22 april 2008

Hoge Vijvers wil wandelaars lokken

Omdat domeinbos Hoge Vijvers in Arendonk te weinig bezoekers lokt, wil het Agentschap voor Natuur het gebied beter toegankelijk maken voor wandelaars. Ze stelde een beheersplan op om het domein van 450 hectare te voorzien van wandelpaden, picknickbanken en schuilhutten.

Ondanks haar oppervlakte van 450 hectare is domein Hoge Vijvers te weinig bekend bij de inwoners van Arendonk en omgeving. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) werkte daarom via een beheersplan een nieuwe visie uit voor het gebied tussen de Lusthoven en de Nederlandse grens.

«Het beheerplan legt de werken van de komende twintig jaar vast», zegt houtvester Patrick Engels. «Naast de gewone dunningskappingen willen we enkele open ruimtes creëren. Het domein bevat enkele restanten van zeldzame planten die we meer plaats willen geven.»

Maar het beheersplan spreekt zich niet alleen uit over het beheer van de bossen. Het ANB wil ook werk maken van een betere toegankelijkheid van het domein.
«Het gebied is niet zo bekend bij de bevolking», zegt Engels. «Daarom willen we het herwaarderen en toegankelijker maken in samenwerking met de gemeentebesturen van Arendonk en Ravels.»
In het beheersplan werden nieuwe wandelpaden uitgestippeld. Ze worden voorlopig aangeduid als 'interne' wandelingen. «Maar het is de bedoeling dat ze op korte termijn deel gaan uitmaken van een wandelknooppuntennetwerk», verduidelijkt Patrick Engels. «De wandelingen in Hoge Vijvers zullen deel uitmaken van een heel netwerk, verspreid over Arendonk en Ravels. De paden van Hoge Vijvers worden dan verbonden met de wandelingen in de gewestbossen van Ravels.»
Ook de faciliteiten voor wandelaars worden verbeterd. «We denken aan het plaatsen van picknickbanken en schuilhutten. De natuurwerken worden gespreid over twintig jaar, maar aan de toegankelijkheid moet op korte termijn gewerkt worden. De natuur in de Hoge Vijvers is te mooi om de mensen niet naar hier te lokken. Dit domein is veel meer bezoekers waard dan het nu heeft.»
Het Agentschap voor Natuur en Bos organiseert woensdag om 19 uur een fietstocht door de Hoge Vijvers. Tijdens die tocht krijgen de aanwezigen meer uitleg over het beheersplan. Dat ligt van 28 april tot 28 mei ter inzage in het gemeentehuis van Arendonk.

Geen opmerkingen: