05 februari 2008

Er is meer verdoken druggebruik

De drugspreventieraad van Arendonk viert zijn tienjarig bestaan. Volgens voorzitter Flip Stouten hebben de kernleden in een decennium heel wat gerealiseerd. Het gebrek aan verantwoordelijkheidszin bij sommige ouders blijft de grootste bekommernis van de raad.

In de drugspreventieraad zetelen vertegenwoordigers van de onderwijssector, jeugdraad, medische wereld, Rode Kruis, politie, asielcentrum, ouders en gemeentebestuur. Flip Stouten werd bij de oprichting voorzitter en is dat nu nog steeds. Vijf jaar geleden hadden we als eens een interview met hem. Toen hekelde hij de grote onwetendheid over drugs bij ouders.

Is dat nu verbeterd? "Absoluut niet", zegt Stouten beslist. "De ouders waarvan we goed weten dat hun kinderen drugs gebruiken geven heel weinig respons. Zij sluiten de ogen en ontlopen hun verantwoordelijkheid. Het is gemakkelijk alles af te schuiven naar politie en hulpverleners."Stouten is politieagent en oprichter van FIST, de zelfhulpgroep voor ouders van jongeren met drugsproblemen. Volgens hem komt elke jongere vroeg of laat wel eens in contact met drugs. "Maar we hebben geluk dat er hier geen discotheken zijn", vervolgt hij. "Op megafuiven duiken partydrugs wel eens op, maar in Arendonk is er meer verdoken drugsgebruik. De drugs worden voornamelijk thuis gebruikt. We merken ook dat die drugsverslaafden zich buiten Arendonk bevoorraden."

Hangplek

Maar helemaal niets doen is geen optie voor de drugspreventieraad. Elk jaar verspreiden de leden folders en zelfgemaakte affiches. Enkele maanden geleden verdeelden ze in jeugdcafs nog vijfduizend bierviltjes met grappige cartoons die tot nadenken stemmen. Ook de hangplek voor jongeren op de Diepenbeemd is uit hun breinen ontsproten. Vooral de tweejaarlijkse toneelvoorstelling Junkieblues en de alcoholvrije fuif voor de zesdestudiejaren op de laatste schooldag voor de paasvakantie zijn initiatieven van de preventieraad die bij de meesten een belletje doen rinkelen.

Geen opmerkingen: