06 februari 2007

Hoge brug zet opnieuw kwaad bloed

Nv De Scheepvaart doet een nieuwe poging om de huidige ophaalbrug over het kanaal Dessel-Schoten in de Moerenstraat te vervangen door een vaste oeververbinding. De vzw Natuurpunt en buurtbewoners verzetten zich ook nu weer tegen de plannen.

De huidige ophaalbrug nabij Ravago is zo rot als een mispel en dringend aan vervanging toe. Nv De Scheepvaart ziet een nieuwe ophaalbrug absoluut niet zitten en wil een vaste oeververbinding.
De dienst Stedenbouw kelderde vorig jaar een eerste poging om de brug te vervangen. De bouw van een hoge brug was volgens de dienst buiten proporties en niet in overeenstemming met het gewestplan. Dat was een serieuze streep door de rekening van nv De Scheepvaart. De opdracht voor de bouw was al toegewezen aan een aannemer.

Bezwaarschriften "We hebben een nieuwe aanvraag ingediend", vertelt Willy Van Deurzen, woordvoerder van nv De Scheepvaart. "De constructie van de vaste brug blijft nagenoeg dezelfde, maar de plaats waar ze gaat komen, wijzigt. Ze komt nu stroomopwaarts van de huidige brug 4 te liggen." Dat betekent niet meer richting Turnhout aan de vroegere betoncentrale van Mols, maar wel aan de andere kant richting Dessel.


Enkele buurtbewoners en de beheerders van het aanpalende natuurreservaat Hooyput, die bij de vorige plannen al bezwaarschriften indienden, zijn ook nu heel sceptisch. "Het enige wat verandert, is dat de brug een beetje smaller wordt", reageert Jan Van den Berghe van Natuurpunt. "Het maakt geen verschil uit of dat de brug links of rechts wordt aangelegd. Ze brengt evenveel schade aan de bestaande natuurwaarden. Er is maar één goed alternatief en dat is brug 4 vervangen door een soortgelijke ophaalbrug. Wij zijn al bezig met het opstellen van een bezwaarschrift."

Het openbaar onderzoek loopt tot 1 maart.

Geen opmerkingen: