25 november 2008

We willen met vette cheque naar Gent

Tijdens de kerstperiode organiseert Studio Brussel de derde Music for Life. Het glazen huis staat dit jaar in Gent en dat is 120 kilometer van Arendonk. Elf Teljorenlekkers roepen nu al zoveel mogelijk Kempenaars op om op 20 december die afstand te voet of met de fiets te overbruggen.

Tijdens Music for Life laten drie Stu-Bru radiopresentatoren zich zes dagen opsluiten in het Glazen Huis om geld in te zamelen voor een goed doel. Deze solidariteitsactie laat Bart, Gerda, Hans, Flip, Marc, Marij, Raf, Rik, Rob, Sim en Walter uit Arendonk niet onberoerd. Dit jaar gaat de opbrengt naar moeders die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

De Arendonkenaars hopen met hun sponsortocht 'verhuis naar 't glazen huis' een vette cheque naar Gent te brengen. Het is de bedoeling om de afstand te voet of per fiets te overbruggen. "Zoals met de meeste goede ideeën is ook dit initiatief ontstaan aan de toog van het Bemdkaffee", vertelt Bart Vosters, die door de anderen tot woordvoerder is gebombardeerd.

Wie mee naar Gent wil lopen of fietsen kan zich laten sponsoren voor de afgelegde kilometers. De lopers kunnen kiezen tussen vijf en tien kilometer. De fietsers hebben de keuze uit veertig, tachtig en de volle 120 kilometer. Wie geen sporthart heeft, hoeft niks van de sfeer onderweg of in Gent te missen. Er worden supportersbussen ingelegd.

"Ieder van ons was de laatste jaren wel betrokken bij een of ander evenement voor een goed doel", zegt Bart. "We hadden bij de eerste editie van het glazen huis al het voornemen om daar samen een spectaculair project voor te organiseren. Dit jaar geen uitstel, we hebben gewoon de knoop doorgehakt en gaan er resoluut voor."

Meer info kan je via
bekomen.

Gemeenten kopen samen zonnepanelen aan

De gemeenten Ravels, Oud-Turnhout en Arendonk en Kasterlee hebben de handen in elkaar geslagen om een samenaankoop van zonne-energie voor de inwoners te realiseren.
De vier gemeenten werken daarvoor samen met de intercommunale IOK. De bedoeling is om met de samenaankoop de installatiekosten laag te houden

20 november 2008

Vergoeding model

De gemeenteraad van Arendonk heeft de nieuwe vergoedingen voor de modellen van de gemeentelijke academie voor schone kunsten goedgekeurd. Vanaf volgend jaar krijgt een volwassene voor het poseren tien euro per uur. De academie maakt geen onderscheid tussen naakt of gekleed poseren. Voor portretten bedraagt het uurtarief acht euro. Kinderen krijgen zeven euro per uur.

Begijnhof

Het gemeentebestuur trekt bijna 50.000euro uit voor een nieuwe verwarmingsinstallatie in de oude school van het Begijnhof, waar onder meer de scouts en de speelpleinwerking onderdak vonden.
Met pastoor Luc Vienne, de verhuurder van het gebouw, spreekt de gemeente af om voorlopig geen huur meer te betalen als compensatie voor de geleverde investering.

19 november 2008

Gratis energiescan

De gemeente Arendonk voert samen met distributienetbeheerde Iveka gratis energiescans uit in Arendonkse woningen. Zogenaamde energiesnoeiers gaan op zoek naar nutteloos energieverbruik en geven tips. Ze voeren ook gratis ingrepen uit zoals het plaatsen van spaarlampen, isolatie en een spaardouchekop. Er zijn slechts een beperkt aantal scans mogelijk. De woningen die minstens dertig jaar oud zijn en een kadastraal inkomen hebben dat lager ligt 1.000 euro krijgen voorrang.

Zink

Er zit te veel zink in de ondergrond in de Asselbergen, zo blijkt uit bodemstalen. Wanneer volgend jaar wegen- en rioleringswerken worden uitgevoerd in de straat, is de gemeente verplicht om de vervuilde grond af te voeren. De bodemvervuiling is te wijten aan vroegere zinkassen.

18 november 2008

Sinte Katherina

Het gemeentebestuur wil dat de kinderen van Arendonk op 25 november in hun eigen buurt van deur tot deur gaan om Sint-Katharina te zingen. Om te vermijden dat iedereen naar het dorpscentrum afzakt, wil het bestuur de buurtcomités stimuleren om kraampjes met wafels en chocomelk te openen in hun straat. De kosten daarvoor mogen de comités doorrekenen aan de gemeente. Meer info kan je bekomen bij de jeugddienst van de gemeente.

Verwarming vervangt huurprijs

De gemeente gaat een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen in het voormalige Begijnhofschooltje van Sint-Clara. In ruil moet het gemeentebestuur geen huur meer betalen. In het schooltje aan het Begijnhof hebben de scouts onderdak gevonden. Ook is het de thuisbasis van de gemeentelijke speelpleinwerking Speelwij en FX. Verenigingen zoals de missiewerking maken er eveneens gebruik van. "Wij hebben enkele jaren geleden een huurovereenkomst afgesloten met de pastoor om de schoolaccommodatie daarvoor te gebruiken", legt burgemeester Ernest Buijs (CD&V) uit. "Omdat de verwarmingsketel helemaal verouderd is gaan we die vervangen door een energiezuinige installatie. Als tegenprestatie moeten we geen huur meer betalen voor een periode die overeenkomt met de waarde van de stookinstallatie." Deze wordt geraamd op 48.800 euro.

Gemeenten willen samen zonne-energie aankopen

De gemeenten Ravels, Oud-Turnhout en Arendonk en Kasterlee hebben de handen in elkaar geslagen om een samenaankoop van zonne-energie voor de inwoners te realiseren.

De vier gemeenten werken daarvoor samen met de intercommunale IOK. De bedoeling is om met de samenaankoop de installatiekosten laag te houden. Vanaf eind november start er een reeks informatieavonden. De eerste is gepland op 25 november in de Djoelen. Ook op 15 december vindt daar nog een infoavond plaats. Daarnaast zijn er nog infomomenten in het Ligahof in Kasterlee (16 december), De Garve in Arendonk (12 januari), Den Eel in Ravels (20 januari) en het Ontmoetingscentrum in Lichtaart (3 februari).

Poeziewedstrijd

Rob Blockx (38), leraar en voorzitter van CD&V-Arendonk, is bij de volwassenen de winnaar van de driejaarlijkse poëziewedstrijd van de cultuurraad. Samen met de 21andere winnaars werd hij afgelopen weekend gehuldigd in zaal De Garve. Het winnende gedicht en foto's vind je op
.

17 november 2008

Arendonkenaren lopen en fietsen voor het glazen huis

Studio Brussel organiseert in de kerstperiode zijn derde Music for Life, waarbij drie radiopresentatoren zich zes dagen lang opsluiten in het Glazen Huis om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar staat het Glazen Huis in Gent.
Intussen is aan de toog van het Bemdkaffee in Arendonk het plan gerijpt om zo veel mogelijk Arendonkenaren te mobiliseren om op 20 december samen naar Gent te lopen of te fietsen, begeleid door een supportersbus. De lopers kunnen kiezen tussen 5 en 10 kilometer. De fietsers hebben de keuze uit 40, 80 en 120 kilometer.

Info:
.

14 november 2008

Regenwaterbuffering

De gemeente is gestart met de laatste fase om riolering te leggen in de industriezone Hoge Mauw. Om voldoende regenwaterbuffering te verkrijgen werd geopteerd om een brede gracht aan te leggen voor het perceel van enkele bedrijven. Hiervoor moet de gemeente een deel van de grond van Jakons Beleggingen terugkopen. "Voor amper 66 aren moeten we 17.670 euro op tafel leggen. Een vijftal jaren geleden heeft die firma voor dat bedrag nog het hele bedrijfskavel kunnen kopen", zegt burgemeester Ernest Buijs (CD&V).

Nieuwe schoolomgeving St - Clara wordt schoolvoorbeeld

Met een score van 5 op 10 maakte de schoolomgeving van het Sint-Claracollege in Arendonk geen al te beste beurt in het grote scholenrapport van Het Nieuwsblad. Maar daar komt verandering in, want volgend jaar wordt de Kloosterbaan helemaal heraangelegd.

Aan de schoolpoort wordt ook een duidelijke zone30 afgebakend, met elektronische borden die automatisch oplichten tijdens de schoolspitsuren

Als wij volgend jaar een nieuw scholenrapport zouden opmaken, dan zou het Sint-Claracollege vast een veel betere score behalen: 9 op 10, zo hebben we al voorgerekend. Vandaag regeert Koning Auto nog voor de schoolpoort van Sint-Clara, maar na de herinrichting zullen de autobestuurders nog maar over de helft van de wegbreedte kunnen beschikken. De andere helft is voor de fietsers en de voetgangers.

De nieuwe rijweg wordt zes meter breed. De fiets- en voetpaden aan weerszijden van de weg zullen samen precies even breed zijn. 'Er komen twee fietspaden met elk een breedte van anderhalve meter. En twee voetpaden van anderhalve meter', bevestigt schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A), die het dossier deze week voorstelde op het gemeenteraad in Arendonk.

Behalve dat autobestuurders en zwakke weggebruikers elk evenveel meters krijgen toebedeeld, zijn er nog meer leuke verbeteringen. Zo komen er op het kruispunt Kloosterbaan-Bergen nieuwe verkeerslichten. Aan de schoolpoort wordt ook een duidelijke zone30 afgebakend, met elektronische borden die automatisch oplichten tijdens de schoolspitsuren. Op de plaats waar nu de fietsenstalling is, wordt een parkeerterrein ingericht voor dertig voertuigen. De school krijgt ook een veilige oversteekplaats en een eigen bushalte. Kortom, de nieuwe schoolomgeving wordt een schoolvoorbeeld van hoe het moet.

Het enige minpunt is dat de prachtige schoolomgeving voorlopig een eiland is, want amper tweehonderd meter voorbij het Sint-Claracollege gelden alweer de wetten van de Far West: langs de gewestweg naar Ravels moeten fietsers het stellen met een smal moordstrookje pal naast de rijweg en razen de vrachtwagens rakelings langs hun broekspijpen. Het gemeentebestuur kondigde jaren geleden al aan om er een afgescheiden fietspad aan te leggen, maar het project werd jaar na jaar uitgesteld. 'Wanneer het fietspad er komt? Wellicht in 2010', zegt schepen Hendrickx nu.

Christophe Verhoeven (17) uit Ravels-Eel kijkt ernaar uit. Elk dag riskeert hij zijn leven door simpelweg met de fiets naar school te rijden. 'Ik weet zeker dat ook andere jongens en meisjes uit Ravels veel liever de fiets dan de bus zouden nemen, maar ze durven niet. Of ze mogen niet van hun ouders, omdat het te gevaarlijk is', zegt de Sint-Claraleerling.

Arendonk zwemt

Na Arendonk Zingt en Swingt heb je nu ook Arendonk Zwemt. In december zullen er acties en promoties zijn in het gemeentelijke zwembad, met onder meer discozwemmen en ontbijtzwemmen

13 november 2008

Bijdrage politiezone

De gemeente betaalt dit jaar 821.667 euro aan de politiezone Kempen Noord-Oost. Dat is 33.660 euro meer dan geraamd. Volgens burgemeester Ernest Buijs (CD&V) ligt dat aan de loonaanpassingen en de afrekening van het verkeersveiligheidsfonds.
Raadslid Silvy Van Beers (Vlaams Belang) vond dat het hoofd van de verkeersdienst met 24.000 euro aan uitbetaalde overuren niet slecht was bedeeld. Zij had liever gezien dat er meer aandacht was besteed aan inbraak en diefstal.

Asielcentrum zit vol

Het opvangcentrum voor asielzoekers in Arendonk zit vol. Daarom worden er in afwachting van structurele oplossingen noodmaatregelen genomen om meer mensen te kunnen helpen. Dat meldt directrice Ann Truyens. Momenteel draait het centrum in Arendonk aan 110procent. Dat is al zo sinds september, toen er ook in andere asielcentra problemen ontstonden omdat de maximumcapaciteit werd overschreden. Als de bouwvergunning in Arendonk goedgekeurd wordt, komen er waarschijnlijk in december vijf extra containers, waar telkens een familie van vier personen kan slapen. De directie hoopt dat de bevoegde minister Marie Arena snel maatregelen op lange termijn neemt. 'Tot dan is het behelpen geblazen', zegt directrice Ann Truyens.

Fluoklas

De leerlingen van gemeenteschool Sint-Jan zijn gisteren gestart met hun 'week van de zichtbaarheid'. Bedoeling is dat zo veel mogelijk kinderen met een fluovestje naar school komen. De klas met de meeste gele of oranje vestjes wordt uitgeroepen tot fluoklas van de school.

07 november 2008

Paul D'Hoore

Financieel journalist Paul D'Hoore was de laatste weken niet van het scherm te branden. Vandaag, vrijdag 7 november, komt hij naar Arendonk om te spreken op een beleggingsavond in het parochiecentrum Voorheide in de Brulen.

Werken

Tussen de Nederlandse grens en afrit 26 van de E34 is een rijstrook afgesloten voor herstellingswerken aan het wegdek.
Vorige week werd het beton richting Eindhoven opgelapt, vandaag is het wegvak richting Turnhout aan de beurt. Vanaf woensdag kan het verkeer weer van de volledige breedte van de weg gebruik maken.

05 november 2008

Kapel voor één euro

Kapel voor een euro - Het gemeentebestuur gaat de geklasseerde kapel van het klooster Sint-Agnetendal aankopen voor een euro. Voor die gunstprijs moest de gemeente wel beloven de renovatie en het onderhoud van de kapel en de kloostertuin voor haar rekening te nemen. De rest van het klooster blijft eigendom van Sociale Bouwmaatschappij De Noorderkempen. Die gaat de nonnenkamers verbouwen tot zestien sociale huurwoningen en drie bejaardenflats.

Windmolens

Stroomproducent Eneco Energie wil in het Nederlandse Reusel een windmolenpark bouwen. Het gaat om vijf windturbines die worden ingeplant op minder dan vijfhonderd meter van de grens met Arendonk. De wethouder van Reusel-De Mierden stelde het project gisteren officieel voor op een inwaaidag.

08 oktober 2008

AWS blaast vijftig kaarsjes uit

De Arendonkse Wieler- en Supportersclub, stamnummer 22 bij de KBWB, viert zijn vijftigjarig bestaan en mag zich 'koninklijk' noemen. "Hoogtepunten waren de PK's voor liefhebbers, de ritten van de Ronde van België en van de Ronde van Antwerpen, het BK voor liefhebbers in 1978, het BK voor nieuwelingen en vrouwen in 2004 en het BK voor visueel gehandicapten in 1989", zegt secretaris Jan Vandael. "In de toekomst zullen wij ons in Arendonk blijven inzetten om de jeugd een gezonde ontspanning aan te bieden."

Gemeente herstelt voetpaden en wegen

De gemeente Arendonk ­herstelt in de maand ­oktober meerdere voetpaden en ­wegen. De totale uitvoeringstermijn van de werken bedraagt negentig werkdagen.

Aannemer Mols nv heeft de opdracht binnengerijfd om verscheidene aanpassingswerkzaamheden aan wegen en voetpaden uit te voeren. Volgende wegwerkzaamheden staan op het ­programma:

- Vernieuwen van de kasseiverharding in Huiskens.
- Asfaltherstellingen in ­Duvelsstraat, De Kleermaekers, ­Polderstraat en De Lusthoven.
- Nieuwe betonverharding naar Varenpad en de aansluiting van de toegangsweg naar het ­Glossocircuit op Schotelven.
- Betonherstellingen en voegvullingen in Akkerstraat.
- Vernieuwen van de voetpaden in 't Zand en De Gijpen, daar waar lindebomen staan.
- Vernieuwen van de voetpaden in De Horeman.

Gemeentesecretaris

Er is een opvolger gevonden voor huidig gemeentesecretaris André Helsen die op 1 februari 2009 met pensioen gaat. Kris Wouters uit Kasterlee scoorde het best op de examens. Hij werkt momenteel als jurist in Turnhout. Zijn benoeming op proef wordt besproken op de gemeenteraad van 13 oktober.

06 oktober 2008

Toenadering

De jeugdtrainers van KFC Verbroedering Arendonk en FC Vrij Arendonk zoeken meer en meer toenadering tot elkaar. Zo organiseren ze de komende weken gezamenlijke technische trainingen voor preminiemen, miniemen en kadetten van beide clubs.

17 september 2008

Parochiefeesten

In Arendonk vinden tijdens het weekend van 20 en 21 september de ­parochiefeesten van de Voorheide plaats. De festiviteiten beginnen zaterdag met een kienavond in het parochiecentrum. Een dag later is er een grote rommelmarkt in De Brulen en van 11.30u tot 14u is er een brunchbuffet.

Gemeente koopt zaaltje harmonie De Arend

Het gemeentebestuur besliste om het harmoniezaaltje van De Arend in de Wampenberg aan te kopen voor 180.000 euro. "In de toekomst zullen ook andere verenigingen gebruik mogen maken van het gebouw", zegt burgemeester Ernest Buijs (CD&V).

De eigenaars van het gebouw waarin harmonie De Arend momenteel onderdak heeft, verkopen het pand. Het is in handen van de familie van wijlen Raf Van Gorp, de stichter van Ravago. Om te voorkomen dat zijn volledige muziekkapel op straat komt te staan, klopte het bestuur van De Arend aan bij de gemeente.
De gemeenteraad zette maandagavond het licht op groen voor de aankoop van de zaal.
Dat de harmonie van de nieuwe huisbaas de volledige exclusiviteit voor het gebouw mag behouden is lang niet zeker. "Er zijn al verengingen (een zangkoor en een dansgroep red.) opgedaagd die het zaaltje ook willen gebruiken", verduidelijkt de burgervader. "Maar daarover valt later een beslissing."

School geeft beeldende vorming in kunstacademie

De leerlingen van school Sint Jan kunnen zich vanaf dit schooljaar elke week creatief uitleven in de Arendonkse kunstacademie. Schilderen, tekenen, boetseren, beeldhouwen, zelfs het drukken van etsen. Heel het kunstgamma wordt hen aangeleerd.

De kunstacademie ontvangt vanaf dit schooljaar elke week een klas van de gemeenteschool om de leerlingen ervan in te wijden in de plastische en beeldende kunsten.
Het eerste studiejaar mocht de spits afbijten. Omdat de studentjes het woordje ik hadden leren lezen en schrijven, kregen ze een aangepaste opdracht: maak een schilderijtje van jezelf en stop daarin je dromen of gedachten.
De kinderen zijn alvast laaiend enthousiast dat ze voor de lessen beeldende vorming in een echte academie terecht kunnen. "Schilderen is plezant, maar nog veel leuker is hier rondkijken in dat grote gebouw. Net een doolhof", kirt Lise Meynendonckx (6).

Waarom stuurt directeur Jan van Gorp de leerlingen van zijn school naar de academie? "Simpel, de accommodatie en faciliteiten zijn er veel beter", legt hij uit.
"Ook de leerkrachten leren zelf heel wat bij over beeldende vorming en hoe dat kan worden aangeleerd. Voor een basisschool zijn er vaak te weinig mogelijkheden om aan dat onderdeel van het leerplan voldoende aandacht te besteden. Een klaslokaal moet je bovendien ook telkens weer opruimen. Daarin steken leerkrachten noodgedwongen veel tijd."
Sint Jan en de Academie voor Schone Kunsten behoren alle twee tot het gemeentelijk onderwijs. Een samenwerking lijkt logisch, maar dat is het toch niet. De leerkrachten van het deeltijds kunstonderwijs moeten immers betaald worden.

"Ik werk nu vier uren voor Sint Jan", vertelt leerkracht Lief De Puydt van de academie. "De school heeft die afgestaan uit haar lespakket. Als andere scholen dezelfde voorwaarden aanbieden, kunnen ze ook hier terecht. Maar onuitputtelijk is onze tijd en ruimte natuurlijk niet. First come, first served."

Asbestplaten

Elk gezin mag voortaan gratis tien asbestplaten per jaar afleveren in het containerpark. Dat besliste het schepencollege. De eerstvolgende dag dat de platen kunnen worden binnengebracht is 6 december.

16 september 2008

A+ wil gemeenteraad op band opnemen

Oppositiepartij A+ wil dat de volledige gemeenteraadzitting digitaal wordt opgenomen. De partij vindt dat hun tussenkomsten en vragen onvoldoende worden opgenomen in de notulen van de gemeenteraad.

"In het verslag van vorige gemeenteraad zijn gewoon volledige tussenkomsten en variapunten totaal niet opgenomen", legt Benny Maes uit (A+)."We begrijpen dat het moeilijk is om tijdens de gemeenteraad van alle bewoordingen en motiveringen notities te maken. Daarom denken wij dat het nuttig is alles op band op te nemen zodat de gemeentesecretaris op iets kan terugvallen."
Burgemeester Ernest Buijs (CD&V) reageert door te stellen dat het verzoek al eens op de gemeenteraad werd behandeld. "Toen is gezegd dat we het eens gingen bekijken wanneer de nieuwe raadzaal wordt ingericht. Het zal meegenomen worden bij de bespreking van die bouwplannen, maar dat wil niet zeggen dat het zeker is dat het er komt. De kostprijs speelt ook mee." De nieuwe raadzaal komt in de piramidezaal, waar vroeger de schilderafdeling van de kunstacademie was ondergebracht. DS

Speeltuin

Omdat de speeltoestellen aan het zwembad zo intensief gebruikt wordt, wil het gemeentebestuur de speeltuin uitbreiden. Voor de uitbreiding van de populairste speeltuin van het dorp wordt een budget vrijgemaakt van vijftigduizend euro.

11 september 2008

Gemeente verliest 117.000 euro

Het gemeentebestuur van Arendonk heeft tien jaar nagelaten om achterstallige gemeentebelastingen te innen. Wie niet betaalde, kreeg nadien geen aanmaning. Zo betaalden de Arendonkenaren ruim 360.000 euro te weinig. Door alsnog aanmaningen te versturen, hoopt de gemeente een deel van het niet-betaalde geld te recupereren. Maar meer dan 117.000 euro is sowieso verloren.

De gemeente Arendonk stapte begin dit jaar over op het Diftar-systeem voor huisvuilophaling. Toen werd duidelijk dat honderden gezinnen nog een achterstand hadden voor de vroegere forfaitaire huisvuilbelasting. De gemeente verstuurde 1.186 aanmaningen om achterstallige huisvuilbelasting (die bedraagt 74,74 euro, nvdr) alsnog te innen, maar al snel bleek dat er de voorbije jaren geen enkele aanmaning was verstuurd.
Het gemeentebestuur van Arendonk haalde tijdens de gemeenteraad van maandagavond cijfers boven. Daaruit blijkt dat er sinds 1998 voor ruim 360.000 euro aan gemeentebelastingen onbetaald bleven, zonder dat de wanbetalers een herinneringsbrief in de bus kregen. De achterstand voor de jaren 1998 tot 2002 is intussen verjaard en kan niet meer gerecupereerd worden. De gemeente ziet daardoor zeker 117.000 euro aan haar neus voorbij gaan. De achterstallige belastingen sinds 2003 bedragen ruim 243.000 euro. Voor deze achterstand gingen recent alsnog aanmaningen de deur uit. De gemeente hoopt dat een groot deel daarvan betaald zal worden. Toch lopen wanbetalers weinig risico om effectief vervolgd te worden. De kosten voor onder meer een deurwaarder lopen daarvoor te hoog op.

Oppositiepartij A+ legde tijdens de gemeenteraad schepen van Financiën Luc Bouwen op de rooster over wat zij 'een blunder van formaat' noemen. Volgens A+ moet Luc Bouwen (CD&V) zijn politieke verantwoordelijkheid nemen, maar daar ging de meerderheid van CD&V en sp.a niet op in. De meerderheidspartijen wezen met de vinger naar gemeenteontvanger Fons Keersmaekers.
«We hebben bij de gemeenteontvanger regelmatig aangedrongen op een correcte inning van de belastingen», zegt schepen van Financiën Luc Bouwen. «Steeds werd ons verzekerd dat er geen sprake was van een abnormale betalingsachterstand. We hadden vertrouwen in deze informatie. Het percentage niet-betaalde belastingen bedroeg maar 4 procent. Dat getal zou bij geen enkele administratie of gemeente een lampje doen branden.»
Onlangs werd duidelijk dat er wel fouten zijn gebeurd. Het gemeentebestuur heeft de financieel beheerder daarop gedwongen om actie te ondernemen. «Er waren de voorbije jaren wat problemen op vlak van personeelsbezetting», legt Luc Bouwen uit. «We werden ook geconfronteerd met langdurige periodes van afwezigheid van de ontvanger wegens ziekte.»

Het gemeentebestuur zorgde intussen voor een overdracht van de werkbevoegdheden van de ontvanger naar de boekhoudster en het administratief personeel van de gemeente.

Wij konden gemeenteontvanger Fons Keersmaekers gisteren niet bereiken voor commentaar.

Gemeente moet puntjes op de i zetten

Mark Cools uit Arendonk vindt het onbegrijpelijk dat er jaren geen aanmaningen zijn verstuurd, maar is tevreden dat het gemeentebestuur nu alsnog de achterstallige gemeentebelastingen probeert te innen. «Iedereen moet belastingen betalen. Waarom zouden sommigen dat dan ongestraft niet moeten doen? Niet-betalers én gemeente zijn in de fout gegaan. Het wordt tijd dat de gemeente nu de puntjes op de i zet. De verantwoordelijke voor deze blunder moet bovendien goed op zijn vingers getikt worden. Het geld dat door deze fout nooit betaald werd, had heel goed gebruikt kunnen worden voor het jeugdbeleid in de gemeente.»

Logisch dat wanbetalers alsnog aanmaning krijgen

Inwoonster Kristel uit Arendonk heeft haar gemeentebelasting altijd correct betaald. Ze vindt het logisch dat wie die de voorbije jaren niet heeft betaald, nu alsnog een aanmaning in zijn brievenbus krijgt. «Ofwel moet iedereen belastingen betalen, ofwel niemand», aldus Kristel. «Het zou niet eerlijk zijn dat wanbetalers er zomaar mee wegkomen. Zelfs voor de jaren die intussen verjaard zijn, heb ik geen spijt dat ik altijd correct betaald heb. Dat is de plicht van iedere goede burger. Het is heel spijtig dat er op deze manier geld is verloren gegaan voor de gemeente. Dat had anders wellicht heel goed gebruikt kunnen worden.»

Parking Kloosterbaan

Aan het Sint Claracollege op de ­Kloosterbaan komt een nieuwe parking. Om ze te realiseren sluit het gemeentebestuur een erfpachtovereenkomst af met de vzw Klooster Sint-Agnetendal. Voor een perceel grond van zeventien are en 63 centiare betaalt de gemeente elk jaar een euro en dit tot 2091. De parking wordt aangelegd samen met de geplande werkzaamheden op de Kloosterbaan ergens in het najaar 2009.

In Arendonk wordt je het oudst

Exact 3.358 Kempenaren bliezen vorig jaar hun laatste adem uit. De gemiddelde leeftijd van onze overledenen was 76jaar en twee maanden. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheid.
Uit de cijfertabel van het arrondissement Turnhout kunnen we afleiden dat je het oudst wordt in Arendonk. De gemiddelde Arendonkenaar die vorig jaar werd binnengebracht in het funerarium van plaatselijk begrafenisondernemer Staf Caers was bijna tachtig jaar: precies 79jaar en zes maanden. De dichtste achtervolger is Herenthout, waar de modale sterveling 79jaar en een maand werd. De lijkbezorger in Beerse kreeg de jongste klanten over de vloer. In Beerse stierven vorig jaar 102inwoners, waarvan de meesten jonger waren dan zeventig. Hun gemiddelde leeftijd: 69jaar en vijf maanden. In Merksplas waren de doden vorig jaar gemiddeld 69jaar en tien maanden. In alle andere gemeenten in onze regio was dat tussen 70 en 78jaar.

Grote conclusies hoeven we voorlopig niet te trekken uit de dodentabel. De statistieken wijken immers onvoldoende af tegenover andere regio's in ons land. Het Belgische gemiddelde is 76jaar en vier maanden.

02 september 2008

Met de huifkar naar school

De kinderen van basisschool De Voorheide uit Arendonk werden gisteren met huifkarren tot aan de schoolpoort in De Brulen gebracht. De leerlingen verzamelden op vier verschillende plaatsen in de gemeente. Op elke locatie werden de kinderen opgehaald door een huifkar. Wie met de fiets naar school kwam, fietste achter de huifkar aan. Aan de schoolpoort lag de rode loper uitgerold om de kinderen te verwelkomen voor het nieuwe schooljaar. Ouders die moeilijk afscheid konden nemen van hun oogappels, kregen koffie aangeboden terwijl de kinderen een welkomstspel speelden.

Kosteloos onderwijs

De gezinsbond van Arendonk liet de eerste schooldag niet zomaar voorbijgaan. De media stonden de laatste weken vol met artikels over kosteloos onderwijs en de maximumfactuur. De gezinsbond hield daarom een bevraging bij de ouders en scholen of zij geen goede ervaringen en ideeën hebben om de schoolkosten te beperken.

Bouwwoede

Nu de nieuwe sportzaal in vrije basisschool Sint-Clara is afgewerkt, is de bouwwoede van de schooldirectie nog niet gestild. De komende maanden wordt de school verder uitgebreid met acht nieuwe klaslokalen, een refter en een sanitair blok.

01 september 2008

Aalmoezenier

Priester Leon Mariën is de nieuwe aalmoezenier in het rust- en verzorgingstehuis De Hoge Heide aan de Lusthoven. Hij volgt André Denijs op die begin dit jaar overleed.

25 juli 2008

Vrijkermis op Ebay

Wie met borstnummer een wenst deel te nemen aan de populaire volksspelen van Vrijkermis moet 26 juli in het oog ­houden. Vanaf die dag wordt de fel begeerde numero uno te koop aangeboden op eBay. De hoogste bieder krijgt er drie speciale T-shirts van Vrijkermis met het nummer een bovenop.

Voetbal

Dat Vrij Arendonk vanavond een oefenwedstrijd speelt tegen buur Verbroedering is niet verwonderlijk, maar het aanvangsuur roept toch enkele vragen op. "Het is inderdaad niet evident dat er pas om 21.00 uur gestart wordt", geeft secretaris Marc Blockx toe. "Er is nochtans een logische verklaring voor. We hebben immers net een lichtinstallatie geplaatst en die willen we vanavond inwijden. Dat gaat natuurlijk niet om halfacht en dus start de match om 21.00 uur. De derby tegen Verbroedering is altijd een publiekstrekker en zo kunnen we van deze inhuldiging dus een waar feest maken. Het is trouwens onze bedoeling om ook in de competitie op zaterdagavond te spelen."

24 juli 2008

Fit-o-meter

De fit-o-meter in het Congobos is tot op de draad versleten. Hij wordt deze maand nog vervangen door gloednieuwe toestellen. De trimoefeningen werden door Bloso ontwikkeld. Het nieuwe trimparcours volgt ongeveer hetzelfde parcours door het Congobos.

10 juli 2008

Alleenstaanden met kids

Met 106 alleenstaande moeders en twintig alleenstaande vaders die kinderen hebben scoort Arendonk veel hoger dan het algemeen Vlaams gemiddelde. Dat staat te lezen in de gemeentelijke profielschets.

09 juli 2008

Skaters krijgen nieuwe toestellen

Het gemeentebestuur van Arendonk roept alle jongeren op om zorg te dragen voor de nieuwe professionele toestellen die deze maand geplaatst worden op het skateplein aan Diepenbeemd. Een quaterpipe, flatbank, funboxcombinatie, olliebox, streetspine en een kinked grindrail zullen het asfaltpleintje aantrekkelijk maken voor skaters. «De toestellen voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en worden gekeurd door onze veiligheidsdienst», klinkt het bij de gemeente. «Wij roepen alle gebruikers van het skateplein op om zorg te dragen voor de toestellen en de omgeving.»

Alleenstaanden

Er zijn in Arendonk 521 alleenstaande mannen tegenover 545 alleenstaande vrouwen. Tien jaar geleden was het verschil dubbel zo groot. Dat staat te lezen in de gemeentelijke profielschets.

We hebben twee redenen om te feesten

In Arendonk schieten de rockfestivals als paddenstoelen uit de grond. De meest recente nieuwkomer op de festivalkalender is Schoeftzakkerock van scoutsbeweging Carpe Diem. De groep mikt op een heel specifiek doelpubliek: de bouwvakkers.

De scouts van Arendonk organiseren Schoeftzakkerock op vrijdag 11 juli op het Glosso-circuit. "Het evenement staat volledig in het teken van het begin van de bouwvakantie", vertelt Michiel Aerts. "Bovendien hebben we die dag twee redenen om te feesten. Het is dan de Vlaamse feestdag."

Het festival begint 's middags met een reuzenbarbecue en allerhande aangepaste bouwvakkersanimatie. Wat moeten we anders denken van bierbakklimmen, kop van jut, bierpulschuiven, camiontrekken en brommerwerpen. De eerste rockbands maken hun opwachting in de late namiddag. Een '70-'80-'90-party sluit het evenement af op het race­circuit in het Schotelven.
Een popfestival gecombineerd met randanimatie en veel eten en drinken. De scouts verhullen niet dat ze de mosterd gehaald hebben bij de Chiro van Arendonk en het jeugdbestuur van voetbalclub Verbroedering. Deze twee verenigingen passen de succesformule al toe op hun festivals Arendonk Zingt & Swingt in mei en Bergrock in september.

"Het wordt alsmaar duurder om fuiven te organiseren", verduidelijkt Michiel, alias Gevatte­ Sika. "Een muziekfestival is dan een aardig alternatief om uit te proberen. De start van de bouwvakantie bleek nog een open gat in de markt te zijn om het risico te nemen."

08 juli 2008

Werkwinkel

Tijdens de maanden juli en augustus is de werkwinkel van Arendonk gesloten in de namiddag. Op 11 juli, 21 juli, 1 augustus en 15 augustus is de werkwinkel de hele dag dicht. Voor dringende zaken kan je contact opnemen met de servicelijn tot 20u.

Asbest niet gratis in Arendonk deze zomer

Gezinnen kunnen vanaf deze maand gratis een kubieke meter gebonden asbestafval kwijt in de containerparken. In Arendonk kan het tijdens de zomervakantie voorlopig niet. Voor een golfplaat moet drie euro worden neergeteld.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) hebben enkele maanden geleden een akkoord gesloten. Elke gemeente is verplicht om van particulieren tot één kubieke meter gebonden asbestafval gratis te aanvaarden. Het akkoord bepaalt ook dat gemeenten een ander criterium mogen hanteren. Zo wordt een limiet van 200 kilogram of tien golfplaten als grens mogelijk.
"Hoe zit dat in Arendonk?", wilde raadslid Joannes Wijnen (Vlaams Belang) weten op de gemeenteraad. "De parkwachters van het containerpark weten van niets." Burgemeester Ernest Buijs (CD&V) zocht geen excuses. "Wij zijn niet zo gelukkig dat asbest gratis moet toegelaten worden. Wij hadden onze grieven daarover bekendgemaakt. We hebben daar pas deze week een antwoord op gekregen."

"In ieder geval gaan we ons in regel stellen met de geldende wetgeving", vervolgt Buijs. "Gezinnen kunnen tien asbestplaten gratis inzamelen tussen 6 september tot 6 december." Tijdens de zomervakantie moeten de Arendonkenaars nog drie euro per asbestplaat betalen.

07 juli 2008

Bedrijventerrein Hoge Mauw vormt zich

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Hoge Mauw werd door de gemeente­raad definitief goedgekeurd. Met dit plan kan de gemeente nu verder werken aan een lokaal bedrijventerrein.

Het gemeentebestuur wil dat rea­liseren tegen het bestaande industrie­terrein Hoge Mauw. Het wordt ingeplant in de lus van de vroeger Klotputten in de Huiskens. Tijdens het openbaar onderzoek werden verscheidene bezwaarschriften ingediend. Het oorspronkelijke document werd aangepast aan het merendeel van de verzuchtingen.

Zo werd de mogelijk voor zicht­locaties tenietgedaan door dichte groenschermen verplichten op te leggen.

"We gaan ook alles in het werk stellen om het hele bedrijventerrein te laten ontsluiten via de autoweg E34", vertelt burgemeester Ernest Buijs (CD&V). "Volgens het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen is dat niet mogelijk. Maar nieuw is dat het Vlaams gewest de meerwaarde van een ontsluiting op de E34 nu ook inziet."

Het zal nog wel ruim een jaar duren eer er concrete plannen op tafel komen hoe de verkeers­afwikkeling er zal uitzien. Intussen worden alle verkeersstromen in kaart gebracht.

02 juli 2008

Test alarmcentrales

De Civiele Veiligheid test haar sirenes op donderdag 3 juli tussen 8.45u en 10.15u. Deze elektronische sirenes, opgesteld in de buurt van nucleaire installaties, dienen om de bevolking te verwittigen bij gevaar. Na het alarm weerklinkt de boodschap 'proefsignaal'. In Arendonk gaat het om zeven elektronische installaties. Die zijn opgesteld in de Brandstraat (gemeentelijke werkplaats), Moerenstraat (Ravago), Vrijheid (OCMW-rustoord), De Brulen (school Voorheide), Grens (asielcentrum), Hoge Mauw (keukens De Jong) en Schotelven (Glossocircuit). Vanaf 8u zal het gratis nummer 0800-94.113 ter beschikking zijn voor bijkomende inlichtingen.

We staan graag in het middelpunt van de belangstelling

Arendonkenaar Louis Van Gorp (75) wordt in ons land beschouwd als de grootste portretschilder van zijn generatie. De kunstschilder is ondermeer bekend van zijn prachtige staatsieportretten van koning Albert II en koningin Paola. Het schilderij van de onlangs overleden Frank Swaelen in de Senaat is eveneens van zijn hand. Hij is ereburger van Arendonk en eredirecteur van de Arendonkse kunstacademie die hij dertig jaar leidde.
Van die kunstacademie krijgt hij volgend jaar op 14 februari een cadeautje. Zijn bronzen buste krijgt dan een plaats in het nieuwe academiegebouw Karel I. Tegelijkertijd is er dan een overzichtstentoonstelling met pentekeningen en grafiek van de hofschilder. "Het métier is het allerbelangrijkste", is een vaak gehoorde quote van Louis.

TROEVEN

Toeristisch: Het heem- en sigarenmuseum achter de Toremansmolenop de Wampenberg.
Economisch: Ravago: wereldspeler op het vlak van distributie, recycling en productie van kunststofgranulaten voor de petrochemie.
Culinair: In het centrum van Arendonk ligt restaurant 't Flamberke.
Sportief: Scheidsrechter Peter Vervecken. Behoort tot de top drie van België. Kreeg ooit een truitje in zijn gezicht van Sergio Conceiçao.

ARENDONK PRAKTISCH
Aantal inwoners: 12.488
Oppervlakte: 55,38 km2
www.arendonk.be
Nieuws: www.gva.be/Arendonk

MIDDELPUNT VAN ARENDONK

Naam: Karel Vosters
Leeftijd: 63
Beroep: zaakvoerder
Adres van het middelpunt:
Meulegoor- 2370 Arendonk
Noorderbreedte: N 51° 20' 5,01"
Oosterlengte: E 5° 5' 7,66"
Kaart Google-maps

In Meulegoor, precies op de plaats waar de rood-witte poort openzwaait en ons naar de voetbalterreinen van FC De Vrij leidt, bevindt zich het middelpunt van Arendonk. Voorzitter Karel Vosters en oud-voorzitter Vic Smeyers wachten ons op.Karel Vosters voorstellen is in Arendonk overbodig. "Ik ben een beetje een bekend figuur", geeft hij toe. "Dat heeft niet alleen met het voetbal, maar ook met mijn transportbedrijf te maken."

Hoe belandden jullie bij FC De Vrij?
Karel: Via Verbroedering, zoals zo velen. Als voetballer ben ik vroeg moeten stoppen, na een zwaar ongeval op mijn achttiende. Maar ik ben jaren bij Verbroedering betrokken gebleven. Tot mijn zoon Pierre overstapte naar De Vrij. De rivaliteit was toen nog groot, en de verstandhouding verzuurde.
Vic: Overstappen naar De Vrij, dat was heiligschennis in die tijd! Zelf ben ik altijd van De Vrij geweest. Mijn vader was een van de oprichters. FC De Vrij is ontstaan uit de reserven van Verbroedering. Ik was toen elf en een meeloperke bij de kadetten. Iedereen mocht meedoen, om aan elf man te geraken. Maar van mijn 20ste tot mijn 36ste ben ik kapitein van de eerste ploeg geweest.
Geen fusie

Karel, je bent voorzitter en zaakvoerder. Is dat wel te combineren?
Na mijn hartinfarct - vijf jaar geleden tijdens een toneelvoorstelling - heeft mijn zoon de dagelijkse leiding van het bedrijf overgenomen.
Vic: Ik speelde in dat toneelgezelschap. Karel heeft de voorstelling niet eens meer gezien. Wij vernamen pas dat hij uit de zaal was gedragen, nadat we hadden gespeeld.
Karel: Ik wist al een paar weken dat ik niet goed was. Vier keer per dag knepen ze hier (wijst naar zijn hart, red.) alles dicht. Maar ik heb zelfs niets tegen mijn vrouw gezegd. Ik ging naar de kinesist, die me doorverwees, maar de afspraak bij de dokter maakte ik niet. Tot het bijna te laat was. Ik was maar net op tijd in het ziekenhuis. Mijn hart heeft toen een paar keer stil gestaan.

Dan hebben ze je hier lang moeten missen?
Maar nee, gij. Ik heb ook al een nieuwe knie gekregen en een nieuwe heup, maar als voorzitter heb ik nog geen drie wedstrijden gemist. En geen tien trainingen. Ik kan dit voetbal niet missen.
FC De Vrij zakte zopas naar derde provinciale. Wordt er dan over een fusie gepraat?
Karel: De gemeente dringt daar zelfs op aan. Maar we zijn financieel gezond, dus is er geen behoefte aan een fusie. We moeten nu sportief een moeilijke periode overbruggen, en elders op zoek naar spelers. maar over enkele jaren hoop ik dat hier weer elf Arendonkse spelers op het veld staan. De toekomst van De Vrij moet toch uit de eigen jeugd komen.

De Vrij heeft zelfs een vrouwenploeg.
Vic: Dat zagen we eigenlijk niet zitten. Maar de vrouwen drongen aan. Hun spel is ondertussen sterk verbeterd. In het begin kwam geen kat kijken. Nu hebben ze vaak al meer toeschouwers dan de mannen!

Fietspad naar Ravels loopt vertraging op

Het Vlaamse gewest heeft aan Arendonk laten weten dat het geen ­onteigeningen meer mag doen langs gewestwegen. Hierdoor loopt de aanleg van het fietspad langs de N118 naar Ravels vertraging op.

"Het Vlaamse gewest heeft ons laten weten dat we de onteigeningsprocedure moesten stopzetten", zucht burgemeester Nest Buijs (CD&V). "Door een nieuwe richtlijn mogen gemeenten zelf geen onteigeningen meer doorvoeren. Alle gronden moeten nu worden aangekocht door de Vlaamse overheid."
Wat dit in de praktijk betekent, is onzeker. De gemeente heeft alle onderhandelingsdocumenten overgemaakt aan het Vlaamse gewest. In het slechtste geval moet het dossier helemaal van nul worden opgestart. Dat betekent minstens een jaar vertraging.

In 1996 kwam toenmalig minister van ­Mobiliteit Steve Stevaert (sp.a) met het idee om mobiliteitsconvenants af te sluiten met de gemeenten. Gemeenten die zelf het initiatief namen om fietspaden langs gewestwegen aan te leggen, kregen hiervoor subsidies. Ook de onteigening van gronden werd aan de gemeenten toevertrouwd. Dit moest snel voor extra fietspaden zorgen.
De praktijk wees uit dat van tijdswinst niet veel sprake was. Toch maakte Arendonk van de convenantregeling gebruik om richting Retie, Nederland en Ravels fietspaden aan te leggen. In de twee eerste ­richting­en zijn de fietspaden er, alleen op dat naar Ravels was het wachten. De aankoop- en ­onteigeningsprocedure van de gronden was daarvoor begin dit jaar ook gestart.

28 juni 2008

Kempense grastegel verovert Europa

Meer en meer parkeerterreinen, brandweergangen en wegbermen worden aangelegd in grastegels, een Arendonkse uitvinding.

'De Kempense zandgrond is uitermate geschikt voor het kweken van graszoden' Dirk Maris Graszodenspecialist

Arendonk Voor de ontwikkeling van zijn grastegels won de Arendonkse graszodenspecialist Dirk Maris (42) zopas de innovatieprijs van de Boerenbond, samen met negen andere Vlaamse land- en tuinbouwers. Maris was de enige laureaat uit onze provincie. De Arendonkse grastegel is een soort kunststofbak van een meter bij een meter, die is ingezaaid met een speciaal graszaadmengsel. 'Het gaat om een grasvariant die goed tegen droogte en betreding kan', zegt Maris. De groene vloertegels worden vooral gebruikt voor de aanleg van parkeerterreinen en brandweergangen. 'Ze zijn nagenoeg even sterk als klinkers: een zware vrachtwagen kan er makkelijk overheen rijden zonder sporen na te laten. Maar het grote voordeel is dat grastegels altijd mooi groen zien en het regenwater vlot doorlaten. Je moet er alleen af en toe met je grasmaaier over.' Het nieuwste product in het gamma van Dirk Maris Graszodenservice is nog maar pas op de markt, maar slaat al meteen aan. Zelfs vanuit Spanje, Frankrijk en Duitsland kloppen ze ervoor aan in Arendonk. 'De Kempense zandgrond is uitermate geschikt voor het kweken van graszoden. Nergens zijn de graswortels sterker dan hier in de Kempen.' Ook Belgische topclubs, waaronder Racing Genk, SKLierse en Sporting Charleroi, kochten hun grasmat in de Kempen bij Dirk Maris. Wat in 1994 begon als een eenmanszaakje, is vandaag een succesvol exportbedrijf met zeven werknemers en een productieoppervlakte van wel 330hectare

Hoge brug

De gemeenteraad buigt zich dinsdag over de bezwaren die de inwoners van Arendonk indienden tegen de bouw van een hoge brug in de Moerenstraat. Het gaat om vijf bezwaarschriften, ondertekend door 192mensen. De afzenders zijn café Paradijs, Groen Arendonk, A+ en Actiegroep Leefmilieu Kempen.

26 juni 2008

't Paradijs vraagt fietsersbrug

Verschillende inwoners van Arendonk pleiten voor een extra ophaalbruggetje voor fietsers, naast de geplande nieuwe brug. De uitbaters van café 't Paradijs in de Moerenstraat verzamelden 172 handtekeningen om hun wens kracht bij te zetten.

NV De Scheepvaart ontving in oktober 2007 een vergunning om het ophaalbruggetje in de Moerenstraat te vervangen door een vaste oeververbinding. Maar na fel protest van de vzw Natuurpunt besliste De Scheepvaart om een gewijzigde bouwaanvraag in te dienen. Er volgde een nieuw openbaar onderzoek dat recent is afgerond.

«Er zijn een vijftal gezamenlijke bezwaarschriften binnengekomen met in totaal tweehonderd mensen die hun handtekening hebben gezet», vertelt burgemeester Nest Buijs (CD&V). «Dat zijn er een pak minder dan tijdens het openbaar onderzoek van de eerste bouwaanvraag. De reden? Er is grotendeels tegemoet gekomen aan de oorspronkelijke bezwaren.»
De meeste handtekeningen werden dit keer verzameld door de uitbaters van café 't Paradijs in de Moerenstraat. Ze overtuigden 172 klanten om een gezamenlijk bezwaarschrift in te dienen.
«De hoge brug mag er komen», vertellen uitbaters Ruud en Antoinet. «Maar voor ons is het belangrijk dat er ook een alternatief komt voor de fietsers. We vragen dat onze fietsende klanten hier op een gewone, ouderwetse manier kunnen geraken. Zonder dat ze eerst een steile beklimming moeten doen. Een extra fietsophaalbrug zou een perfect alternatief zijn. Anders zullen veel fietsers afhaken.»
De uitbaters van 't Paradijs hebben de situatie de voorbije weken uitgelegd aan hun klanten. 172 klanten volgden de redenering en plaatsten hun handtekening onder het bezwaarschrift. Ondanks de bezwaarschriften is de kans groot dat NV De Scheepvaart later dit jaar een nieuwe bouwvergunning ontvangt. «De gemeente verleent enkel een advies», besluit burgemeester Buijs. «Ons standpunt bij de eerste bouwaanvraag is algemeen gekend. Als je weet dat er nu nog een hoop milderende maatregelen zijn genomen, dan kan je al raden wat ons advies zal zijn.»

Vakantie bibliotheek

De gemeentelijke bibliotheek sluit voor enkele weken de boeken tijdens de zomervakantie. Van vrijdag 11 juli tot en met zaterdag 26 juli kan in het literaire complex in de Vrijheid niets worden ontleend. Om de lezers de kans te bieden wat meer van de zon te genieten gaat de bib in juli en augustus pas om 17u open, in plaats van 15.30u. Meer info op de website http://arendonk.bibliotheek.be.

