02 juli 2008

Fietspad naar Ravels loopt vertraging op

Het Vlaamse gewest heeft aan Arendonk laten weten dat het geen ­onteigeningen meer mag doen langs gewestwegen. Hierdoor loopt de aanleg van het fietspad langs de N118 naar Ravels vertraging op.

"Het Vlaamse gewest heeft ons laten weten dat we de onteigeningsprocedure moesten stopzetten", zucht burgemeester Nest Buijs (CD&V). "Door een nieuwe richtlijn mogen gemeenten zelf geen onteigeningen meer doorvoeren. Alle gronden moeten nu worden aangekocht door de Vlaamse overheid."
Wat dit in de praktijk betekent, is onzeker. De gemeente heeft alle onderhandelingsdocumenten overgemaakt aan het Vlaamse gewest. In het slechtste geval moet het dossier helemaal van nul worden opgestart. Dat betekent minstens een jaar vertraging.

In 1996 kwam toenmalig minister van ­Mobiliteit Steve Stevaert (sp.a) met het idee om mobiliteitsconvenants af te sluiten met de gemeenten. Gemeenten die zelf het initiatief namen om fietspaden langs gewestwegen aan te leggen, kregen hiervoor subsidies. Ook de onteigening van gronden werd aan de gemeenten toevertrouwd. Dit moest snel voor extra fietspaden zorgen.
De praktijk wees uit dat van tijdswinst niet veel sprake was. Toch maakte Arendonk van de convenantregeling gebruik om richting Retie, Nederland en Ravels fietspaden aan te leggen. In de twee eerste ­richting­en zijn de fietspaden er, alleen op dat naar Ravels was het wachten. De aankoop- en ­onteigeningsprocedure van de gronden was daarvoor begin dit jaar ook gestart.

Geen opmerkingen: