05 mei 2008

Boeren op groene energie

Landbouwers die hun energiekosten willen drukken, kunnen op 5 en 7 mei in Ravels en Arendonk kennis­maken met de voordelen van zonne-energie. Onder het motto Vooruit met de geit trekt een - met zon aangedreven -
2-pk'tje naar twee bedrijven waarvan de staldaken uitgerust zijn met zonne­panelen.

Het mestkalverenbedrijf van Paul Bruurs (54) en zijn zoon Friso (30) in Lusthoven 75 is twee maanden geleden volledig overgeschakeld op zonne­-energie. 288 fotovoltaïsche zonnepanelen liggen er op de stal. Goed voor een gemiddelde elektriciteitsproductie van meer dan 40.000 kilowattuur. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3.000 kilowattuur. Het landbouwbedrijf levert dus groene stroom voor dertien gezinnen.
"Maar we gebruiken er zelf natuurlijk ook van", lacht Paul Bruurs. "Het was een serieuze investering. In totaal iets meer dan 254.000 euro. Dankzij het Vlaams landbouw­investeringsfonds (VLIF) krijgen we wel dertig procent terugbetaald. Verder zijn er nog de groene stroomcertificaten waardoor het systeem na enige tijd zichzelf terugverdient. Voor elke duizend kilowattuur die we effectief produceren krijgen we 450 euro en dat gegarandeerd voor twintig jaar."
De geproduceerde groene stroom die de familie Bruurs niet zelf gebruikt, wordt verkocht aan Nuon. "We verkopen in principe aan de meest biedende, maar Nuon was als enige geïnteresseerd", legt Friso Bruurs uit. "In de media stonden de afgelopen weken berichten dat de laagspanningsnetten niet opgewassen zijn tegen de sterke groei van groenstroomproductie. Maar daar hebben kleine producenten zoals wij geen last van. Wij kunnen zonder probleem onze hernieuwbare energie kwijt op het net."
Broeikasgassen
Een ander voordeel van zonne­-energie is dat er geen koolstofdioxide (CO2) vrijkomt. 24 vierkante meter zonnepanelen is goed voor 1.000 kilogram minder broeikasgassen. "We hebben pas ook een verbrander voor biomassa geplaatst", besluit Friso. "Die installatie stoot ook geen CO2 uit. We zijn nu een bijna volledig CO2-arm landbouwbedrijf."
Belangstellenden voor zonne­-energiesystemen op landbouwbedrijven kunnen niet alleen op 7 mei terecht bij Paul en Friso Bruurs. Kippenkwekerij Noeyens in de Kerkstraat 45 in Ravels bijt op 5 mei al de spits af met een informatiedag. Beide bedrijven zijn open van 10u tot 18u.

Geen opmerkingen: