19 april 2007

Joyce is weer welkom

Omdat ze in een rolstoel zit, was Joyce niet meer welkom bij Speelwij Fx in haar eigen dorp Arendonk en moest ze verplicht uitwijken naar de speciale speelpleinwerking voor gehandicapten in Dessel. Daar komt nu verandering in.
,,Als een openbaar bestuur opvang organiseert in de vakantieperiodes, dan moet iedereen daarvan kunnen gebruikmaken, ook mindervalide kinderen'' Bart Vosters, schepen van Jeugd (CD&V)

Joyce Roos (11) uit de Maaskens in Arendonk zit al vele jaren in een rolstoel, maar dat verhindert haar niet om zich elke zomer vrolijk te amuseren met haar valide leeftijdsgenootjes op de speelpleinen van Speelwij Fx. Vorig jaar in juli kwam daar plots een einde aan, toen ze een brief kreeg van het schepencollege. Daarin las ze dat ze na het bouwverlof niet meer mocht komen. Voortaan zou ze verwacht worden bij De Hei in Dessel, een speciale speelpleinwerking voor gehandicapten. Zelf vond Joyce het aanbod maar niks. Ze vond het juist fijn om bij Speelwij Fx met haar eigen Arendonkse vriendjes te spelen. ,,Speelwij Fx is haar lang leven'', zegt vader Jan Roos (38). ,,Als je Joyce laat kiezen tussen een vakantie aan zee of de speelpleinen, hoeft ze geen twee keer na te denken. Ze kijkt er een heel jaar naar uit.'' Waarom Joyce ineens niet meer welkom was in Arendonk? ,,Je moet begrijpen dat het meisje elk jaar ouder en zwaarder wordt'', zei de toenmalige schepen van Jeugd Johan Van Bergen (CD&V). ,,Daarom wordt het voor onze monitoren almaar moeilijker om het kind te helpen. Ook onze accommodatie is niet afgestemd op kinderen in een rolstoel. In Dessel zijn de sanitaire en andere voorzieningen veel beter geschikt.'' Omdat zoiets wel erg naar discriminatie neigt, besliste de gemeenteraad van Arendonk deze week om het huishoudelijk reglement van de speelpleinwerking aan te passen. Zo zijn voortaan ook mindervalide kinderen weer welkom. ,,Als een openbaar bestuur opvang organiseert in de vakantieperiodes, dan moet iedereen daarvan kunnen gebruikmaken, ook mindervalide kinderen'', zegt huidig jeugdschepen Bart Vosters (CD&V).

Vader Jan Roos (39) is blij met de aanpassing, al heeft hij wel bedenkingen bij de toegevoegde maximumregel. Volgens het nieuwe reglement zijn immers maar maximaal twee rolstoelkinderen tegelijk toegelaten. ,,Mindervalide kinderen hebben evenveel recht op een degelijke opvang als valide kinderen, maar ze mogen de goede werking van de speelpleinen niet verstoren'', verdedigt schepen Vosters zich. Aan de ouders wordt ook gevraagd om hun gehandicapte kind zes tot drie weken op voorhand aan te melden. ,,Geen probleem. Ik heb me tijdens de paasvakantie al meteen laten inschrijven voor de zomervakantie'', zegt Joyce.

Geen opmerkingen: