23 mei 2008

Opbrengst festival

Tijdens het muziekfestival Arendonk Zingt en Swingt van afgelopen weekend werd de opbrengst verdeeld van de vorige editie. De organisatie kon 8.165 euro wegschenken. De helft daarvan ging naar de Vlaamse Liga Voor Gehandicaptensport. Het verige bedrag werd verdeeld over de jongens- en meisjeschiro van Arendonk Centrum. De meisjes gaan het besteden aan de onderhoud van de lokalen, waaronder kapotte ruiten. De jongens konden dankzij de gift hun kampspaarpot voor een nieuwe eettent weer wat bijvullen.

22 mei 2008

Goudsmit en juwelenontwerpster Nadine Wijnants

Juwelenontwerpster Nadine Wijnants, geboren in het Kempense Arendonk maar al dertien jaar Antwerpse, leeft en werkt op een spreekwoordelijke zakdoek groot. Haar woning, haar winkel in de Kloosterstraat, haar trouwe supermarkt en de bloemenwinkel: alles ligt vlak bijeen.

«Ik heb het nooit begrepen en ik zal het nooit begrijpen: mensen die elke dag vijftig kilometer moeten afleggen om tot op hun werk te geraken. Dat lijkt me vreselijk. Ik hou mijn leefwereld bewust heel erg klein. Zo omzeil ik files en stress. Het toppunt van leefbaarheid, vind ik dat. Je hebt hier alles dicht bijeen. Het veelzijdige van een grootstad en het intieme van een dorp wordt hier gecombineerd. Ik zou het niet anders willen. Ik kom zelfs Antwerpen bijna nooit uit. Zo goed heb ik het hier.»

Voetweg Madritten

De gemeente Arendonk koopt in de Madritten een stukje grond van 86 vierkante meter voor 12.500 euro. "Het is een investering voor de toekomst", verduidelijkt burgemeester Ernest Buijs (CD&V). "Als ooit het woonuitbreidingsgebied in de Heikant wordt aangesneden kunnen we door een wandelpad op deze reservatiestrook het hele gebied ontsluiten."

Natuurpunt verzet zich niet langer tegen aanleg nieuwe hoge brug

Het pittoreske ophaalbruggetje over de Turnhoutse Vaart in Arendonk zal wellicht dan toch verdwijnen.

Van onze medewerker Eddy Meulemans Arendonk Over brug4 in de Moerenstraat wordt al tien jaar ruzie gemaakt in Arendonk. Dat het bruggetje rot is en dringend toe is aan vervanging, daar is iedereen het over eens. Maar hoe? NvDeScheepvaart, de gemeente en het nabijgelegen bedrijf Ravago Plastics willen een hoge brug. VzwNatuurpunt, gesteund door heel wat wandelaars en fietsers, wil het huidige ophaalbruggetje behouden.

De strijd tussen beide kampen bereikte eind vorig jaar een hoogtepunt, toen nvDeScheepvaart een vergunning kreeg voor een vaste oeververbinding, maar vzwNatuurpunt meteen daarna een verzoekschrift indiende bij de Raad van State om de bouw alsnog tegen te houden. Intussen diende nvDeScheepvaart alweer een nieuwe aanvraag in, dit keer voor een bescheiden hoge brug: smaller, met aparte fietspaden en een geleidelijke hellingsgraad. Na een gesprek met Ravago en het schepencollege begraaft Natuurpunt vandaag de strijdbijl. 'Het gesprek was heftig', bekent woordvoerder Jan VandenBerghe. 'Na heel veel wikken en wegen hebben we uiteindelijk beslist om geen juridische stappen meer te zetten tegen de bouw van een nieuwe brug.'

Waarom Natuurpunt door de knieën gaat? 'Ravago wil nog een tweede kantoorgebouw optrekken in de Moerenstraat, maar alleen op voorwaarde dat er een degelijke ontsluiting komt. Dat argument gaf voor ons de doorslag: de landschappelijke waarde van een wipbruggetje weegt niet op tegen de tewerkstelling in Arendonk.' Volgens Jan Van den Berghe ging het bestuur van Natuurpunt niet over één nacht ijs: 'Over brug4 werd heel uitvoerig overlegd, tot in ons nationale hoofdkantoor.'

Okido

Zo'n honderd leerlingen van de lagere school namen gisteren deel aan een ludiek volleybal- en basketbaltoernooi in de Okido-sporthal. Het ging om een gezamenlijk initiatief van de lokale scholen, de Stichting Vlaamse Schoolsport, de gemeente, de provincie, basketbalclub Okido en volleybalclub Arvoc. (ema)

21 mei 2008

Fusie

De Nederlandse politicus Geert Wilders wil een fusie van Nederland en Vlaanderen. Bijna zes op de tien inwoners in Arendonk, dat pal op de grens ligt, zien dat niet zitten, zo blijkt uit een poll op onze website. Meestemmen kun je op www.nieuwsblad.be/arendonk.

Vreemdelngenkaart

Voor de uitreiking van de elektronische vreemdelingenkaarten die de huidige kartonnen kaarten vervangen, gaat Arendonk dezelfde prijs aanrekenen als voor de elektronische identiteitskaarten. Dat wil zeggen twaalf euro voor de gewone procedure.

Natuurpunt geeft strijd om brug Moerenstraat op

Na een strijd van bijna tien jaar heeft nv De Scheepvaart haar slag thuis gehaald. In september kan de dienst wellicht starten met de bouw van een hoge brug over het kanaal Dessel-Schoten aan de Moerenstraat in Arendonk. Die moet het pittoreske, maar versleten ophaalbruggetje vervangen.

«We blijven het jammer vinden dat er een hoge brug komt», vertelt Jan Van den Berghe van vzw Natuurpunt. «Maar we leggen ons erbij neer in functie van de werkgelegenheid bij Ravago. Volgens het bedrijf staan er heel wat investeringen op til die extra tewerkstelling met zich meebrengen. Maar daarvoor is een goede ontsluiting noodzakelijk. Om extra werkgelegenheid in Arendonk niet in de weg staan, hebben we besloten om geen verdere juridische stappen te ondernemen.»

«Toch is ons juridisch verzet van de voorbije maanden niet tevergeefs geweest», benadrukt Van den Berghe. «Volgens de nieuwe plannen wordt de brug smaller. De landschappelijke impact is daardoor kleiner. De brug wordt ook minder steil dan eerst was gepland. Dat is beter voor de oudere mensen die er anders met hun fiets niet over zouden geraken. De nieuwe brug komt ook dertig meter verder weg van het natuurgebied.»
Ingenieur Arie Vermin van nv De Scheepvaart reageert opgelucht over het nieuwe standpunt van vzw Natuurpunt. «Dit is heel goed nieuws voor ons. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we in september starten met de bouw van de nieuwe brug.»
«De werken nemen wellicht anderhalf jaar in beslag. Pas daarna wordt het huidige bruggetje afgebroken», aldus Vermin. «Dat kleine bruggetje staat op een versleten fundering en kan elk moment door de knieën gaan. Het wordt te gevaarlijk om daar nog vrachtwagens over te laten rijden.» (JVN)

20 mei 2008

Wegbedding

De gemeenteraad aanvaardde de kosteloze grondafstand van een wegtracé door de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK). Het gaat om de straten van de verkaveling Kuiperkensstraat. De IOK legde deze weg destijds aan voor de realisatie van 33 bouwpercelen in deze zogenaamde sociale verkaveling.

Nieuw bestuur aan de slag

De goede werking van de KVLV is weer voor vijf jaar verzekerd in Arendonk. De bestuursverkiezingen zijn net achter de rug en niet minder dan 39 'vrouwen met vaart' maken deel uit van de bestuursploeg. "We hebben momenteel 340 leden gaande van 20 tot zelfs 92 jaar", zegt een trotse Mieke Claes, die samen met Paula Proost het voorzitterschap mag blijven voortzetten.

Vakantietoezicht

Komende zomer kan iedereen die op reis gaat vakantietoezicht voor zijn woning aanvragen bij de politie via een eenvoudige e-mail, zo las u gisteren in uw krant. In Arendonk bestaat daar vandaag al een tussenoplossing voor. Op www.politiekempennoordoost.be kunt u een formulier downloaden dat u moet invullen en bij de politie in de bus steken.

19 mei 2008

Zwemkampioen

Dieter Adriaensen (13) mag zich voortaan Belgisch zwemkampioen noemen. In Molenbeek won hij een gouden medaille op de 200meter rugslag voor miniemen. Dieter is de grote broer van Jens(6), die lijdt aan een erge vorm van kinderkanker.

Mijn hobby is vraagstukken oplossen

Vier jaar achtereen een finaleplaats in de Vlaamse Wiskunde Olympiade en samen met twee anderen nu ook een ticket voor de internationale olympiade in Spanje. Deze eer viel Daan Michiels (17) uit Arendonk, laatstejaars Latijn-wiskunde in het Sint-Claracollege, deze week te beurt.

