22 maart 2007

Jeugdwerking is ons stokpaardje

okido
Okido Arendonk is een buitenbeentje in het Kempense basketbalwereldje. De club van voorzitter Guy Luyten trekt al sinds jaar en dag de kaart van de eigen jeugd. Dat legt de club geen windeieren: dit seizoen plukken de eerste ploegen de vruchten van de doelgerichte werking.

"Onze mannen- en vrouwenploegen zijn voor 90% samengesteld uit eigen jeugdproducten", zegt voorzitter Luyten. "Buitenstaanders komen de rangen versterken als ze aan ons profiel beantwoorden. Ze moeten het spelletje doodgraag spelen, moeten bereid zijn te knokken voor het team en moeten als persoonlijkheid in het geheel passen."

Johan Buijs, trainer van de eerste mannenploeg, treedt zijn voorzitter bij. "Onze jeugdwerking is ons stokpaardje. Die stelt ons in staat om op deze basis - onbetaald - aan te treden in eerste provinciale. Dit mag niet betekenen dat er op basis van prestaties geen 'appeltje voor de dorst' mag zijn. Maar op dit niveau mag geld niet de drijfveer zijn. Uiteindelijk is een club met gezonde sportieve ambitie anno 2007 een kleine kmo die op vrijwillige basis realistisch gerund moet worden."

"De instroom van de eigen jeugd is van levensbelang om het huidige niveau te bestendigen en eventueel omhoog te krikken. Op dat vlak zijn er perspectieven met de landelijke jeugdploegen en de talentvolle groep Okido J, die op het punt staat kampioen te spelen in derde provinciale. Of onze werkwijze in de nabije toekomst niet bijgesteld dient te worden, zijn zorgen voor later. Dat zo goed als alle spelers jarenlang in de Okidohal vegeteren, is een teken aan de wand dat onze aanpak wel degelijk geapprecieerd wordt."

Dit seizoen moeten de mannen van Okido A vrede nemen met een stek in de middenmoot. "Onze zwakke start indachtig, kan je stellen dat we vanuit de underdogpositie toch sterk teruggekomen zijn", zegt Buijs. "Collectief is het team er zonder meer op vooruitgegaan. Mits één versterking op de 5-positie en met de nodige back-up van de eigen jeugd mogen wij volgend jaar mikken op de play-offs."

Geen opmerkingen: