21 mei 2008

Natuurpunt geeft strijd om brug Moerenstraat op

Na een strijd van bijna tien jaar heeft nv De Scheepvaart haar slag thuis gehaald. In september kan de dienst wellicht starten met de bouw van een hoge brug over het kanaal Dessel-Schoten aan de Moerenstraat in Arendonk. Die moet het pittoreske, maar versleten ophaalbruggetje vervangen.

«We blijven het jammer vinden dat er een hoge brug komt», vertelt Jan Van den Berghe van vzw Natuurpunt. «Maar we leggen ons erbij neer in functie van de werkgelegenheid bij Ravago. Volgens het bedrijf staan er heel wat investeringen op til die extra tewerkstelling met zich meebrengen. Maar daarvoor is een goede ontsluiting noodzakelijk. Om extra werkgelegenheid in Arendonk niet in de weg staan, hebben we besloten om geen verdere juridische stappen te ondernemen.»

«Toch is ons juridisch verzet van de voorbije maanden niet tevergeefs geweest», benadrukt Van den Berghe. «Volgens de nieuwe plannen wordt de brug smaller. De landschappelijke impact is daardoor kleiner. De brug wordt ook minder steil dan eerst was gepland. Dat is beter voor de oudere mensen die er anders met hun fiets niet over zouden geraken. De nieuwe brug komt ook dertig meter verder weg van het natuurgebied.»
Ingenieur Arie Vermin van nv De Scheepvaart reageert opgelucht over het nieuwe standpunt van vzw Natuurpunt. «Dit is heel goed nieuws voor ons. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we in september starten met de bouw van de nieuwe brug.»
«De werken nemen wellicht anderhalf jaar in beslag. Pas daarna wordt het huidige bruggetje afgebroken», aldus Vermin. «Dat kleine bruggetje staat op een versleten fundering en kan elk moment door de knieën gaan. Het wordt te gevaarlijk om daar nog vrachtwagens over te laten rijden.» (JVN)

Geen opmerkingen: