20 november 2008

Vergoeding model

De gemeenteraad van Arendonk heeft de nieuwe vergoedingen voor de modellen van de gemeentelijke academie voor schone kunsten goedgekeurd. Vanaf volgend jaar krijgt een volwassene voor het poseren tien euro per uur. De academie maakt geen onderscheid tussen naakt of gekleed poseren. Voor portretten bedraagt het uurtarief acht euro. Kinderen krijgen zeven euro per uur.

Begijnhof

Het gemeentebestuur trekt bijna 50.000euro uit voor een nieuwe verwarmingsinstallatie in de oude school van het Begijnhof, waar onder meer de scouts en de speelpleinwerking onderdak vonden.
Met pastoor Luc Vienne, de verhuurder van het gebouw, spreekt de gemeente af om voorlopig geen huur meer te betalen als compensatie voor de geleverde investering.

19 november 2008

Gratis energiescan

De gemeente Arendonk voert samen met distributienetbeheerde Iveka gratis energiescans uit in Arendonkse woningen. Zogenaamde energiesnoeiers gaan op zoek naar nutteloos energieverbruik en geven tips. Ze voeren ook gratis ingrepen uit zoals het plaatsen van spaarlampen, isolatie en een spaardouchekop. Er zijn slechts een beperkt aantal scans mogelijk. De woningen die minstens dertig jaar oud zijn en een kadastraal inkomen hebben dat lager ligt 1.000 euro krijgen voorrang.

Zink

Er zit te veel zink in de ondergrond in de Asselbergen, zo blijkt uit bodemstalen. Wanneer volgend jaar wegen- en rioleringswerken worden uitgevoerd in de straat, is de gemeente verplicht om de vervuilde grond af te voeren. De bodemvervuiling is te wijten aan vroegere zinkassen.

18 november 2008

Sinte Katherina

Het gemeentebestuur wil dat de kinderen van Arendonk op 25 november in hun eigen buurt van deur tot deur gaan om Sint-Katharina te zingen. Om te vermijden dat iedereen naar het dorpscentrum afzakt, wil het bestuur de buurtcomités stimuleren om kraampjes met wafels en chocomelk te openen in hun straat. De kosten daarvoor mogen de comités doorrekenen aan de gemeente. Meer info kan je bekomen bij de jeugddienst van de gemeente.

Verwarming vervangt huurprijs

De gemeente gaat een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen in het voormalige Begijnhofschooltje van Sint-Clara. In ruil moet het gemeentebestuur geen huur meer betalen. In het schooltje aan het Begijnhof hebben de scouts onderdak gevonden. Ook is het de thuisbasis van de gemeentelijke speelpleinwerking Speelwij en FX. Verenigingen zoals de missiewerking maken er eveneens gebruik van. "Wij hebben enkele jaren geleden een huurovereenkomst afgesloten met de pastoor om de schoolaccommodatie daarvoor te gebruiken", legt burgemeester Ernest Buijs (CD&V) uit. "Omdat de verwarmingsketel helemaal verouderd is gaan we die vervangen door een energiezuinige installatie. Als tegenprestatie moeten we geen huur meer betalen voor een periode die overeenkomt met de waarde van de stookinstallatie." Deze wordt geraamd op 48.800 euro.

Gemeenten willen samen zonne-energie aankopen

De gemeenten Ravels, Oud-Turnhout en Arendonk en Kasterlee hebben de handen in elkaar geslagen om een samenaankoop van zonne-energie voor de inwoners te realiseren.

De vier gemeenten werken daarvoor samen met de intercommunale IOK. De bedoeling is om met de samenaankoop de installatiekosten laag te houden. Vanaf eind november start er een reeks informatieavonden. De eerste is gepland op 25 november in de Djoelen. Ook op 15 december vindt daar nog een infoavond plaats. Daarnaast zijn er nog infomomenten in het Ligahof in Kasterlee (16 december), De Garve in Arendonk (12 januari), Den Eel in Ravels (20 januari) en het Ontmoetingscentrum in Lichtaart (3 februari).

Poeziewedstrijd

Rob Blockx (38), leraar en voorzitter van CD&V-Arendonk, is bij de volwassenen de winnaar van de driejaarlijkse poëziewedstrijd van de cultuurraad. Samen met de 21andere winnaars werd hij afgelopen weekend gehuldigd in zaal De Garve. Het winnende gedicht en foto's vind je op
.

17 november 2008

Arendonkenaren lopen en fietsen voor het glazen huis

Studio Brussel organiseert in de kerstperiode zijn derde Music for Life, waarbij drie radiopresentatoren zich zes dagen lang opsluiten in het Glazen Huis om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar staat het Glazen Huis in Gent.
Intussen is aan de toog van het Bemdkaffee in Arendonk het plan gerijpt om zo veel mogelijk Arendonkenaren te mobiliseren om op 20 december samen naar Gent te lopen of te fietsen, begeleid door een supportersbus. De lopers kunnen kiezen tussen 5 en 10 kilometer. De fietsers hebben de keuze uit 40, 80 en 120 kilometer.

Info:
.