04 januari 2007

VLD maakt niet langer deel uit van het OCMW

De nieuwe gemeenteraadsleden van Arendonk legden gisterenavond de eed af. Meteen werden ook de negen OCMW-raadsleden verkozen. VLD maakt niet langer deel uit van die OCMW-raad omdat de voordrachtsakte van VLD wettelijk niet in orde was. De raadsleden mochten daardoor niet stemmen op VLD-kandidaat Rudy Panis.

De 23 nieuwe gemeenteraadsleden hielden gisteren meteen na hun eedaflegging een verkiezing van de OCMW-raadsleden. Negen personen werden verkozen. VLD schoof opnieuw Rudy Panis naar voor als kandidaat, die ook de voorbije legislatuur zetelde in de OCMW-raad. Maar daardoor maakte VLD een grote fout bij het indienen van haar kandidaatslijst. Om ontvankelijk te zijn, moet de akte zowel een mannelijke als een vrouwelijke kandidaat bevatten. VLD vergat een vrouw te vermelden waardoor de voordrachtsakte niet rechtsgeldig was. Er kon dan ook geen geldige stem worden uitgebracht op de mannelijke VLD-kandidaat. «Wij hebben een fout gemaakt», zegt VLD-gemeenteraadslid Karin Snyers. «Maar de fout ligt ook bij de gemeentesecretaris. We hebben de akte verkeerd ingevuld, maar de secretaris had dat moeten opmerken.»

uitnodiging


Maar de fout werd pas opgemerkt toen het al te laat was. Het proces-verbaal van de kandidaatslijst was al opgesteld. «Rudy Panis ontving een uitnodiging voor de verkiezing van gisterenavond. Wij gingen er dus van uit dat de voordrachtsakte was goedgekeurd. Pas achteraf horen we via een omweg dat de akte ongeldig is. Dat kon niet meer worden veranderd.» VLD overweegt het hier niet bij te laten. «Ze kunnen een klacht indienen bij de gouverneur», reageert gemeentesecretaris André Helsen. «Of dat iets zal uithalen, weet ik niet.»

Toen bekend raakte dat niet op Rudy Panis kon worden gestemd, vroeg A+ de stemming te schorsen. Hun nieuwe stemstrategie leverde 2 zetels op in de OCMW-raad. SP.A en het kartel CD&V/N-VA krijgen respectievelijk drie en vier OCMW-raadsleden.

Gemeenteraadslid Silvy Van Beers (Vlaams Belang) werd verkozen voor de politieraad. Zij kreeg tijdens de geheime stemming de steun van ofwel oppositiapartij VLD of van A+. (JVN)

Geen opmerkingen: