15 april 2008

ACW beweegt voor goed doel

15.4.8 - acw…
Rerum Novarum, de feestdag van de christelijke werknemers-beweging, valt dit jaar samen met 1 mei, de Dag van de Arbeid voor de socialisten. Voor ACW Kempen voldoende reden om die dag uit te pakken met een groot evenement langs de boorden van de Kempense kanalen.

«Het zijn twee feestdagen met het accent op solidariteit», zegt ACW-secretaris Mon Verrydt. «We willen dat begrip daarom die dag dubbel en dik in de verf zetten. We gaan de uitdaging aan om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen voor het goede doel.»

Decor voor het beweeginitiatief Ied'r1 op 1 mei zijn de Kempense kanalen. ACW stippelde een parcours uit van 128 kilometer langs het kanaal Dessel-Schoten en het Albertkanaal. «Op tien plaatsen komen trefpunten», verduidelijkt Dré Wolput van ACW. «Aan elk knooppunt worden een hele dag activiteiten georganiseerd voor een welbepaald goed doel. We hopen enkele duizenden mensen te bereiken. Maar natuurlijk moet niet iedereen het hele parcours afleggen. Je kan op een trefpunt blijven hangen of met de fiets of te voet aan enkele activiteiten deelnemen.»

De tien trefpunten bevinden zich in Turnhout, Rijkevorsel, Schoten, Grobbendonk, Geel, Mol, Dessel, Retie, Arendonk en Ravels. Afhankelijk van het knooppunt kan je er waterski-, zeil- en kajakinitiaties volgen, fietsen op rollen of aan nordic walking doen. Er is ook kinderanimatie en muziek.

Vanuit het basistrefpunt aan de Nieuwe Kaai in Turnhout starten bovendien drie stunts die binnen twaalf uur tot een goed einde moeten worden gebracht. «Twee marathonlopers zullen die dag samen het hele parcours afleggen», zegt Rik Waer van ACW. «Daarnaast leggen de vrouwen van KAV de 128 kilometer af door elkaar om de vijf kilometer af te lossen. Anderen leggen het parcours af met de tandem. Ook deze stunts worden gekoppeld aan het goede doel.»
Het hele beweeginitiatief kan rekenen op de steun van Hanna Mariën, de spurtster die deel uitmaakt van de nationale 4x100 meter-ploeg. «Het is belangrijk dat mensen veel bewegen», vindt Mariën. «Als topsportster is het mijn taak om mensen daartoe aan te zetten. Bovendien staan verdraagzaamheid en solidariteit centraal op 1 mei. De opbrengst van het initiatief gaat rechtstreeks naar mensen die het nodig hebben.»
Wie wil weten welke activiteiten aan welke trefpunten op het programma staan, kan surfen naar www.12uurvandesolidariteit.be.

Geen opmerkingen: