03 mei 2008

Bewoners helpen zelf mee aan bouwproject

Het nieuwe hoofdgebouw van Talander in de Lusthoven opent vandaag, zaterdag de deuren. Het Arendonkse project vangt vijftien jongeren met een zorgvraag op. Die hielpen zelf mee aan de bouw van hun nieuwe huis. Voor een tweede bouwproject wil Talander met een loopmarathon geld inzamelen.

Talander ging in 1995 van start in de gebouwen van de vroegere taverne Het houten paard. Het oude donkere gebouw heeft plaatsgemaakt voor een modern, ruim complex met alle comfort. De jongeren die er verblijven, hebben allemaal een eigen kamer of studio met ruime badkamer en een klein keukentje. Er ging ook veel aandacht naar duurzaam bouwen: een warmte­pomp en zonneboiler zorgen voor de nodige verwarming.

"De bewoners hebben zelf meegewerkt aan de realisatie van het bouwproject", zegt administratief verantwoordelijke Jan Mahieu. "Op elke werfvergadering zaten twee residenten mee rond de vergadertafel."

Vijftien bewoners verblijven permanent in Talander. Samen met een twaalftal begeleiders staan ze in voor het huishouden en het werk in de biologische tuin. Ze verzorgen ook de dieren, waaronder tien ezels die gebruikt worden voor begrazingsprojecten in nabijgelegen natuurreservaten.

Naast die dagelijkse taken besteedt Talander ook aandacht aan het kunstzinnige. In verschillende ateliers kunnen de jongeren zich ontwikkelen in beeldhouwen, schilderen, muziek, dans en toneel.

Talander is gestart met een tweede bouwproject op het terrein. De ruwbouw voor vijf bijkomende studio's, een bakkerij en een nieuw theehuisje is klaar, maar de werkzaamheden liggen bij gebrek aan financiële middelen voorlopig stil.

"Amper de helft van de bouwkost wordt gedekt door subsidies. Bovendien is de regelgeving veranderd. Nu worden toelagen niet meer uitbetaald als de werkzaamheden gedaan zijn, maar verspreid over twintig jaar. Voor het merendeel zijn wij aangewezen op schenkingen en termijnkredieten", verduidelijkt Jan.

Met een groots opgezette loopmarathon in september hoopt Talander het nodige geld in te zamelen. Wie nu al een kijkje wil nemen in het nieuwe gebouw, kan dat op zaterdagnamiddag. Van 13u tot 17u staan de deuren wagenwijd open.

Geen opmerkingen: