16 mei 2007

Tientallen verkeersboetes tijdens vormselviering

Alle ouders en familieleden van de communicanten die afgelopen weekend in de kerk van Arendonk de vormselviering bijwoonden en hun auto op het marktplein parkeerden, vonden na de mis een parkeerboete achter hun ruitenwisser.

Eddy Meulemans Onder de kerktoren van Arendonk is parkeren gratis. Alleen moet je een blauwe parkeerschijf voor je ruit leggen én ervoor zorgen dat je uiterlijk twee uur later weer weg bent. Precies daar wrong vorig weekend het schoentje, want door het hoge aantal communicanten liep de vormselviering danig uit, tot na 16 uur zelfs. De meeste vormelingen en hun ouders zaten toen al drie uur in de kerk. Terwijl de leerlingen binnen het sacrament van het vormsel kregen toegediend, stonden op het kerkplein twee parkeerwachters ijverig boetes uit te schrijven voor alle verstreken parkeerschijven. 'Elke zaterdag komen we langs om te schrijven, tenzij het gemeentebestuur ons expliciet vraagt om weg te blijven', zegt Luc Verduyckt van Apcoa Belgium, de firma uit Berchem die belast is met de controle van de blauwe zone in Arendonk. Omdat ze in Berchem geen speciaal verzoek van het gemeentebestuur binnenkregen, voerden de parkeerwachters plichtbewust hun zaterdaginspectie uit. Een normale inspectie werd het echter niet, want ze sloegen een ferme slag: in een handomdraai rolden er liefst 22 retributiebonnen van 25 euro uit hun handcomputer.

Hadden de kerkgangers tussendoor de mis moeten verlaten om hun parkeerschijf te verschuiven? Burgemeester Nest Buijs (CD&V) heeft een beter idee: 'In het park Deroissart, amper honderd meter verderop, heb je geen parkeerschijf nodig en kun je je auto zelfs twee dagen laten staan. Maar dan moet je wel bereid zijn om honderd meter te stappen', voegt hij eraan toe. Op de jongste gemeenteraad kaartte raadslid Benny Maes (A+) de 'kerkgangersboete' aan bij het schepencollege. Hij vroeg om vergiffenis voor de zondaars. 'Wij zijn begripvol, maar niet onnozel', reageert burgemeester Buijs. 'Het is op verzoek van de bevolking en de lokale middenstand dat we een blauwe zone invoerden op de markt. Voor grote evenementen willen we gerust een uitzondering toestaan, maar niet voor elke begrafenis of kermis.' Ook pastoor Luc Vienne voelt zich niet verantwoordelijk. Dat de mis zo lang duurde, is volgens hem niet zijn schuld. 'Maar ik vind het wel bij de haren getrokken dat de controleurs uitgerekend tijdens een vormselviering op inspectie trekken', zegt de pastoor.

Geen opmerkingen: