05 januari 2007

VLD dient klacht in tegen OCMW verkiezing

De Arendonkse VLD heeft een klacht ingediend tegen de verkiezing van de OCMW-raad. Normaal had de VLD met de steun van de andere oppositiepartijen een zetel kunnen afsnoepen van de CD&V of sp.a. Maar omdat de voordrachtsakte niet in orde was, mocht niet op de VLD-kandidaat worden gestemd.


Een simpele berekening wees uit dat als de oppositiepartijen A+, Vlaams Belang en VLD hun stemstrategie op elkaar afstemden, ze daarmee drie zetels in de OCMW-raad konden verwerven. Enkele kandidaten van de meerderheid en de oppositie zouden dan een gelijk aantal stemmen halen, het zogenaamde staking van stemmen. Dan tellen de volgende regels: eerst wordt voorrang gegeven aan wie in het verleden het langst een mandaat in het OCMW heeft bekleed. Is er dan nog gelijkheid van stemmen, dan telt de leeftijd en haalt de kandidaat met de jongste leeftijd het. In Arendonk zou VLD-kandidaat Rudy Panis het laken dan naar zich toetrekken.

Zoú, want omdat de voordrachtsakte van de VLD geen vrouwelijke kandidaat bevatte, was ze niet rechtsgeldig. Rudy Panis werd geschrapt van de stembriefjes.

Burgemeester Nest Buijs (CD&V) betreurt wat er is voorgevallen, maar volgens hem is het niet aan de gemeentesecretaris om te beslissen of de voordrachten al dan niet in orde zijn. De Arendonkse VLD laat het daar niet bij en heeft intussen al een klacht ingediend bij de provinciegouverneur. Tot nader orde heeft dat geen invloed op de verdere werking. De nieuwe OCMW-raadsleden komen op maandag 8 januari voor het eerst bijeen. Voor CD&V zijn dat Mark Lissens, Julia Claessen, Josepha Stessens en Nelly Wils. Voor sp.a gaat het om Gunther Hendrickx, Albert De Proost en Roland Saeys. Nieuwkomer A+ slaagde erin twee OCMW-zitje te verzilveren. Die gaan naar Marinus Van Rooij en Karel Maes.


VLD-raadslid Karin Sneyers ging niet akkoord met de gang van zaken. "We hebben een fout begaan, maar dat heeft ook de gemeentesecretaris en burgemeester gedaan. Zij hebben de voordrachtsakte goedgekeurd en ondertekend. Ze hebben nagelaten ons te verwittigen zodat we het hadden kunnen rechtzetten. Voor de meerderheidspartij zouden ze die moeite wel gedaan hebben."

Geen opmerkingen: