vakantieperiodes, dan moet iedereen daarvan kunnen gebruikmaken, ook mindervalide kinderen'' Bart Vosters, schepen van Jeugd (CD&V)

Joyce Roos (11) uit de Maaskens in Arendonk zit al vele jaren in een rolstoel, maar dat verhindert haar niet om zich elke zomer vrolijk te amuseren met haar valide leeftijdsgenootjes op de speelpleinen van Speelwij Fx. Vorig jaar in juli kwam daar plots een einde aan, toen ze een brief kreeg van het schepencollege. Daarin las ze dat ze na het bouwverlof niet meer mocht komen. Voortaan zou ze verwacht worden bij De Hei in Dessel, een speciale speelpleinwerking voor gehandicapten. Zelf vond Joyce het aanbod maar niks. Ze vond het juist fijn om bij Speelwij Fx met haar eigen Arendonkse vriendjes te spelen. ,,Speelwij Fx is haar lang leven'', zegt vader Jan Roos (38). ,,Als je Joyce laat kiezen tussen een vakantie aan zee of de speelpleinen, hoeft ze geen twee keer na te denken. Ze kijkt er een heel jaar naar uit.'' Waarom Joyce ineens niet meer welkom was in Arendonk? ,,Je moet begrijpen dat het meisje elk jaar ouder en zwaarder wordt'', zei de toenmalige schepen van Jeugd Johan Van Bergen (CD&V). ,,Daarom wordt het voor onze monitoren almaar moeilijker om het kind te helpen. Ook onze accommodatie is niet afgestemd op kinderen in een rolstoel. In Dessel zijn de sanitaire en andere voorzieningen veel beter geschikt.'' Omdat zoiets wel erg naar discriminatie neigt, besliste de gemeenteraad van Arendonk deze week om het huishoudelijk reglement van de speelpleinwerking aan te passen. Zo zijn voortaan ook mindervalide kinderen weer welkom. ,,Als een openbaar bestuur opvang organiseert in de vakantieperiodes, dan moet iedereen daarvan kunnen gebruikmaken, ook mindervalide kinderen'', zegt huidig jeugdschepen Bart Vosters (CD&V).

Vader Jan Roos (39) is blij met de aanpassing, al heeft hij wel bedenkingen bij de toegevoegde maximumregel. Volgens het nieuwe reglement zijn immers maar maximaal twee rolstoelkinderen tegelijk toegelaten. ,,Mindervalide kinderen hebben evenveel recht op een degelijke opvang als valide kinderen, maar ze mogen de goede werking van de speelpleinen niet verstoren'', verdedigt schepen Vosters zich. Aan de ouders wordt ook gevraagd om hun gehandicapte kind zes tot drie weken op voorhand aan te melden. ,,Geen probleem. Ik heb me tijdens de paasvakantie al meteen laten inschrijven voor de zomervakantie'', zegt Joyce.

18 april 2007

Speelpleinwerking verwelkomt iedereen

De gemeenteraad heeft het huishoudelijk reglement van de vakantiespeelpleinwerking speelwij-FX goedgekeurd. Nieuw is dat de opvang ook geldt voor mindervalide kinderen. Het gebrek aan die mogelijkheid gaf in het verleden voer voor discussies.

"Het is de taak van een openbaar bestuur dat wanneer men kinderopvang aanbiedt, dat daar dan ook mindervaliden terecht kunnen", vertelt schepen van Gezin Bart Vosters (CD&V). "Om de werking van de monitoren niet te overbelasten, kunnen er wel maar maximaal twee kinderen tegelijk worden opgenomen. Indien de praktijk zou uitwijzen dat er veranderingen wenselijk zijn, kan dit natuurlijk aangepast worden."

Bijkomende voorwaarde is dat men ten laatste drie weken voor de werking moet inschrijven en duidelijk moet aangeven welke dag het kind al dan niet komt.

Kinderopvang goedkoper voor grote gezinnen

In het gemeentelijk onderwijs van Arendonk moeten ouders van grote gezinnen vanaf 1 september minder betalen voor de voor- en naschoolse kinderopvang. In de vrije basisschool Sint-Clara bestaat de tariefvermindering al langer. l

Het zogenaamde regressief toepassen van de tarieven naargelang het aantal kinderen in de kinderopvang werd door Benny Maes (A+) op de gemeenteraad gebracht. "Enkele ouders hadden ons er op attent gemaakt dat er een verschil is in de kostprijs die door de verschillende onderwijsnetten worden aangerekend voor de kinderopvang", vertelt hij. "We zijn van mening dat de keuze voor een school hierdoor niet mag worden beïnvloed."

Burgemeester Ernest Buijs (CD&V) repliceerde dat in januari al opdracht was gegeven aan de gemeentelijk administratie om het reglement aan te passen zodat vanaf volgend schooljaar dezelfde tariefvermindering ook in de gemeentescholen van kracht wordt.
"Dat was zo afgesproken in het lokaal overleg kinderopvang waar alle onderwijsnetten in vertegenwoordigd zijn", vulde onderwijsschepen Luc Bouwen (CD&V) aan. "Het schoolreglement moet ook worden aangepast en dat kan niet tijdens het schooljaar. In juni komt het dossier voor de gemeenteraad."

Volledige gelijkheid tussen alle onderwijsnetten komt er echter toch niet. Gemeenschapschool De Wamp heeft te kennen gegeven dat hun tarieven 10 eurocent lager gaan liggen.

Tarieven vanaf 1 september 2007

1e kind: 0,75 E per begonnen half uur
2e kind: 0,50 E per begonnen half uur
3e kind: 0,25 E per begonnen half uur
4e kind: gratis

Record deelnemers garageverkoop

Liefst 223 inwoners zetten komend weekend de poort van hun garage open voor de verkoop van allerhande oude spullen, gaande van antiek tot speelgoed, kleding, fietsen en huisraad. De cultuurraad, die de garageverkoop organiseert, spreekt van een record.

17 april 2007

Kongobos

In het Kongobos, dat vooral dienstdoet als speelbos voor de jeugd, worden her en der oude dennen gekapt en vervangen door loofbomen, waaronder zomereik en tamme kastanje. Zo moet het Kongobos evolueren naar een gemengd bos van naald- en loofhout.

16 april 2007

Er is nood aan rust en zekerheid

Jan Van Gorp (39) heeft op 31 maart de schoolpoort van de Reuzepas in Oud-Turnhout achter zich dichtgetrokken. Vanaf vandaag wordt hij in zijn heimat Arendonk de kersverse directeur van gemeenteschool Sint-Jan. In de paasvakantie zochten wij hem op in zijn nieuwe schoolomgeving.

Het is prachtig weer buiten en u zit hier te werken. Nog geen spijt?

Jan Van Gorp: Het zou maar erg zijn als ik nu al spijt zou hebben. Ik heb hier trouwens niet elke vakantiedag gezeten hoor.

Is het niet ongewoon dat de laatste drie maanden van het schooljaar een nieuwe directeur in dienst treedt?

Het voelt inderdaad raar aan. Het liefste was ik op 1 september begonnen. Maar hier wou men niet langer wachten. De vervangingsopdracht van Erik Segers als schoolhoofd was normaal gedaan op 1 januari. Maar die werd alsmaar verlengd, wat heel vervelend was voor hem.

Het gemeentebestuur zocht een directeur met moderne managementcapaciteiten.

Iemand die helemaal voldeed aan de vooropgestelde profielbeschrijving, moest een supermens zijn. Dat ben ik zeker niet. Ik ben enkele jaren geleden directeur geweest van de stedelijke basisschool Katersberg in Geel. Die functie lag mij wel. Door familiale omstandigheden heb ik wel bewust een stap teruggezet. Maar directeur worden van een school die maar op vijftig meter van mijn woonst ligt, dat is natuurlijk een ideale situatie.

Het was in de Arendonkse gemeentescholen een ongeschreven wet dat iemand uit het lerarenkorps schoolhoofd werd. Nu was er een examen. Hoe reageert het leerkrachtenkorps op het feit dat nu opeens iemand van buitenaf directeur wordt? U volgt bovendien niet iemand op die met pensioen ging: het vroegere schoolhoofd en twee interim-directeuren geven hier nog les.

De verschillende snel opéénvolgende directiewijzigingen waren voor Sint-Jan een moeilijke periode. Er is nu nood aan rust en zekerheid. Voor de leerkrachten komt de huidige situatie vreemder over dan voor mij. Ik kan terugvallen op mijn ervaring als externe schooldirecteur in Geel. Bovendien ben ik in Arendonk geboren en getogen. 90 procent van de leerkrachten kende ik dus al. We weten van elkaar welk vlees we in de kuip hebben (lacht).

U hebt hier zelf nog op de schoolbanken gezeten.

Dat klopt en ik heb hier ook stages als onderwijzer gedaan. Bij meester Jef Hendrickx heb ik zelfs nog in het derde leerjaar gezeten, maar die is nu wel met ziekteverlof.

Tot slot, wat zegt u de datum 1 juni?

Dan is het schoolfeest van Sint-Jan!

Een kus van juffrouw Wiske en een bank vooruit.

Blog

Staf Lasters, onder meer bekend als fietsinstructeur in het asielcentrum Totem, kreeg al meer dan 150.000lezers over de vloer op zijn seniorennetblog. In zijn internetdagboek geeft Staf bijna dagelijks zijn ongezouten mening op de lokale actualiteit.
.