Daan Michiels is een wiskundig wonder, maar dat wil hij niet gezegd hebben.
"De finale van de Vlaamse Wiskunde Olympiade was gemakkelijker dan vorig jaar", zegt hij. "Of misschien lagen de vragen me beter. In de eerste twee ronden zijn het multiplechoicevragen; in de finale zijn het open vragen. Die vind ik de leukste. Zelf proberen een redenering op te bouwen: dat is de échte wiskunde."
De Vlaamse Wiskunde Olympiade peilde dit jaar bij zo'n 9.000 vijfde- en zesdejaars en 10.000 derde- en vierdejaars naar hun kennis en inzicht in de elementaire wiskunde. Hogere wiskunde op universitair niveau zit er niet bij.
Internetcursus

Spijtig voor Daan Michiels, want hij is dat niveau al ontgroeid. Het Sint-Claracollege heeft speciaal voor hem een individueel traject uitgedokterd.
"Vóór ik naar het vierde jaar ging, heb ik in de vakantie de wiskunde van dat jaar gestudeerd en in september al examen afgelegd. De volgende schooljaren heb ik hetzelfde gedaan. Dit jaar doe ik zelfstudie in het open leercentrum van de school. De eerste twee trimesters vond ik via het internet een cursus uit de VS, nu heb ik van een student uit Leuven zijn cursus van het eerste jaar gekregen."
Volgend jaar wil Daan Michiels starten met een bachelor wiskunde, eventueel gecombineerd met een bachelor fysica.

"Ik discussieer graag met mijn vader, chemicus van opleiding, over wetenschappen", geeft de jonge Kempenaar toe. "We zoeken dan een vraag uit over wiskunde of fysica. Als we tot een verschillende oplossing komen, proberen we de ander te overtuigen van zijn ongelijk."

Een andere hobby van Daan is vraagstukken oplossen. "Eén per week", relativeert hij. "Ik pluk ze van de website www.artofproblemsolving.com. En verder ga ik drie keer anderhalf uur basketten in de week."
Zijn kansen op de International Mathematics Olympiad in Madrid in juli schat Daan Michiels laag in. "Zulke vragen heb ik nog nooit kunnen oplossen", zegt hij. "De medaille zal wel naar een Rus, Chinees of Amerikaan gaan. Zij worden vanaf hun 14de intensief getraind op wiskunde. In België hebben wij een brede vorming. Maar dat vind ik goed. Wiskunde is niet alles. Ik vind het minstens even belangrijk om fatsoenlijk je veters te kunnen knopen of het openbaar vervoer te kunnen gebruiken."

Urinoir en Heideroosjes veroveren Arendonk Zingt

Achtduizend bezoekers zakten afgelopen weekend af naar de Bemdweide in Arendonk, waar het gratis popfestival Arendonk Zingt & Swingt plaatsvond. Vooral punkgroep De Heideroosjes schitterde.

Arendonk Zingt & Swingt bewees vrijdag en zaterdag dat het een plaats op de festivalkalender verdient: er was veel volk, veel sfeer en veel kwaliteitsvolle muziek. Zowel de lokale zangkoren als de festivaltoppers De Mens en De Heideroosjes kregen de handen van het publiek op elkaar. Bij momenten daverde de festivaltent op haar grondvesten. 'Dit was een van de topedities van ons festival', vindt organisator Sim Helsen. 'De reden van ons succes? De gratis inkom is heel belangrijk. Zo kunnen we een heel verscheiden publiek aanspreken: sommigen komen voor de gezelligheid, anderen voor de sterke muziek.' Zelfs plassen was dit jaar een genot op Arendonk Zingt & Swingt, want achteraan op de weide stond een mobiele PlaceToPee. Het was de eerste keer dat het interactieve urinoir, bekend van het Eén-programma De Bedenkers, werd uitgetest op een popfestival. De PlaceToPee is een soort playstation die je bedient met de joystick die tussen je benen hangt: je speelt een computerspelletje door simpelweg te plassen. Door slim te urineren moest je proberen een skiër zo lang mogelijk op de piste te houden. Toen wijzelf het spel zaterdag uitprobeerden, lagen we al na de eerste bocht van de baan. Het materiaal waarmee we aan de start kwamen, bleek duidelijk niet wendbaar genoeg.