Familie in Nederland plaagt ons met accent

Op basisschool Sint-Clara in
Arendonk
is de sfeer in mineur omdat Nederland uitgeschakeld werd op het EK Voetbal. 'Sommige kinderen plaagden ons wel met de verloren kwartfinale', vertelt Kamiel (12), een Nederlandse leerling. 'Maar dan vroegen we hoe België het deed op het EK en werd het stil.'
We drijven het graag op de spits. België en Nederland, wij en zij. Maar op basisschool Sint-Clara in
Arendonk
, waar 47 van de 450 leerlingen Nederlander zijn, valt daar weinig van te merken. 'Tijdens het voetballen durven Vlaamse kinderen wel eens kaaskop naar een Nederlander roepen', vertelt directeur Erwin Cools (48). 'Maar dan roepen de Nederlanders frietzak terug en houdt het op.' 'In het eerste leerjaar werd ik wel gepest', vertelt Fenna (11). 'Toen waren er nog bijna geen Nederlanders. Nu kunnen Nederlanders en Belgen het prima met elkaar vinden. We zijn met te veel om te pesten', lacht ze. 'In onze klas zitten zes Nederlanders', zegt klasgenote Jotti (11) met een gespeelde zucht en de nadruk op zes. 'Iets op tegen?', vraagt Fenna meteen. Los van kleine kwinkslagen als deze vind je op de school maar weinig uitingen van de competitiedrang die de relatie tussen Belgen en Nederlanders vaak typeert. De Nederlandse kinderen zijn goed geïntegreerd. Je moet over een geoefend oor beschikken als je een verschil in tongval wilt horen. De voertaal is Arendonks. Dat geldt overigens niet enkel voor de kinderen. Ook Nederlandse ouders die zich in Vlaanderen vestigen proberen vaak het plaatselijk dialect over te nemen. 'Onze Nederlandse familie noemt ons zelfs plagend Belgen', vertelt Fenna. 'Alleen mijn vader spreekt nog echt Hollands. Hij zegt bijvoorbeeld "Hoi" als hij weggaat. Vreemd vind ik dat.' 'Als ik bij jou kom spelen, zegt je vader altijd "Houdoe" als ik wegga', lacht Anouk (11). 'In de Franse les is het verschil in tongval uitgesprokener', aldus directeur Cools. 'Nederlandse ouders vragen dan ook vaak of hun kind geen Engels kan krijgen. Nochtans zijn de Nederlandse leerlingen net zo goed in Frans als hun Vlaamse collega's.' 'Frans is keileuk', vertelt Kamiel. 'Maar de uitspraak is soms wat moeilijker. Tom zegt bijvoorbeeld une poupeej, bojoer en mesjeuj', vertelt hij lachend. 'Vroeger', repliceert Tom (12) snel, 'nu niet meer.' Doorheen het gesprek wordt ook duidelijk dat de Nederlandse kinderen directer en opener zijn. Zo komt Fenna binnen met: 'Hoi, ik ben een Nederlander' en weet ik al na vijf minuten dat ze ooit een vakantievriendje had van wie ze de naam niet meer weet. Cools bevestigt. 'Vlaamse kinderen wegen eerst af of ze een vraag al dan niet moeten stellen en openen dan met: "Excuseer, mag ik wat vragen?" Nederlandse kinderen vragen gewoon wat ze te vragen hebben. We merken wel dat de Vlaamse kinderen die stijl van communicatie overnemen en wat van hun gereserveerdheid laten varen.' 'Omwille van die mondigheid is een van de redenen waarom Nederlanders voor Vlaamse scholen kiezen discipline', zegt Cools. 'Wij laten de mondigheid toe, zolang het beleefd blijft. In Nederland zijn scholen losser. Verder blijkt ook dat de Nederlanders chauvinistischer zijn. 'Nederland is gewoon beter, zowel op het veld als ernaast', verkondigen Kamiel en Tom zonder veel Vlaams protest. 'We zijn op dat vlak toch een pak bescheidener', verklaart Cools. Zijn Nederlanders ook gieriger? Volgens Cools niet: 'Op schoolfeesten geven Belgen en Nederlanders evenveel uit.' Volgens Fenna zijn het zelfs net Belgen die gierig zijn. 'Als we tombolatickets verkopen, gooien Belgen vaak de deur dicht. De Nederlanders kopen vaak wel.' Ondanks die gesloten deuren willen de meeste Nederlandse leerlingen in België blijven tot minstens na de middelbare school, Fenna zelfs haar hele leven. 'Hier is de kinderbijslag hoger dan in Nederland', blikt ze wel heel erg ver vooruit.

Hoge Mauw

Tegen de uitbreiding van industriepark Hoge Mauw werden vier bezwaren ingediend, ondertekend door 150mensen. De dikste protestbundel kwam van de bewoners van Groot-Berendonk. Ook de buurtbewoners van de Huiskens, Groen Arendonk en Voka-werkgroep Industrie Arendonk stelden een bezwaarschrift op.

25 juni 2008

Pensioen brandweerman

Brandweerman Charel Faes wordt in augustus zestig en gaat dan met pensioen. De collega-spuitgasten hebben daar niet op gewacht en hebben zijn afscheid al in stijl gevierd. Met een bierfiets werd hij opgepikt aan zijn woning in het Molenzicht. Na een rondrit door het dorp volgde een feest in de kazerne. Charel heeft er bij de gemeentelijke brandweer 32 dienstjaren opzitten.

Pensioen brandweerman

Brandweerman Charel Faes wordt in augustus zestig en gaat dan met pensioen. De collega-spuitgasten hebben daar niet op gewacht en hebben zijn afscheid al in stijl gevierd. Met een bierfiets werd hij opgepikt aan zijn woning in het Molenzicht. Na een rondrit door het dorp volgde een feest in de kazerne. Charel heeft er bij de gemeentelijke brandweer 32 dienstjaren opzitten.

Fietspad Arendonk beter af in België dan in Nederland

In Arendonk hebben fietsers vandaag meer comfort aan onze kant van de grens dan in Nederland.

Aan weerszijden van de gewestweg Arendonk-Reusel ligt sinds deze week een mooi en veilig fietspad. De buurtbewoners hebben er lang voor gestreden. 'In 1992 hebben we hier een buurtcomité opgericht om samen te ijveren voor een veilig fietspad voor onze deur', zegt buurtbewoner Staf Lasters. Vandaag, zestien jaar later, hebben Lasters en zijn buren eindelijk hun doel bereikt. De verbindingsweg tussen Arendonk en Reusel is nu een voorbeeld van een grensoverschrijdende gewestweg: een splinternieuwe asfaltweg die aan beide kanten omzoomd is met een brede sloot en een zalig fietspad. Ook op het Nederlandse gedeelte van de N139 beschikken fietsers over een afgescheiden fietspad. Maar omdat het Hollandse beton intussen al twintig jaar oud is, ligt het rijcomfort er een flink stuk lager dan bij ons.

De N139 in Arendonk is in de regio nog maar de vierde veilige grensovergang voor fietsers. Tussen Essen en Mol-Postel kun je op twaalf plaatsen via een zogenaamde secundaire weg de streep oversteken. Acht daarvan zijn nog fietspadloos. Onze noorderburen scoren voor dezelfde invalswegen naar de Belgische Kempen dubbel zo goed: acht wegen met fietspad en vier zonder. 'Op het vlak van fietspaden hebben we nu eenmaal een historische achterstand tegenover Nederland', bekent Hans DePreter van de afdeling Wegen en Verkeer in Antwerpen. 'Maar we zijn bezig met een grote inhaalbeweging. Jaar na jaar komen er overal in Vlaanderen nieuwe fietspaden bij.' Het enige minpuntje aan de gewestweg Arendonk-Reusel is de aansluiting met de Voorheide, aan de Turnhoutse Vaart. 'Het wegdek op brug5 is in slechte staat', geeft schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A) toe. 'Maar het Vlaams Gewest heeft ons beloofd om het versleten asfalt nog dit jaar af te schrapen en er een verse laag overheen te smeren. Waarom er geen volwaardig fietspad wordt aangelegd op de brug? Daarvoor is er voorlopig geen geld.'

Fietspad Arendonk beter af in België dan in Nederland

In Arendonk hebben fietsers vandaag meer comfort aan onze kant van de grens dan in Nederland.

Aan weerszijden van de gewestweg Arendonk-Reusel ligt sinds deze week een mooi en veilig fietspad. De buurtbewoners hebben er lang voor gestreden. 'In 1992 hebben we hier een buurtcomité opgericht om samen te ijveren voor een veilig fietspad voor onze deur', zegt buurtbewoner Staf Lasters. Vandaag, zestien jaar later, hebben Lasters en zijn buren eindelijk hun doel bereikt. De verbindingsweg tussen Arendonk en Reusel is nu een voorbeeld van een grensoverschrijdende gewestweg: een splinternieuwe asfaltweg die aan beide kanten omzoomd is met een brede sloot en een zalig fietspad. Ook op het Nederlandse gedeelte van de N139 beschikken fietsers over een afgescheiden fietspad. Maar omdat het Hollandse beton intussen al twintig jaar oud is, ligt het rijcomfort er een flink stuk lager dan bij ons.

De N139 in Arendonk is in de regio nog maar de vierde veilige grensovergang voor fietsers. Tussen Essen en Mol-Postel kun je op twaalf plaatsen via een zogenaamde secundaire weg de streep oversteken. Acht daarvan zijn nog fietspadloos. Onze noorderburen scoren voor dezelfde invalswegen naar de Belgische Kempen dubbel zo goed: acht wegen met fietspad en vier zonder. 'Op het vlak van fietspaden hebben we nu eenmaal een historische achterstand tegenover Nederland', bekent Hans DePreter van de afdeling Wegen en Verkeer in Antwerpen. 'Maar we zijn bezig met een grote inhaalbeweging. Jaar na jaar komen er overal in Vlaanderen nieuwe fietspaden bij.' Het enige minpuntje aan de gewestweg Arendonk-Reusel is de aansluiting met de Voorheide, aan de Turnhoutse Vaart. 'Het wegdek op brug5 is in slechte staat', geeft schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A) toe. 'Maar het Vlaams Gewest heeft ons beloofd om het versleten asfalt nog dit jaar af te schrapen en er een verse laag overheen te smeren. Waarom er geen volwaardig fietspad wordt aangelegd op de brug? Daarvoor is er voorlopig geen geld.'

Speeltuin

Met de zomer in aantocht heeft de werkgroep van de Bemdhal de speeltuin naast het Bemdkaffee in een nieuw kleedje gestoken. De oude speeltoestellen zijn verwijderd en er zijn nieuwe constructies geplaatst. Er is ook een nieuwe lading zand aangebracht.

Speeltuin

Met de zomer in aantocht heeft de werkgroep van de Bemdhal de speeltuin naast het Bemdkaffee in een nieuw kleedje gestoken. De oude speeltoestellen zijn verwijderd en er zijn nieuwe constructies geplaatst. Er is ook een nieuwe lading zand aangebracht.

24 juni 2008

Glosso circuit

Alle bevoegde instanties hebben rond de tafel gezeten om zich te buigen over het glosso-circuit in Arendonk. Het cross­terrein was gedoemd te verdwijnen. Maar omdat in heel de provincie de terreinen voor motorsport niet geschikt zijn voor rallycross gaan er opnieuw stemmen om het glosso­-circuit toch te regulariseren. Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Hans Schoofs (Open Vld) hebben de ministers Bert Anciaux (VlaamsProgressieven) en Hilde Crevits (CD&V) hier concrete beloften over gedaan. Arendonks schepen van Sport Bart Vosters (CD&V) vindt dat Schoofs erg kort door de bocht gaat. "Zo wordt de indruk gewekt dat dit dossier op korte termijn opgelost raakt", reageert Vosters. "Als dit dossier kan rechtgetrokken worden, duurt dit minstens 2 tot 3 jaar en moet ook alles echt meezitten."

Meer lestijden voor scholen nabij asielcentra

Basisscholen waar kinderen uit open asielcentra schoollopen krijgen vanaf volgend schooljaar extra lestijden. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) trekt daar dit jaar al 255.000euro voor uit en volgend jaar nog eens 1,2miljoen euro. Ook de scholen in Arendonk kunnen daarvan profiteren. 'Alle kinderen winnen hierbij', gelooft minister Vandenbroucke. 'De kinderen van asielzoekers leren beter Nederlands en kunnen zich zo sneller integreren in de klas. Voor de andere leerlingen kunnen de lessen vlotter verlopen.' Volgens de minister zijn landelijk gelegen scholen in de buurt van asielcentra vandaag vaak niet voorbereid op de komst van anderstalige kinderen.

23 juni 2008

4,3 miljoen euro voor Noordkempens platteland

Europa en Vlaanderen hebben samen 4,3 miljoen euro uitgetrokken voor het Leaderproject dat de plattelandsontwikkeling in de Noorderkempen steunt.

Het Leaderproject is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling. Het steunt duurzame initiatieven die door de plaatselijke bevolking worden bedacht. Onder de werktitel 'Iedereen mee op de kar' verenigden tien Noordkempense gemeenten zich onder de noemer MarkAante Kempen: Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel, Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel.

Het is de bedoeling dat de initiatieven van onderuit komen. Er wordt jaarlijks een oproep gelanceerd om projecten in te dienen. Het overkoepelend bestuur hoopt op grensoverschrijdende projecten. Plattelandsontwikkeling wordt ruim geïnterpreteerd. Projecten die de leefbaarheid in de dorpen verhogen, de plattelandskennis verbeteren, en toeristische producten helpen ontwikkelen, komen in aanmerking voor financiële steun.

Beste ijsjes

Het regionale magazine Onderox, dat wordt uitgegeven door Guido Geenen van drukkerij Gewa in Arendonk, gaat deze zomer op zoek naar de beste ijsjeszaak van de Kempen. Het tijdschrift doet daarvoor een beroep op de bevindingen van zijn lezers.

21 juni 2008

Anciaux zoekt oplossing voor crosscircuit

De kans bestaat dat Racing Team Glosso op termijn weer gebruik kan maken van de volledige omloop van haar circuit. Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (VlaamsProgressieven) heeft zich geëngageerd om een oplossing te zoeken.

Sinds jaren mag slechts een deel van het Glosso-circuit in het Kempense Arendonk worden gebruikt. De grote omloop ligt zonevreemd. Bovendien loopt de huidige vergunning voor het circuit af in juni 2009. Daarmee dreigen rallycrossers uit de provincie Antwerpen zonder circuit te vallen, want de andere terreinen voor motorsport in de provincie zijn niet geschikt voor rallycross.

«Minister Anciaux ziet de noodzaak in van een oplossing voor het Glosso-circuit in Arendonk», zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Hans Schoofs (Open Vld). «Hij gaat rond de tafel zitten met de ministers Dirk Van Mechelen (Ruimtelijke Ordening, Open Vld) en Hilde Crevits (Milieu, CD&V), de provincie en de gemeente om te kijken hoe het terrein op het Glosso-circuit alsnog kan worden geregulariseerd.»

Hartslagmeter

De sportdienst organiseert op maandag 23 juni een infoavond over het gebruik van een hartslagmeter.Tijdens de sessie komen de voordelen van het werken met een hartslagmeter aan bod. Ook de elementen waarop je moet letten bij de aankoop ervan worden meegedeeld. De infosessie start om 19u en vindt plaats in het zaaltje van de Bemdhal, Diepenbeemd 14.

Fotozoektocht

KWB Eensgezind uit Arendonk ­organiseert tijdens de ­zomervakantie een ­toeristische zoektocht. ­Deelnemers ­moeten met ­behulp van een deelnemingsformulier naar foto's zoeken die op fietsroutes ­werden genomen. De tocht gaat langs de mooiste plekjes van de gemeente. Deelnemen kan van 28 juni tot 31 augustus 2008. Formulieren kosten 5 euro en zijn te koop bij de Arendonkse bakkers.

Jonge kunstenaars trekken naar China

De leerlingen van de kunstacademie in Arendonk leren graag iets bij. Deze maand schrikken ze zelfs niet terug om ­daarvoor naar China te trekken. ­Met ­enthousiaste leerlingen en creatieve werkjes als resultaat.

De Arendonkse kunst­academie telt 1.700 leerlingen. Ruim 320 van hen zijn tussen zes en twaalf jaar oud. Zij vormen de lagere graad en werken elk jaar rond één bepaald thema. Het afgelopen schooljaar namen leerkrachten Lief De Puydt, Marjolijn Van Gorp en Katja Huysmans hen mee op een indrukwekkende tocht door China. "We hebben de inspiratie heus niet gehaald bij de Olympische Spelen of Martin Heylen van Man Bijt Hond", vertelt Lief. "Oorspronkelijk hadden we zelfs een ander thema op het oog."
"Maar Lief en ik zijn vorige zomer, louter toevallig en apart van elkaar, vol enthousiasme door China gereisd", vervolgt Marjolein. "We hadden ineens genoeg inspiratie voor een jaar creatieve werkjes."

Het resultaat mag gezien worden. Zo vallen onmiddellijk de overweldigende natuur en de prachtige landschappen op. Vissers met aalscholvers, de Chinese Muur, lampionnen, rijstkommen en tradi­tionele gezelschapspelen. Alle aspecten van het Aziatische land komt aan bod. De typische plattelandsmarkt en het exotische eten alleen al maken de verplaatsing naar de nieuwe academie op de Wampenberg meer dan waard. Gebakken hond en kikkers, lekker!

De eindejaarstentoonstelling in de gemeentelijke academie voor alle kunstrichtingen vindt plaats van zaterdag 21 tot en met dinsdag 24 juni. De openings­uren zijn te vinden op de website.

Bouw hoge brug vereist kunstmatige kronkel

Als straks brug4 in Arendonk wordt afgebroken en vervangen door een hoge brug, dan moet eerst nog een stuk nieuwe weg worden aangelegd. Net voorbij café Paradijs zal de Moerenstraat dan flauw naar rechts en meteen daarna haaks naar links afbuigen. De gemeenteraad beslist op 1juli over de kunstmatige kronkel in de Moerenstraat. De kosten voor de aanleg van de nieuwe asfaltweg, die aan weerszijden zal worden afgezoomd met een fietspad, zijn voor rekening van nvDeScheepvaart. 'Maar wees gerust, de werken zullen pas starten wanneer alle vergunningen voor de bouw van een nieuwe brug zijn goedgekeurd', zegt burgemeester Nest Buijs (CD&V).

Jens

Jens Adriaensen (6), die aan een ernstige vorm van kinderkanker lijdt, vertrekt vandaag op kamp. Tot het einde van de week verblijft hij in Spa. Ook de verpleegsters en de cliniclowns van het ziekenhuis van Leuven gaan mee.

Fietspad naar Ravels loopt opnieuw vertraging op

De bewoners langs de N118 van Arendonk naar Ravels kunnen hun kinderen nog niet veilig met de fiets naar school sturen.

Tien jaar al worden de buurtbewoners langs de N118 met een kluitje in het riet gestuurd. Volgend jaar zou het er dan toch van komen. Vanaf het dorpscentrum van Arendonk tot aan de tennisterreinen van TCDeLusthoven zou het gemeentebestuur twee afgescheiden rijwielpaden aanleggen, aan weerszijden van de weg. Vanaf het Congobos tot in Ravels zou er een fietspad in twee richtingen komen. Het dossier zat intussen in de laatste rechte lijn. De onteigeningen waren bijna rond.

Maar nu laat het Vlaamse Gewest plots doodleuk weten dat de onteigeningsprocedure wordt stopgezet. 'Door een nieuwe richtlijn mogen gemeenten zelf geen onteigeningen meer doorvoeren', zegt de Arendonkse burgemeester, Nest Buijs (CD&V). 'Alle gronden zullen nu worden aangekocht door de Vlaamse overheid. In de praktijk betekent dat wellicht dat het dossier weer vanaf nul moet worden opgestart.' Wanneer het fietspad nu zal worden aangelegd? 'We hebben het niet zelf meer in handen. We kunnen geen beton gieten op gronden die niet van ons zijn', zegt Buijs.

20 juni 2008

Zomerspeelplein

Er kan opnieuw worden ­ingeschreven voor de ­gemeentelijke ­zomerspeelplein­­werking Fx en ­Speelwei. De ­speelpleinwerking wordt ­georganiseerd tijdens de ­weekdagen van 30 juni tot en met 31 ­augustus in school ­Begijnhof. De ­kinderen van 2,5 tot 15 jaar worden opgedeeld in vier ­leeftijdscategorieën.

Na vijftien jaar toch schot in de zaak Glossocircuit

Op het Glossocircuit in Arendonk mag straks misschien toch opnieuw worden gecrosst.

Volksverwoordiger Hans Schoofs (Open VLD) kaartte het aanslepende probleem van het Glossocircuit gisterochtend aan in de sportcommissie van het Vlaams Parlement. Het antwoord van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Vl.Pro) stemt hem hoopvol: 'De minister deed twee duidelijke toezeggingen. Ten eerste erkent hij dat de geselecteerde permanente motorsportterreinen in Brecht, Westerlo en Balen niet geschikt zijn voor rallycross, waarvoor een specifiek parcours met verharde en onverharde stroken noodzakelijk is.' De tweede belofte van de minister is mogelijk nog belangrijker. 'Anciaux beloofde om zelf een oplossing te zoeken. Samen met minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V), minister van Ruimtelijke Ordening Dirk VanMechelen (OpenVLD), het provinciebestuur en de gemeente wil de minister bekijken of het alsnog mogelijk is om het Glossocircuit te regulariseren.' Volgens Schoofs is een regularisatie de beste oplossing voor iedereen. 'Ik ben zelf ter plaatse geweest in Arendonk. De natuurwaarde van het achterste gedeelte van het circuit is volgens mijn inschatting nagenoeg onbestaande. In Arendonk is alles voorhanden, zowel de infrastructuur als een maatschappelijk draagvlak. Wat voor zin heeft het dan om elders ettelijke miljoenen te investeren in de bouw van een nieuw autosportcircuit?' Ook voorzitter Staf Meulemans van Racing Team Glosso is blij. 'Na vijftien jaar komt er eindelijk schot in de zaak. Het enige wat ik er voorlopig aan overgehouden heb, is een immense stapel papier. Het dossier is intussen al vier meter dik.' Het Glossocircuit bestaat al van in 1972, vier jaar voordat het gewestplan werd ingekleurd. Pas twintig jaar later kwam aan het licht dat een klein stukje van het parcours was ingekleurd als natuurgebied. Sindsdien mag er alleen geracet worden op de voorste helft van de omloop.

Mediakar

De leerlingen van gemeenteschool Sint-Jan nemen vandaag een mediakar in gebruik. Het gaat om een mobiel tuig dat voorzien is van een computer en een beamer, waarop de kinderen kranten, films en andere media kunnen bekijken. Bedoeling is dat de leerlingen de kar ook gebruiken voor zelfstandige opdrachten.

17 juni 2008

monitoren speelpleinwerking

Het gemeentebestuur van Arendonk zoekt nog steeds enkele monitoren voor de ­gemeentelijke speelpleinwerking Speelwij en FX tijdens de zomervakantie. Sollicitatieformulieren zijn te bekomen op het gemeentehuis.

Van zwaarlijvige tot fitste sportschepen in provincie

Bart Vosters, die amper vijf maanden geleden nog de body mass index van een zwaarlijvige had, is vandaag de fitste sportschepen van de provincie. Dat blijkt uit een conditietest die hij afgelopen weekend aflegde in de Fitbus.

De helft van alle Vlaamse schepenen van Sport is te dik. Dat was eind vorig jaar een vette kop in HetNieuwsblad. Sportschepen Bart Vosters van Arendonk was geen uitzondering. Met een lengte van 1.72meter en een gewicht van 89kilo bleek hij zelfs nipt de body mass index (BMI) van een zwaarlijvige te hebben. Nadat zijn vrienden hem begonnen aan te spreken met kleine dikzak, gooide hij eind januari het roer drastisch om. Hij kocht een paar loopschoenen en begon met een cursus Start to run. Zo leerde hij in tien weken vijf kilometer onafgebroken te joggen. 'Daarna volgde ik via de website van Nike een programma naar tien kilometer. Door elke week twee tot drie keer te lopen is mijn gewicht intussen gezakt naar 82kilo.' Afgelopen weekend liet hij in de Fitbus in Arendonk het verloop van zijn hartslag testen op een fiets op rollen. 'Tot mijn eigen verbazing haalde ik een fitheidspeil van 6,5op een schaal van 7, wat overeenkomt met het niveau van competitiesport. Daarmee ben ik op dit moment de fitste schepen van Sport van de provincie', zegt Vosters trots. Op zondag 7september komt de Fitbus opnieuw langs in Arendonk. Vosters streeft ernaar om dan een 7, het hoogste conditieniveau, te halen. Daarvoor paste hij ook al zijn eetgewoontes grondig aan. 'Ik eet nu veel gezonder. Vroeger at ik 'savonds een zak chips voor de televisie. Vandaag neem ik een appel. Vroeger bestelde ik in de frituur een friet met mayonaise en een curryworst. Nu hou ik het bij een friet zonder mayonaise en neem ik een gezond slaatje in plaats van vlees.'

Hoge Heide

De Hoge Heide aan de Lusthoven is gisteren bekroond tot meest mantelzorgvriendelijke woon- en zorgcentrum van de provincie Antwerpen. De prijs werd uitgereikt door vzw Ons Zorgnetwerk.

16 juni 2008

Fietsbandenautomaat

De fietsbandenautomaat aan de gevel van Fietsen Luc in de Hovestraat blijkt een groot succes. Hij moet elke week worden bijgevuld

14 juni 2008

Tijdelijke krachten

Het gemeentebestuur is voor de maanden juli, augustus en september nog altijd op zoek naar kandidaten voor het onderhoud van de gemeentelijke perken en plantsoenen. Alleen gaat het om tijdelijke werkkrachten en niet om jobstudenten, zoals eergisteren verkeerdelijk in de krant stond.

Leefloon

Op 1.000 inwoners krijgt er in Arendonk eentje een leefloon. Daarmee zit het dorp achteraan in het peloton. Koploper in de Kempen is Geel met 6,3 leefloners per 1.000 inwoners. Helemaal onderaan staat Ravels met 0,4. In Vlaanderen geeft Gent procentueel gezien het meeste leefloon uit: 1,5 procent.

13 juni 2008

Politiezone

De politiezone Kempen Noord-Oost verkoopt twee dienstvoertuigen. Het zijn een auto Volkswagen Polo uit 1997 en een combi Mercedes Vito uit 1998. Biedingen moeten schriftelijk worden gedaan met duidelijke melding voor welk voertuig het bod wordt uitgebracht. De offertes dienen toe te komen voor 25 juni 2008 op het adres Wippelberg 1a in Arendonk. De voertuigen zijn te bezichtigen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30u tot 11.30u.

OCMW

Het rustoord aan de Vrijheid wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel. OCMW-voorzitter Mark Lissens (CD&V) bevestigt dat zijn partijgenoot Steven Vanackere, Vlaams minister van Welzijn, de bouwaanvraag heeft goedgekeurd. Een afbeelding van het rusthuis van de toekomst vind je op onze website www.nieuwsblad.be/arendonk.

11 juni 2008

Groendienst zoekt personeel

De groendienst is op zoek naar extra personeel voor de zomermaanden. Wie interesse heeft in een tijdelijke job bij de groendienst als jobstudent tijdens de maanden juli, augustus en september kan eveneens terecht bij het secretariaat van de gemeente.

Aantal auto's

In Arendonk zijn er 487 auto's ingeschreven per 1.000 inwoners. Dat komt overeen met 1,4 wagen per gezin. Koploper in de Kempen is Baarle-Hertog met 528 voertuigen. Onderaan bengelt Turnhout met 448 voertuigen. Dat komt overeen met 1 auto per gezin. Absolute koploper in Vlaanderen is Zaventem met niet minder dan zeven auto's per gezin.

Knalbal

De opbrengst van het Knalbal, in de volksmond bekend als het bal van de burgemeester, gaat dit jaar naar de turnkring. De fuif vindt komende zaterdag plaats in het park Deroissart. De toegang is gratis.

10 juni 2008

Houthandel krijgt vergunning

Het gemeentebestuur van Arendonk heeft een milieuvergunning klasse 2 afgeleverd aan de firma Jacobs Houthandel.

FC Vrij renoveert

Voetbalclub FC Vrij Arendonk is zijn voetbalstadion in Meulegoor aan het renoveren. Er komen een nieuwe dug-out, inkom, tribune en verlichting. De fonkelnieuwe accommodatie kwam er dankzij de 17.000 euro van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux. FC Vrij kreeg de subsidie als ondersteuning voor eenmalige infrastructuurwerkzaamheden binnen de jeugdaccommodatie.

Hoger Op

Alle inwoners ontvangen normaal vanaf deze week opnieuw het zogenaamde klein blaadje. Het Arendonkse reclameblad verscheen de afgelopen weken niet door het faillissement van drukkerij Hoger Op.

09 juni 2008

Opritten

Op de Grens wordt vandaag en morgen de bovenste laag van de rijweg afgeschraapt en opnieuw besmeerd met asfalt. Daarna moeten alleen nog enkele opritten en sloten bijgewerkt worden. Normaal zijn de werken binnen drie weken klaar. De verbindingsweg met Reusel gaat op het einde van de maand weer open.

Hoger Op overgenomen

Stef Cornelissen, ex-zaakvoerder van drukkerij Hoger Op, heeft het reclameblaadje Reklaam Hoger Op uit het faillissement gekocht. Drukkerij Hoger Op ging op 13 mei over de kop. Curator Wim Roefs probeerde aanvankelijk een koper te vinden voor de hele drukkerij, maar dat bleek niet te doen. Daarop heeft de curator een deal gesloten met de voormalige eigenaar die nu enkel verder gaat met het reclameblaadje. Op 25 juni vindt een openbare verkoop plaats van de goederen in drukkerij en winkel.

07 juni 2008

Groendienst

In de zomerperiode neemt het gemeentebestuur bijkomend personeel aan voor de groendienst. Al wie groene vingers heeft en een tijdelijke job tijdens de maanden juli, augustus of september wil, mag zich kandidaat stellen.

Reclaam Hoger Op overgenomen

Stef Cornelissen, de voormalige zaakvoerder van de failliete drukkerij Hoger Op uit Arendonk, heeft het reclameblaadje Reklaam Hoger Op overgekocht. Hiermee is het voortbestaan van de wekelijkse uitgave verzekerd. Volgens curator Wim Roefs was het onmogelijk om een koper te vinden voor de hele drukkerij. Vrijdag sloot hij een akkoord af met Stef Cornelissen voor de overname van Reklaam Hoger Op, in Arendonk beter bekend als 'het klein blaadje'. Het is niet duidelijk wanneer de volgende uitgave van de persen rolt.

Het gemeentebestuur van Arendonk palmt wekelijks een deel van het blaadje in voor gemeentelijke berichten.

06 juni 2008

Bezoek politie

De lokale politie Kempen Noord-Oost organiseert een opendeurdag op zondag 15 juni. Tussen 10 en 18 uur wordt het team voorgesteld en kan je kijken naar demonstraties met een dode hoek, sporenonderzoek en getrainde honden en paarden. Je kan ook plaatsnemen in een tuimelwagen of deelnemen aan een quiz.

De politiezone Kempen Noord-Oost omvat de gemeenten Ravels, Arendonk en Retie. De opendeurdag vindt plaats aan het hoofdkantoor aan de Wippelberg in Arendonk. Meer informatie via 014/40.40.60.

ACW steund de Rusthuif

Het sociale restaurant van dagcentrum De Rusthuif in Arendonk heeft een bedrag van 2.817,13 euro gekregen van de christelijke werknemersorganisatie ACW. Die organiseerde op donderdag 1 mei het evenement 'Ied'r1 langs de Kempense kanalen'.

Op tien plaatsen stonden activiteiten op het programma. De opbrengst van de activiteiten aan brug 5 in Arendonk was bestemd voor De Rusthuif.

Gemeenteraad

Er vindt in juni geen gemeenteraadszitting plaats. De raadsleden komen normaal elke tweede maandag van de maand bijeen om te beraadslagen. Maar omdat er enkele belangrijke dossiers nog niet klaar zijn en omdat deze nog voor de zomervakantie de gemeenteraad moeten passeren, werd beslist de vergadering uit te stellen naar dinsdagavond 1 juli 2008.

Electriciteit

Om een scherpere prijs te bedingen vragen het gemeentebestuur, het OCMW en de lokale politie een gezamenlijke offerte voor de aankoop van elektriciteit. Dat besliste de gemeenteraad.

30 mei 2008

Gemeentesecretaris

Arendonk heeft noodgedwongen een nieuwe examenprocedure voor een gemeentesecretaris uitgeschreven. Bijna was de opvolger van André Helsen bekend. "Na de examens was er één persoon geslaagd", vertelt burgemeester Ernest Buijs (CD&V). "De bewuste persoon heeft laten weten dat hij gemeentesecretaris wordt in Ranst." Die persoon blijkt Wim Van der Schoot (32) te zijn. Kandidaten die interesse hebben moeten solliciteren voor 20 juni 2008. Alle inlichtingen zijn te bekomen op het secretariaat van het gemeentehuis.

Prieel

De bewoners van het rustoord kunnen voortaan gezellig en beschut tegen de zon in hun tuin zitten dankzij een nieuw ijzeren prieel dat is afgedekt met een zeil. Het prieel werd gesmeed door de leerlingen van het deeltijds onderwijs DonA.

29 mei 2008

Bergrock

Bergrock is, na Arendonk Zingt en Swingt, een tweede gratis rockfestival. Met Witness, Apollo Creed, Scott Elvin, Jooz, Mr. Jones en Swizzle heeft de organisatie alvast de top van de Arendonkse muziekscène vastgelegd. Bergrock wordt georganiseerd door het jeugdbestuur van KFC Verbroedering Arendonk en vindt plaats op en rond de Lam Godsberg. De twee editie vindt plaats op zaterdag 6 septembe tijdens Arendonk Kermis.

Glossocircuit

Het Glossocircuit, dat volgens het gewestplan voor de helft in natuurgebied ligt en daarom op termijn moet verdwijnen, kiest zondag resoluut voor de zachte recreatie. Op de Day on wheels zijn alleen stille voertuigen toegelaten, gaande van kruiwagens tot fietsen en gocarts.

Glossocircuit

Het Glossocircuit, dat volgens het gewestplan voor de helft in natuurgebied ligt en daarom op termijn moet verdwijnen, kiest zondag resoluut voor de zachte recreatie. Op de Day on wheels zijn alleen stille voertuigen toegelaten, gaande van kruiwagens tot fietsen en gocarts.

28 mei 2008

MSNBC

De PlaceToPee, het interactieve urinoir dat vorige week in primeur werd uitgetest op het popfestival Arendonk Zingt & Swingt, is intussen bekend tot in de Verenigde Staten. Het populaire Amerikaanse nieuwskanaal MSNBC maakte er een korte reportage van. De beelden zijn te zien op www.nieuwsblad.be/arendonk.

26 mei 2008

De Wamp verliest ASO

De ASO-afdeling van gemeenschapschool De Wamp verhuist volgend schooljaar naar het Koninklijk Atheneum in Turnhout. De campus in De Maaskens blijft wel bestaan. Als compensatie wordt de beroepsopleiding voor metaal en hout verder uitgebouwd.

Het gonsde van de geruchten, de laatste weken, over de toekomst van het gemeenschapsonderwijs. Zelfs van een totale sluiting of omvorming naar buitengewoon onderwijs was sprake. Dit weekend was het opendeurdag op De Wamp. Hans Dekoninck, algemeen directeur van het Koninklijk Atheneum in Turnhout en Arendonk, weerlegde er stellig dat De Wamp de schoolpoorten gaat sluiten. Het verhaal, dat het buitengewoon onderwijs De Mast in De Maaskens een bijkomend onderkomen zoekt, doet hij af als een kwakkel.

"Wat wel klopt is dat Arendonk geen volledige ASO-afdeling meer zal bieden. De Wamp en het Atheneum in Turnhout fuseerden. Zoals met elke fusie moeten er dan keuzes worden gemaakt. Er werd geopteerd om alleen nog maar tweede en derde graad ASO in de Boomgaard te behouden.

De volledige eerste graad blijft wel in Arendonk als middenschool. Zo kunnen de leerlingen tot 14 jaar in hun dorp blijven tot de grote stap naar de grote school." Als tegemoetkoming voor het leerlingenverlies bouwt De Wamp de beroepsopleiding metaal en hout verder uit. Zo komen er vanaf september nieuwe richtingen zoals lastechnieken en interieur­bouw.
Hans Dekoninck is nog maar pas directeur geworden van het Atheneum. Tot voor kort was hij leerkracht op het Atheneum in Mol. Vorige week raakte bekend dat zijn voorganger Bart Horemans door de directie van de scholengroep van het Koninklijk Atheneum werd ontslagen Dat was niet naar de zin van het oudercomité en de leerlingen. Ze zijn zelfs even in staking gegaan.
"Er zijn communicatiefouten gemaakt, maar dat is nu uitgepraat", verzekert directeur Dekoninck. "Over de reden waarom Bart Horemans is ontslagen als directeur leg ik geen verklaring af. Hij blijft fungeren in onze scholengroep waar hij een taak gaat opnemen in de nascholing.

Hulp bij invullen belastingsbrieven

Hulp om belastingbrieven in te vullen is bij velen meer dan welkom. Daarom organiseren de gemeenten verscheidene dagen waarop specialisten hulp bieden. Deze week kan je onder andere in Arendonk, Kasterlee en Merksplas terecht.

Arendonk zorgt voor hulp bij het invullen van de belastingformulieren op dinsdag 27 mei en woensdag 4 juni, telkens van 8 tot 13u. Iedereen is welkom in het gemeentehuis, meer info staat op de gemeentelijke website www.arendonk.be.
De gemeentelijk administratie van Kasterlee vult de belastingsbrieven mee in tijdens twee voormiddagen in Kasterlee en twee in Lichtaart. In de raadzaal van het gemeentehuis in Kasterlee kunnen inwoners terecht op woensdag 28 mei en op dinsdag 10 juni telkens van 8u tot 13u. In het Ontmoetingscentrum van Lichtaart gebeurt dit, eveneens van 8u tot 13u, op maandag 26 mei en dinsdag 3 juni.
In Merksplas komen specialisten van de belastingcontrole drie voormiddagen naar gemeenschapscentrum De Marc/kt. Op woensdag 28 mei worden personen waarvan de achternaam begint met de letters A tot en met H geholpen, donderdag 29 mei zijn de letters I tot en met S aan de beurt en vrijdag 30 mei mogen alle Spetsers van T tot en met Z zich aandienen. Je kan van deze dienst gebruikmaken tussen 9u en 13u.

Toplaag

De wegwerkzaamheden op de gewestweg Arendonk-Reusel zijn zo goed als klaar. Het voornaamste karwei dat nu nog moet gebeuren, is het aanbrengen van een nieuwe toplaag op de autorijweg. De asfaltmachine komt normaal langs op 9 en 10 juni.

23 mei 2008

Opbrengst festival

Tijdens het muziekfestival Arendonk Zingt en Swingt van afgelopen weekend werd de opbrengst verdeeld van de vorige editie. De organisatie kon 8.165 euro wegschenken. De helft daarvan ging naar de Vlaamse Liga Voor Gehandicaptensport. Het verige bedrag werd verdeeld over de jongens- en meisjeschiro van Arendonk Centrum. De meisjes gaan het besteden aan de onderhoud van de lokalen, waaronder kapotte ruiten. De jongens konden dankzij de gift hun kampspaarpot voor een nieuwe eettent weer wat bijvullen.

22 mei 2008

Goudsmit en juwelenontwerpster Nadine Wijnants

Juwelenontwerpster Nadine Wijnants, geboren in het Kempense Arendonk maar al dertien jaar Antwerpse, leeft en werkt op een spreekwoordelijke zakdoek groot. Haar woning, haar winkel in de Kloosterstraat, haar trouwe supermarkt en de bloemenwinkel: alles ligt vlak bijeen.

«Ik heb het nooit begrepen en ik zal het nooit begrijpen: mensen die elke dag vijftig kilometer moeten afleggen om tot op hun werk te geraken. Dat lijkt me vreselijk. Ik hou mijn leefwereld bewust heel erg klein. Zo omzeil ik files en stress. Het toppunt van leefbaarheid, vind ik dat. Je hebt hier alles dicht bijeen. Het veelzijdige van een grootstad en het intieme van een dorp wordt hier gecombineerd. Ik zou het niet anders willen. Ik kom zelfs Antwerpen bijna nooit uit. Zo goed heb ik het hier.»

Voetweg Madritten

De gemeente Arendonk koopt in de Madritten een stukje grond van 86 vierkante meter voor 12.500 euro. "Het is een investering voor de toekomst", verduidelijkt burgemeester Ernest Buijs (CD&V). "Als ooit het woonuitbreidingsgebied in de Heikant wordt aangesneden kunnen we door een wandelpad op deze reservatiestrook het hele gebied ontsluiten."

Natuurpunt verzet zich niet langer tegen aanleg nieuwe hoge brug

Het pittoreske ophaalbruggetje over de Turnhoutse Vaart in Arendonk zal wellicht dan toch verdwijnen.

Van onze medewerker Eddy Meulemans Arendonk Over brug4 in de Moerenstraat wordt al tien jaar ruzie gemaakt in Arendonk. Dat het bruggetje rot is en dringend toe is aan vervanging, daar is iedereen het over eens. Maar hoe? NvDeScheepvaart, de gemeente en het nabijgelegen bedrijf Ravago Plastics willen een hoge brug. VzwNatuurpunt, gesteund door heel wat wandelaars en fietsers, wil het huidige ophaalbruggetje behouden.

De strijd tussen beide kampen bereikte eind vorig jaar een hoogtepunt, toen nvDeScheepvaart een vergunning kreeg voor een vaste oeververbinding, maar vzwNatuurpunt meteen daarna een verzoekschrift indiende bij de Raad van State om de bouw alsnog tegen te houden. Intussen diende nvDeScheepvaart alweer een nieuwe aanvraag in, dit keer voor een bescheiden hoge brug: smaller, met aparte fietspaden en een geleidelijke hellingsgraad. Na een gesprek met Ravago en het schepencollege begraaft Natuurpunt vandaag de strijdbijl. 'Het gesprek was heftig', bekent woordvoerder Jan VandenBerghe. 'Na heel veel wikken en wegen hebben we uiteindelijk beslist om geen juridische stappen meer te zetten tegen de bouw van een nieuwe brug.'

Waarom Natuurpunt door de knieën gaat? 'Ravago wil nog een tweede kantoorgebouw optrekken in de Moerenstraat, maar alleen op voorwaarde dat er een degelijke ontsluiting komt. Dat argument gaf voor ons de doorslag: de landschappelijke waarde van een wipbruggetje weegt niet op tegen de tewerkstelling in Arendonk.' Volgens Jan Van den Berghe ging het bestuur van Natuurpunt niet over één nacht ijs: 'Over brug4 werd heel uitvoerig overlegd, tot in ons nationale hoofdkantoor.'

Okido

Zo'n honderd leerlingen van de lagere school namen gisteren deel aan een ludiek volleybal- en basketbaltoernooi in de Okido-sporthal. Het ging om een gezamenlijk initiatief van de lokale scholen, de Stichting Vlaamse Schoolsport, de gemeente, de provincie, basketbalclub Okido en volleybalclub Arvoc. (ema)

21 mei 2008

Fusie

De Nederlandse politicus Geert Wilders wil een fusie van Nederland en Vlaanderen. Bijna zes op de tien inwoners in Arendonk, dat pal op de grens ligt, zien dat niet zitten, zo blijkt uit een poll op onze website. Meestemmen kun je op www.nieuwsblad.be/arendonk.

Vreemdelngenkaart

Voor de uitreiking van de elektronische vreemdelingenkaarten die de huidige kartonnen kaarten vervangen, gaat Arendonk dezelfde prijs aanrekenen als voor de elektronische identiteitskaarten. Dat wil zeggen twaalf euro voor de gewone procedure.

Natuurpunt geeft strijd om brug Moerenstraat op

Na een strijd van bijna tien jaar heeft nv De Scheepvaart haar slag thuis gehaald. In september kan de dienst wellicht starten met de bouw van een hoge brug over het kanaal Dessel-Schoten aan de Moerenstraat in Arendonk. Die moet het pittoreske, maar versleten ophaalbruggetje vervangen.

«We blijven het jammer vinden dat er een hoge brug komt», vertelt Jan Van den Berghe van vzw Natuurpunt. «Maar we leggen ons erbij neer in functie van de werkgelegenheid bij Ravago. Volgens het bedrijf staan er heel wat investeringen op til die extra tewerkstelling met zich meebrengen. Maar daarvoor is een goede ontsluiting noodzakelijk. Om extra werkgelegenheid in Arendonk niet in de weg staan, hebben we besloten om geen verdere juridische stappen te ondernemen.»

«Toch is ons juridisch verzet van de voorbije maanden niet tevergeefs geweest», benadrukt Van den Berghe. «Volgens de nieuwe plannen wordt de brug smaller. De landschappelijke impact is daardoor kleiner. De brug wordt ook minder steil dan eerst was gepland. Dat is beter voor de oudere mensen die er anders met hun fiets niet over zouden geraken. De nieuwe brug komt ook dertig meter verder weg van het natuurgebied.»
Ingenieur Arie Vermin van nv De Scheepvaart reageert opgelucht over het nieuwe standpunt van vzw Natuurpunt. «Dit is heel goed nieuws voor ons. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we in september starten met de bouw van de nieuwe brug.»
«De werken nemen wellicht anderhalf jaar in beslag. Pas daarna wordt het huidige bruggetje afgebroken», aldus Vermin. «Dat kleine bruggetje staat op een versleten fundering en kan elk moment door de knieën gaan. Het wordt te gevaarlijk om daar nog vrachtwagens over te laten rijden.» (JVN)

20 mei 2008

Wegbedding

De gemeenteraad aanvaardde de kosteloze grondafstand van een wegtracé door de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK). Het gaat om de straten van de verkaveling Kuiperkensstraat. De IOK legde deze weg destijds aan voor de realisatie van 33 bouwpercelen in deze zogenaamde sociale verkaveling.

Nieuw bestuur aan de slag

De goede werking van de KVLV is weer voor vijf jaar verzekerd in Arendonk. De bestuursverkiezingen zijn net achter de rug en niet minder dan 39 'vrouwen met vaart' maken deel uit van de bestuursploeg. "We hebben momenteel 340 leden gaande van 20 tot zelfs 92 jaar", zegt een trotse Mieke Claes, die samen met Paula Proost het voorzitterschap mag blijven voortzetten.

Vakantietoezicht

Komende zomer kan iedereen die op reis gaat vakantietoezicht voor zijn woning aanvragen bij de politie via een eenvoudige e-mail, zo las u gisteren in uw krant. In Arendonk bestaat daar vandaag al een tussenoplossing voor. Op www.politiekempennoordoost.be kunt u een formulier downloaden dat u moet invullen en bij de politie in de bus steken.

19 mei 2008

Zwemkampioen

Dieter Adriaensen (13) mag zich voortaan Belgisch zwemkampioen noemen. In Molenbeek won hij een gouden medaille op de 200meter rugslag voor miniemen. Dieter is de grote broer van Jens(6), die lijdt aan een erge vorm van kinderkanker.

Mijn hobby is vraagstukken oplossen

Vier jaar achtereen een finaleplaats in de Vlaamse Wiskunde Olympiade en samen met twee anderen nu ook een ticket voor de internationale olympiade in Spanje. Deze eer viel Daan Michiels (17) uit Arendonk, laatstejaars Latijn-wiskunde in het Sint-Claracollege, deze week te beurt.

Daan Michiels is een wiskundig wonder, maar dat wil hij niet gezegd hebben.
"De finale van de Vlaamse Wiskunde Olympiade was gemakkelijker dan vorig jaar", zegt hij. "Of misschien lagen de vragen me beter. In de eerste twee ronden zijn het multiplechoicevragen; in de finale zijn het open vragen. Die vind ik de leukste. Zelf proberen een redenering op te bouwen: dat is de échte wiskunde."
De Vlaamse Wiskunde Olympiade peilde dit jaar bij zo'n 9.000 vijfde- en zesdejaars en 10.000 derde- en vierdejaars naar hun kennis en inzicht in de elementaire wiskunde. Hogere wiskunde op universitair niveau zit er niet bij.
Internetcursus

Spijtig voor Daan Michiels, want hij is dat niveau al ontgroeid. Het Sint-Claracollege heeft speciaal voor hem een individueel traject uitgedokterd.
"Vóór ik naar het vierde jaar ging, heb ik in de vakantie de wiskunde van dat jaar gestudeerd en in september al examen afgelegd. De volgende schooljaren heb ik hetzelfde gedaan. Dit jaar doe ik zelfstudie in het open leercentrum van de school. De eerste twee trimesters vond ik via het internet een cursus uit de VS, nu heb ik van een student uit Leuven zijn cursus van het eerste jaar gekregen."
Volgend jaar wil Daan Michiels starten met een bachelor wiskunde, eventueel gecombineerd met een bachelor fysica.

"Ik discussieer graag met mijn vader, chemicus van opleiding, over wetenschappen", geeft de jonge Kempenaar toe. "We zoeken dan een vraag uit over wiskunde of fysica. Als we tot een verschillende oplossing komen, proberen we de ander te overtuigen van zijn ongelijk."

Een andere hobby van Daan is vraagstukken oplossen. "Eén per week", relativeert hij. "Ik pluk ze van de website www.artofproblemsolving.com. En verder ga ik drie keer anderhalf uur basketten in de week."
Zijn kansen op de International Mathematics Olympiad in Madrid in juli schat Daan Michiels laag in. "Zulke vragen heb ik nog nooit kunnen oplossen", zegt hij. "De medaille zal wel naar een Rus, Chinees of Amerikaan gaan. Zij worden vanaf hun 14de intensief getraind op wiskunde. In België hebben wij een brede vorming. Maar dat vind ik goed. Wiskunde is niet alles. Ik vind het minstens even belangrijk om fatsoenlijk je veters te kunnen knopen of het openbaar vervoer te kunnen gebruiken."