03 januari 2007

VLD mag niet in OCMW-raad

De gemeenteraadsleden van Arendonk leggen op donderdag 3 januari 2007 de eed af. De OCMW-raadsleden worden dan ook verkozen. Het staat al vast dat die verkiezing voer voor discussie wordt in het teljorenlekkersdorp. De voordrachtsakte van de VLD is wettelijk niet in orde, dus mag niet worden gestemd op VLD-kandidaat Rudy Panis.


De Arendonkse OCMW-raadsleden worden verkozen door de 23 leden van gemeenteraad. Door een kiessysteem waarbij ieder gemeenteraadslid over vijf stemmen beschikt, worden negen personen die de meeste stemmen behalen verkozen.

Opvallend is dat het Vlaams Belang in Arendonk geen kandidaten voor het OCMW heeft voorgedragen. Nochtans zou de partij met haar twee gemeenteraads- leden een heel grote kans maken om een zetel in de OCMW-raad binnen te halen. Voor de verkiezing van de politieraad heeft het Vlaams Belang wél een lijst ingediend.

Het feit dat de VLD met slechts één persoon in de gemeenteraad wel kandidaat is voor de OCMW-raad en niet voor de politieraad, doet vermoeden dat er een akkoord tussen de VLD en het Vlaams Belang bestaat om voor elkaar stemmen. Bij de VLD ontkennen ze dat ten stelligste, maar dat is momenteel het minste van hun zorgen.

Niet ontvankelijk


Blijkt dat de Arendonkse liberalen een kemel van formaat hebben geschoten bij het indienen van hun kandidaatslijst. Op de voordrachtsakte hebben ze alleen Rudy Panis vermeld, maar om ontvankelijk te zijn moeten een man én een vrouw op de lijst staan. "Ze hadden inderdaad ook een vrouw moeten vermelden op de voordrachtsakte", zegt gemeentesecretaris André Helsen. "Die fout hebben we pas gemerkt nadat we het proces-verbaal van de kandidaatslijst al hadden opgesteld. Heel vervelend, maar het pv moet vernietigd worden. Het is niet mogelijk om een geldige stem op de VLD-kandidaat uit te brengen."

Karin Snyers van de Arendonkse VLD geeft de fout toe. "Maar op het gemeentehuis hadden ze gezegd dat alles in orde en werd onze voordrachtsakte goedgekeurd in het pv. Bovendien is Rudy Panis uitgenodigd voor de gemeenteraad. Wij hebben niks meer vernomen, dus gaan we er van uit dat op hem gestemd mag worden."

© De Vlijt NV

Geen opmerkingen: